Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares

This study evaluated effects of nutritional information about fruits and vegetables consumption. Participants were 25 children between 3 and 5 years-old, which were exposed at high and low nutritional foods. Subjects were divided in two groups (experimental and control) and exposed to four phases. E...

Full description

Autores:
De La Torre-Ibarra, Carolina
Lopez-Espinoza, Antonio
Galindo, Alma
Aguilera, Virginia
Martínez, Alma Gabriela
Beltrán-Miranda, Claudia Patricia
Valdés, Elía
Cárdenas, Azucena
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2008
Institución:
Universidad Santo Tomás
Repositorio:
Repositorio Institucional USTA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repository.usta.edu.co:11634/40229
Acceso en línea:
https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198
http://hdl.handle.net/11634/40229
Palabra clave:
Rights
License
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
id SANTTOMAS2_88844d17826cb96863e6bf833c53ce03
oai_identifier_str oai:repository.usta.edu.co:11634/40229
network_acronym_str SANTTOMAS2
network_name_str Repositorio Institucional USTA
repository_id_str
spelling De La Torre-Ibarra, CarolinaLopez-Espinoza, AntonioGalindo, AlmaAguilera, VirginiaMartínez, Alma GabrielaBeltrán-Miranda, Claudia PatriciaValdés, ElíaCárdenas, Azucena2022-01-18T16:46:17Z2022-01-18T16:46:17Z2008-06-21https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/19810.15332/s1794-9998.2008.0001.10http://hdl.handle.net/11634/40229This study evaluated effects of nutritional information about fruits and vegetables consumption. Participants were 25 children between 3 and 5 years-old, which were exposed at high and low nutritional foods. Subjects were divided in two groups (experimental and control) and exposed to four phases. Experimental group received nutritional information about dietetic habits, nutritional facts and benefits of fruits and vegetables consumption. Results showed that nutritional information modified the eating behaviour. Non-nutritious food consumption diminished, but fruits and vegetables consumption not increased. Data suggest that nutritional information modifies eating behaviour development in preschoolers, but is necessary a suitable duration and frequency with adequate reinforced in house through model of parents. Key words: fruits, vegetables, nutritional information, consumption, nutritious food, non-nutritious food.El objetivo de este estudio fue analizar el efecto de la información nutricional sobre el consumo de frutas y verduras. Participaron 25 niños entre los 3 y 5 años, expuestos a alimentos con alto y bajo valor nutricional. Los niños fueron divididos en 2 grupos (piloto y experimental) y expuestos a 4 fases. El grupo experimental recibió información sobre hábitos alimenticios, valor nutricional de los alimentos y beneficios del consumo de frutas y verduras. Los resultados mostraron que la información nutricional modificó la conducta alimentaría, ya que el consumo de alimentos poco nutritivos disminuyó. Sin embargo, el consumo de frutas y verduras no se incrementó. Los datos sugieren que la información nutricional influye en la adquisición de conductas alimentarías en niños preescolares, siempre y cuando incluya una duración y frecuencia adecuadas y sea reforzada en casa a través del modelamiento de los familiares.Palabras clave: frutas, verduras, información nutricional, consumo, alimentos con alto valor nutricional, alimentos con bajo valor nutricional.application/pdftext/htmlspaUniversidad Santo Tomás, Bogotá, Colombiahttps://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198/313https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198/314Diversitas; Vol. 4 Núm. 1 (2008)Diversitas; Vol. 4 No. 1 (2008)2256-30671794-9998Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolaresEffects of nutritional information on fruits and vegetables consumption in preschoolers childrenArtículo revisado por paresinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/access_right/c_abf211634/40229oai:repository.usta.edu.co:11634/402292023-07-14 16:01:49.287metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co
dc.title.spa.fl_str_mv Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv Effects of nutritional information on fruits and vegetables consumption in preschoolers children
title Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
spellingShingle Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
title_short Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
title_full Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
title_fullStr Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
title_full_unstemmed Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
title_sort Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
dc.creator.fl_str_mv De La Torre-Ibarra, Carolina
Lopez-Espinoza, Antonio
Galindo, Alma
Aguilera, Virginia
Martínez, Alma Gabriela
Beltrán-Miranda, Claudia Patricia
Valdés, Elía
Cárdenas, Azucena
dc.contributor.author.none.fl_str_mv De La Torre-Ibarra, Carolina
Lopez-Espinoza, Antonio
Galindo, Alma
Aguilera, Virginia
Martínez, Alma Gabriela
Beltrán-Miranda, Claudia Patricia
Valdés, Elía
Cárdenas, Azucena
description This study evaluated effects of nutritional information about fruits and vegetables consumption. Participants were 25 children between 3 and 5 years-old, which were exposed at high and low nutritional foods. Subjects were divided in two groups (experimental and control) and exposed to four phases. Experimental group received nutritional information about dietetic habits, nutritional facts and benefits of fruits and vegetables consumption. Results showed that nutritional information modified the eating behaviour. Non-nutritious food consumption diminished, but fruits and vegetables consumption not increased. Data suggest that nutritional information modifies eating behaviour development in preschoolers, but is necessary a suitable duration and frequency with adequate reinforced in house through model of parents. Key words: fruits, vegetables, nutritional information, consumption, nutritious food, non-nutritious food.
publishDate 2008
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2008-06-21
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2022-01-18T16:46:17Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2022-01-18T16:46:17Z
dc.type.spa.fl_str_mv Artículo revisado por pares
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.drive.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198
10.15332/s1794-9998.2008.0001.10
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11634/40229
url https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198
http://hdl.handle.net/11634/40229
identifier_str_mv 10.15332/s1794-9998.2008.0001.10
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198/313
https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198/314
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv Diversitas; Vol. 4 Núm. 1 (2008)
dc.relation.citationissue.eng.fl_str_mv Diversitas; Vol. 4 No. 1 (2008)
dc.relation.citationissue.none.fl_str_mv 2256-3067
1794-9998
dc.rights.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.format.mimetype.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad Santo Tomás, Bogotá, Colombia
institution Universidad Santo Tomás
repository.name.fl_str_mv Repositorio Universidad Santo Tomás
repository.mail.fl_str_mv noreply@usta.edu.co
_version_ 1782026343215529984