Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca
The present research work was carried out in order to make an evaluation of the presence of aflatoxins (B1, B2, G1, G2) in balanced food for dogs marketed in bulk in establishments in the municipality of Chia Cundinamarca, in relation to the problem that It exists due to the contamination of food an...
- Autores:
-
Cano Suesca, Lady Juliana
Ovalle López, Solmiriam
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2021
- Institución:
- Universidad Antonio Nariño
- Repositorio:
- Repositorio UAN
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/5110
- Acceso en línea:
- http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5110
- Palabra clave:
- Micotoxinas
Aflatoxina B1, B2, G1, G2
Aspergillus flavus
Caninos
Alimento balanceado
Almacenamiento
Aflatoxicosis
HPLC
Mycotoxins
Aflatoxin B1, B2, G1, G2.
Aspergillus flavus
Canines
Balanced food
Storage
Aflatoxicosis
HPLC
- Rights
- openAccess
- License
- Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)
id |
UAntonioN2_3bc4365de32a1fe3b7928b8c6c3f04a2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/5110 |
network_acronym_str |
UAntonioN2 |
network_name_str |
Repositorio UAN |
repository_id_str |
|
dc.title.es_ES.fl_str_mv |
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca |
title |
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca |
spellingShingle |
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca Micotoxinas Aflatoxina B1, B2, G1, G2 Aspergillus flavus Caninos Alimento balanceado Almacenamiento Aflatoxicosis HPLC Mycotoxins Aflatoxin B1, B2, G1, G2. Aspergillus flavus Canines Balanced food Storage Aflatoxicosis HPLC |
title_short |
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca |
title_full |
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca |
title_fullStr |
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca |
title_full_unstemmed |
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca |
title_sort |
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca |
dc.creator.fl_str_mv |
Cano Suesca, Lady Juliana Ovalle López, Solmiriam |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Vargas Ortiz, Francisco Javier León Serpa, Victor Mauricio |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
Cano Suesca, Lady Juliana Ovalle López, Solmiriam |
dc.subject.es_ES.fl_str_mv |
Micotoxinas Aflatoxina B1, B2, G1, G2 Aspergillus flavus Caninos Alimento balanceado Almacenamiento Aflatoxicosis HPLC |
topic |
Micotoxinas Aflatoxina B1, B2, G1, G2 Aspergillus flavus Caninos Alimento balanceado Almacenamiento Aflatoxicosis HPLC Mycotoxins Aflatoxin B1, B2, G1, G2. Aspergillus flavus Canines Balanced food Storage Aflatoxicosis HPLC |
dc.subject.keyword.es_ES.fl_str_mv |
Mycotoxins Aflatoxin B1, B2, G1, G2. Aspergillus flavus Canines Balanced food Storage Aflatoxicosis HPLC |
description |
The present research work was carried out in order to make an evaluation of the presence of aflatoxins (B1, B2, G1, G2) in balanced food for dogs marketed in bulk in establishments in the municipality of Chia Cundinamarca, in relation to the problem that It exists due to the contamination of food and raw materials used for the production of concentrate for canines by the fungus Aspergillus flavus, which is a ubiquitous microorganism, having the ability to thrive in water, soil and air, colonizing harvest crops along its path , transport vehicles and continue their dissemination and growth under optimal storage conditions for these products. |
publishDate |
2021 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2021-10-28T19:42:55Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2021-10-28T19:42:55Z |
dc.date.issued.spa.fl_str_mv |
