Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca

The growing global food crises, apparently caused by a dysfunctional agri-food system, have sparked growing social concern about food and inequality food distribution. In response, several social and academic sectors have encouraged the adoption and dissemination of alternative agriculture proposals...

Full description

Autores:
Perdomo Alarcón, Paola Andrea
Tipo de recurso:
Work document
Fecha de publicación:
2020
Institución:
Universidad Nacional de Colombia
Repositorio:
Universidad Nacional de Colombia
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repositorio.unal.edu.co:unal/77964
Acceso en línea:
https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/77964
Palabra clave:
301 - Sociología y antropología
630 - Agricultura y tecnologías relacionadas
986 - Colombia y Ecuador
363 - Otros problemas y servicios sociales
régimen alimentario
prácticas productivas
dinámicas organizativas
imperativos del mercado
consumo
agroecología
Food regime
Productive practices
organizational dynamics
Market
Consumption
agroecology
Rights
openAccess
License
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional
id UNACIONAL2_16920c295afb8c08b20b01d4ba24dc50
oai_identifier_str oai:repositorio.unal.edu.co:unal/77964
network_acronym_str UNACIONAL2
network_name_str Universidad Nacional de Colombia
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca
title Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca
spellingShingle Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca
301 - Sociología y antropología
630 - Agricultura y tecnologías relacionadas
986 - Colombia y Ecuador
363 - Otros problemas y servicios sociales
régimen alimentario
prácticas productivas
dinámicas organizativas
imperativos del mercado
consumo
agroecología
Food regime
Productive practices
organizational dynamics
Market
Consumption
agroecology
title_short Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca
title_full Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca
title_fullStr Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca
title_full_unstemmed Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca
title_sort Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca
dc.creator.fl_str_mv Perdomo Alarcón, Paola Andrea
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv Camargo Alvarado, Fabio Alejandro
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv Perdomo Alarcón, Paola Andrea
dc.subject.ddc.spa.fl_str_mv 301 - Sociología y antropología
630 - Agricultura y tecnologías relacionadas
986 - Colombia y Ecuador
363 - Otros problemas y servicios sociales
topic 301 - Sociología y antropología
630 - Agricultura y tecnologías relacionadas
986 - Colombia y Ecuador
363 - Otros problemas y servicios sociales
régimen alimentario
prácticas productivas
dinámicas organizativas
imperativos del mercado
consumo
agroecología
Food regime
Productive practices
organizational dynamics
Market
Consumption
agroecology
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv régimen alimentario
prácticas productivas
dinámicas organizativas
imperativos del mercado
consumo
agroecología
dc.subject.proposal.eng.fl_str_mv Food regime
Productive practices
organizational dynamics
Market
Consumption
agroecology
description The growing global food crises, apparently caused by a dysfunctional agri-food system, have sparked growing social concern about food and inequality food distribution. In response, several social and academic sectors have encouraged the adoption and dissemination of alternative agriculture proposals, such as agroecology, to counteract negative impacts at the social, economic and environmental levels. Although these alternative proposals have gained popularity in many parts of the world, some authors have drawn attention to the need for a a critical eye that allows understanding how they are operating in practice. This work answers that call and proposes an analysis of agroecology in the articulation of production with market requirements. Based on the Food regime theory of Philip McMichael and Harriet Friedmann, and the model of cultural economy of Jane Dixon, this work analyzes this articulation with the study of a particular case of a small peasant organization in Chocontá - Cundinamarca (ORC). This research deals with the difficulties faced by this organization and the possible aspects that make the proper operation of agroecology. It was sought to emphasize that the agroecological commitment is not limited to a mode of production but also to new forms of social organization, which generate new forms of relationships between the different actors in the food system. The misapplication of the integral model runs the risk of of a conventionalization in the relationship between marketing and production.
publishDate 2020
dc.date.accessioned.spa.fl_str_mv 2020-08-06T17:20:23Z
dc.date.available.spa.fl_str_mv 2020-08-06T17:20:23Z
dc.date.issued.spa.fl_str_mv 2020-06-23
dc.type.spa.fl_str_mv Documento de trabajo
dc.type.driver.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/workingPaper
dc.type.version.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_8042
dc.type.content.spa.fl_str_mv Text
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv http://purl.org/redcol/resource_type/WP
format http://purl.org/coar/resource_type/c_8042
status_str acceptedVersion
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv Perdomo, P. (2020). Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca . Departamento de Sociología, Universidad Nacional de Colombia Sede Bogotá.
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/77964
identifier_str_mv Perdomo, P. (2020). Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca . Departamento de Sociología, Universidad Nacional de Colombia Sede Bogotá.
url https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/77964
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.references.spa.fl_str_mv Alonso, A., Saturnino B., Holmes, T., Holt-Giménez, E. y Robbins, M. (2015).Food sovereignty: convergence and contradictions, conditions and challenges. Third World Quarterly, 36:3, 431-448
Alonso A., y Guzmán, G. (2010). Comparison of the efficiency and use of energy in organic and conventional farming in Spanish agricultural systems. En Revista Journal of sustainable Agriculture Volumen 34 Número 3. Páginas 312-338. Editor Taylor & Francis Group.
Álvarez, L., Polanco, D., Ríos, L. (2014). Reflexiones acerca de los aspectos epistemológicos de la agroecología. Cuadernos de Desarrollo Rural, 11 (74). Páginas 55-74.
Altieri, M. (1995). Agroecology: the science of sustainable agriculture. Boulder CO: Westview Press.
Altieri, M. (2009). El estado del arte de la agroecología: revisando avances y desafíos. En Vertientes del pensamiento agroecológico: fundamentos y aplicaciones Cap. 3. Editorial SOCLA
Altieri, M. y Nicholls, C. (2010). Agroecologia: potenciando la agricultura campesina para revertir el hambre y la inseguridad alimentaria en el mundo. Revista de Economía Crítica, nº10. Universidad de California, Berkeley y Sociedad Científica latino Americana de Agroecología (SOCLA).
Altierre, M y Toledo, V. M. (2011). La revolución agroecológica de América Latina: Rescatar la naturaleza, asegurar la soberanía alimentaria y empoderar al campesino. Bogotá: ILSA
Altieri, M., Nicholls, C., Henao, A. y Lan, M. (2015). Agroecology and the design of climate change-resilient farming systems. Agronomy for Sustainable Development Volume 35, Issue 3. Páginas 869–890.
Arce, A. y Marsden, T.K.. (1993). The Social Construction of International Food: A New Research Agenda. The Rural: Contemporary Foundations of Space and Place. 69.
Argüello, H. (2015). Agroecology: scientific and technological challenges for agriculture in the 21st century in Latin America. Agron. Colomb. 33(3). Recuperado de 10.15446/agron.colomb.v33n3.52416
Bernstein, H. (2014). Food sovereignty via the ‘peasant way’: a sceptical view. The Journal of Peasant Studies, 41:6, 1031-1063. Recuperado de https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03066150.2013.852082
Bernstein, H. (2016), Agrarian political economy and modern world capitalism: the contributions of food regime analysis. Journal of Peasant Studies 43:3. Páginas 611-647.
Bourdieu, Pierre, (1979). La distinclúm. Francia: Les Éditions de Minuit.
