Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali
The following paper is aim to describe and identify the potential growth of the food for human consumption sector. In this case the dried chunks of fruit (pineapple) to be sold in the region of Valle del Cauca. The following research is for a feasibility study for the creation of a marketer and proc...
- Autores:
-
Pérez Jauregui, Diana Patricia
Molina Losada, Hever Antonio
Torres Osorio, Wilson Andrés
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2013
- Institución:
- Universidad del Quindío
- Repositorio:
- Repositorio Universidad del Quindío
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/3492
- Acceso en línea:
- https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/3492
- Palabra clave:
- estudio de factibilidad
piña deshidratada
- Rights
- openAccess
- License
- Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013
id |
RUQUINDIO2_691bf9a41e7045c99f353719d397dfcc |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/3492 |
network_acronym_str |
RUQUINDIO2 |
network_name_str |
Repositorio Universidad del Quindío |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali |
title |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali |
spellingShingle |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali estudio de factibilidad piña deshidratada |
title_short |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali |
title_full |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali |
title_fullStr |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali |
title_full_unstemmed |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali |
title_sort |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali |
dc.creator.fl_str_mv |
Pérez Jauregui, Diana Patricia Molina Losada, Hever Antonio Torres Osorio, Wilson Andrés |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Universidad del Quindío - Colombia - Director - William Sánchez Liévano, Administrador de Empresas |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
Pérez Jauregui, Diana Patricia Molina Losada, Hever Antonio Torres Osorio, Wilson Andrés |
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv |
estudio de factibilidad piña deshidratada |
topic |
estudio de factibilidad piña deshidratada |
description |
The following paper is aim to describe and identify the potential growth of the food for human consumption sector. In this case the dried chunks of fruit (pineapple) to be sold in the region of Valle del Cauca. The following research is for a feasibility study for the creation of a marketer and processor of dried pineapple chunks in the city of Cali. The fruit product in chunks is the raw material for the manufacture of various processed foods such as: cakes, ice cream, pizza, sauces, among others. There is also the habit of eating fruit in its natural state. That is the reason why the demand for this product is always increasing. Due to its geographical conditions and variety of climatic zones, Colombia has the ability to produce a wide range of high quality fruits. The objective of the feasibility study for the creation of a commercial dried fruit is to achieve the high demand for fruit that exists in the region of Valle del Cauca; mainly in the city of Cali. Within the main activities, is to market with this type of fruit in hotels, restaurants, ice cream parlors, bakeries and in the district 19 of this city. District 19 is selected as the target market in the City of Cali because of its demographics and especially because of the consumption habits of the population. Being close to establishments such as: hotels, ice cream shops, chain stores, these are related to the consumption of these type preparations of fruit desserts, juices, and snacks, among others. Thus, to determine the feasibility project, a comprehensive analysis of the different variables of the horticultural sector is done, so it will identify opportunities that exist in the domestic consumption of the product under study. Initially, an analysis of demand and supply of the product in the target market is done, and then we proceed to the analysis of environments, in order to identify the rate of growth of horticulture, market size, competition settings and administrative and operational risks. Additionally, there will be a financial assessment of future company called FRUTITROZOS S.A.S., identifying the cost of the necessary resources; we will project the revenues from sales, and the operating expenses. Similarly, we will conduct an analysis of the organizational design that the company will need in order to distribute the roles and responsibilities among its employees. This research will allow the application of theoretical concepts in finance, technical, personnel and marketing, area. To carry out the objectives of this work, we will be using a causal or explanatory methodology, based on the current situation of horticulture especially pineapple in its natural state. Then, we will proceed with the dehydration process and deliver it in chucks to the consumers located in the region of Valle del Cauca district 19 and other companies interested in the type of fruit that the company will offer |
