Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica
ABSTRACT: Starch grains are increasingly used in archaeobotanical studies as markers of diet, plant domestication, tool use and site organization in archaeological research, because their morphology and features provide a means to identify the plant that produced them. In this paper we characterize...
- Autores:
-
Aceituno Bocanegra, Francisco Javier
López Sáez, José Antonio
- Tipo de recurso:
- Article of investigation
- Fecha de publicación:
- 2012
- Institución:
- Universidad de Antioquia
- Repositorio:
- Repositorio UdeA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/8404
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/10495/8404
- Palabra clave:
- Almidón
Análisis de residuos
Arqueobotánica
Península Ibérica
Recursos vegetales
- Rights
- openAccess
- License
- Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
id |
UDEA2_3fd6307759ca1f7833aee736bbbaefb8 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/8404 |
network_acronym_str |
UDEA2 |
network_name_str |
Repositorio UdeA |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica |
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv |
Morphological characterization of starch grains from the genera Triticum and Hordeum in the Iberian Peninsula |
title |
Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica |
spellingShingle |
Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica Almidón Análisis de residuos Arqueobotánica Península Ibérica Recursos vegetales |
title_short |
Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica |
title_full |
Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica |
title_fullStr |
Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica |
title_full_unstemmed |
Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica |
title_sort |
Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica |
dc.creator.fl_str_mv |
Aceituno Bocanegra, Francisco Javier López Sáez, José Antonio |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Aceituno Bocanegra, Francisco Javier López Sáez, José Antonio |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Almidón Análisis de residuos Arqueobotánica Península Ibérica Recursos vegetales |
topic |
Almidón Análisis de residuos Arqueobotánica Península Ibérica Recursos vegetales |
description |
ABSTRACT: Starch grains are increasingly used in archaeobotanical studies as markers of diet, plant domestication, tool use and site organization in archaeological research, because their morphology and features provide a means to identify the plant that produced them. In this paper we characterize morphometrically the starch grains of five species of the genus Triticum and three varieties of Hordeum vulgare. In addition there is an assessment of the studies of starch grains made in the Prehistory of the Iberian Peninsula, indicating the achievements, the weaknesses and future directions to promote this type of bioarchaeological analysis; especially, there is a need to rely on wide reference collections, as well as apply statistical analyses and carry out experimental studies to control the processes of alteration of the starch grains. |
publishDate |
2012 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2012 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2017-09-28T21:19:15Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2017-09-28T21:19:15Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.coarversion.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.hasversion.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/ART |
dc.type.local.spa.fl_str_mv |
Artículo de investigación |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv |
