Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali

The following paper is aim to describe and identify the potential growth of the food for human consumption sector. In this case the dried chunks of fruit (pineapple) to be sold in the region of Valle del Cauca. The following research is for a feasibility study for the creation of a marketer and proc...

Full description

Autores:
Pérez Jauregui, Diana Patricia
Molina Losada, Hever Antonio
Torres Osorio, Wilson Andrés
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2013
Institución:
Universidad del Quindío
Repositorio:
Repositorio Universidad del Quindío
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/3492
Acceso en línea:
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/3492
Palabra clave:
estudio de factibilidad
piña deshidratada
Rights
openAccess
License
Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013
id RUQUINDIO2_691bf9a41e7045c99f353719d397dfcc
oai_identifier_str oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/3492
network_acronym_str RUQUINDIO2
network_name_str Repositorio Universidad del Quindío
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
title Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
spellingShingle Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
estudio de factibilidad
piña deshidratada
title_short Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
title_full Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
title_fullStr Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
title_full_unstemmed Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
title_sort Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
dc.creator.fl_str_mv Pérez Jauregui, Diana Patricia
Molina Losada, Hever Antonio
Torres Osorio, Wilson Andrés
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv Universidad del Quindío - Colombia - Director - William Sánchez Liévano, Administrador de Empresas
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv Pérez Jauregui, Diana Patricia
Molina Losada, Hever Antonio
Torres Osorio, Wilson Andrés
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv estudio de factibilidad
piña deshidratada
topic estudio de factibilidad
piña deshidratada
description The following paper is aim to describe and identify the potential growth of the food for human consumption sector. In this case the dried chunks of fruit (pineapple) to be sold in the region of Valle del Cauca. The following research is for a feasibility study for the creation of a marketer and processor of dried pineapple chunks in the city of Cali. The fruit product in chunks is the raw material for the manufacture of various processed foods such as: cakes, ice cream, pizza, sauces, among others. There is also the habit of eating fruit in its natural state. That is the reason why the demand for this product is always increasing. Due to its geographical conditions and variety of climatic zones, Colombia has the ability to produce a wide range of high quality fruits. The objective of the feasibility study for the creation of a commercial dried fruit is to achieve the high demand for fruit that exists in the region of Valle del Cauca; mainly in the city of Cali. Within the main activities, is to market with this type of fruit in hotels, restaurants, ice cream parlors, bakeries and in the district 19 of this city. District 19 is selected as the target market in the City of Cali because of its demographics and especially because of the consumption habits of the population. Being close to establishments such as: hotels, ice cream shops, chain stores, these are related to the consumption of these type preparations of fruit desserts, juices, and snacks, among others. Thus, to determine the feasibility project, a comprehensive analysis of the different variables of the horticultural sector is done, so it will identify opportunities that exist in the domestic consumption of the product under study. Initially, an analysis of demand and supply of the product in the target market is done, and then we proceed to the analysis of environments, in order to identify the rate of growth of horticulture, market size, competition settings and administrative and operational risks. Additionally, there will be a financial assessment of future company called FRUTITROZOS S.A.S., identifying the cost of the necessary resources; we will project the revenues from sales, and the operating expenses. Similarly, we will conduct an analysis of the organizational design that the company will need in order to distribute the roles and responsibilities among its employees. This research will allow the application of theoretical concepts in finance, technical, personnel and marketing, area. To carry out the objectives of this work, we will be using a causal or explanatory methodology, based on the current situation of horticulture especially pineapple in its natural state. Then, we will proceed with the dehydration process and deliver it in chucks to the consumers located in the region of Valle del Cauca district 19 and other companies interested in the type of fruit that the company will offer
publishDate 2013
dc.date.issued.spa.fl_str_mv 2013-01-29
