Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares
This study evaluated effects of nutritional information about fruits and vegetables consumption. Participants were 25 children between 3 and 5 years-old, which were exposed at high and low nutritional foods. Subjects were divided in two groups (experimental and control) and exposed to four phases. E...
- Autores:
-
De La Torre-Ibarra, Carolina
Lopez-Espinoza, Antonio
Galindo, Alma
Aguilera, Virginia
Martínez, Alma Gabriela
Beltrán-Miranda, Claudia Patricia
Valdés, Elía
Cárdenas, Azucena
- Tipo de recurso:
- Fecha de publicación:
- 2008
- Institución:
- Universidad Santo Tomás
- Repositorio:
- Repositorio Institucional USTA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repository.usta.edu.co:11634/40229
- Acceso en línea:
- https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198
http://hdl.handle.net/11634/40229
- Palabra clave:
- Rights
- License
- http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
id |
SANTTOMAS2_88844d17826cb96863e6bf833c53ce03 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repository.usta.edu.co:11634/40229 |
network_acronym_str |
SANTTOMAS2 |
network_name_str |
Repositorio Institucional USTA |
repository_id_str |
|
spelling |
De La Torre-Ibarra, CarolinaLopez-Espinoza, AntonioGalindo, AlmaAguilera, VirginiaMartínez, Alma GabrielaBeltrán-Miranda, Claudia PatriciaValdés, ElíaCárdenas, Azucena2022-01-18T16:46:17Z2022-01-18T16:46:17Z2008-06-21https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/19810.15332/s1794-9998.2008.0001.10http://hdl.handle.net/11634/40229This study evaluated effects of nutritional information about fruits and vegetables consumption. Participants were 25 children between 3 and 5 years-old, which were exposed at high and low nutritional foods. Subjects were divided in two groups (experimental and control) and exposed to four phases. Experimental group received nutritional information about dietetic habits, nutritional facts and benefits of fruits and vegetables consumption. Results showed that nutritional information modified the eating behaviour. Non-nutritious food consumption diminished, but fruits and vegetables consumption not increased. Data suggest that nutritional information modifies eating behaviour development in preschoolers, but is necessary a suitable duration and frequency with adequate reinforced in house through model of parents. Key words: fruits, vegetables, nutritional information, consumption, nutritious food, non-nutritious food.El objetivo de este estudio fue analizar el efecto de la información nutricional sobre el consumo de frutas y verduras. Participaron 25 niños entre los 3 y 5 años, expuestos a alimentos con alto y bajo valor nutricional. Los niños fueron divididos en 2 grupos (piloto y experimental) y expuestos a 4 fases. El grupo experimental recibió información sobre hábitos alimenticios, valor nutricional de los alimentos y beneficios del consumo de frutas y verduras. Los resultados mostraron que la información nutricional modificó la conducta alimentaría, ya que el consumo de alimentos poco nutritivos disminuyó. Sin embargo, el consumo de frutas y verduras no se incrementó. Los datos sugieren que la información nutricional influye en la adquisición de conductas alimentarías en niños preescolares, siempre y cuando incluya una duración y frecuencia adecuadas y sea reforzada en casa a través del modelamiento de los familiares.Palabras clave: frutas, verduras, información nutricional, consumo, alimentos con alto valor nutricional, alimentos con bajo valor nutricional.application/pdftext/htmlspaUniversidad Santo Tomás, Bogotá, Colombiahttps://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198/313https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198/314Diversitas; Vol. 4 Núm. 1 (2008)Diversitas; Vol. 4 No. 1 (2008)2256-30671794-9998Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolaresEffects of nutritional information on fruits and vegetables consumption in preschoolers childrenArtículo revisado por paresinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/access_right/c_abf211634/40229oai:repository.usta.edu.co:11634/402292023-07-14 16:01:49.287metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co |
dc.title.spa.fl_str_mv |
Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares |
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv |
Effects of nutritional information on fruits and vegetables consumption in preschoolers children |
title |
Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares |
spellingShingle |
Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares |
title_short |
Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares |
title_full |
Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares |
title_fullStr |
Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares |
title_full_unstemmed |
Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares |
title_sort |
Efectos de la información nutricional sobre la conducta de consumo de frutas y verduras en niños preescolares |
dc.creator.fl_str_mv |
De La Torre-Ibarra, Carolina Lopez-Espinoza, Antonio Galindo, Alma Aguilera, Virginia Martínez, Alma Gabriela Beltrán-Miranda, Claudia Patricia Valdés, Elía Cárdenas, Azucena |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
De La Torre-Ibarra, Carolina Lopez-Espinoza, Antonio Galindo, Alma Aguilera, Virginia Martínez, Alma Gabriela Beltrán-Miranda, Claudia Patricia Valdés, Elía Cárdenas, Azucena |
description |
This study evaluated effects of nutritional information about fruits and vegetables consumption. Participants were 25 children between 3 and 5 years-old, which were exposed at high and low nutritional foods. Subjects were divided in two groups (experimental and control) and exposed to four phases. Experimental group received nutritional information about dietetic habits, nutritional facts and benefits of fruits and vegetables consumption. Results showed that nutritional information modified the eating behaviour. Non-nutritious food consumption diminished, but fruits and vegetables consumption not increased. Data suggest that nutritional information modifies eating behaviour development in preschoolers, but is necessary a suitable duration and frequency with adequate reinforced in house through model of parents. Key words: fruits, vegetables, nutritional information, consumption, nutritious food, non-nutritious food. |
publishDate |
2008 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2008-06-21 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2022-01-18T16:46:17Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2022-01-18T16:46:17Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Artículo revisado por pares |
dc.type.coarversion.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.drive.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198 10.15332/s1794-9998.2008.0001.10 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11634/40229 |
url |
https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198 http://hdl.handle.net/11634/40229 |
identifier_str_mv |
10.15332/s1794-9998.2008.0001.10 |
dc.language.iso.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198/313 https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/diversitas/article/view/198/314 |
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv |
Diversitas; Vol. 4 Núm. 1 (2008) |
dc.relation.citationissue.eng.fl_str_mv |
Diversitas; Vol. 4 No. 1 (2008) |
dc.relation.citationissue.none.fl_str_mv |
2256-3067 1794-9998 |
dc.rights.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.format.mimetype.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad Santo Tomás, Bogotá, Colombia |
institution |
Universidad Santo Tomás |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Universidad Santo Tomás |
repository.mail.fl_str_mv |
noreply@usta.edu.co |
_version_ |
1782026343215529984 |