2021-04-28 |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.coarversion.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5110 |
dc.identifier.bibliographicCitation.spa.fl_str_mv |
Acuña C, Díaz G y Espitia M (2005). Aflatoxinas en maíz: reporte de caso en la costa atlántica colombiana. Recuperado el 31 de agosto de 2019. http://www.redalyc.org/pdf/4076/407639209007.pdf base de datos: Redalyc Arnot, L., Duncan, N., Coetzer, H. y Botha, C. (2012). An outbreak of canine aflatoxicosis in Gauteng province, South Africa. Js Afr vet assoc, Vol 83 (1), 2-4. Recuperado el 20 mayo de 2019 https://pdfs.semanticscholar.org/1f8c/e81090f4b73232fda8e946a007dfad6e9d73.pdf?_ga =2.241032966.46144843.1607053113-794080678.1607053113 Base de datos: CABI Ato, M., López, J. y Benavente, A. (2013). Un sistema de clasificación de los diseños de investigación en psicología. Anales de psicología, Vol 29 (3), 1038-1059. Recuperado el 31 de mayo de 2019 de http://www.redalyc.org/pdf/167/16728244043.pdf Andrea Carreño V, Juan José Hurtado, María Cristina Navas. (2012). Exposición a aflatoxina: un problema de salud pública http://www.scielo.org.co/pdf/iat/v27n1/v27n1a05.pdf Base de datos: scielo Barth Wouters, A., Assis Casagrande, R., Wouters, F., Negrão Watanabe, T., Marques Boabaid, F., Farias Cruz, C. y Driemeier, D. (2013). An outbreak of aflatoxin poisoning 50 in dogs associated with aflatoxin B1–contaminated maize products. Journal of Veterinary diagnostic investigation, Vol 25 (2), 282-287. Recuperado el 20 de mayo de 2019 https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1040638713477409 Base de datos: SAGE journals Carreño Venegas, A., Hurtado Guerra, J. y Navas Navas, M. (2014). Exposition to aflatoxin: a public health problem/Exposición a aflatoxina: un problema de salud pública. Iatreia, Vol 27 (1), 42-52. Recuperado el 20 de mayo de 2019 http://www.scielo.org.co/pdf/iat/v27n1/v27n1a05.pdf Base de datos: Scielo Castellari, C., Cendoya, M., Valle, F., Barrera, V. y Pacin, A. (2015).DETERMINACIÓN DE AFLATOXINAS EN ALIMENTOS BALANCEADOS PARA CERDOS EN GRANJAS DE LOS ESTADOS ARAGUA Y CARABOBO, VENEZUELA Vol 47 (4), 350-359. Recuperado el 29 de mayo de 2019 https://www.redalyc.org/pdf/959/95939206003.pdf Base de datos: ScienceDirect Diaz G, Perilla N & Rojas Y (2001).Occurrence of aflatoxins in selected colombian foods https://doi.org/10.1007/BF02946113 Recuperado el 12 de mayo de 2021. Eroksuz, Y., Kaya, E., Issi, M., Baydar, E., Cevik, A., Eroksuz, H., Asci, Z. y Timurkan, O. (2015). Subacute aflatoxicosis due to moldy bread consumption in a dog. Revue Med. Vet, Vol 9 (10), 259-265. Recuperado 28 de mayo de 2019 https://www.revmedvet.com/2015/RMV166_259_265.pdf Base de datos: CABI Fernández Surumay, G., Negrón González, G., Isea Fernández, G., Sánchez Camarillo, E. (2000). Reporte de análisis cuantitativo de aflatoxinas por el método Elisa en muestras de materias primas de alimento balanceado para aves provenientes de una planta ubicada en el municipio mara del estado Zulia, Venezuela. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias, Vol. 10 (1), 63-68. Recuperado el 30 de mayo de 2019 de https://www.redalyc.org/pdf/959/95939206003.pdf Base de datos: Academic OneLife |
dc.identifier.instname.spa.fl_str_mv |
instname:Universidad Antonio Nariño |
dc.identifier.reponame.spa.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Institucional UAN |
dc.identifier.repourl.spa.fl_str_mv |
repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ |
url |
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5110 |
identifier_str_mv |