Briz, I. (2002). Producción y consumo. En: Análisis Funcional: su aplicación al estudio de sociedades prehistóricas, 43-51. BAR International Series 1073.
Buck, D., Getz, C. y Guthman, J. (1997). From farm to table: The organic vegetable commodity chain of northern California. Sociologia Ruralis, 37: 3-20.
Buttel, F. (1996). Theoretical issues in global agri-food restructuring. En D. Burch, R. Rickson and G. Lawrence (eds.), Globalization and Agri-Food Restructuring. Perspectives from the Australasia Region, 17–44. Aldershot: Avebury.
Calle, A., Gallar, D. y Candón, J. (2013). Agroecología política: la transición social haciasistemas agroalimentarios sustentables. Revista de Economía Crítica, Asociación de Economía Crítica, vol. 16, 244-277.
Calle, A., Soler, M., Vara, I. (2009). La desafección al sistema agroalimentario: ciudanía y redes sociales. Ponencia presentada al I congreso Español de Sociología de la Alimentación, Gijón 28-29, mayo, 2009. Recuperado de https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/22961/file_1.pdf?sequence=1
Calle, A. (2005). Los nuevos movimientos globales. Revista Papeles del CEIC. Número 7. Páginas 1-13 Editor CEIC, Universidad del País Vasco
Chamochumbi, W. (2 octubre 2017). La agroecología como ciencia, praxis y movimiento social: evolución y desafíos frente al mercado. Agencia Prensa Rural. Recuperado de https://prensarural.org/spip/spip.php?article22106
Corrales, E., (2016). La crisis del sector rural colombiano. Experiencias que aportan a la construcción de alternativas. En Revista Semillas N° 65/66. Páginas 48-54.
Desmarais, A.A. (2007). La Vía Campesina. Globalization and the power of peasants. Halifax:Fernwood Press.
Díaz, C. (2010). La modernidad alimentaria. Los debates actuales en la Sociología de la alimentación. Revista Internacional de Sociología (RIS) Tercera Época, Nº40.
Díaz,C. y García, E. (2014). La mirada sociológica hacia la alimentación: análisis crítico del desarrollo de la investigación en el campo alimentario. Política y Sociedad 51,Núm. 1, 15-49.
Dietz, T., Frisch, A. S., Kalof, L., Stern, P. C. y Guagnano, G. A. (1995) “Values and vegetarianism-an exploratory analysis”.Rural Sociology, 60: 533-542.
Dixon, J. (1999). A cultural economy model for studying food systems. Agriculture and Human Values 16. P 151–160. Holnda. Kluwer Academic Publishers.
Dixon, J. (2009). From the imperial to the empty calorie: how nutrition relations underpin food regime transitions. Agriculture and Human Values 26, 321–31.
FAO (2010). El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo. Recuperado dehttp://www.fao.org/3/a-i1683s.pdf
FAO (2016). El estado mundial de la agricultura y la alimentación 2016: Cambio climático, agricultura y seguridad alimentaria. Recuperado de http://www.fao.org/3/a-i6030s.pdf
Francis C., et al (2003). Agroecology: The Ecology of Food Systems. Journal of Sustainable Agriculture 22(3), 99-118.
Friedland, W. (1984). “Commodity systems analysis: An approach To The sociology of agriculture.” Research in Rural Sociology and Development 1: 221–235.
Friedmann, H. ( 1987), “International regimes of food and agriculture since 1870”. En T. Shanin, ed. Peasants and peasant societies, Oxford, Basil Blackwell, pp. 258-76.
Friedmann, H. (2005). “From colonialism to green capitalism: social movements and the emergence of food regimes”. En F.H. Buttel and P. McMichael, eds. “New directions in the sociology of global development”, Research in rural sociology and development, Vol. 11,
Friedmann, H.y McMichael, P. (1989), “Agriculture and the state system: the rise and fall of national agricultures, 1870 to the present”, Sociologia Ruralis, 29(2), 93- 117.
García, D.R (1995). Consumidores y ciudadanos conflictos multiculturales de la globalización . México. Editorial Grijalbo, S.A. de C.V.
Giraldo, O. y. Rosset, P. (2017). Agroecology as a territory in dispute: between institutionality and social movements. The Journal of Peasant Studies, DOI: 10.1080/03066150.2017.1353496
Gliessman, S. (2007). Agroecology: The Ecology of Sustainable Food Systems. Boca Ratón, CRC Press.
Gliessman, S. (2010). “The Framework for Conversion” en Gliessman y Rosemeyer (eds.). The conversion to sustainable agriculture: principles, processes and practices, Boca Raton, CRC Press.
Gliessman et al. (2007). Agroecología: promoviendo una transición hacia la sostenibilidad. Asociación Española de Ecología Terreste. Recuperado de http://www.revistaecosistemas.net/articulo.asp?Id=459
Gómez, L., Ríos,L. y Eschenhagen, M.(2017). Propuesta de unos principios generales para la ciencia de la agroecología: una reflexión. Revista Lasallista Investig. vol.14 no.2 Caldas. Recuperado en http://dx.doi.org/10.22507/rli.v14n2a20
Goodman, D. (1999). Agro-Food Studies in the ‘Age of Ecology’: Nature, Corporeality, Bio-Politics. European Society for Rural Sociology. Sociologia Ruralis Volume 39.
Goodman, D. y Dupuis, E. (2002). Knowing food and growing food: Beyond the production-consumption debate in the sociology of agriculture. Sociologia Ruralis. 42.
Goodman, D. y Watts, M. (1994). Reconfiguring the Rural or Fording the Divide? Capitalist Restructuring and the Global Agro-Food System. Journal of Peasant Studies 22(1): 1-49.
Gray, M. (2014). Labor and the locavore: The making of a comprehensive food ethic. Berkeley: University of California Press. Introducción
Guzmán S., E y Soler M., M. (s.f.). Del desarrollo rural a la agroecología. Hacia un cambio de paradigma. España.
Guthman, J. (2004). Agrarian dreams: The paradox of organic farming in California. Berkeley: University of California.
Holt-Giménez, E. y Raj Patel (2009). Rebeliones alimentarias: Crisis y hambre de justicia. Food first Books.
Halperin, R. (1994). Cultural Economies. Past and Present. Austin: University of Texas Press.
Harvey, D. (2004). “El nuevo imperialismo: Acumulación por desposesión”. Socialist Register. Buenos Aires: CLACSO.
Kalof, L., Dietz, T., Stern, P. C. y Guagnano, G. A. (1999), “Social psychological and structural influences on vegetarian beliefs”.Rural Sociology, 64: 500-511.
Kay, C. (2007). Algunas reflexiones sobre los estudios rurales en América Latina (Dossier). Revista de Ciencias Sociales. Num. 29 pp. 31-50, Quito, Iconos.
Kay, C. (2009). Reflexiones sobre desarrollo rural y estrategias de desarrollo: exploración de sinergias, erradicación de pobreza. En Debate agrario análisis y alternativas 44. Centro Peruano de estudios sociales.
