Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia
ABSTRACT: To analyze food habits and nutritional status in indigenous people. Methodology: Study of prevalence of two communities with different patterns of food acquisition: dependency of rainforest resources (Tausig) and farmers with a degree of acculturation (Nusidó). The usual daily intake (24 h...
- Autores:
-
Rosique Gracia, Javier
Restrepo Calle, María Teresa
Manjarrés Correa, Luz Mariela
Gálvez Abadía, Aída Cecilia
Santa Maldonado, Johanna
- Tipo de recurso:
- Article of investigation
- Fecha de publicación:
- 2010
- Institución:
- Universidad de Antioquia
- Repositorio:
- Repositorio UdeA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/8092
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/10495/8092
- Palabra clave:
- Antropometría
Antropometría - Colombia
Desnutrición
Indígenas
Seguridad alimentaria
Seguridad alimentaria - Colombia
Embera Katíos (Indígenas)
- Rights
- openAccess
- License
- Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
id |
UDEA2_d44355e6b17954735ef0df9e432f52a3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/8092 |
network_acronym_str |
UDEA2 |
network_name_str |
Repositorio UdeA |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia |
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv |
Nutritional status and food patterns in embera Indigenous people from Colombia |
title |
Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia |
spellingShingle |
Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia Antropometría Antropometría - Colombia Desnutrición Indígenas Seguridad alimentaria Seguridad alimentaria - Colombia Embera Katíos (Indígenas) |
title_short |
Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia |
title_full |
Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia |
title_fullStr |
Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia |
title_full_unstemmed |
Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia |
title_sort |
Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia |
dc.creator.fl_str_mv |
Rosique Gracia, Javier Restrepo Calle, María Teresa Manjarrés Correa, Luz Mariela Gálvez Abadía, Aída Cecilia Santa Maldonado, Johanna |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Rosique Gracia, Javier Restrepo Calle, María Teresa Manjarrés Correa, Luz Mariela Gálvez Abadía, Aída Cecilia Santa Maldonado, Johanna |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Antropometría Antropometría - Colombia Desnutrición Indígenas Seguridad alimentaria Seguridad alimentaria - Colombia Embera Katíos (Indígenas) |
topic |
Antropometría Antropometría - Colombia Desnutrición Indígenas Seguridad alimentaria Seguridad alimentaria - Colombia Embera Katíos (Indígenas) |
description |
ABSTRACT: To analyze food habits and nutritional status in indigenous people. Methodology: Study of prevalence of two communities with different patterns of food acquisition: dependency of rainforest resources (Tausig) and farmers with a degree of acculturation (Nusidó). The usual daily intake (24 hours recall and nutrient analysis) and nutritional status by anthropometry (height-age, height-weight andIMC) were studied. Ethnography of foods was undertaken. Results: the traditional dietary ideal (hunting, fishing and harvesting), is not sustainable due to the low productivity and the socio-economic conditions. The prevalence of deficiency in daily intake (Atausí> Nusidó) is high: energy 73¿2%,proteins 36,6%, folic acid34¿2%, calcium 93,0%, vitamin A 61,4% and zinc 75,7%. Chronic under-nutrition appeared in 68}) % (0-10 years), and short stature in 77,1% (10-19 years),overweight in 45% (adults). Both communities have greater under-nutrition than the national level and the community more dependent on forest (Atausí) has worse nutrition outcomes. Conclusion: Current dietary habits do not guarantee the coverage of food requirements and have influence on under nutrition, along with other factors that increase food insecurity of Embera indigenous compared to the general Colombian population. |
publishDate |
2010 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2010 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2017-09-04T15:27:07Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2017-09-04T15:27:07Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.coarversion.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.hasversion.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/ART |
dc.type.local.spa.fl_str_mv |
Artículo de investigación |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv |
Rosique G., J., Restrepo, M. T., Manjarrés, L. M., Gálvez A., A., & Santa M., J. (2010). Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia. Revista Chilena de Nutrición, 37(3), 270–280. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182010000300002 |
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
0716-1549 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10495/8092 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
S0717-75182010000300002 |
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv |
0717-7518 |
identifier_str_mv |
Rosique G., J., Restrepo, M. T., Manjarrés, L. M., Gálvez A., A., & Santa M., J. (2010). Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia. Revista Chilena de Nutrición, 37(3), 270–280. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182010000300002 0716-1549 S0717-75182010000300002 0717-7518 |
url |
http://hdl.handle.net/10495/8092 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv |
Rev. chil. nutr. |
