Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina

I evaluated the difference of the tenderness between bovine meats in different ages within the normal ranks to which these animals are taken to sacrifice, being calculated its indices of greasy deposition according to sex due to the differences of this characteristic found between males and females, sim...

Full description

Autores:
Camacho, Ricardo
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2015
Institución:
Universidad Santo Tomás
Repositorio:
Universidad Santo Tomás
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repository.usta.edu.co:11634/39561
Acceso en línea:
https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/estadistica/article/view/51
http://hdl.handle.net/11634/39561
Palabra clave:
Terneza
extracto etéreo
Warner Bratzler
resistencia al corte
Rights
License
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
id SantoToma2_a957f94574a20ce6c4b6a574cf5836cf
oai_identifier_str oai:repository.usta.edu.co:11634/39561
network_acronym_str SantoToma2
network_name_str Universidad Santo Tomás
repository_id_str
spelling Camacho, Ricardo2022-01-18T16:06:47Z2022-01-18T16:06:47Z2015-07-06https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/estadistica/article/view/5110.15332/s2027-3355.2008.0001.04http://hdl.handle.net/11634/39561I evaluated the difference of the tenderness between bovine meats in different ages within the normal ranks to which these animals are taken to sacrifice, being calculated its indices of greasy deposition according to sex due to the differences of this characteristic found between males and females, similarly with bullfighting and indicus races. In order to determine the fat concentration in each one of the samples and evaluation of tenderness a Warner Bratzler texturometer was used. The collected data were analyzed through a multiple linear regression model. The analysis of the results indicates that in the bovine cattle, the differences of terneza by increase of fat deposition are also are carried out to superior ages, although the relation is inverse. The percentage of fat including within each muscular piece is directly related to greater tenderness. Minors sacrifice ages produce minors resistance to the cut.Se evaluó la diferencia de la terneza entre carnes bovinas en edades diferentes dentro de los rangos normales a las cuales son llevadas estas a sacrificio, siendo calculados sus índices de deposición grasa según el sexo debido a las diferencias halladas de dicho rasgo entre machos y hembras, de igual forma que razas taurinas e índicas. Para determinar la concentración de grasa en cada una de las muestras y evaluación de terneza se utilizó el texturometro de Warner Bratzler. Los datos obtenidos fueron analizados a través de un modelo de regresión lineal múltiple. El análisis de los resultados indica que en el ganado bovino, las diferencias de terneza por aumento de deposición de grasa también son llevadas a cabo a edades superiores, a pesar de que la relación es inversa. El porcentaje de grasa incluida dentro de cada pieza muscular está directamente relacionado con mayor terneza al igual que menores edades al sacrifico producen resistencias inferiores al corte.application/pdftext/plainspaUniversidad Santo Tomáshttps://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/estadistica/article/view/51/49https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/estadistica/article/view/51/3691Comunicaciones en Estadística; Vol. 1 Núm. 1 (2008); 43-54Comunicaciones en Estadística; Vol. 1 No. 1 (2008); 43-542339-30762027-3355Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovinaTesting the Effects of the Animals’ Characteristics over the Tenderness of the Bovine Beefinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1Ternezaextracto etéreoWarner Bratzlerresistencia al cortehttp://purl.org/coar/access_right/c_abf211634/39561oai:repository.usta.edu.co:11634/395612023-07-14 16:09:20.645metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co
dc.title.spa.fl_str_mv Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv Testing the Effects of the Animals’ Characteristics over the Tenderness of the Bovine Beef
title Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina
spellingShingle Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina
Terneza
extracto etéreo
Warner Bratzler
resistencia al corte
title_short Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina
title_full Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina
title_fullStr Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina
title_full_unstemmed Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina
title_sort Evaluación del efecto de algunas características inherentes al animal sobre la terneza de la carne bovina
dc.creator.fl_str_mv Camacho, Ricardo
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Camacho, Ricardo
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv Terneza
extracto etéreo
Warner Bratzler
resistencia al corte
topic Terneza
extracto etéreo
Warner Bratzler
resistencia al corte
description I evaluated the difference of the tenderness between bovine meats in different ages within the normal ranks to which these animals are taken to sacrifice, being calculated its indices of greasy deposition according to sex due to the differences of this characteristic found between males and females, similarly with bullfighting and indicus races. In order to determine the fat concentration in each one of the samples and evaluation of tenderness a Warner Bratzler texturometer was used. The collected data were analyzed through a multiple linear regression model. The analysis of the results indicates that in the bovine cattle, the differences of terneza by increase of fat deposition are also are carried out to superior ages, although the relation is inverse. The percentage of fat including within each muscular piece is directly related to greater tenderness. Minors sacrifice ages produce minors resistance to the cut.
publishDate 2015
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2015-07-06
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2022-01-18T16:06:47Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2022-01-18T16:06:47Z
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.drive.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/estadistica/article/view/51
10.15332/s2027-3355.2008.0001.04
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11634/39561
url https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/estadistica/article/view/51
http://hdl.handle.net/11634/39561
identifier_str_mv 10.15332/s2027-3355.2008.0001.04
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/estadistica/article/view/51/49
https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/estadistica/article/view/51/3691
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv Comunicaciones en Estadística; Vol. 1 Núm. 1 (2008); 43-54
dc.relation.citationissue.eng.fl_str_mv Comunicaciones en Estadística; Vol. 1 No. 1 (2008); 43-54
dc.relation.citationissue.none.fl_str_mv 2339-3076
2027-3355
dc.rights.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.format.mimetype.none.fl_str_mv application/pdf
text/plain
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad Santo Tomás
institution Universidad Santo Tomás
repository.name.fl_str_mv Repositorio Universidad Santo Tomás
repository.mail.fl_str_mv noreply@usta.edu.co
_version_ 1800786404339351552