Jansen, K. (2014). The debate on food sovereignty theory: agrarian capitalism, dispossession and agroecology, Journal of Peasant Studies, 42:1, 213-232. Recuperado en https://doi.org/10.1080/03066150.2014.945166
Lawrence, G. (2017). Re-evaluating food systems and food security: A global perspective. Journal of Sociology 53:4, 774-796.
Lawrence, G. y McMichael, P. (2012). The Question of Food Security. Journal. of Sociology of Agriculture & Food, Vol. 19, No. 2, 135–142.
LVC (La Vía Campesina). (2015a). Declaration of the International Forum for Agroecology Recuperado en https://viacampesina.org/en/index.php/main-issues-mainmenu-27/sustainable-peasants-agriculturemainmenu- 42/1749-declaration-of-the-international-forum-for-agroecology
Bauer, M. y Mesquita, Z. (2006).Organizações sociais e agroecologia: construção de identidades e transformações sociais. RAE • vol. 48 • nº3.
León-Sicard, et al (2015). Hacia una historia de la agroecología en Colombia. Agroecología 10, 39-53.
Levidow, L. (2015). European transitions towards a corporate-environmental food regime: Agroecological incorporation or contestation?. Journal of Rural Studies 40 (2015) 76e89. Elsevier
Lotti, A. (2010). The commoditization of products and taste: Slow food and the conservation of agrobiodiversity. Agriculture and Human Values , 27(1), 71- 83
Manríquez, T. (2011). Consumo de alimentos orgánicos en santiago: estilo de vida, riesgos & lujo. Universidad de Chile Facultad de Ciencias Sociales
Mauleón, J. (s.f). El Sistema Alimentario como área de estudio para la Sociología. VI Congreso Vasco de Sociología - Grupo 14. Sociología Rural y del Sistema Alimentario. Departamento de Sociología 2, Universidad del País Vasco
Mejía, M. (2001). El proceso de transformación cultural hacia la producción ecológica: experiencias, reflexiones y recomendaciones para el caso colombiano.REDAE-PRONATTA, 44– 52.
McMichael, P. (2005). Global development and the corporate food regime. In New Directions in the sociology of global development. eds. F. H. Buttel and P. McMichael. Oxford: Elsevier
McMichael, P. (2009). A food regime genealogy. Journal of Peasant Studies, 36(1), 139–169. Recuperado en https://doi.org/10.1080/03066150902820354
McMichael, P. (2009). Contradictions in the global development project: Geo-politics, global ecology and the 'development climate'. Third world quarterly 30:1, 247-262. Recuperado en: http: //doi.org/10.1080/01436590802622987
McMichael, P. (2014). Historicizing food sovereignty. Journal of Peasant Studies 41:6, pages 933-957.
McMichael, P. (2016). “Los efectos colaterales del régimen alimentario (The food regime fallout).” Estudios Críticos del Desarrollo, V(7): 245-52.
McMichael, P. (2016) Commentary: Food regime for thought. Journal of Peasant Studies 43:3, p. 648-670.
Mora-Delgado, J. (2008). Persistencia, conocimiento local y estrategias de vida en sociedades campesinas. Revista de Estudios Sociales, (29), 3-17.
Morales, M. (2010). Los principales enfoques teóricos y metodológicos formulados para analizar el "sistema agroalimentario". AGROALIMENTARIA. Nº 10. Universidad Central de Venezuela, Maracay.
Niggli, U., et al., (2008). Vision for an Organic Food and Farming Research Agenda to 2025. IFOAM- EU Group, Brussels Recuperado en http://www.organic-research.org/index.html.
Ordoñez, F. (2014). Colombia y el régimen alimentario corporativo. Agencia Prensa Rural. Recuperado de https://prensarural.org/spip/spip.php?article13059.
Otero, G. (2013). El régimen alimentario neoliberal y su crisis: estado, agroempresas, multinacionales y tecnología. Antípoda: revista de antropología y arqueología, 17: 49-78.
Otero G., Pechlaner G., Gürcan E. (2013). The Political Economy of “Food Security” and Trade: Uneven and Combined Dependency. Rural Sociology 78:3, pages 263-289.
Pachón-Ariza F. (2013). Food sovereignty and rural development: beyond food security. Agronomía Colombiana 31(3), 362-377
Patel, R. (2007). Stuffed and Starved: Markets, power and the hidden battle over the world’s food system. London: Portobello Books.
Pérez, J. y Razz, R. (2009). La teoría general de los sistemas y su aplicación en el estudio de la seguridad agroalimentaria. Revista de Ciencias Sociales (RCS) Vol. XV, No. 3, 486 – 498
Rodríguez M., Flavio B. (2010). Regímenes, sistema y crisis agroalimentaria. En El Otro Derecho No. 42. Bogotá- Colombia. Editorial ILSA.
Rosset P. y Altieri M. (2008). Agroecology versus input substitution: A fundamental contradiction of sustainable agriculture. Society & Natural Resources. Recuperado en : http://dx.doi.org/10.1080/08941929709381027.
Sevilla, E. (2009). La agroecología como estrategia metodológica de transformación social. Facultad de Ciencia Agrarias - U.N.Cuyo - Ingeniería en Recursos Naturales, Mendoza. Recuperado en: http://agroeco.org/brasil/material/EduardoSevillaGuzman.pdf.
Sevilla, E et al (2009). Canales cortos de comercialización alimentaria en Andalucía. Instituto de Sociología y Estudios Campesinos Universidad de Córdoba. Fundación Pública Andaluza Centro de Estudios Andaluces.
Sevilla, E. y Woodgate, G. (1997). Sustainable Rural Development: Forma industrial Agriculture to Agroecology. En REDCLIFT, M. y WOODGATE, G. (ed) The International Handbook of Environmental Sociology. Cheltenham: Edward Elgar.
Shaw, A. (1999). “What are they doing to our food?: Public Concerns about Food in the UK” Sociological Research Online, 4: 258-271.
Torres, I. (2016). La Crisis Alimentaria Mundial: causas y perspectivas para su entendimiento. RAZÓN Y PALABRA. Monográfico| Número 94, 611628
Tower, S. (2012). Regimes and Resilience in the Modern Global Food System. En The Cupola Gettysburg College.
Vivas, E. (2008). La cara oculta del sistema agroalimentario mundial. Luchas Campesinas. Propuestas, Redes y Alianzas. Barcelona, España: Grupo ETC.
Vivas, E. (2011). La crisis alimentaria golpea de nuevo. La especulación alimentaria y la “petrodependencia” como detonantes. Recuperado de: http://www.globalizate.org/getArticle?authors=Esther+Vivas&date=20110325&title=La +crisis+alimentaria+golpea+de+nuevo
Vivas, E. (2014). El negocio de la comida. Barcelona: Icaria Editorial
Van der Ploeg, J.D. (2010). Nuevos Campesinos Campesinos e imperios alimentario. Barcelona: Icaria.
Van der Ploeg, J.D. (2013). Peasants and the art of farming. Halifax: Fernwood Publishing
Van der Ploeg, J.D. (2013). Peasant-driven agricultural growth and food sovereignty. Paper presented at the Conference on Food Sovereignty: A Critical Dialogue, Yale University, September 14–15, 2013.
Yapa, L. (1993). What are improved seeds? An epistemology of the green revolution. Economic Geography, 69, 254-73
Watts, M. (1994). “What difference does difference make?” Review of International Political Economy 1: 563–570.
