Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.

In this research project, the design of an operating procedures plan (OPP) was carried out to improve manufacturing practices in the company La Pescadería Barú. For this, first, an analysis of the current situation was carried out using a diagnostic tool based on the guidelines described in Chapter...

Full description

Autores:
Almeida Llamas, John Jairo
Peña González, Albaro Jose
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2022
Institución:
Universidad Antonio Nariño
Repositorio:
Repositorio UAN
Idioma:
spa
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
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Palabra clave:
BPM
Decreto 3075 de 1997
Productos Pesqueros
Barú
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Fishery Products
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Rights
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License
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)
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description In this research project, the design of an operating procedures plan (OPP) was carried out to improve manufacturing practices in the company La Pescadería Barú. For this, first, an analysis of the current situation was carried out using a diagnostic tool based on the guidelines described in Chapter VII Decree 3075 of 1997, which yielded a percentage of compliance in the category’s storage, transportation, distribution and marketing of 40, 75, 50 and 66.5 respectively. Next, the identification of weaknesses or opportunities for improvement was carried out through a SWOT analysis, where it was found that the owner and the staff were unaware of the regulations studied, shortage of drinking water, inadequate waste management, absence of documentation of procedures carried out and Inadequate distribution of areas inside the point of sale. Finally, the PPO and an improvement implementation plan were designed in which the cleaning and disinfection POs, waste management POs, drinking water supply POs, PEPS Method, product preservation method and performance of a training plan.
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Finally, the PPO and an improvement implementation plan were designed in which the cleaning and disinfection POs, waste management POs, drinking water supply POs, PEPS Method, product preservation method and performance of a training plan.En el presente proyecto de investigación se llevó a cabo el diseño de un plan de procedimientos operativos (PPO) para mejorar las prácticas de manufactura en la empresa La Pescadería Barú. Para esto, primeramente, se realizó un análisis de la situación actual haciendo uso de una herramienta diagnostico basada en los lineamientos descritos en el capítulo VII Decreto 3075 de 1997 la cual arrojó un porcentaje de cumplimiento en las categorías almacenamiento, transporte, distribución y comercialización de 40, 75, 50 y 66. 5 respectivamente. Seguidamente se realizó la identificación de debilidades u oportunidades de mejora a través de un análisis DOFA, donde se encontró que el propietario y el personal desconocían sobre la normatividad estudiada, escasez de agua potable, manejo inadecuado de residuos, ausencia de documentación de procedimientos realizados y distribución inadecuada de áreas al interior del punto de venta. Por último, se diseñó el PPO y un plan de implementación de mejoras en el cual se integraron los PO de limpieza y desinfección, PO de manejo de residuos, PO de abastecimiento de agua potable, Método PEPS, Método de preservación de productos y realización de un plan de capacitaciones.Ingeniero(a) IndustrialPregradoPresencialMonografíaspaUniversidad Antonio NariñoIngeniería IndustrialFacultad de Ingeniería IndustrialCartagenaBPMDecreto 3075 de 1997Productos PesquerosBarúBPMDecree 3075 of 1997Fishery ProductsBarúDiseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85GeneralCC-LICENSEORIGINAL2022_AlbaroJosePeñaGonzalez2022_AlbaroJosePeñaGonzalezMonografíaapplication/pdf1452003https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/e09ce066-794d-41b1-8eee-b5d3705cfff3/downloadbe92f06e0873116e574afc99cb62c006MD542022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Autorización2022_AlbaroJosePeñaGonzalez_AutorizaciónFormato de autorización uso para consultaapplication/pdf860670https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/e0c62ea5-2094-493c-b496-47d6ca9ed235/downloade72c1ce0b9eb6af35c1edcde164c331aMD532022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Acta2022_AlbaroJosePeñaGonzalez_ActaActa de Sustentaciónapplication/pdf475354https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/8e665774-d484-4e58-b0b5-6fe445265742/downloaddce8f54c1c8d3d49d96dc5e752dc54eeMD52TEXT2022_AlbaroJosePeñaGonzalez.txt2022_AlbaroJosePeñaGonzalez.txtExtracted texttext/plain97056https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/cc166bd0-769f-491b-85a2-7b58e97c5f68/download7ffb91ee05dfeed5fa5ab34fc3fcdc38MD552022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Autorización.txt2022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Autorización.txtExtracted texttext/plain6https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/30e37141-79c5-4dbf-a522-d5ff743a6849/download6d93d3216dc4a7f5df47d4876fbec4d3MD572022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Acta.txt2022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Acta.txtExtracted texttext/plain2504https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/c2eb0329-c7b7-4474-a9bc-3f4ff07c9bc4/downloade73c1bc826629c4f727448fd9fc16f11MD59THUMBNAIL2022_AlbaroJosePeñaGonzalez.jpg2022_AlbaroJosePeñaGonzalez.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg7934https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/f1d3246a-5bac-449a-a09f-bbd59af5f127/download89585c0a4d5ace7cbf93f15475a3b21fMD562022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Autorización.jpg2022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Autorización.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg18534https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/4f329a6d-9fc5-48dd-a840-eb0b44fb5a1f/downloadbf10c88baf17a4db67199edea2a4477eMD582022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Acta.jpg2022_AlbaroJosePeñaGonzalez_Acta.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg8893https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/d36e45cf-80c7-4c60-8698-f705e151f49a/downloadf985efdfbdaf388bb6ed5b76086ff165MD510123456789/6852oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/68522024-10-09 22:35:38.531https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso abiertoopen.accesshttps://repositorio.uan.edu.coRepositorio Institucional UANalertas.repositorio@uan.edu.co