Aceituno Bocanegra, F. J., & López Sáez, J. A. (2012). Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica. Trabajos de Prehistoria, 69(2), 332–348. DOI: http://doi.org/10.3989/tp.2012.12095 |
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
0082-5638 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10495/8404 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.3989/tp.2012.12095 |
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv |
1988-3218 |
identifier_str_mv |
Aceituno Bocanegra, F. J., & López Sáez, J. A. (2012). Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica. Trabajos de Prehistoria, 69(2), 332–348. DOI: http://doi.org/10.3989/tp.2012.12095 0082-5638 10.3989/tp.2012.12095 1988-3218 |
url |
http://hdl.handle.net/10495/8404 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv |
Trab. Prehist. |
dc.rights.*.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.uri.*.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
rights_invalid_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Instituto de Historia |
dc.publisher.group.spa.fl_str_mv |
Grupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad (MASO) |
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv |
España |
institution |
Universidad de Antioquia |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/1/AceitunoFrancisco_2012_CaracterizacionMorfolocaAlmidones.pdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/2/license_url http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/3/license_text http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/4/license_rdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/5/license.txt |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
5464326a5a94cf2c18fbe9b49b34e76b 4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional Universidad de Antioquia |
repository.mail.fl_str_mv |
andres.perez@udea.edu.co |
_version_ |
1812173203445907456 |
spelling |
Aceituno Bocanegra, Francisco JavierLópez Sáez, José Antonio2017-09-28T21:19:15Z2017-09-28T21:19:15Z2012Aceituno Bocanegra, F. J., & López Sáez, J. A. (2012). Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica. Trabajos de Prehistoria, 69(2), 332–348. DOI: http://doi.org/10.3989/tp.2012.120950082-5638http://hdl.handle.net/10495/840410.3989/tp.2012.120951988-3218ABSTRACT: Starch grains are increasingly used in archaeobotanical studies as markers of diet, plant domestication, tool use and site organization in archaeological research, because their morphology and features provide a means to identify the plant that produced them. In this paper we characterize morphometrically the starch grains of five species of the genus Triticum and three varieties of Hordeum vulgare. In addition there is an assessment of the studies of starch grains made in the Prehistory of the Iberian Peninsula, indicating the achievements, the weaknesses and future directions to promote this type of bioarchaeological analysis; especially, there is a need to rely on wide reference collections, as well as apply statistical analyses and carry out experimental studies to control the processes of alteration of the starch grains.RESUMEN: Los granos de almidón son cada vez más utilizados en los estudios arqueobotánicos como marcadores de la dieta, la domesticación de plantas, el uso de herramientas y la organización microespacial de los yacimientos arqueológicos, debido a que su morfología y características permiten identificar las plantas que los produjeron. En el presente trabajo se caracterizan morfométricamente los granos de almidón de cinco especies del género Triticum y tres variedades de Hordeum vulgare. Además se hace un balance de los estudios de almidones realizados en la Prehistoria de la Península Ibérica, señalando los logros, las debilidades y futuras directrices para potenciar