Wezel et al (2009). Agroecology as a science, a movement and a practice. Agron. Sustain. Dev. 29 p. 503–515
Wezel, A. y Soldat, V. (2009) A quantitative and qualitative historical analysis of the scientific discipline of agroecology . Department of Agroecosystems, Environment and Production, ISARA, Lyon, France.
Wolford, W. (2015). From pangaea to partnership: The many fields of rural development. Sociology of Development , 1 (2), 2 10 - 232.
dc.rights.spa.fl_str_mv Derechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
dc.rights.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rights.license.spa.fl_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional
dc.rights.spa.spa.fl_str_mv Acceso abierto
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional
Derechos reservados - Universidad Nacional de Colombia
Acceso abierto
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.extent.spa.fl_str_mv 119
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv Bogotá - Ciencias Humanas - Maestría en Sociología
dc.publisher.department.spa.fl_str_mv Departamento de Sociología
dc.publisher.branch.spa.fl_str_mv Universidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá
institution Universidad Nacional de Colombia
bitstream.url.fl_str_mv https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/unal/77964/7/license.txt
https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/unal/77964/8/license_rdf
https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/unal/77964/6/1018427536.2020.pdf
https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/unal/77964/9/1018427536.2020.pdf.jpg
bitstream.checksum.fl_str_mv e2f63a891b6ceb28c3078128251851bf
217700a34da79ed616c2feb68d4c5e06
0905f0331029ab39d6f71a300e534c21
3febc6b13574caf294bfdb231091a1ab
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia
repository.mail.fl_str_mv repositorio_nal@unal.edu.co
_version_ 1814089981545676800
spelling Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 InternacionalDerechos reservados - Universidad Nacional de ColombiaAcceso abiertohttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Camargo Alvarado, Fabio Alejandrob7a88901-b1a0-4928-becc-e9f8440cae89-1Perdomo Alarcón, Paola Andreab3871da6-9c9d-454c-9f6d-76a31a5abc672020-08-06T17:20:23Z2020-08-06T17:20:23Z2020-06-23Perdomo, P. (2020). Entre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, Cundinamarca . Departamento de Sociología, Universidad Nacional de Colombia Sede Bogotá.https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/77964The growing global food crises, apparently caused by a dysfunctional agri-food system, have sparked growing social concern about food and inequality food distribution. In response, several social and academic sectors have encouraged the adoption and dissemination of alternative agriculture proposals, such as agroecology, to counteract negative impacts at the social, economic and environmental levels. Although these alternative proposals have gained popularity in many parts of the world, some authors have drawn attention to the need for a a critical eye that allows understanding how they are operating in practice. This work answers that call and proposes an analysis of agroecology in the articulation of production with market requirements. Based on the Food regime theory of Philip McMichael and Harriet Friedmann, and the model of cultural economy of Jane Dixon, this work analyzes this articulation with the study of a particular case of a small peasant organization in Chocontá - Cundinamarca (ORC). This research deals with the difficulties faced by this organization and the possible aspects that make the proper operation of agroecology. It was sought to emphasize that the agroecological commitment is not limited to a mode of production but also to new forms of social organization, which generate new forms of relationships between the different actors in the food system. The misapplication of the integral model runs the risk of of a conventionalization in the relationship between marketing and production.Las crecientes crisis alimentarias globales, producto al parecer de un sistema agroalimentario disfuncional, han provocado una creciente preocupación social sobre la alimentación y la distribución desigual de alimentos. Como reacción a este problema, varios sectores sociales y académicos han incentivado la adopción y diseminación de propuestas de agricultura alternativa, como la agroecología, para contrarrestar los impactos negativos a nivel social, económico y ambiental. Aunque estas propuestas alternativas han ganado popularidad en muchas partes del mundo, algunos autores han llamado la atención sobre la necesidad de una mirada crítica que permita entender cómo están operando en la práctica. Este trabajo responde a ese llamado y propone un análisis de la agroecología en la articulación de la producción con los requerimientos del mercado. Basado en las propuestas teóricas del régimen alimentario de Philip McMichael y Harriet Friedmann, y del modelo de economía cultural de Jane Dixon, este trabajo analiza esa articulación con el estudio de caso particular de una pequeña organización campesina de Chocontá – Cundinamarca (ORC). Esta investigación permitió cuestionarse sobre las dificultades que afronta esta organización y los posibles aspectos que posibilita la adecuada operativización de la agroecología. Se buscó enfatizar que la apuesta agroecológica no se limita a un modo de producción sino también a nuevas formas de organización social, que generen nuevas formas de relacionamientos entre los diferentes actores del sistema alimentario y que sin esto el modelo podría correr el riesgo de una convencionalización al momento de establecer