Analytical and quantitative determination of antioxidants in tomato chonto typical vegetable from Quindío

This article describes the process in which tomato chontowas gathered in the postharvest stage in Filandia Quindío town,and physicochemical characterization was carried out: potential ofhydrogen (pH), soluble solids (° Brix), water activity (aw), color, acidity.UV-Visible spectrophotometry technique...

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Autores:
Tipo de recurso:
Article of journal
Fecha de publicación:
2019
Institución:
Universidad Católica de Pereira
Repositorio:
Repositorio Institucional - RIBUC
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repositorio.ucp.edu.co:10785/9840
Acceso en línea:
https://revistas.ucp.edu.co/index.php/entrecienciaeingenieria/article/view/641
http://hdl.handle.net/10785/9840
Palabra clave:
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openAccess
License
Derechos de autor 2019 Entre Ciencia e Ingeniería
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spelling 2022-06-01T19:08:40Z2022-06-01T19:08:40Z2019-07-27https://revistas.ucp.edu.co/index.php/entrecienciaeingenieria/article/view/641http://hdl.handle.net/10785/9840This article describes the process in which tomato chontowas gathered in the postharvest stage in Filandia Quindío town,and physicochemical characterization was carried out: potential ofhydrogen (pH), soluble solids (° Brix), water activity (aw), color, acidity.UV-Visible spectrophotometry technique to quantify vitamin C wasused. It was compared with electrochemical methods. According topreliminary information the conclusions were: a) the aw is very close tothe theoretical value; therefore, is possible to establish that this tomatohas a juicy texture, tender and chewy b) °Brix obtained indicate thatchonto tomato has a high nutritive value c) Potential hydrogen indicatesthe high acidity of the tomato subsequently demonstrated with thetitratable acidity values. d) Color results also showed a nutrient richand healthy tomato e) spectrophotometric analysis allowed to know theconcentrations of vitamin C in tomatoes.En el presente artículo se describe el proceso en el cual se realizó la recolección del tomate chonto en la etapa de pos-cosecha  en el municipio de Filandia, Quindío, efectuándose la caracterización  físico-química: Potencial de hidrógeno (pH), sólidos solubles (°Brix),  actividad de agua (aw), color, acidez. Para ello, se utilizó la técnica  de Espectrofotometría, UV-Visible para cuantificar la vitamina C, posteriormente se comparó con métodos electroquímicos. Con los  datos preliminares obtenidos se pudo concluir que: a) la aw está muy  cercana al valor teórico permitiendo establecer que este tomate tiene  una textura más jugosa, tierna y masticable b) los °brix obtenidos nos indican que el tomate chonto tiene un alto valor nutritivo c) el potencial de hidrógeno nos indica la gran acidez del tomate demostrada  posteriormente con los valores de la acidez titulable d) los resultados  del color también reflejaron un tomate saludable rico en nutrientes e) el  análisis espectrofotométrico nos permitió saber las concentraciones de  vitamina C en el tomate.application/pdfspaUniversidad Católica de Pereirahttps://revistas.ucp.edu.co/index.php/entrecienciaeingenieria/article/view/641/646Derechos de autor 2019 Entre Ciencia e Ingenieríahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.es_EShttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.es_ESinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Entre ciencia e ingeniería; Vol 8 No 15 (2014); 71-75Entre Ciencia e Ingeniería; Vol. 8 Núm. 15 (2014); 71-75Entre ciencia e ingeniería; v. 8 n. 15 (2014); 71-752539-41691909-8367Analytical and quantitative determination of antioxidants in tomato chonto typical vegetable from QuindíoDeterminación analítica y cuantitativa de antioxidantes presentes en el tomate chonto verdura típica del QuindíoArtículo de revistahttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionGarcía Giraldo, Irma MaríaReyes Pineda, HenryPublication10785/9840oai:repositorio.ucp.edu.co:10785/98402025-01-27 19:00:19.747https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.es_ESDerechos de autor 2019 Entre Ciencia e Ingenieríametadata.onlyhttps://repositorio.ucp.edu.coRepositorio Institucional de la Universidad Católica de Pereira - RIBUCbdigital@metabiblioteca.com
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