Acuña C, Díaz G y Espitia M (2005). Aflatoxinas en maíz: reporte de caso en la costa atlántica colombiana. Recuperado el 31 de agosto de 2019. http://www.redalyc.org/pdf/4076/407639209007.pdf base de datos: Redalyc Arnot, L., Duncan, N., Coetzer, H. y Botha, C. (2012). An outbreak of canine aflatoxicosis in Gauteng province, South Africa. Js Afr vet assoc, Vol 83 (1), 2-4. Recuperado el 20 mayo de 2019 https://pdfs.semanticscholar.org/1f8c/e81090f4b73232fda8e946a007dfad6e9d73.pdf?_ga =2.241032966.46144843.1607053113-794080678.1607053113 Base de datos: CABI Ato, M., López, J. y Benavente, A. (2013). Un sistema de clasificación de los diseños de investigación en psicología. Anales de psicología, Vol 29 (3), 1038-1059. Recuperado el 31 de mayo de 2019 de http://www.redalyc.org/pdf/167/16728244043.pdf Andrea Carreño V, Juan José Hurtado, María Cristina Navas. (2012). Exposición a aflatoxina: un problema de salud pública http://www.scielo.org.co/pdf/iat/v27n1/v27n1a05.pdf Base de datos: scielo Barth Wouters, A., Assis Casagrande, R., Wouters, F., Negrão Watanabe, T., Marques Boabaid, F., Farias Cruz, C. y Driemeier, D. (2013). An outbreak of aflatoxin poisoning 50 in dogs associated with aflatoxin B1–contaminated maize products. Journal of Veterinary diagnostic investigation, Vol 25 (2), 282-287. Recuperado el 20 de mayo de 2019 https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1040638713477409 Base de datos: SAGE journals Carreño Venegas, A., Hurtado Guerra, J. y Navas Navas, M. (2014). Exposition to aflatoxin: a public health problem/Exposición a aflatoxina: un problema de salud pública. Iatreia, Vol 27 (1), 42-52. Recuperado el 20 de mayo de 2019 http://www.scielo.org.co/pdf/iat/v27n1/v27n1a05.pdf Base de datos: Scielo Castellari, C., Cendoya, M., Valle, F., Barrera, V. y Pacin, A. (2015).DETERMINACIÓN DE AFLATOXINAS EN ALIMENTOS BALANCEADOS PARA CERDOS EN GRANJAS DE LOS ESTADOS ARAGUA Y CARABOBO, VENEZUELA Vol 47 (4), 350-359. Recuperado el 29 de mayo de 2019 https://www.redalyc.org/pdf/959/95939206003.pdf Base de datos: ScienceDirect Diaz G, Perilla N & Rojas Y (2001).Occurrence of aflatoxins in selected colombian foods https://doi.org/10.1007/BF02946113 Recuperado el 12 de mayo de 2021. Eroksuz, Y., Kaya, E., Issi, M., Baydar, E., Cevik, A., Eroksuz, H., Asci, Z. y Timurkan, O. (2015). Subacute aflatoxicosis due to moldy bread consumption in a dog. Revue Med. Vet, Vol 9 (10), 259-265. Recuperado 28 de mayo de 2019 https://www.revmedvet.com/2015/RMV166_259_265.pdf Base de datos: CABI Fernández Surumay, G., Negrón González, G., Isea Fernández, G., Sánchez Camarillo, E. (2000). Reporte de análisis cuantitativo de aflatoxinas por el método Elisa en muestras de materias primas de alimento balanceado para aves provenientes de una planta ubicada en el municipio mara del estado Zulia, Venezuela. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias, Vol. 10 (1), 63-68. Recuperado el 30 de mayo de 2019 de https://www.redalyc.org/pdf/959/95939206003.pdf Base de datos: Academic OneLife instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Acceso abierto |
dc.rights.license.spa.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Acceso abierto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.coverage.spatial.spa.fl_str_mv |
Colombia, Cundinamarca (Chía) |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad Antonio Nariño |
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv |
Medicina Veterinaria |
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv |
Facultad de Medicina Veterinaria |
dc.publisher.campus.spa.fl_str_mv |
Bogotá - Circunvalar |
institution |
Universidad Antonio Nariño |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/aeef6215-aaf4-4ba0-a4b1-efcbca8d6e9b/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/cf93a69b-3b46-479d-8c9e-4cc42272d184/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/3aec8140-f0c9-4552-aa58-b4ecea2dc704/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/96c2db48-ec29-459d-a0bb-17200c09c7ff/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/019ee520-895b-40d4-b8e2-e45018304552/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/779e2e82-5f09-4186-afef-e5d4fe16dd2d/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