sus relaciones con el mercado.Maestría119application/pdfspa301 - Sociología y antropología630 - Agricultura y tecnologías relacionadas986 - Colombia y Ecuador363 - Otros problemas y servicios socialesrégimen alimentarioprácticas productivasdinámicas organizativasimperativos del mercadoconsumoagroecologíaFood regimeProductive practicesorganizational dynamicsMarketConsumptionagroecologyEntre la producción y el mercado: análisis de una experiencia agroecológica en Chocontá, CundinamarcaDocumento de trabajoinfo:eu-repo/semantics/workingPaperinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_8042Texthttp://purl.org/redcol/resource_type/WPBogotá - Ciencias Humanas - Maestría en SociologíaDepartamento de SociologíaUniversidad Nacional de Colombia - Sede BogotáAlonso, A., Saturnino B., Holmes, T., Holt-Giménez, E. y Robbins, M. (2015).Food sovereignty: convergence and contradictions, conditions and challenges. Third World Quarterly, 36:3, 431-448Alonso A., y Guzmán, G. (2010). Comparison of the efficiency and use of energy in organic and conventional farming in Spanish agricultural systems. En Revista Journal of sustainable Agriculture Volumen 34 Número 3. Páginas 312-338. Editor Taylor & Francis Group.Álvarez, L., Polanco, D., Ríos, L. (2014). Reflexiones acerca de los aspectos epistemológicos de la agroecología. Cuadernos de Desarrollo Rural, 11 (74). Páginas 55-74.Altieri, M. (1995). Agroecology: the science of sustainable agriculture. Boulder CO: Westview Press.Altieri, M. (2009). El estado del arte de la agroecología: revisando avances y desafíos. En Vertientes del pensamiento agroecológico: fundamentos y aplicaciones Cap. 3. Editorial SOCLAAltieri, M. y Nicholls, C. (2010). Agroecologia: potenciando la agricultura campesina para revertir el hambre y la inseguridad alimentaria en el mundo. Revista de Economía Crítica, nº10. Universidad de California, Berkeley y Sociedad Científica latino Americana de Agroecología (SOCLA).Altierre, M y Toledo, V. M. (2011). La revolución agroecológica de América Latina: Rescatar la naturaleza, asegurar la soberanía alimentaria y empoderar al campesino. Bogotá: ILSAAltieri, M., Nicholls, C., Henao, A. y Lan, M. (2015). Agroecology and the design of climate change-resilient farming systems. Agronomy for Sustainable Development Volume 35, Issue 3. Páginas 869–890.Arce, A. y Marsden, T.K.. (1993). The Social Construction of International Food: A New Research Agenda. The Rural: Contemporary Foundations of Space and Place. 69.Argüello, H. (2015). Agroecology: scientific and technological challenges for agriculture in the 21st century in Latin America. Agron. Colomb. 33(3). Recuperado de 10.15446/agron.colomb.v33n3.52416Bernstein, H. (2014). Food sovereignty via the ‘peasant way’: a sceptical view. The Journal of Peasant Studies, 41:6, 1031-1063. Recuperado de https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03066150.2013.852082Bernstein, H. (2016), Agrarian political economy and modern world capitalism: the contributions of food regime analysis. Journal of Peasant Studies 43:3. Páginas 611-647.Bourdieu, Pierre, (1979). La distinclúm. Francia: Les Éditions de Minuit.Briz, I. (2002). Producción y consumo. En: Análisis Funcional: su aplicación al estudio de sociedades prehistóricas, 43-51. BAR International Series 1073.Buck, D., Getz, C. y Guthman, J. (1997). From farm to table: The organic vegetable commodity chain of northern California. Sociologia Ruralis, 37: 3-20.Buttel, F. (1996). Theoretical issues in global agri-food restructuring. En D. Burch, R. Rickson and G. Lawrence (eds.), Globalization and Agri-Food Restructuring. Perspectives from the Australasia Region, 17–44. Aldershot: Avebury.Calle, A., Gallar, D. y Candón, J. (2013). Agroecología política: la transición social haciasistemas agroalimentarios sustentables. Revista de Economía Crítica, Asociación de Economía Crítica, vol. 16, 244-277.Calle, A., Soler, M., Vara, I. (2009). La desafección al sistema agroalimentario: ciudanía y redes sociales. Ponencia presentada al I congreso Español de Sociología de la Alimentación, Gijón 28-29, mayo, 2009. Recuperado de https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/22961/file_1.pdf?sequence=1Calle, A. (2005). Los nuevos movimientos globales. Revista Papeles del CEIC. Número 7. Páginas 1-13 Editor CEIC, Universidad del País VascoChamochumbi, W. (2 octubre 2017). La agroecología como ciencia, praxis y movimiento social: evolución y desafíos frente al mercado. Agencia Prensa Rural. Recuperado de https://prensarural.org/spip/spip.php?article22106Corrales, E., (2016). La crisis del sector rural colombiano. Experiencias que aportan a la construcción de alternativas. En Revista Semillas N° 65/66. Páginas 48-54.Desmarais, A.A. (2007). La Vía Campesina. Globalization and the power of peasants. Halifax:Fernwood Press.Díaz, C. (2010). La modernidad alimentaria. Los debates actuales en la Sociología de la alimentación. Revista Internacional de Sociología (RIS) Tercera Época, Nº40.Díaz,C. y García, E. (2014). La mirada sociológica hacia la alimentación: análisis crítico del desarrollo de la investigación en el campo alimentario. Política y Sociedad 51,Núm. 1, 15-49.Dietz, T., Frisch, A. S., Kalof, L., Stern, P. C. y Guagnano, G. A. (1995) “Values and vegetarianism-an exploratory analysis”.Rural Sociology, 60: 533-542.Dixon, J. (1999). A cultural economy model for studying food systems. Agriculture and Human Values 16. P 151–160. Holnda. Kluwer Academic Publishers.Dixon, J. (2009). From the imperial to the empty calorie: how nutrition relations underpin food regime transitions. Agriculture and Human Values 26, 321–31.FAO (2010). El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo. Recuperado