Diseño de una blonda a partir del aprovechamiento de almidón de yuca. Villavicencio-Meta.

The department of Meta is one of the largest cassava producers in Colombia, highlighting one of the great properties of sweet cassava, which has a high percentage of glucose, achieving exceptional flexibility and hardness to generate an alternative to excessive demand for single-use expanded polysty...

Full description

Autores:
Murillo Lopez, David Leonardo
Gutierrez Herrera, Diego Alexander
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2020
Institución:
Universidad Antonio Nariño
Repositorio:
Repositorio UAN
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/2664
Acceso en línea:
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/2664
Palabra clave:
Yuca
Fique
Biopolímero
Blonda
Almidón
Cassava
Fique
Biopolymer
Blonda
Starch
Rights
openAccess
License
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)
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description The department of Meta is one of the largest cassava producers in Colombia, highlighting one of the great properties of sweet cassava, which has a high percentage of glucose, achieving exceptional flexibility and hardness to generate an alternative to excessive demand for single-use expanded polystyrene such as doilies; This is why the Design of a lace was generated from the use of cassava starch. For the development of this research, 4 stages were proposed; Initially, we started with a base composition as a result of a documentary search to carry out what would be the obtaining of a biopolymer, describing the step-by-step for obtaining it. This procedure was carried out in a laboratory report. After obtaining the biopolymer, a matrix was proposed with the results of 20 tests in which the components were modified, highlighting in the drying process the% of humidity obtained in the shortest time, from this laboratory practice it was determined that 2 different types of composition that managed to have a humidity of 25% in the shortest time 3 models of different dimensions of each composition were established, the samples were analyzed for flexural properties, humidity, hardness and density to obtain a 70/30 composition of the starch cassava versus fiber reinforcement fique. Finally, a cost table was made to know the total cost of obtaining each of the 3 lace models (15cm, 20cm and 25cm) and to generate a competitive alternative option for the plastics industry to reduce the excessive use of polystyrene. expanded single use, making a great contribution to the decontamination of the planet.
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After obtaining the biopolymer, a matrix was proposed with the results of 20 tests in which the components were modified, highlighting in the drying process the% of humidity obtained in the shortest time, from this laboratory practice it was determined that 2 different types of composition that managed to have a humidity of 25% in the shortest time 3 models of different dimensions of each composition were established, the samples were analyzed for flexural properties, humidity, hardness and density to obtain a 70/30 composition of the starch cassava versus fiber reinforcement fique. Finally, a cost table was made to know the total cost of obtaining each of the 3 lace models (15cm, 20cm and 25cm) and to generate a competitive alternative option for the plastics industry to reduce the excessive use of polystyrene. expanded single use, making a great contribution to the decontamination of the planet.El departamento del Meta es uno de los mayores productores de yuca en Colombia, destacando una de las grandes propiedades que tiene la yuca dulce la cual posee un gran porcentaje de glucosa logrando tener una flexibilidad y dureza excepcional para generar una alternativa a la demanda excesiva del poliestireno expandido de un solo uso como las blondas; es por esto que se generó el Diseño de una blonda a partir del aprovechamiento de almidón de yuca. Para el desarrollo de esta investigación se plantearon 4 etapas; inicialmente se partió de una composición base resultado de una búsqueda documental para realizar lo que sería la obtención de un biopolímero describiendo el paso a paso para la obtención, este procedimiento se llevó en una memoria de laboratorio. Luego de obtener el biopolímero se planteó una matriz con los resultados de 20 pruebas en las cuales se modificaban los componentes, destacando en el proceso de secado el % de humedad obtenido en el menor tiempo, de esta práctica de laboratorio se determinó que 2 diferentes tipos de composición que lograron tener una humedad del 25% en el menor tiempo se establecieron 3 modelos de diferente dimensión de cada composición, a las muestras se les analizo las propiedades de flexión, humedad, dureza y densidad para obtener una composición 70/30 del almidón de yuca frente al refuerzo de fibra de fique. Finalmente se realizó una tabla de costos para conocer el coste total de la obtención de cada uno de los 3 modelos de blonda (15cm, 20cm y 25cm) y generar a la industria del plástico una opción de alternativa competitiva para disminuir el uso excesivo del poliestireno expandido de un solo uso, haciendo un gran aporte a la descontaminación del planeta.Ingeniero(a) IndustrialPregradoPresencialspaUniversidad Antonio NariñoIngeniería IndustrialFacultad de Ingeniería IndustrialVillavicencioYucaFiqueBiopolímeroBlondaAlmidónCassavaFiqueBiopolymerBlondaStarchDiseño de una blonda a partir del aprovechamiento de almidón de yuca. Villavicencio-Meta.Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85ORIGINAL2020AutorizacióndeAutores1.pdf2020AutorizacióndeAutores1.pdfFormato de autorizaciónapplication/pdf762572https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/6ac5e967-1a98-4aa2-97c5-187ddc0e01f6/download9490b5c898fa59e58151d3c47b02650bMD592020AutorizaciónedeAutores2.pdf2020AutorizaciónedeAutores2.pdfFormato de autorizaciónapplication/pdf759871https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/4613b3c0-d07e-448f-a39b-1ecc9983d370/download506b9e89a21aaa3d7c4b41bc2106745dMD5102020_1_TG_GUTIERREZ_MURILLO.pdf2020_1_TG_GUTIERREZ_MURILLO.pdfTrabajo de gradoapplication/pdf14628776https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/f1ef64cc-2997-4065-9c85-d6d20308647f/download9f0b863dced7fcf765bc0e654a1d64e9MD511CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8811https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/db0520ee-7bb6-462c-b5c8-21fafa9bb72d/download9868ccc48a14c8d591352b6eaf7f6239MD512LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82710https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/a974c4df-6f15-4403-98fe-803f12c8b282/download2e388663398085f69421c9e4c5fcf235MD513TEXT2020AutorizacióndeAutores1.pdf.txt2020AutorizacióndeAutores1.pdf.txtExtracted texttext/plain3519https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/3b3514db-c478-43a5-83cb-90821bdc7493/download7021b4d89b500511f6759430d9b159e1MD5142020AutorizaciónedeAutores2.pdf.txt2020AutorizaciónedeAutores2.pdf.txtExtracted texttext/plain3496https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/2f4c2445-4d73-4459-8601-8b32d68bc579/download5ecc56c1acd2e689003d622b3ea4c12fMD5162020_1_TG_GUTIERREZ_MURILLO.pdf.txt2020_1_TG_GUTIERREZ_MURILLO.pdf.txtExtracted texttext/plain101789https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/8ebab0f3-b0a5-403a-9ca4-21ba3d24d055/download42b7096c1a16d6d44adf0b51ade041ffMD518THUMBNAIL2020AutorizacióndeAutores1.pdf.jpg2020AutorizacióndeAutores1.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg16714https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/3b1e0706-3a69-48ae-8ae9-27e106f3d492/download200fedf08ec367d8a3b9f777462d3d78MD5152020AutorizaciónedeAutores2.pdf.jpg2020AutorizaciónedeAutores2.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg16886https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/8b0809c5-6c6f-447b-a9ef-8b01b97c17cc/download7b04ce4cc4294e89f3b4adaae7154e1dMD5172020_1_TG_GUTIERREZ_MURILLO.pdf.jpg2020_1_TG_GUTIERREZ_MURILLO.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg7143https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/8d146e4d-a66c-4644-a5a5-dae897d4ebe6/downloadd0c2718c1a211d132de1417188d4ff0bMD519123456789/2664oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/26642024-10-09 22:57:39.505https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso 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