Procedimiento para la determinación de los parámetros de operación y de diseño considerando la calidad del azúcar no centrífugo granulado
A procedure for the design of agro-industrial processes considering product quality is proposed. It is exemplified with a case study to produce non-centrifugal cane sugar at the artisanal level. Modeling and simulation are valuable tools for the adequate selection of operating parameters. For this p...
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- Tipo de recurso:
- Article of journal
- Fecha de publicación:
- 2022
- Institución:
- Universidad Católica de Pereira
- Repositorio:
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2023-08-29T03:49:40Z2023-08-29T03:49:40Z2022-07-20https://revistas.ucp.edu.co/index.php/entrecienciaeingenieria/article/view/265910.31908/19098367.2659http://hdl.handle.net/10785/13699A procedure for the design of agro-industrial processes considering product quality is proposed. It is exemplified with a case study to produce non-centrifugal cane sugar at the artisanal level. Modeling and simulation are valuable tools for the adequate selection of operating parameters. For this purpose, cane juice with 5.35 pH and 12.55 °Brix were considered as process limits. For concentration, random values of pH 5.5 - 7, °Brix 89 - 93, and concentration time of 20 - 30 minutes were generated. In crystallization, random values of pH 5.5 - 7, °Brix 90 - 94, agitation time of 10 - 20 minutes, and temperature of 40 - 60 °C were generated. Ten batches equivalent to one day, 120 batches equivalent to one month, and 1560 batches equivalent to one year were simulated. The inclusion of quality attributes in the process design allowed reducing defective products, a Sigma level higher than 3 was obtained, the economic and financial indicators are positive when the color in ICUMSA units fluctuates between 9000 - 11000.Se propone un procedimiento para el diseño de procesos agroindustriales teniendo en cuenta la calidad del producto. Se ejemplifica con un caso de estudio para producir azúcar de caña no centrifugada a nivel artesanal. El modelado y la simulación permitieron la selección adecuada de los parámetros de operación. Para ello, se consideraron como límites del proceso el jugo de caña con un pH de 5,35 y 12,55 °Brix. Para la concentración, se generaron valores aleatorios de pH 5,5 - 7, °Brix 89 - 93 y tiempo de concentración de 20 - 30 minutos. En la cristalización, se generaron valores aleatorios de pH 5,5 - 7, °Brix 90 - 94, tiempo de agitación de 10 - 20 minutos y temperatura de 40 - 60 °C. Se simularon 10 lotes equivalentes a un día, 120 lotes equivalentes a un mes y 1560 lotes equivalentes a un año. La inclusión de atributos de calidad en el diseño del proceso permitió reducir los productos defectuosos, se obtuvo un nivel Sigma superior a 3, los indicadores económicos y financieros son positivos cuando el color en unidades ICUMSA fluctúa entre 9000 - 11000.application/pdfapplication/xmlspaUniversidad Católica de Pereirahttps://revistas.ucp.edu.co/index.php/entrecienciaeingenieria/article/view/2659/2580https://revistas.ucp.edu.co/index.php/entrecienciaeingenieria/article/view/2659/2642Derechos de autor 2022 Entre Ciencia e Ingenieríahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.es_EShttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.es_ESinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Entre ciencia e ingeniería; Vol 16 No 31 (2022); 43-50Entre Ciencia e Ingeniería; Vol. 16 Núm. 31 (2022); 43-50Entre ciencia e ingeniería; v. 16 n. 31 (2022); 43-502539-41691909-8367Procedimiento para la determinación de los parámetros de operación y de diseño considerando la calidad del azúcar no centrífugo granuladoProcedure for the determination of operation and design parameters considering the quality of non-centrifugal cane sugarArtículo de revistahttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionCerda Mejía, Víctor RodrigoGuardado Yordi, EstelaCerda Mejía, Galo LeonardoVinocunga Pillajo, Reni DaniloPérez Martínez, AmauryGonzález Suárez, ErenioPublication10785/13699oai:repositorio.ucp.edu.co:10785/136992025-01-27 18:58:44.06https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.es_ESDerechos de autor 2022 Entre Ciencia e Ingenieríametadata.onlyhttps://repositorio.ucp.edu.coRepositorio Institucional de la Universidad Católica de Pereira - RIBUCbdigital@metabiblioteca.com |
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A procedure for the design of agro-industrial processes considering product quality is proposed. It is exemplified with a case study to produce non-centrifugal cane sugar at the artisanal level. Modeling and simulation are valuable tools for the adequate selection of operating parameters. For this purpose, cane juice with 5.35 pH and 12.55 °Brix were considered as process limits. For concentration, random values of pH 5.5 - 7, °Brix 89 - 93, and concentration time of 20 - 30 minutes were generated. In crystallization, random values of pH 5.5 - 7, °Brix 90 - 94, agitation time of 10 - 20 minutes, and temperature of 40 - 60 °C were generated. Ten batches equivalent to one day, 120 batches equivalent to one month, and 1560 batches equivalent to one year were simulated. The inclusion of quality attributes in the process design allowed reducing defective products, a Sigma level higher than 3 was obtained, the economic and financial indicators are positive when the color in ICUMSA units fluctuates between 9000 - 11000. |
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