Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica
ABSTRACT: This article reports the common uses of the Passiflora ligularis juss among the farm workers in the department of Huila and the preliminary results of its phytochemical composition. In the first phase of this investigation, an ethnobotany survey distributed among 42 families was consulted...
- Autores:
-
Carvajal de Pabón, Luz Marina
Turbay Ceballos, Sandra María
Álvarez Salas, Lizeth Marelly
Rodríguez Carlosama, Adalberto
Álvarez Rivera, Julie Maritza
Bonilla Restrepo, Karla Cristina
Restrepo, Sara Luz
Parra Morera, Marisol
- Tipo de recurso:
- Article of investigation
- Fecha de publicación:
- 2014
- Institución:
- Universidad de Antioquia
- Repositorio:
- Repositorio UdeA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/8095
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/10495/8095
https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/335
- Palabra clave:
- Alimentos funcionales
Compuestos bioactivos
Etnobotánica
Fitoquímica
Granadilla : Passiflora ligularis
Plantas medicinales
- Rights
- openAccess
- License
- Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
id |
UDEA2_5cb7a3eec6c974af47168a24a9597caf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/8095 |
network_acronym_str |
UDEA2 |
network_name_str |
Repositorio UdeA |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica |
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv |
Relationship between the folk uses of the granadilla plant (Passiflora ligularis juss) and its phytochemical composition |
title |
Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica |
spellingShingle |
Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica Alimentos funcionales Compuestos bioactivos Etnobotánica Fitoquímica Granadilla : Passiflora ligularis Plantas medicinales |
title_short |
Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica |
title_full |
Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica |
title_fullStr |
Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica |
title_full_unstemmed |
Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica |
title_sort |
Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica |
dc.creator.fl_str_mv |
Carvajal de Pabón, Luz Marina Turbay Ceballos, Sandra María Álvarez Salas, Lizeth Marelly Rodríguez Carlosama, Adalberto Álvarez Rivera, Julie Maritza Bonilla Restrepo, Karla Cristina Restrepo, Sara Luz Parra Morera, Marisol |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Carvajal de Pabón, Luz Marina Turbay Ceballos, Sandra María Álvarez Salas, Lizeth Marelly Rodríguez Carlosama, Adalberto Álvarez Rivera, Julie Maritza Bonilla Restrepo, Karla Cristina Restrepo, Sara Luz Parra Morera, Marisol |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Alimentos funcionales Compuestos bioactivos Etnobotánica Fitoquímica Granadilla : Passiflora ligularis Plantas medicinales |
topic |
Alimentos funcionales Compuestos bioactivos Etnobotánica Fitoquímica Granadilla : Passiflora ligularis Plantas medicinales |
description |
ABSTRACT: This article reports the common uses of the Passiflora ligularis juss among the farm workers in the department of Huila and the preliminary results of its phytochemical composition. In the first phase of this investigation, an ethnobotany survey distributed among 42 families was consulted to create an inventory of the agricultural uses of the different parts of the plant. This information served as a starting point to select the basic qualitative analysis which allows the identification of biological activity of this species such as the phytochemical analysis, the bromatological analysis, and the mineral analysis. Twenty six common uses were discovered especially for medical and nutritional purposes. Some medicinal uses may be related to the qualitative presence of compositions found in the phytochemical analysis. The use of the grenade’s outer shell for animal nutrition was found to be justified based on the calories and fiber. This study highlights the finding that the pulp of the fruit is a source of magnesium for children younger than a year. Significant differences were found in the composition of the grenade’s pulp of three different areas due to agroecological conditions and the mineral nutrition that the plants receive. |
publishDate |
2014 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2014 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2017-09-04T16:20:09Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2017-09-04T16:20:09Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.coarversion.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.hasversion.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/ART |
dc.type.local.spa.fl_str_mv |
Artículo de investigación |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv |
Carvajal de Pabón, L. M., Turbay, S., Álvarez Salas, L. M., Rodríguez, A., Alvarez, J. M., Bonilla, K., … Parra, M. (2014). Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 12(2), 185–196. |
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
1692-3561 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10495/8095 |
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv |
1909-9959 |
dc.identifier.url.spa.fl_str_mv |
https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/335 |
identifier_str_mv |
Carvajal de Pabón, L. M., Turbay, S., Álvarez Salas, L. M., Rodríguez, A., Alvarez, J. M., Bonilla, K., … Parra, M. (2014). Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 12(2), 185–196. 1692-3561 1909-9959 |
url |
http://hdl.handle.net/10495/8095 https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/335 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv |
