Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis

ABSTRACT: Ilex laurina K., a Colombian plant whose infusion presents antioxidant and antiproliferative properties, belongs to a species of Yerba Mate tea. Objective: Evaluate the nutritional and physiochemical properties of an infusion using Ilex laurina K. leaves as a potential raw material, functi...

Full description

Autores:
Pérez Cardona, Juan Manuel
Cardona Galeano, Wilson
Urango Marchena, Luz Amparo
Alzate Guarín, Fernando
Rojano, Benjamín Alberto
Maldonado Celis, María Elena
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2017
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11412
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/11412
Palabra clave:
Evaluación sensorial
Fitoquímicos
Macronutrientes
Mate
Minerales
Mate (shrub)
Sensory evaluation
Rights
openAccess
License
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
id UDEA2_c7b422a552c03473790f4da3d33c229f
oai_identifier_str oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11412
network_acronym_str UDEA2
network_name_str Repositorio UdeA
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv Nutricional and Physicochemical aspects of Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : A Comparative Study with Ilex Paraguariensis
title Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis
spellingShingle Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis
Evaluación sensorial
Fitoquímicos
Macronutrientes
Mate
Minerales
Mate (shrub)
Sensory evaluation
title_short Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis
title_full Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis
title_fullStr Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis
title_full_unstemmed Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis
title_sort Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensis
dc.creator.fl_str_mv Pérez Cardona, Juan Manuel
Cardona Galeano, Wilson
Urango Marchena, Luz Amparo
Alzate Guarín, Fernando
Rojano, Benjamín Alberto
Maldonado Celis, María Elena
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Pérez Cardona, Juan Manuel
Cardona Galeano, Wilson
Urango Marchena, Luz Amparo
Alzate Guarín, Fernando
Rojano, Benjamín Alberto
Maldonado Celis, María Elena
dc.subject.none.fl_str_mv Evaluación sensorial
Fitoquímicos
Macronutrientes
Mate
Minerales
Mate (shrub)
Sensory evaluation
topic Evaluación sensorial
Fitoquímicos
Macronutrientes
Mate
Minerales
Mate (shrub)
Sensory evaluation
description ABSTRACT: Ilex laurina K., a Colombian plant whose infusion presents antioxidant and antiproliferative properties, belongs to a species of Yerba Mate tea. Objective: Evaluate the nutritional and physiochemical properties of an infusion using Ilex laurina K. leaves as a potential raw material, functional food and substitute for the conventional Ilex paraguariensis tea. Objective: To evaluate the nutritional and physiochemical properties of an infusion using Ilex laurina K. leaves as a potential raw material, functional food and substitute for the conventional Ilex paraguariensis tea. Materials and Methods: Phytochemicals and carbohydrates by HPLC analysis, solubility, mineral measurement using atomic absorption spectrophotometry, and sensorial analysis. Results: The Ilex laurina K. infusión compared with Ilex paraguariensis infusion found higher concentrations of chlorogenic acid (429.2 ± 20.2 versus 47.4 ± 1.9 mg / kg), p-coumaric (47.3 ± 2.4 versus 24.4 ± 0.9 mg / kg), xanthines (1.4-1.8 times), iron, copper, zinc, and the likes of caffeic acid (52.6 ± 18.8 versus 47.4 ± 1.9 mg / L) (p> 0.05). Ferulic acid (21.5 ± 1.6 mg / L) and fructose (0.4 ± 0.003 g / L) were detected, while glucose (0.8 ± 0.007 g / L) and higher concentrations of magnesium and manganese (p<0.05) we found in the Ilex paraguariensis. Ilex laurina K. infusion was accepted by 64% of consumers, regardless of gender; and respective acceptability of the following characteristics: color (51%), smell (47%), flavor (42%) and sweetness (47%). Conclusions: Ilex laurina K. infusion is well accepted by consumers, and contains a higher concentration of phenol compounds, xanthines, iron, copper, zinc and fructose than Ilex paraguariensis infusion, and contributes less glucose, magnesium and manganese. Keywords: Ilex paraguariensis, mate, sensory test, phytochemicals, minerals, macronutrients.
