Evaluación de la concentración de azúcares totales, reductores y grados brix durante la fermentación de pulpa de café para la obtención de ácido láctico

El café es un producto preponderante en la economía de Colombia al igual que en Santander y aunque se han puesto en marcha alternativas para tratar adecuadamente los subproductos de su beneficio, aún hay desconocimiento en las fincas cafeteras del impacto ambiental que conlleva un mal manejo de dich...

Full description

Autores:
Ardila Gómez, Jenny Paola
Cuadros Delgadillo, Erika Lorena
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2021
Institución:
Universidad Libre
Repositorio:
RIU - Repositorio Institucional UniLibre
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repository.unilibre.edu.co:10901/19903
Acceso en línea:
https://hdl.handle.net/10901/19903
Palabra clave:
Pulpa de café -- fermentación
Acido láctico
Acido poliláctico
Termoplástico biodegradable
Residuos solidos Orgánicos
Cultivo del cafe -- Residuos
Coffee pulp - fermentation
Lactic acid
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Organic solid waste
Coffee growing - Waste
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This is why it was proposed to give added value to the coffee pulp, taking advantage of its sugars as a raw material in obtaining lactic acid with the intention, in the future, of polymerizing it, generating polylactic acid (PLA), a biodegradable thermoplastic. To do this, the concentration of total sugars, reducing agents and Brix degrees was determined in the optimal growth conditions of anaerobic fermentation, with Lactobacillus-type strains isolated from the coffee pulp in each of the proposed treatments. Two experiments were carried out, in the first one the optimal conditions were established and identified in the fermentation of the coffee pulp in (10%, 15% and 20%) in times of 24 h, 60 h and 96 h of fermentation with inoculum at 1 %, 2.50% and 4%, presenting a better result in the reduction of sugars in 15% of the pulp in a time of 60 h with an inoculum of 2.50%, in the second phase the conditions before mentioned in the three treatments were used (dry pulp, normal pulp and pulp with acid hydrolysis) in strain 1 and strain 9 of which it was analyzed that the one with the highest sugar production was the acid hydrolyzed pulp and the one with the lowest production was the normal pulp in strain 9 in a fermentation time of 60 h with an inoculum of 2.50% and 15% of pulp.PDFspahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombiainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Pulpa de café -- fermentaciónAcido lácticoAcido polilácticoTermoplástico biodegradableResiduos solidos OrgánicosCultivo del cafe -- ResiduosCoffee pulp - fermentationLactic acidPolylactic acidBiodegradable thermoplasticOrganic solid wasteCoffee growing - WastePulpa de café -- fermentaciónCultivo del café -- ResiduosResiduos solidos OrgánicosAcido lácticoCafé -- Abono orgánicoSubproductos del caféEvaluación de la concentración de azúcares totales, reductores y grados brix durante la fermentación de pulpa de café para la obtención de ácido lácticoTesis de Pregradoinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1finfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisAguado Quispe, B. 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