dc.date.accessioned.spa.fl_str_mv 2017-12-05T18:04:40Z
dc.date.available.spa.fl_str_mv 2017-12-05T18:04:40Z
dc.type.spa.fl_str_mv Trabajo de grado - Pregrado
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
dc.type.driver.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type.version.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/draft
dc.type.content.spa.fl_str_mv Text
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv https://purl.org/redcol/resource_type/TP
dc.type.coarversion.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce
format http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
status_str draft
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/3492
url https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/3492
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.spa.fl_str_mv Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv Ciencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios Presencial
institution Universidad del Quindío
bitstream.url.fl_str_mv https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/29a8df1d-1ed9-499a-a34d-f2894816ffd2/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/11e6a483-eb33-48bc-bac3-58134cc6bb9b/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/8254b221-ae72-411c-aba1-5bdc4f231687/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9df9fb1d-5552-4cd9-a0c9-4d9a754abc2d/download
bitstream.checksum.fl_str_mv 37cb887afe2fc7345b6027c223203a6e
7e07f862bc6cbe6806848613718c2e44
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
9bde8d9ec2e98d8cd90ab7b6d37c48d7
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital Universidad del Quindío
repository.mail.fl_str_mv bdigital@metabiblioteca.com
_version_ 1812205365364785152
spelling Universidad del Quindío - Colombia - Director - William Sánchez Liévano, Administrador de EmpresasPérez Jauregui, Diana PatriciaMolina Losada, Hever AntonioTorres Osorio, Wilson Andrés2017-12-05T18:04:40Z2017-12-05T18:04:40Z2013-01-29https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/3492The following paper is aim to describe and identify the potential growth of the food for human consumption sector. In this case the dried chunks of fruit (pineapple) to be sold in the region of Valle del Cauca. The following research is for a feasibility study for the creation of a marketer and processor of dried pineapple chunks in the city of Cali. The fruit product in chunks is the raw material for the manufacture of various processed foods such as: cakes, ice cream, pizza, sauces, among others. There is also the habit of eating fruit in its natural state. That is the reason why the demand for this product is always increasing. Due to its geographical conditions and variety of climatic zones, Colombia has the ability to produce a wide range of high quality fruits. The objective of the feasibility study for the creation of a commercial dried fruit is to achieve the high demand for fruit that exists in the region of Valle del Cauca; mainly in the city of Cali. Within the main activities, is to market with this type of fruit in hotels, restaurants, ice cream parlors, bakeries and in the district 19 of this city. District 19 is selected as the target market in the City of Cali because of its demographics and especially because of the consumption habits of the population. Being close to establishments such as: hotels, ice cream shops, chain stores, these are related to the consumption of these type preparations of fruit desserts, juices, and snacks, among others. Thus, to determine the feasibility project, a comprehensive analysis of the different variables of the horticultural sector is done, so it will identify opportunities that exist in the domestic consumption of the product under study. Initially, an analysis of demand and supply of the product in the target market is done, and then we proceed to the analysis of environments, in order to identify the rate of growth of horticulture, market size, competition settings and administrative and operational risks. Additionally, there will be a financial assessment of future company called FRUTITROZOS S.A.S., identifying the cost of the necessary resources; we will project the revenues from sales, and the operating expenses. Similarly, we will conduct an analysis of the organizational design that the company will need in order to distribute the roles and responsibilities among its employees. This research will allow the application of theoretical concepts in finance, technical, personnel and marketing, area. To carry out the objectives of this work, we will be using a causal or explanatory methodology, based on the current situation of horticulture especially pineapple in its natural state. Then, we will proceed with the dehydration process and deliver it in chucks to the consumers located in the region of Valle del Cauca district 19 and other companies interested in the type of fruit that the company will offerEl presente trabajo tiene como objetivo describir e identificar las potencialidades de crecimiento del sector de alimentos de consumo humano en este caso la fruta (piña) deshidratada en trozos para ser comercializada en la