dehttp://www.fao.org/3/a-i1683s.pdfFAO (2016). El estado mundial de la agricultura y la alimentación 2016: Cambio climático, agricultura y seguridad alimentaria. Recuperado de http://www.fao.org/3/a-i6030s.pdfFrancis C., et al (2003). Agroecology: The Ecology of Food Systems. Journal of Sustainable Agriculture 22(3), 99-118.Friedland, W. (1984). “Commodity systems analysis: An approach To The sociology of agriculture.” Research in Rural Sociology and Development 1: 221–235.Friedmann, H. ( 1987), “International regimes of food and agriculture since 1870”. En T. Shanin, ed. Peasants and peasant societies, Oxford, Basil Blackwell, pp. 258-76.Friedmann, H. (2005). “From colonialism to green capitalism: social movements and the emergence of food regimes”. En F.H. Buttel and P. McMichael, eds. “New directions in the sociology of global development”, Research in rural sociology and development, Vol. 11,Friedmann, H.y McMichael, P. (1989), “Agriculture and the state system: the rise and fall of national agricultures, 1870 to the present”, Sociologia Ruralis, 29(2), 93- 117.García, D.R (1995). Consumidores y ciudadanos conflictos multiculturales de la globalización . México. Editorial Grijalbo, S.A. de C.V.Giraldo, O. y. Rosset, P. (2017). Agroecology as a territory in dispute: between institutionality and social movements. The Journal of Peasant Studies, DOI: 10.1080/03066150.2017.1353496Gliessman, S. (2007). Agroecology: The Ecology of Sustainable Food Systems. Boca Ratón, CRC Press.Gliessman, S. (2010). “The Framework for Conversion” en Gliessman y Rosemeyer (eds.). The conversion to sustainable agriculture: principles, processes and practices, Boca Raton, CRC Press.Gliessman et al. (2007). Agroecología: promoviendo una transición hacia la sostenibilidad. Asociación Española de Ecología Terreste. Recuperado de http://www.revistaecosistemas.net/articulo.asp?Id=459Gómez, L., Ríos,L. y Eschenhagen, M.(2017). Propuesta de unos principios generales para la ciencia de la agroecología: una reflexión. Revista Lasallista Investig. vol.14 no.2 Caldas. Recuperado en http://dx.doi.org/10.22507/rli.v14n2a20Goodman, D. (1999). Agro-Food Studies in the ‘Age of Ecology’: Nature, Corporeality, Bio-Politics. European Society for Rural Sociology. Sociologia Ruralis Volume 39.Goodman, D. y Dupuis, E. (2002). Knowing food and growing food: Beyond the production-consumption debate in the sociology of agriculture. Sociologia Ruralis. 42.Goodman, D. y Watts, M. (1994). Reconfiguring the Rural or Fording the Divide? Capitalist Restructuring and the Global Agro-Food System. Journal of Peasant Studies 22(1): 1-49.Gray, M. (2014). Labor and the locavore: The making of a comprehensive food ethic. Berkeley: University of California Press. IntroducciónGuzmán S., E y Soler M., M. (s.f.). Del desarrollo rural a la agroecología. Hacia un cambio de paradigma. España.Guthman, J. (2004). Agrarian dreams: The paradox of organic farming in California. Berkeley: University of California.Holt-Giménez, E. y Raj Patel (2009). Rebeliones alimentarias: Crisis y hambre de justicia. Food first Books.Halperin, R. (1994). Cultural Economies. Past and Present. Austin: University of Texas Press.Harvey, D. (2004). “El nuevo imperialismo: Acumulación por desposesión”. Socialist Register. Buenos Aires: CLACSO.Kalof, L., Dietz, T., Stern, P. C. y Guagnano, G. A. (1999), “Social psychological and structural influences on vegetarian beliefs”.Rural Sociology, 64: 500-511.Kay, C. (2007). Algunas reflexiones sobre los estudios rurales en América Latina (Dossier). Revista de Ciencias Sociales. Num. 29 pp. 31-50, Quito, Iconos.Kay, C. (2009). Reflexiones sobre desarrollo rural y estrategias de desarrollo: exploración de sinergias, erradicación de pobreza. En Debate agrario análisis y alternativas 44. Centro Peruano de estudios sociales.Jansen, K. (2014). The debate on food sovereignty theory: agrarian capitalism, dispossession and agroecology, Journal of Peasant Studies, 42:1, 213-232. Recuperado en https://doi.org/10.1080/03066150.2014.945166Lawrence, G. (2017). Re-evaluating food systems and food security: A global perspective. Journal of Sociology 53:4, 774-796.Lawrence, G. y McMichael, P. (2012). The Question of Food Security. Journal. of Sociology of Agriculture & Food, Vol. 19, No. 2, 135–142.LVC (La Vía Campesina). (2015a). Declaration of the International Forum for Agroecology Recuperado en https://viacampesina.org/en/index.php/main-issues-mainmenu-27/sustainable-peasants-agriculturemainmenu- 42/1749-declaration-of-the-international-forum-for-agroecologyBauer, M. y Mesquita, Z. (2006).Organizações sociais e agroecologia: construção de identidades e transformações sociais. RAE • vol. 48 • nº3.León-Sicard, et al (2015). Hacia una historia de la agroecología en Colombia. Agroecología 10, 39-53.Levidow, L. (2015). European transitions towards a corporate-environmental food regime: Agroecological incorporation or contestation?. Journal of Rural Studies 40 (2015) 76e89. ElsevierLotti, A. (2010). The commoditization of products and taste: Slow food and the conservation of agrobiodiversity. Agriculture and Human Values , 27(1), 71- 83Manríquez, T. (2011). Consumo de alimentos orgánicos en santiago: estilo de vida, riesgos & lujo. Universidad de Chile Facultad de Ciencias SocialesMauleón, J. (s.f). El Sistema Alimentario como área de estudio para la Sociología. VI Congreso Vasco de Sociología - Grupo 14. Sociología Rural y del Sistema Alimentario. Departamento de Sociología 2, Universidad del País VascoMejía, M. (2001). El proceso de transformación cultural hacia la producción ecológica: experiencias, reflexiones y recomendaciones para el caso colombiano.REDAE-PRONATTA, 