7dea14041462fae4e502074fa56192c1 fd651e2b59d0a0b73a74a0bf6413b492 0a5f8071f176cbd9d7fb8f7b802ec3a1 fb063584c3f52d3d187cc2b8f8558bb5 9868ccc48a14c8d591352b6eaf7f6239 c3b2cdca800aa01c6175488b1291697a |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional UAN |
repository.mail.fl_str_mv |
alertas.repositorio@uan.edu.co |
_version_ |
1814300441468469248 |
spelling |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)Acceso abiertohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Vargas Ortiz, Francisco JavierLeón Serpa, Victor MauricioCano Suesca, Lady JulianaOvalle López, Solmiriam0000-0002-4039-56951051171792210511626073Colombia, Cundinamarca (Chía)2021-10-28T19:42:55Z2021-10-28T19:42:55Z2021-04-28http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5110Acuña C, Díaz G y Espitia M (2005). Aflatoxinas en maíz: reporte de caso en la costa atlántica colombiana. Recuperado el 31 de agosto de 2019. http://www.redalyc.org/pdf/4076/407639209007.pdf base de datos: RedalycArnot, L., Duncan, N., Coetzer, H. y Botha, C. (2012). An outbreak of canine aflatoxicosis in Gauteng province, South Africa. Js Afr vet assoc, Vol 83 (1), 2-4. Recuperado el 20 mayo de 2019 https://pdfs.semanticscholar.org/1f8c/e81090f4b73232fda8e946a007dfad6e9d73.pdf?_ga =2.241032966.46144843.1607053113-794080678.1607053113 Base de datos: CABIAto, M., López, J. y Benavente, A. (2013). Un sistema de clasificación de los diseños de investigación en psicología. Anales de psicología, Vol 29 (3), 1038-1059. Recuperado el 31 de mayo de 2019 de http://www.redalyc.org/pdf/167/16728244043.pdfAndrea Carreño V, Juan José Hurtado, María Cristina Navas. (2012). Exposición a aflatoxina: un problema de salud pública http://www.scielo.org.co/pdf/iat/v27n1/v27n1a05.pdf Base de datos: scieloBarth Wouters, A., Assis Casagrande, R., Wouters, F., Negrão Watanabe, T., Marques Boabaid, F., Farias Cruz, C. y Driemeier, D. (2013). An outbreak of aflatoxin poisoning 50 in dogs associated with aflatoxin B1–contaminated maize products. Journal of Veterinary diagnostic investigation, Vol 25 (2), 282-287. Recuperado el 20 de mayo de 2019 https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1040638713477409 Base de datos: SAGE journalsCarreño Venegas, A., Hurtado Guerra, J. y Navas Navas, M. (2014). Exposition to aflatoxin: a public health problem/Exposición a aflatoxina: un problema de salud pública. Iatreia, Vol 27 (1), 42-52. Recuperado el 20 de mayo de 2019 http://www.scielo.org.co/pdf/iat/v27n1/v27n1a05.pdf Base de datos: ScieloCastellari, C., Cendoya, M., Valle, F., Barrera, V. y Pacin, A. (2015).DETERMINACIÓN DE AFLATOXINAS EN ALIMENTOS BALANCEADOS PARA CERDOS EN GRANJAS DE LOS ESTADOS ARAGUA Y CARABOBO, VENEZUELA Vol 47 (4), 350-359. Recuperado el 29 de mayo de 2019 https://www.redalyc.org/pdf/959/95939206003.pdf Base de datos: ScienceDirectDiaz G, Perilla N & Rojas Y (2001).Occurrence of aflatoxins in selected colombian foods https://doi.org/10.1007/BF02946113 Recuperado el 12 de mayo de 2021.Eroksuz, Y., Kaya, E., Issi, M., Baydar, E., Cevik, A., Eroksuz, H., Asci, Z. y Timurkan, O. (2015). Subacute aflatoxicosis due to moldy bread consumption in a dog. Revue Med. Vet, Vol 9 (10), 259-265. Recuperado 28 de mayo de 2019 https://www.revmedvet.com/2015/RMV166_259_265.pdf Base de datos: CABIFernández Surumay, G., Negrón González, G., Isea Fernández, G., Sánchez Camarillo, E. (2000). Reporte de análisis cuantitativo de aflatoxinas por el método Elisa en muestras de materias primas de alimento balanceado para aves provenientes de una planta ubicada en el municipio mara del estado Zulia, Venezuela. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias, Vol. 10 (1), 63-68. Recuperado el 30 de mayo de 2019 de https://www.redalyc.org/pdf/959/95939206003.pdf Base de datos: Academic OneLifeinstname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/The present research work was carried out in order to make an evaluation of the presence of aflatoxins (B1, B2, G1, G2) in balanced food for dogs marketed in bulk in establishments in the municipality of Chia Cundinamarca, in relation to the problem that It exists due to the contamination of food and raw materials used for the production of concentrate for canines by the fungus Aspergillus flavus, which is a ubiquitous microorganism, having the ability to thrive in water, soil and air, colonizing harvest crops along its path , transport vehicles and continue their dissemination and growth under optimal storage conditions for these products.El presente trabajo de investigación se realizó con el fin de hacer una evaluación de la presencia de aflatoxinas ( B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos del municipio de chía Cundinamarca, en relación a la problemática que existe debido a la contaminación de alimentos y materias primas utilizados para la elaboración de concentrado para caninos por el hongo aspergillus flavus, el cual es un microorganismo ubicuo, teniendo la capacidad de prosperar en agua, tierra y aire, colonizando en su recorrido cultivos de cosecha, vehículos de transporte y continuar su diseminación y crecimiento bajos condiciones óptimas de almacenamiento de estos productos.Médico(a) Veterinario(a)PregradoPresencialMonografíaspaUniversidad Antonio NariñoMedicina VeterinariaFacultad de Medicina VeterinariaBogotá - CircunvalarMicotoxinasAflatoxina B1, B2, G1, G2Aspergillus flavusCaninosAlimento balanceadoAlmacenamientoAflatoxicosisHPLCMycotoxinsAflatoxin B1, B2, G1, G2.Aspergillus flavusCaninesBalanced foodStorageAflatoxicosisHPLCEvaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, CundinamarcaTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85EspecializadaORIGINAL2021LadyJulianaCanoSuesca.pdf2021LadyJulianaCanoSuesca.pdfTrabajo de gradoapplication/pdf1430770https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/aeef6215-aaf4-4ba0-a4b1-efcbca8d6e9b/download7dea14041462fae4e502074fa56192c1MD532021AutorizacióndeAutores1.pdf2021AutorizacióndeAutores1.pdfAutorización de Autoresapplication/pdf1335397https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/cf93a69b-3b46-479d-8c9e-4cc42272d184/downloadfd651e2b59d0a0b73a74a0bf6413b492MD512021AutorizacióndeAutores2.pdf2021AutorizacióndeAutores2.pdfAutorización de Autoresapplication/pdf819741https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/3aec8140-f0c9-4552-aa58-b4ecea2dc704/download0a5f8071f176cbd9d7fb8f7b802ec3a1MD522021Acta.pdf2021Acta.pdfActa de autorizaciónapplication/pdf105813https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/96c2db48-ec29-459d-a0bb-17200c09c7ff/downloadfb063584c3f52d3d187cc2b8f8558bb5MD54CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8811https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/019ee520-895b-40d4-b8e2-e45018304552/download9868ccc48a14c8d591352b6eaf7f6239MD55LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-83747https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/779e2e82-5f09-4186-afef-e5d4fe16dd2d/downloadc3b2cdca800aa01c6175488b1291697aMD56123456789/5110oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/51102024-10-09 23:26:26.238https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso abiertoopen.accesshttps://repositorio.uan.edu.coRepositorio Institucional UANalertas.repositorio@uan.edu.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 |