región del Valle del Cauca. La siguiente investigación corresponde a un estudio de factibilidad para la creación de una empresa comercializadora y procesadora de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali. El producto frutas en trozos, es materia prima para la elaboración de distintos alimentos procesados como: pasteles, helados, pizzas, salsas, entre otros, igualmente existe el hábito de consumir fruta en su estado natural, es por ello que la demanda de este producto es siempre creciente. Colombia por sus condiciones geográficas y la variedad de pisos térmicos tiene la capacidad de producir gran variedad de frutas de alta calidad. El objetivo del estudio de factibilidad para la creación de una comercializadora de fruta deshidratada es lograr la alta demanda de fruta que existe en la Región del Valle del Cauca, principalmente en la ciudad de Cali, dentro de las principales actividades a desarrollar es lograr comercializar este tipo de fruta a empresas del sector hotelero, restaurantes, heladerías, panaderías y en la comuna 19 de esta ciudad. Se selecciona la comuna 19 de la Ciudad de Cali como mercado objetivo debido a sus condiciones demográficas y sobre todo por los hábitos de consumo de la población, quedando cerca establecimiento como hoteles, heladerías, almacenes de cadena, estos se encuentran relacionados con el consumo de este tipo de fruta para las preparaciones de postres, jugos, snacks, entre otros. Es así, que para determinar la factibilidad del proyecto se hace un análisis integral de las distintas variables del sector hortofrutícola, con el fin de identificar las posibilidades que hay en el consumo interno del producto en estudio. Inicialmente se hace un análisis de la demanda y oferta del producto en el mercado objetivo, posteriormente se procede al análisis de entornos, con el fin de identificar la tasa de crecimiento del sector hortofrutícola, el tamaño del mercado, la configuración de la competencia y los posibles riesgos administrativos y operativos. Adicionalmente, se realizará una evaluación financiera de la futura empresa denominada FRUTITROZOS S.A.S, identificando el costo de los recursos necesarios, se proyectarán los ingresos por concepto de ventas y los gastos operativos. De la misma manera se realizará un análisis del diseño organizacional que necesitará la empresa para distribuir las funciones y responsabilidades entre sus colaboradores, esta investigación permitirá la aplicación de conceptos teóricos en el área financiera, técnica, humana y de mercadeo. Para llevar a cabo los objetivos del presente trabajo, se utilizará la metodología explicativa o causal, teniendo como base la situación actual del sector hortofrutícola especialmente en la piña en su estado natural y luego proceder con el proceso de deshidratación y entregarla en trozos al consumidor ubicado en la región del Valle del Cauca comuna 19 y demás empresas interesadas en el tipo de fruta que ofrecerá la empresa.1. Tema de investigación ..................................................................... 12. Justificación ..................................................................................... 73. Objetivos ......................................................................................... 114. Marco de referencia ......................................................................... 125. Diseño metodológico ....................................................................... 236. Tabla de contenido metodológica ................................................... 307. Estudio de mercado ........................................................................ 31PregradoAdministrador de Negociosapplication/pdfspaDerechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de CaliTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1finfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/draftTexthttps://purl.org/redcol/resource_type/TPhttp://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcceestudio de factibilidadpiña deshidratadaCiencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios PresencialPublicationTHUMBNAILHEVER ANTONIO.pdf.jpgHEVER ANTONIO.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg7021https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/29a8df1d-1ed9-499a-a34d-f2894816ffd2/download37cb887afe2fc7345b6027c223203a6eMD54TEXTHEVER ANTONIO.pdf.txtHEVER ANTONIO.pdf.txtExtracted texttext/plain183961https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/11e6a483-eb33-48bc-bac3-58134cc6bb9b/download7e07f862bc6cbe6806848613718c2e44MD53LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/8254b221-ae72-411c-aba1-5bdc4f231687/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52ORIGINALHEVER ANTONIO.pdfHEVER ANTONIO.pdfapplication/pdf2671333https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9df9fb1d-5552-4cd9-a0c9-4d9a754abc2d/download9bde8d9ec2e98d8cd90ab7b6d37c48d7MD51001/3492oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/34922024-06-07 10:56:39.874https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013restrictedhttps://bdigital.uniquindio.edu.coBiblioteca Digital Universidad del Quindíobdigital@metabiblioteca.com