este tipo de análisis bioarqueológico; especialmente la necesidad de contar con amplias colecciones de referencia, la aplicación de análisis estadísticos paralelos, y la realización de estudios experimentales para controlar los procesos de alteración de los almidones.application/pdfspaConsejo Superior de Investigaciones Científicas, Instituto de HistoriaGrupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad (MASO)Españainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombiainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/AlmidónAnálisis de residuosArqueobotánicaPenínsula IbéricaRecursos vegetalesCaracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península IbéricaMorphological characterization of starch grains from the genera Triticum and Hordeum in the Iberian PeninsulaTrab. Prehist.Trabajos de Prehistoria332348692ORIGINALAceitunoFrancisco_2012_CaracterizacionMorfolocaAlmidones.pdfAceitunoFrancisco_2012_CaracterizacionMorfolocaAlmidones.pdfArtículo de Revistaapplication/pdf2414950http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/1/AceitunoFrancisco_2012_CaracterizacionMorfolocaAlmidones.pdf5464326a5a94cf2c18fbe9b49b34e76bMD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8404/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5510495/8404oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/84042021-05-20 11:11:49.357Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.coTk9URTogUExBQ0UgWU9VUiBPV04gTElDRU5TRSBIRVJFClRoaXMgc2FtcGxlIGxpY2Vuc2UgaXMgcHJvdmlkZWQgZm9yIGluZm9ybWF0aW9uYWwgcHVycG9zZXMgb25seS4KCk5PTi1FWENMVVNJVkUgRElTVFJJQlVUSU9OIExJQ0VOU0UKCkJ5IHNpZ25pbmcgYW5kIHN1Ym1pdHRpbmcgdGhpcyBsaWNlbnNlLCB5b3UgKHRoZSBhdXRob3Iocykgb3IgY29weXJpZ2h0Cm93bmVyKSBncmFudHMgdG8gRFNwYWNlIFVuaXZlcnNpdHkgKERTVSkgdGhlIG5vbi1leGNsdXNpdmUgcmlnaHQgdG8gcmVwcm9kdWNlLAp0cmFuc2xhdGUgKGFzIGRlZmluZWQgYmVsb3cpLCBhbmQvb3IgZGlzdHJpYnV0ZSB5b3VyIHN1Ym1pc3Npb24gKGluY2x1ZGluZwp0aGUgYWJzdHJhY3QpIHdvcmxkd2lkZSBpbiBwcmludCBhbmQgZWxlY3Ryb25pYyBmb3JtYXQgYW5kIGluIGFueSBtZWRpdW0sCmluY2x1ZGluZyBidXQgbm90IGxpbWl0ZWQgdG8gYXVkaW8gb3IgdmlkZW8uCgpZb3UgYWdyZWUgdGhhdCBEU1UgbWF5LCB3aXRob3V0IGNoYW5naW5nIHRoZSBjb250ZW50LCB0cmFuc2xhdGUgdGhlCnN1Ym1pc3Npb24gdG8gYW55IG1lZGl1bSBvciBmb3JtYXQgZm9yIHRoZSBwdXJwb3NlIG9mIHByZXNlcnZhdGlvbi4KCllvdSBhbHNvIGFncmVlIHRoYXQgRFNVIG1heSBrZWVwIG1vcmUgdGhhbiBvbmUgY29weSBvZiB0aGlzIHN1Ym1pc3Npb24gZm9yCnB1cnBvc2VzIG9mIHNlY3VyaXR5LCBiYWNrLXVwIGFuZCBwcmVzZXJ2YXRpb24uCgpZb3UgcmVwcmVzZW50IHRoYXQgdGhlIHN1Ym1pc3Npb24gaXMgeW91ciBvcmlnaW5hbCB3b3JrLCBhbmQgdGhhdCB5b3UgaGF2ZQp0aGUgcmlnaHQgdG8gZ3JhbnQgdGhlIHJpZ2h0cyBjb250YWluZWQgaW4gdGhpcyBsaWNlbnNlLiBZb3UgYWxzbyByZXByZXNlbnQKdGhhdCB5b3VyIHN1Ym1pc3Npb24gZG9lcyBub3QsIHRvIHRoZSBiZXN0IG9mIHlvdXIga25vd2xlZGdlLCBpbmZyaW5nZSB1cG9uCmFueW9uZSdzIGNvcHlyaWdodC4KCklmIHRoZSBzdWJtaXNzaW9uIGNvbnRhaW5zIG1hdGVyaWFsIGZvciB3aGljaCB5b3UgZG8gbm90IGhvbGQgY29weXJpZ2h0LAp5b3UgcmVwcmVzZW50IHRoYXQgeW91IGhhdmUgb2J0YWluZWQgdGhlIHVucmVzdHJpY3RlZCBwZXJtaXNzaW9uIG9mIHRoZQpjb3B5cmlnaHQgb3duZXIgdG8gZ3JhbnQgRFNVIHRoZSByaWdodHMgcmVxdWlyZWQgYnkgdGhpcyBsaWNlbnNlLCBhbmQgdGhhdApzdWNoIHRoaXJkLXBhcnR5IG93bmVkIG1hdGVyaWFsIGlzIGNsZWFybHkgaWRlbnRpZmllZCBhbmQgYWNrbm93bGVkZ2VkCndpdGhpbiB0aGUgdGV4dCBvciBjb250ZW50IG9mIHRoZSBzdWJtaXNzaW9uLgoKSUYgVEhFIFNVQk1JU1NJT04gSVMgQkFTRUQgVVBPTiBXT1JLIFRIQVQgSEFTIEJFRU4gU1BPTlNPUkVEIE9SIFNVUFBPUlRFRApCWSBBTiBBR0VOQ1kgT1IgT1JHQU5JWkFUSU9OIE9USEVSIFRIQU4gRFNVLCBZT1UgUkVQUkVTRU5UIFRIQVQgWU9VIEhBVkUKRlVMRklMTEVEIEFOWSBSSUdIVCBPRiBSRVZJRVcgT1IgT1RIRVIgT0JMSUdBVElPTlMgUkVRVUlSRUQgQlkgU1VDSApDT05UUkFDVCBPUiBBR1JFRU1FTlQuCgpEU1Ugd2lsbCBjbGVhcmx5IGlkZW50aWZ5IHlvdXIgbmFtZShzKSBhcyB0aGUgYXV0aG9yKHMpIG9yIG93bmVyKHMpIG9mIHRoZQpzdWJtaXNzaW9uLCBhbmQgd2lsbCBub3QgbWFrZSBhbnkgYWx0ZXJhdGlvbiwgb3RoZXIgdGhhbiBhcyBhbGxvd2VkIGJ5IHRoaXMKbGljZW5zZSwgdG8geW91ciBzdWJtaXNzaW9uLgo= |