publishDate 2017
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2017
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2019-07-10T19:28:29Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2019-07-10T19:28:29Z
dc.type.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.hasversion.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv https://purl.org/redcol/resource_type/ART
dc.type.local.spa.fl_str_mv Artículo de investigación
format http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv Pérez-Cardona JM, Cardona-Galeano W, Urango-Marchena L, Alzate-Guarín F, Rojano B, Maldonado-Celis ME. Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae): un estudio comparativo con Ilex paraguariensis. Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19:41-54. DOI: 10.17533/udea.penh. v19n1a04
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv 0124-4108
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10495/11412
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv 10.17533/udea.penh.v19n1a04
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv 2248-454X
identifier_str_mv Pérez-Cardona JM, Cardona-Galeano W, Urango-Marchena L, Alzate-Guarín F, Rojano B, Maldonado-Celis ME. Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae): un estudio comparativo con Ilex paraguariensis. Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19:41-54. DOI: 10.17533/udea.penh. v19n1a04
0124-4108
10.17533/udea.penh.v19n1a04
2248-454X
url http://hdl.handle.net/10495/11412
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv Perspect. Nutr. Humana.
dc.rights.*.fl_str_mv Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
dc.rights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri.*.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
rights_invalid_str_mv Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad de Antioquia, Escuela de Nutrición y Dietética
dc.publisher.group.spa.fl_str_mv Impacto de Componentes Alimentarios en la Salud
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv Medellín, Colombia
institution Universidad de Antioquia
bitstream.url.fl_str_mv http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/1/UrangoLuz_2017_AspectosNutricionalesfisicoquimicos%20IlexLaurinaKunth.pdf
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/2/license_url
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/3/license_text
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/4/license_rdf
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/5/license.txt
bitstream.checksum.fl_str_mv 171a555831c0fe885806995286262ec3
4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional Universidad de Antioquia
repository.mail.fl_str_mv andres.perez@udea.edu.co
_version_ 1805390226566152192
spelling Pérez Cardona, Juan ManuelCardona Galeano, WilsonUrango Marchena, Luz AmparoAlzate Guarín, FernandoRojano, Benjamín AlbertoMaldonado Celis, María Elena2019-07-10T19:28:29Z2019-07-10T19:28:29Z2017Pérez-Cardona JM, Cardona-Galeano W, Urango-Marchena L, Alzate-Guarín F, Rojano B, Maldonado-Celis ME. Aspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae): un estudio comparativo con Ilex paraguariensis. Perspect. Nutr. Humana.. 2017;19:41-54. DOI: 10.17533/udea.penh. v19n1a040124-4108http://hdl.handle.net/10495/1141210.17533/udea.penh.v19n1a042248-454XABSTRACT: Ilex laurina K., a Colombian plant whose infusion presents antioxidant and antiproliferative properties, belongs to a species of Yerba Mate tea. Objective: Evaluate the nutritional and physiochemical properties of an infusion using Ilex laurina K. leaves as a potential raw material, functional food and substitute for the conventional Ilex paraguariensis tea. Objective: To evaluate the nutritional and physiochemical properties of an infusion using Ilex laurina K. leaves as a potential raw material, functional food and substitute for the conventional Ilex paraguariensis tea. Materials and Methods: Phytochemicals and carbohydrates by HPLC analysis, solubility, mineral measurement using atomic absorption spectrophotometry, and sensorial analysis. Results: The Ilex laurina