44– 52.McMichael, P. (2005). Global development and the corporate food regime. In New Directions in the sociology of global development. eds. F. H. Buttel and P. McMichael. Oxford: ElsevierMcMichael, P. (2009). A food regime genealogy. Journal of Peasant Studies, 36(1), 139–169. Recuperado en https://doi.org/10.1080/03066150902820354McMichael, P. (2009). Contradictions in the global development project: Geo-politics, global ecology and the 'development climate'. Third world quarterly 30:1, 247-262. Recuperado en: http: //doi.org/10.1080/01436590802622987McMichael, P. (2014). Historicizing food sovereignty. Journal of Peasant Studies 41:6, pages 933-957.McMichael, P. (2016). “Los efectos colaterales del régimen alimentario (The food regime fallout).” Estudios Críticos del Desarrollo, V(7): 245-52.McMichael, P. (2016) Commentary: Food regime for thought. Journal of Peasant Studies 43:3, p. 648-670.Mora-Delgado, J. (2008). Persistencia, conocimiento local y estrategias de vida en sociedades campesinas. Revista de Estudios Sociales, (29), 3-17.Morales, M. (2010). Los principales enfoques teóricos y metodológicos formulados para analizar el "sistema agroalimentario". AGROALIMENTARIA. Nº 10. Universidad Central de Venezuela, Maracay.Niggli, U., et al., (2008). Vision for an Organic Food and Farming Research Agenda to 2025. IFOAM- EU Group, Brussels Recuperado en http://www.organic-research.org/index.html.Ordoñez, F. (2014). Colombia y el régimen alimentario corporativo. Agencia Prensa Rural. Recuperado de https://prensarural.org/spip/spip.php?article13059.Otero, G. (2013). El régimen alimentario neoliberal y su crisis: estado, agroempresas, multinacionales y tecnología. Antípoda: revista de antropología y arqueología, 17: 49-78.Otero G., Pechlaner G., Gürcan E. (2013). The Political Economy of “Food Security” and Trade: Uneven and Combined Dependency. Rural Sociology 78:3, pages 263-289.Pachón-Ariza F. (2013). Food sovereignty and rural development: beyond food security. Agronomía Colombiana 31(3), 362-377Patel, R. (2007). Stuffed and Starved: Markets, power and the hidden battle over the world’s food system. London: Portobello Books.Pérez, J. y Razz, R. (2009). La teoría general de los sistemas y su aplicación en el estudio de la seguridad agroalimentaria. Revista de Ciencias Sociales (RCS) Vol. XV, No. 3, 486 – 498Rodríguez M., Flavio B. (2010). Regímenes, sistema y crisis agroalimentaria. En El Otro Derecho No. 42. Bogotá- Colombia. Editorial ILSA.Rosset P. y Altieri M. (2008). Agroecology versus input substitution: A fundamental contradiction of sustainable agriculture. Society & Natural Resources. Recuperado en : http://dx.doi.org/10.1080/08941929709381027.Sevilla, E. (2009). La agroecología como estrategia metodológica de transformación social. Facultad de Ciencia Agrarias - U.N.Cuyo - Ingeniería en Recursos Naturales, Mendoza. Recuperado en: http://agroeco.org/brasil/material/EduardoSevillaGuzman.pdf.Sevilla, E et al (2009). Canales cortos de comercialización alimentaria en Andalucía. Instituto de Sociología y Estudios Campesinos Universidad de Córdoba. Fundación Pública Andaluza Centro de Estudios Andaluces.Sevilla, E. y Woodgate, G. (1997). Sustainable Rural Development: Forma industrial Agriculture to Agroecology. En REDCLIFT, M. y WOODGATE, G. (ed) The International Handbook of Environmental Sociology. Cheltenham: Edward Elgar.Shaw, A. (1999). “What are they doing to our food?: Public Concerns about Food in the UK” Sociological Research Online, 4: 258-271.Torres, I. (2016). La Crisis Alimentaria Mundial: causas y perspectivas para su entendimiento. RAZÓN Y PALABRA. Monográfico| Número 94, 611628Tower, S. (2012). Regimes and Resilience in the Modern Global Food System. En The Cupola Gettysburg College.Vivas, E. (2008). La cara oculta del sistema agroalimentario mundial. Luchas Campesinas. Propuestas, Redes y Alianzas. Barcelona, España: Grupo ETC.Vivas, E. (2011). La crisis alimentaria golpea de nuevo. La especulación alimentaria y la “petrodependencia” como detonantes. Recuperado de: http://www.globalizate.org/getArticle?authors=Esther+Vivas&date=20110325&title=La +crisis+alimentaria+golpea+de+nuevoVivas, E. (2014). El negocio de la comida. Barcelona: Icaria EditorialVan der Ploeg, J.D. (2010). Nuevos Campesinos Campesinos e imperios alimentario. Barcelona: Icaria.Van der Ploeg, J.D. (2013). Peasants and the art of farming. Halifax: Fernwood PublishingVan der Ploeg, J.D. (2013). Peasant-driven agricultural growth and food sovereignty. Paper presented at the Conference on Food Sovereignty: A Critical Dialogue, Yale University, September 14–15, 2013.Yapa, L. (1993). What are improved seeds? An epistemology of the green revolution. Economic Geography, 69, 254-73Watts, M. (1994). “What difference does difference make?” Review of International Political Economy 1: 563–570.Wezel et al (2009). Agroecology as a science, a movement and a practice. Agron. Sustain. Dev. 29 p. 503–515Wezel, A. y Soldat, V. (2009) A quantitative and qualitative historical analysis of the scientific discipline of agroecology . Department of Agroecosystems, Environment and Production, ISARA, Lyon, France.Wolford, W. (2015). From pangaea to partnership: The many fields of rural development. Sociology of Development , 1 (2), 2 10 - 232.LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-83895https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/unal/77964/7/license.txte2f63a891b6ceb28c3078128251851bfMD57CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8811https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/unal/77964/8/license_rdf217700a34da79ed616c2feb68d4c5e06MD58ORIGINAL1018427536.2020.pdf1018427536.2020.pdfapplication/pdf925063https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/unal/77964/6/1018427536.2020.pdf0905f0331029ab39d6f71a300e534c21MD56THUMBNAIL1018427536.2020.pdf.jpg1018427536.2020.