Biotecnol. Sector Agropecuario Agroind. |
dc.rights.*.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.uri.*.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
rights_invalid_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad del Cauca, Facultad de Ciencias Agrarias |
dc.publisher.group.spa.fl_str_mv |
Grupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad Grupo de Nutrición y Tecnología de Alimentos |
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv |
Popayán, Colombia |
institution |
Universidad de Antioquia |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/1/PabonLuz_2014_RelacionEntreUsos.pdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/2/license_url http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/3/license_text http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/4/license_rdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/5/license.txt |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
14c83b4fa9baee1641cecedec49e9d47 4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional Universidad de Antioquia |
repository.mail.fl_str_mv |
andres.perez@udea.edu.co |
_version_ |
1812173109835333632 |
spelling |
Carvajal de Pabón, Luz MarinaTurbay Ceballos, Sandra MaríaÁlvarez Salas, Lizeth MarellyRodríguez Carlosama, AdalbertoÁlvarez Rivera, Julie MaritzaBonilla Restrepo, Karla CristinaRestrepo, Sara LuzParra Morera, Marisol2017-09-04T16:20:09Z2017-09-04T16:20:09Z2014Carvajal de Pabón, L. M., Turbay, S., Álvarez Salas, L. M., Rodríguez, A., Alvarez, J. M., Bonilla, K., … Parra, M. (2014). Relación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímica. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 12(2), 185–196.1692-3561http://hdl.handle.net/10495/80951909-9959https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/335ABSTRACT: This article reports the common uses of the Passiflora ligularis juss among the farm workers in the department of Huila and the preliminary results of its phytochemical composition. In the first phase of this investigation, an ethnobotany survey distributed among 42 families was consulted to create an inventory of the agricultural uses of the different parts of the plant. This information served as a starting point to select the basic qualitative analysis which allows the identification of biological activity of this species such as the phytochemical analysis, the bromatological analysis, and the mineral analysis. Twenty six common uses were discovered especially for medical and nutritional purposes. Some medicinal uses may be related to the qualitative presence of compositions found in the phytochemical analysis. The use of the grenade’s outer shell for animal nutrition was found to be justified based on the calories and fiber. This study highlights the finding that the pulp of the fruit is a source of magnesium for children younger than a year. Significant differences were found in the composition of the grenade’s pulp of three different areas due to agroecological conditions and the mineral nutrition that the plants receive.RESUMEN: Este artículo reporta los usos populares de la Passiflora ligularis juss entre los campesinos del departamento del Huila y los resultados preliminares sobre su composición fitoquímica. En la primera etapa de esta investigación se hizo un inventario de los usos que los agricultores hacen de distintas partes de la planta con base en una encuesta etnobotánica realizada a 42 familias. Este conocimiento popular sirvió de punto de partida para seleccionar los análisis cualitativos básicos que permitieran identificar la actividad biológica de esta especie como la marcha fitoquímica, el análisis bromatológico y el análisis de minerales. Se encontraron 26 usos populares especialmente medicinales y alimenticios. Algunos usos medicinales podrían estar relacionados con la presencia cualitativa de compuestos hallados en la marcha fitoquímica. El empleo de la cáscara de granadilla para nutrición animal se encontró justificado por su aporte en calorías y en fibra. El estudio destaca el aporte de la pulpa de la fruta como fuente de magnesio para los niños menores de un año. Se encontraron diferencias significativas en la composición de la pulpa de granadilla de tres municipios debido a las condiciones agroecológicas y a la nutrición mineral a las que son sometidas las plantas.COL0010771COL0009206application/pdfspaUniversidad del Cauca, Facultad de Ciencias AgrariasGrupo de Investigación Medio Ambiente y SociedadGrupo de Nutrición y Tecnología de AlimentosPopayán, Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombiainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Alimentos funcionalesCompuestos bioactivosEtnobotánicaFitoquímicaGranadilla : Passiflora ligularisPlantas medicinalesRelación entre los usos populares de la granadilla (Passiflora ligularis juss) y su composición fitoquímicaRelationship between the folk uses of the granadilla plant (Passiflora ligularis juss) and its phytochemical compositionBiotecnol. Sector Agropecuario Agroind.Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial185196122ORIGINALPabonLuz_2014_RelacionEntreUsos.pdfPabonLuz_2014_RelacionEntreUsos.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf164387http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/1/PabonLuz_2014_RelacionEntreUsos.pdf14c83b4fa9baee1641cecedec49e9d47MD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8095/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5510495/8095oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/80952022-01-11 11:53:11.265Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.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 |