Estudio de prefactibilidad para la fabricación y comercialización de cerveza artesanal a base de la cascarilla del cacao

The purpose of this research is to demonstrate the manufacturing and commercialization process of a new potential product mainly aimed at the Bogotá market. This can be achieved with the initial installation of a microbrewery company that will try to get the best out of a characteristic fruit of Col...

Full description

Autores:
Rojas Sánchez, Edison Gilberto
Uribe Ortiz, Jhoan Sebastián
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2021
Institución:
Universidad Antonio Nariño
Repositorio:
Repositorio UAN
Idioma:
spa
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5069
Palabra clave:
Cascarilla de cacao
Cerveza Artesanal
Comercialización
Estrategias
Estudios
Cocoa shell
Craft Beer
Marketing
Strategies
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description The purpose of this research is to demonstrate the manufacturing and commercialization process of a new potential product mainly aimed at the Bogotá market. This can be achieved with the initial installation of a microbrewery company that will try to get the best out of a characteristic fruit of Colombia such as cocoa, with the reuse of its residue such as the cocoa husk. In most cases the processing plants of is fruit discard that vital raw material for the project, in the pulping stage, though it can create added value for farmers in the regions. We proceed to identify all the stages of the beer production process, establishing the optimal quantities and extracting that taste of cocoa that is desired by many people. For the operation of the plant, all the minimum standards and legal requirements that will govern the company are evaluated as well as the registration of the company name and possible innovative designs in its presentation that will differentiate it from the other beers on the market. In relation to the commercialization, there are several factors that may affect the investigation. In this initial case there will be no intermediaries, so all the distribution logistics will be done by the same company in the same way. The demand for craft beer in Bogota was found to be unsatisfied. (Dinero, 2019)
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spelling Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)Acceso abiertohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Mendoza Patiño, Diego ErnestoRojas Sánchez, Edison GilbertoUribe Ortiz, Jhoan Sebastián10411626712104117223192021-10-19T20:13:40Z2021-10-19T20:13:40Z2021-07-01http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5069Ministerio de Salud, Protección Social y la Universidad Nacional. (2013). ESTRATEGIA NACIONAL DE RESPUESTA INTEGRAL FRENTE AL CONSUMO DE ALCOHOL EN COLOMBIA. Bogota: MINSALUD.Abarca, D., Martinez, R., Muñoz, J., Torres, M., & Vargas, G. (2010). Residuos de Café, Cacao y Cladodio de Tuna: Fuentes Promisorias de Fibra Dietaria. Loja: Revista Tecnologica ESPOL.Alcaldía Mayor de Bogotá. (28 de Diciembre de 2006). Secretaria de Habitat. Obtenido de https://www.habitatbogota.gov.co/resolucion-1402-de-2006Alvarez, K., & Quilumba, F. (2018). Aprovechamiento de la cascarilla de cacao ( Theobroma Cacao L.) para la elaboracion de polvos y sus usos culinarios. Guayaquil: Universidad De Guayaquil, Facultad de Ingenieria quimicaAlvarez, M. (2018). Control del proceso de fermentación de cerveza artesanal. Buenos Aires: Universidad de Buenos Aires.Amaya Jimenez, N. A., & Diaz Pascagaza, L. M. (2019). Evaluacion de perfiles fermentativos para la elaboracion de cerveza artesanal por levaduras nativas. Bogotá: Fundacion Universidad De America, Facultad de Ingenieria QuimicaAmbar Terrae. (16 de 02 de 2021). REINHEITSGEBOT AMBAR. Obtenido de https://ambar.com/noticias/reinheitsgebot/Arenas, J. D. (2004). Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de servicio de entretenimiento apartir del suministro de juguetes de peluche personalizados en colombia. Bogotá D.C: Pontificia Universidad Javeriana.Argudo, R. E. (2014). Estudio de factibilidad para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de cerveza artesanal. Canton, Quevedo: Universidad Tecnica Estatal de Quevedo.Arroyo Lluen, J. (2019). Diseño de un proceso de produccion de cerveza artesanal de maracuyá. Piura , Peru: Universidad de Piura, Facultad de Ingenieria Industrial.Balaguer, D. (2017). Diseño de una planta de elaboración de cerveza artesanal microcerveceria. Cataluña,Barcelona: Universitat Politecnica de Catalunya.Banco de la República Colombia. (03 de Mayo de 2021). Tasa Representativa del Mercado. Obtenido de https://www.banrep.gov.co/es/estadisticas/trminstname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/The purpose of this research is to demonstrate the manufacturing and commercialization process of a new potential product mainly aimed at the Bogotá market. This can be achieved with the initial installation of a microbrewery company that will try to get the best out of a characteristic fruit of Colombia such as cocoa, with the reuse of its residue such as the cocoa husk. In most cases the processing plants of is fruit discard that vital raw material for the project, in the pulping stage, though it can create added value for farmers in the regions. We proceed to identify all the stages of the beer production process, establishing the optimal quantities and extracting that taste of cocoa that is desired by many people. For the operation of the plant, all the minimum standards and legal requirements that will govern the company are evaluated as well as the registration of the company name and possible innovative designs in its presentation that will differentiate it from the other beers on the market. In relation to the commercialization, there are several factors that may affect the investigation. In this initial case there will be no intermediaries, so all the distribution logistics will be done by the same company in the same way. The demand for craft beer in Bogota was found to be unsatisfied. (Dinero, 2019)La presente investigación tiene como propósito evidenciar el proceso de fabricación y comercialización de un nuevo producto potencial principalmente dirigida a Bogotá con la instalación inicialmente de una empresa micro cervecera que intentara sacar el mejor provecho de un fruto característico de Colombia como lo es el cacao. Según (Alvarez & Quilumba, 2018), con la reutilización de un residuo como la cascarilla de cacao que en la mayoría de los casos es mal utilizada por las plantas procesadoras de cacao específicamente en el proceso de despulpada, desperdician esa materia prima vital para el proyecto que se está realizando dándole un valor agregado a los agricultores en las regiones que lo siembran por consiguiente se procede a identificar todas las etapas del proceso productivo de cerveza estableciendo las cantidades necesarias y extrayendo ese gusto al cacao que es tan apetecido en la sociedad. Para el funcionamiento de la planta se evalúa todos los estándares mínimos y requisitos legales que regirán a la empresa también en la inscripción de la razón social que diferenciara entre las demás cervezas del mercado, se dispone con diseños innovadores muy llamativos en su presentación todo aquello en relación con la comercialización (Dinero, 2019)Ingeniero(a) IndustrialPregradoPresencialspaUniversidad Antonio NariñoIngeniería IndustrialFacultad de Ingeniería IndustrialBogotá - SurCascarilla de cacaoCerveza ArtesanalComercializaciónEstrategiasEstudiosCocoa shellCraft BeerMarketingStrategiesStudiesEstudio de prefactibilidad para la fabricación y comercialización de cerveza artesanal a base de la cascarilla del cacaoTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85ORIGINAL2021Edison Gilberto Rojas Sánchez.pdf2021Edison Gilberto Rojas Sánchez.pdfProyecto de 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