publishDate |
2013 |
dc.date.issued.spa.fl_str_mv |
2013-01-29 |
dc.date.accessioned.spa.fl_str_mv |
2017-12-05T18:04:40Z |
dc.date.available.spa.fl_str_mv |
2017-12-05T18:04:40Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado - Pregrado |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.driver.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.type.version.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/draft |
dc.type.content.spa.fl_str_mv |
Text |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/TP |
dc.type.coarversion.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
status_str |
draft |
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/3492 |
url |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/3492 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013 |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv |
Ciencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios Presencial |
institution |
Universidad del Quindío |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/29a8df1d-1ed9-499a-a34d-f2894816ffd2/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/11e6a483-eb33-48bc-bac3-58134cc6bb9b/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/8254b221-ae72-411c-aba1-5bdc4f231687/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9df9fb1d-5552-4cd9-a0c9-4d9a754abc2d/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
37cb887afe2fc7345b6027c223203a6e 7e07f862bc6cbe6806848613718c2e44 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 9bde8d9ec2e98d8cd90ab7b6d37c48d7 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital Universidad del Quindío |
repository.mail.fl_str_mv |
bdigital@metabiblioteca.com |
_version_ |
1812205365364785152 |
spelling |
Universidad del Quindío - Colombia - Director - William Sánchez Liévano, Administrador de EmpresasPérez Jauregui, Diana PatriciaMolina Losada, Hever AntonioTorres Osorio, Wilson Andrés2017-12-05T18:04:40Z2017-12-05T18:04:40Z2013-01-29https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/3492The following paper is aim to describe and identify the potential growth of the food for human consumption sector. In this case the dried chunks of fruit (pineapple) to be sold in the region of Valle del Cauca. The following research is for a feasibility study for the creation of a marketer and processor of dried pineapple chunks in the city of Cali. The fruit product in chunks is the raw material for the manufacture of various processed foods such as: cakes, ice cream, pizza, sauces, among others. There is also the habit of eating fruit in its natural state. That is the reason why the demand for this product is always increasing. Due to its geographical conditions and variety of climatic zones, Colombia has the ability to produce a wide range of high quality fruits. The objective of the feasibility study for the creation of a commercial dried fruit is to achieve the high demand for fruit that exists in the region of Valle del Cauca; mainly in the city of Cali. Within the main activities, is to market with this type of fruit in hotels, restaurants, ice cream parlors, bakeries and in the district 19 of this city. District 19 is selected as the target market in the City of Cali because of its demographics and especially because of the consumption habits of the population. Being close to establishments such as: hotels, ice cream shops, chain stores, these are related to the consumption of these type preparations of fruit desserts, juices, and snacks, among others. Thus, to determine the feasibility project, a comprehensive analysis of the different variables of the horticultural sector is done, so it will identify opportunities that exist in the domestic consumption of the product under study. Initially, an analysis of demand and supply of the product in the target market is done, and then we proceed to the analysis of environments, in order to identify the rate of growth of horticulture, market size, competition settings and administrative and operational risks. Additionally, there will be a financial assessment of future company called FRUTITROZOS S.A.S., identifying the cost of the necessary resources; we will project the revenues from sales, and the operating expenses. Similarly, we will conduct an analysis of the organizational design that the company will need in order to distribute the roles and responsibilities among its employees. This research will allow the application of theoretical concepts in finance, technical, personnel and marketing, area. To carry out the objectives of this work, we will be using a causal or explanatory methodology, based on the current situation of horticulture especially pineapple in its natural state. Then, we will proceed with the dehydration process and deliver it in chucks to the consumers located in the region of Valle del Cauca district 19 and other companies interested in the type of fruit that the company will offerEl presente trabajo tiene como objetivo describir e identificar las potencialidades de crecimiento del sector de alimentos de consumo humano en este caso la fruta (piña) deshidratada en trozos para ser comercializada en la región del Valle del Cauca. La siguiente investigación