K. infusión compared with Ilex paraguariensis infusion found higher concentrations of chlorogenic acid (429.2 ± 20.2 versus 47.4 ± 1.9 mg / kg), p-coumaric (47.3 ± 2.4 versus 24.4 ± 0.9 mg / kg), xanthines (1.4-1.8 times), iron, copper, zinc, and the likes of caffeic acid (52.6 ± 18.8 versus 47.4 ± 1.9 mg / L) (p> 0.05). Ferulic acid (21.5 ± 1.6 mg / L) and fructose (0.4 ± 0.003 g / L) were detected, while glucose (0.8 ± 0.007 g / L) and higher concentrations of magnesium and manganese (p<0.05) we found in the Ilex paraguariensis. Ilex laurina K. infusion was accepted by 64% of consumers, regardless of gender; and respective acceptability of the following characteristics: color (51%), smell (47%), flavor (42%) and sweetness (47%). Conclusions: Ilex laurina K. infusion is well accepted by consumers, and contains a higher concentration of phenol compounds, xanthines, iron, copper, zinc and fructose than Ilex paraguariensis infusion, and contributes less glucose, magnesium and manganese. Keywords: Ilex paraguariensis, mate, sensory test, phytochemicals, minerals, macronutrients.RESUMEN: La Ilex laurina K., planta colombiana cuya infusión presenta actividad antioxidante y antiproliferativa, pertenece al género del té de yerba mate. Objetivo: evaluar las propiedades nutricionales y fisicoquímicas de una infusión de hojas de Ilex laurina K. como potencial materia prima, alimento funcional y sustituyente del convencional té de mate Ilex paraguariensis. Materiales y métodos: análisis por HPLC de fitoquímicos y carbohidratos, solubilidad, medición de minerales por espectrofotometría de absorción atómica y análisis sensorial. Resultados: en la infusión de Ilex laurina K. en comparación con la de Ilex paraguariensis se encontraron mayores concentraciones de ácido clorogénico (429,2±20,2 frente a47,4±1,9 mg/kg), de p-cumárico (47,3±2,4 versus 24,4±0,9 mg/kg), de metilxantinas (1,4-1,8 veces), hierro, cobre y zinc, y similares de ácido cafeico (52,6±18,8 versus 47,4±1,9 mg/L) (p>0,05). Se detectaron ácido ferúlico (21,5±1,6 mg/L) y fructosa (0,4±0,003 g/L), mientras en la de Ilex paraguariensis se encontró glucosa (0,8±0,007 g/L) y mayores concentraciones de magnesio y manganeso (p<0,05). La infusión de Ilex laurina K. fue aceptada por el 64 % de los consumidores, independiente del sexo; así como el color (51 %), olor (47 %), sabor (42 %) y dulzor (47 %). Conclusiones: la infusión de Ilex laurina K. además de tener buena aceptación contiene mayor cantidad de compuestos fenólicos, metilxantinas, hierro, cobre, zinc y fructosa que la de Ilex paraguariensis; y menor aporte de glucosa, magnesio y manganeso. Palabras clave: Ilex paraguariensis, yerba mate, prueba sensorial, fitoquímicos, minerales, macronutrientes.application/pdfspaUniversidad de Antioquia, Escuela de Nutrición y DietéticaImpacto de Componentes Alimentarios en la SaludMedellín, Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Evaluación sensorialFitoquímicosMacronutrientesMateMineralesMate (shrub)Sensory evaluationAspectos nutricionales y fisioquímicos de Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : un estudio comparativo con Ilex paraguariensisNutricional and Physicochemical aspects of Ilex laurina Kunth (Aquifoliaceae) : A Comparative Study with Ilex ParaguariensisPerspect. Nutr. Humana.Perspectivas en Nutrición Humana4154191ORIGINALUrangoLuz_2017_AspectosNutricionalesfisicoquimicos IlexLaurinaKunth.pdfUrangoLuz_2017_AspectosNutricionalesfisicoquimicos IlexLaurinaKunth.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf499041http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/1/UrangoLuz_2017_AspectosNutricionalesfisicoquimicos%20IlexLaurinaKunth.pdf171a555831c0fe885806995286262ec3MD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfLicenciaapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11412/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5510495/11412oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/114122021-10-25 13:38:30.129Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.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