dc.rights.*.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.uri.*.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
rights_invalid_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología |
dc.publisher.group.spa.fl_str_mv |
Alimentación y Nutrición Humana Grupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad (MASO) |
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv |
Chile |
institution |
Universidad de Antioquia |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/2/license_url http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/3/license_text http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/4/license_rdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/5/license.txt http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/1/RosiqueJavier_2010_EstadoNutricionalHabitos.pdf |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 354cb61f9248e60a1897568f1d9188fb |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional Universidad de Antioquia |
repository.mail.fl_str_mv |
andres.perez@udea.edu.co |
_version_ |
1812173211054374912 |
spelling |
Rosique Gracia, JavierRestrepo Calle, María TeresaManjarrés Correa, Luz MarielaGálvez Abadía, Aída CeciliaSanta Maldonado, Johanna2017-09-04T15:27:07Z2017-09-04T15:27:07Z2010Rosique G., J., Restrepo, M. T., Manjarrés, L. M., Gálvez A., A., & Santa M., J. (2010). Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de Colombia. Revista Chilena de Nutrición, 37(3), 270–280. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-751820100003000020716-1549http://hdl.handle.net/10495/8092S0717-751820100003000020717-7518ABSTRACT: To analyze food habits and nutritional status in indigenous people. Methodology: Study of prevalence of two communities with different patterns of food acquisition: dependency of rainforest resources (Tausig) and farmers with a degree of acculturation (Nusidó). The usual daily intake (24 hours recall and nutrient analysis) and nutritional status by anthropometry (height-age, height-weight andIMC) were studied. Ethnography of foods was undertaken. Results: the traditional dietary ideal (hunting, fishing and harvesting), is not sustainable due to the low productivity and the socio-economic conditions. The prevalence of deficiency in daily intake (Atausí> Nusidó) is high: energy 73¿2%,proteins 36,6%, folic acid34¿2%, calcium 93,0%, vitamin A 61,4% and zinc 75,7%. Chronic under-nutrition appeared in 68}) % (0-10 years), and short stature in 77,1% (10-19 years),overweight in 45% (adults). Both communities have greater under-nutrition than the national level and the community more dependent on forest (Atausí) has worse nutrition outcomes. Conclusion: Current dietary habits do not guarantee the coverage of food requirements and have influence on under nutrition, along with other factors that increase food insecurity of Embera indigenous compared to the general Colombian population.RESUMEN: analizarlos hábitos alimentarios y el estado nutricional en indígenas. Metodología: estudio de preval encías en dos comunidades con patrones diferenciales para conseguir alimentos: con recursos de selva (Atausí) y campesinos más aculturados (Nusidó). Se estudió la ingesta (por recordatorio de 24 horas) y el estado nutricional por antropometría (estatura-edad, peso-estatura e IMC). Se realizó etnografía sobre la alimentación. Resultados: el ideal dietario (caza, pesca y recolección) tradicional, es insostenible por la baja productividad y las condiciones socioeconómicas. La prevalencia de deficiencia en la ingesta diaria (Atausf>Nusidó) es alta: energía 73,2%, proteínas 36,6%, ácido fólico 34,2%, calcio 93%, vitamina A 61,4% y cinc 75,7%. La desnutrición crónica se presentó en el 68,9% (0-10 años), y talla baja en 77,1% (10-19 años), el sobrepeso en el 45% (adultos) y a otras edades se asoció con el patrón alimentario y la baja estatura. Ambas comunidades poseen mayor desnutrición que el nivel nacional y la más dependiente de la selva (Atausí) presenta mayores problemas nutricionales. Conclusión: los actuales hábitos alimentarios no cubren los requerimientos nutricionales e influyen en la desnutrición crónica encontrada, junto con otros factores que incrementan la inseguridad alimentaria en indígenas embera, en relación a la población general colombiana.application/pdfspaSociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y ToxicologíaAlimentación y Nutrición HumanaGrupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad (MASO)Chileinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombiainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/AntropometríaAntropometría - ColombiaDesnutriciónIndígenasSeguridad alimentariaSeguridad alimentaria - ColombiaEmbera Katíos (Indígenas)Estado nutricional y hábitos alimentarios en indígenas embera de ColombiaNutritional status and food patterns in embera Indigenous people from ColombiaRev. chil. nutr.Revista Chilena de Nutrición270280373CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfLicenciaapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD55ORIGINALRosiqueJavier_2010_EstadoNutricionalHabitos.pdfRosiqueJavier_2010_EstadoNutricionalHabitos.pdfArtículo de Revistaapplication/pdf941918http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8092/1/RosiqueJavier_2010_EstadoNutricionalHabitos.pdf354cb61f9248e60a1897568f1d9188fbMD5110495/8092oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/80922021-05-20 12:42:04.826Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.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 |