corresponde a un estudio de factibilidad para la creación de una empresa comercializadora y procesadora de piña deshidratada en trozos en la ciudad de Cali. El producto frutas en trozos, es materia prima para la elaboración de distintos alimentos procesados como: pasteles, helados, pizzas, salsas, entre otros, igualmente existe el hábito de consumir fruta en su estado natural, es por ello que la demanda de este producto es siempre creciente. Colombia por sus condiciones geográficas y la variedad de pisos térmicos tiene la capacidad de producir gran variedad de frutas de alta calidad. El objetivo del estudio de factibilidad para la creación de una comercializadora de fruta deshidratada es lograr la alta demanda de fruta que existe en la Región del Valle del Cauca, principalmente en la ciudad de Cali, dentro de las principales actividades a desarrollar es lograr comercializar este tipo de fruta a empresas del sector hotelero, restaurantes, heladerías, panaderías y en la comuna 19 de esta ciudad. Se selecciona la comuna 19 de la Ciudad de Cali como mercado objetivo debido a sus condiciones demográficas y sobre todo por los hábitos de consumo de la población, quedando cerca establecimiento como hoteles, heladerías, almacenes de cadena, estos se encuentran relacionados con el consumo de este tipo de fruta para las preparaciones de postres, jugos, snacks, entre otros. Es así, que para determinar la factibilidad del proyecto se hace un análisis integral de las distintas variables del sector hortofrutícola, con el fin de identificar las posibilidades que hay en el consumo interno del producto en estudio. Inicialmente se hace un análisis de la demanda y oferta del producto en el mercado objetivo, posteriormente se procede al análisis de entornos, con el fin de identificar la tasa de crecimiento del sector hortofrutícola, el tamaño del mercado, la configuración de la competencia y los posibles riesgos administrativos y operativos. Adicionalmente, se realizará una evaluación financiera de la futura empresa denominada FRUTITROZOS S.A.S, identificando el costo de los recursos necesarios, se proyectarán los ingresos por concepto de ventas y los gastos operativos. De la misma manera se realizará un análisis del diseño organizacional que necesitará la empresa para distribuir las funciones y responsabilidades entre sus colaboradores, esta investigación permitirá la aplicación de conceptos teóricos en el área financiera, técnica, humana y de mercadeo. Para llevar a cabo los objetivos del presente trabajo, se utilizará la metodología explicativa o causal, teniendo como base la situación actual del sector hortofrutícola especialmente en la piña en su estado natural y luego proceder con el proceso de deshidratación y entregarla en trozos al consumidor ubicado en la región del Valle del Cauca comuna 19 y demás empresas interesadas en el tipo de fruta que ofrecerá la empresa.1. Tema de investigación ..................................................................... 12. Justificación ..................................................................................... 73. Objetivos ......................................................................................... 114. Marco de referencia ......................................................................... 125. Diseño metodológico ....................................................................... 236. Tabla de contenido metodológica ................................................... 307. Estudio de mercado ........................................................................ 31PregradoAdministrador de Negociosapplication/pdfspaDerechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de procesamiento y comercialización de piña deshidratada en trozos en la ciudad de CaliTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1finfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/draftTexthttps://purl.org/redcol/resource_type/TPhttp://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcceestudio de factibilidadpiña deshidratadaCiencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios PresencialPublicationTHUMBNAILHEVER ANTONIO.pdf.jpgHEVER ANTONIO.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg7021https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/29a8df1d-1ed9-499a-a34d-f2894816ffd2/download37cb887afe2fc7345b6027c223203a6eMD54TEXTHEVER ANTONIO.pdf.txtHEVER ANTONIO.pdf.txtExtracted texttext/plain183961https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/11e6a483-eb33-48bc-bac3-58134cc6bb9b/download7e07f862bc6cbe6806848613718c2e44MD53LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/8254b221-ae72-411c-aba1-5bdc4f231687/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52ORIGINALHEVER ANTONIO.pdfHEVER ANTONIO.pdfapplication/pdf2671333https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9df9fb1d-5552-4cd9-a0c9-4d9a754abc2d/download9bde8d9ec2e98d8cd90ab7b6d37c48d7MD51001/3492oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/34922024-06-07 10:56:39.874https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013restrictedhttps://bdigital.uniquindio.edu.coBiblioteca Digital Universidad del Quindíobdigital@metabiblioteca.com |