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg3912https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/unal/77964/9/1018427536.2020.pdf.jpg3febc6b13574caf294bfdb231091a1abMD59unal/77964oai:repositorio.unal.edu.co:unal/779642023-07-19 23:04:00.063Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombiarepositorio_nal@unal.edu.coUExBTlRJTExBIERFUMOTU0lUTwoKQ29tbyBlZGl0b3IgZGUgZXN0ZSDDrXRlbSwgdXN0ZWQgcHVlZGUgbW92ZXJsbyBhIHJldmlzacOzbiBzaW4gYW50ZXMgcmVzb2x2ZXIgbG9zIHByb2JsZW1hcyBpZGVudGlmaWNhZG9zLCBkZSBsbyBjb250cmFyaW8sIGhhZ2EgY2xpYyBlbiBHdWFyZGFyIHBhcmEgZ3VhcmRhciBlbCDDrXRlbSB5IHNvbHVjaW9uYXIgZXN0b3MgcHJvYmxlbWFzIG1hcyB0YXJkZS4KCk5PVEFTOgoqU0kgTEEgVEVTSVMgQSBQVUJMSUNBUiBBRFFVSVJJw5MgQ09NUFJPTUlTT1MgREUgQ09ORklERU5DSUFMSURBRCBFTiBFTCBERVNBUlJPTExPIE8gUEFSVEVTIERFTCBET0NVTUVOVE8uIFNJR0EgTEEgRElSRUNUUklaIERFIExBIFJFU09MVUNJw5NOIDAyMyBERSAyMDE1LCBQT1IgTEEgQ1VBTCBTRSBFU1RBQkxFQ0UgRUwgUFJPQ0VESU1JRU5UTyBQQVJBIExBIFBVQkxJQ0FDScOTTiBERSBURVNJUyBERSBNQUVTVFLDjUEgWSBET0NUT1JBRE8gREUgTE9TIEVTVFVESUFOVEVTIERFIExBIFVOSVZFUlNJREFEIE5BQ0lPTkFMIERFIENPTE9NQklBIEVOIEVMIFJFUE9TSVRPUklPIElOU1RJVFVDSU9OQUwgVU4sIEVYUEVESURBIFBPUiBMQSBTRUNSRVRBUsONQSBHRU5FUkFMLgoqTEEgVEVTSVMgQSBQVUJMSUNBUiBERUJFIFNFUiBMQSBWRVJTScOTTiBGSU5BTCBBUFJPQkFEQS4KUGFyYSB0cmFiYWpvcyBkZXBvc2l0YWRvcyBwb3Igc3UgcHJvcGlvIGF1dG9yOiBBbCBhdXRvYXJjaGl2YXIgZXN0ZSBncnVwbyBkZSBhcmNoaXZvcyBkaWdpdGFsZXMgeSBzdXMgbWV0YWRhdG9zLCBZbyBnYXJhbnRpem8gYWwgUmVwb3NpdG9yaW8gSW5zdGl0dWNpb25hbCBVTiBlbCBkZXJlY2hvIGEgYWxtYWNlbmFybG9zIHkgbWFudGVuZXJsb3MgZGlzcG9uaWJsZXMgZW4gbMOtbmVhIGRlIG1hbmVyYSBncmF0dWl0YS4gRGVjbGFybyBxdWUgZGljaG8gbWF0ZXJpYWwgZXMgZGUgbWkgcHJvcGllZGFkIGludGVsZWN0dWFsIHkgcXVlIGVsIFJlcG9zaXRvcmlvIEluc3RpdHVjaW9uYWwgVU4gbm8gYXN1bWUgbmluZ3VuYSByZXNwb25zYWJpbGlkYWQgc2kgaGF5IGFsZ3VuYSB2aW9sYWNpw7NuIGEgbG9zIGRlcmVjaG9zIGRlIGF1dG9yIGFsIGRpc3RyaWJ1aXIgZXN0b3MgYXJjaGl2b3MgeSBtZXRhZGF0b3MuIChTZSByZWNvbWllbmRhIGEgdG9kb3MgbG9zIGF1dG9yZXMgYSBpbmRpY2FyIHN1cyBkZXJlY2hvcyBkZSBhdXRvciBlbiBsYSBww6FnaW5hIGRlIHTDrXR1bG8gZGUgc3UgZG9jdW1lbnRvLikgRGUgbGEgbWlzbWEgbWFuZXJhLCBhY2VwdG8gbG9zIHTDqXJtaW5vcyBkZSBsYSBzaWd1aWVudGUgbGljZW5jaWE6IExvcyBhdXRvcmVzIG8gdGl0dWxhcmVzIGRlbCBkZXJlY2hvIGRlIGF1dG9yIGRlbCBwcmVzZW50ZSBkb2N1bWVudG8gY29uZmllcmVuIGEgbGEgVW5pdmVyc2lkYWQgTmFjaW9uYWwgZGUgQ29sb21iaWEgdW5hIGxpY2VuY2lhIG5vIGV4Y2x1c2l2YSwgbGltaXRhZGEgeSBncmF0dWl0YSBzb2JyZSBsYSBvYnJhIHF1ZSBzZSBpbnRlZ3JhIGVuIGVsIFJlcG9zaXRvcmlvIEluc3RpdHVjaW9uYWwsIHF1ZSBzZSBhanVzdGEgYSBsYXMgc2lndWllbnRlcyBjYXJhY3RlcsOtc3RpY2FzOiBhKSBFc3RhcsOhIHZpZ2VudGUgYSBwYXJ0aXIgZGUgbGEgZmVjaGEgZW4gcXVlIHNlIGluY2x1eWUgZW4gZWwgcmVwb3NpdG9yaW8sIHF1ZSBzZXLDoW4gcHJvcnJvZ2FibGVzIGluZGVmaW5pZGFtZW50ZSBwb3IgZWwgdGllbXBvIHF1ZSBkdXJlIGVsIGRlcmVjaG8gcGF0cmltb25pYWwgZGVsIGF1dG9yLiBFbCBhdXRvciBwb2Ryw6EgZGFyIHBvciB0ZXJtaW5hZGEgbGEgbGljZW5jaWEgc29saWNpdMOhbmRvbG8gYSBsYSBVbml2ZXJzaWRhZC4gYikgTG9zIGF1dG9yZXMgYXV0b3JpemFuIGEgbGEgVW5pdmVyc2lkYWQgTmFjaW9uYWwgZGUgQ29sb21iaWEgcGFyYSBwdWJsaWNhciBsYSBvYnJhIGVuIGVsIGZvcm1hdG8gcXVlIGVsIHJlcG9zaXRvcmlvIGxvIHJlcXVpZXJhIChpbXByZXNvLCBkaWdpdGFsLCBlbGVjdHLDs25pY28gbyBjdWFscXVpZXIgb3RybyBjb25vY2lkbyBvIHBvciBjb25vY2VyKSB5IGNvbm9jZW4gcXVlIGRhZG8gcXVlIHNlIHB1YmxpY2EgZW4gSW50ZXJuZXQgcG9yIGVzdGUgaGVjaG8gY2lyY3VsYSBjb24gdW4gYWxjYW5jZSBtdW5kaWFsLiBjKSBMb3MgYXV0b3JlcyBhY2VwdGFuIHF1ZSBsYSBhdXRvcml6YWNpw7NuIHNlIGhhY2UgYSB0w610dWxvIGdyYXR1aXRvLCBwb3IgbG8gdGFudG8sIHJlbnVuY2lhbiBhIHJlY2liaXIgZW1vbHVtZW50byBhbGd1bm8gcG9yIGxhIHB1YmxpY2FjacOzbiwgZGlzdHJpYnVjacOzbiwgY29tdW5pY2FjacOzbiBww7pibGljYSB5IGN1YWxxdWllciBvdHJvIHVzbyBxdWUgc2UgaGFnYSBlbiBsb3MgdMOpcm1pbm9zIGRlIGxhIHByZXNlbnRlIGxpY2VuY2lhIHkgZGUgbGEgbGljZW5jaWEgQ3JlYXRpdmUgQ29tbW9ucyBjb24gcXVlIHNlIHB1YmxpY2EuIGQpIExvcyBhdXRvcmVzIG1hbmlmaWVzdGFuIHF1ZSBzZSB0cmF0YSBkZSB1bmEgb2JyYSBvcmlnaW5hbCBzb2JyZSBsYSBxdWUgdGllbmVuIGxvcyBkZXJlY2hvcyBxdWUgYXV0b3JpemFuIHkgcXVlIHNvbiBlbGxvcyBxdWllbmVzIGFzdW1lbiB0b3RhbCByZXNwb25zYWJpbGlkYWQgcG9yIGVsIGNvbnRlbmlkbyBkZSBzdSBvYnJhIGFudGUgbGEgVW5pdmVyc2lkYWQgTmFjaW9uYWwgeSBhbnRlIHRlcmNlcm9zLiBFbiB0b2RvIGNhc28gbGEgVW5pdmVyc2lkYWQgTmFjaW9uYWwgZGUgQ29sb21iaWEgc2UgY29tcHJvbWV0ZSBhIGluZGljYXIgc2llbXByZSBsYSBhdXRvcsOtYSBpbmNsdXllbmRvIGVsIG5vbWJyZSBkZWwgYXV0b3IgeSBsYSBmZWNoYSBkZSBwdWJsaWNhY2nDs24uIGUpIExvcyBhdXRvcmVzIGF1dG9yaXphbiBhIGxhIFVuaXZlcnNpZGFkIHBhcmEgaW5jbHVpciBsYSBvYnJhIGVuIGxvcyDDrW5kaWNlcyB5IGJ1c2NhZG9yZXMgcXVlIGVzdGltZW4gbmVjZXNhcmlvcyBwYXJhIHByb21vdmVyIHN1IGRpZnVzacOzbi4gZikgTG9zIGF1dG9yZXMgYWNlcHRhbiBxdWUgbGEgVW5pdmVyc2lkYWQgTmFjaW9uYWwgZGUgQ29sb21iaWEgcHVlZGEgY29udmVydGlyIGVsIGRvY3VtZW50byBhIGN1YWxxdWllciBtZWRpbyBvIGZvcm1hdG8gcGFyYSBwcm9ww7NzaXRvcyBkZSBwcmVzZXJ2YWNpw7NuIGRpZ2l0YWwuIFNJIEVMIERPQ1VNRU5UTyBTRSBCQVNBIEVOIFVOIFRSQUJBSk8gUVVFIEhBIFNJRE8gUEFUUk9DSU5BRE8gTyBBUE9ZQURPIFBPUiBVTkEgQUdFTkNJQSBPIFVOQSBPUkdBTklaQUNJw5NOLCBDT04gRVhDRVBDScOTTiBERSBMQSBVTklWRVJTSURBRCBOQUNJT05BTCBERSBDT0xPTUJJQSwgTE9TIEFVVE9SRVMgR0FSQU5USVpBTiBRVUUgU0UgSEEgQ1VNUExJRE8gQ09OIExPUyBERVJFQ0hPUyBZIE9CTElHQUNJT05FUyBSRVFVRVJJRE9TIFBPUiBFTCBSRVNQRUNUSVZPIENPTlRSQVRPIE8gQUNVRVJETy4KUGFyYSB0cmFiYWpvcyBkZXBvc2l0YWRvcyBwb3Igb3RyYXMgcGVyc29uYXMgZGlzdGludGFzIGEgc3UgYXV0b3I6IERlY2xhcm8gcXVlIGVsIGdydXBvIGRlIGFyY2hpdm9zIGRpZ2l0YWxlcyB5IG1ldGFkYXRvcyBhc29jaWFkb3MgcXVlIGVzdG95IGFyY2hpdmFuZG8gZW4gZWwgUmVwb3NpdG9yaW8gSW5zdGl0dWNpb25hbCBVTikgZXMgZGUgZG9taW5pbyBww7pibGljby4gU2kgbm8gZnVlc2UgZWwgY2FzbywgYWNlcHRvIHRvZGEgbGEgcmVzcG9uc2FiaWxpZGFkIHBvciBjdWFscXVpZXIgaW5mcmFjY2nDs24gZGUgZGVyZWNob3MgZGUgYXV0b3IgcXVlIGNvbmxsZXZlIGxhIGRpc3RyaWJ1Y2nDs24gZGUgZXN0b3MgYXJjaGl2b3MgeSBtZXRhZGF0b3MuCkFsIGhhY2VyIGNsaWMgZW4gZWwgc2lndWllbnRlIGJvdMOzbiwgdXN0ZWQgaW5kaWNhIHF1ZSBlc3TDoSBkZSBhY3VlcmRvIGNvbiBlc3RvcyB0w6lybWlub3MuCg==