Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930

This article relates Antioquian cuisine with the modernization process that was taking place in the late 19th century. Using methodological resources from people’s history and subaltern studies, it seeks to unveil how ordinary people incorporated ideas of change and resistance in a society experienc...

Full description

Autores:
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2023
Institución:
Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
Repositorio:
RiUPTC: Repositorio Institucional UPTC
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repositorio.uptc.edu.co:001/13944
Acceso en línea:
https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822
https://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/13944
Palabra clave:
Historia de la alimentación
cocina popular
modernización
cultura popular
comida
Tomás Carrasquilla
food history
popular cuisine
modernisation
popular culture
food
Tomás Carrasquilla
Histoire de l’alimentation
cuisine populaire
modernisation
culture populaire
nourriture
Tomás Carrasquilla
Rights
License
Derechos de autor 2023 Historia Y Memoria
id REPOUPTC2_8091f23ecdbbb83f71bc491ec3349bc1
oai_identifier_str oai:repositorio.uptc.edu.co:001/13944
network_acronym_str REPOUPTC2
network_name_str RiUPTC: Repositorio Institucional UPTC
repository_id_str
dc.title.en-US.fl_str_mv Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
dc.title.es-ES.fl_str_mv La alimentación en la obra «HACE TIEMPOS» de Tomás Carrasquilla. Una mirada desde abajo a la cocina antioqueña en tiempos de modernización, 1870-1930
dc.title.fr-FR.fl_str_mv La nourriture dans l’oeuvre «TIMES AGO» de Tomás Carrasquilla. Un regard d’en-bas sur la cuisine d’antioqueña à l’époque de la modernisation, 1870- 1930
title Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
spellingShingle Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
Historia de la alimentación
cocina popular
modernización
cultura popular
comida
Tomás Carrasquilla
food history
popular cuisine
modernisation
popular culture
food
Tomás Carrasquilla
Histoire de l’alimentation
cuisine populaire
modernisation
culture populaire
nourriture
Tomás Carrasquilla
title_short Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
title_full Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
title_fullStr Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
title_full_unstemmed Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
title_sort Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930
dc.subject.es-ES.fl_str_mv Historia de la alimentación
cocina popular
modernización
cultura popular
comida
Tomás Carrasquilla
topic Historia de la alimentación
cocina popular
modernización
cultura popular
comida
Tomás Carrasquilla
food history
popular cuisine
modernisation
popular culture
food
Tomás Carrasquilla
Histoire de l’alimentation
cuisine populaire
modernisation
culture populaire
nourriture
Tomás Carrasquilla
dc.subject.en-US.fl_str_mv food history
popular cuisine
modernisation
popular culture
food
Tomás Carrasquilla
dc.subject.fr-FR.fl_str_mv Histoire de l’alimentation
cuisine populaire
modernisation
culture populaire
nourriture
Tomás Carrasquilla
description This article relates Antioquian cuisine with the modernization process that was taking place in the late 19th century. Using methodological resources from people’s history and subaltern studies, it seeks to unveil how ordinary people incorporated ideas of change and resistance in a society experiencing the first effects of modernisation. Food, from Claude Lévi-Strauss to Massimo Montanari, has been considered an object of structured study with a «grammar», or conventions, that give it order, meaning, and cultural and social significance. This has motivated the question: «To what extent did the modernisation process modify that structure and grammar of food?» The article conducts a literary and semiotic analysis of the three volumes of the work Hace tiempos by the costumbrist writer Tomás Carrasquilla, which is rich in details about Antioquian popular culture. First, it analyses the people’s history category according to Carrasquilla's work. Then, it examines the concept of cuisine as a creator of identities, its identification in the work, and its relationship with the modernising project. Finally, it defines the terms of the tension between popular cuisine and haute cuisine.
publishDate 2023
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2024-07-05T19:08:20Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2024-07-05T19:08:20Z
dc.date.none.fl_str_mv 2023-07-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822
10.19053/20275137.n27.2023.14822
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv https://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/13944
url https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822
https://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/13944
identifier_str_mv 10.19053/20275137.n27.2023.14822
dc.language.none.fl_str_mv spa
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822/13081
https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822/13841
dc.rights.es-ES.fl_str_mv Derechos de autor 2023 Historia Y Memoria
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
dc.rights.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2023 Historia Y Memoria
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/xml
dc.publisher.es-ES.fl_str_mv Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
dc.source.en-US.fl_str_mv Historia Y Memoria; No. 27 (2023): History of Food: Movement, Food Practices and Cultural Changes; 85-105
dc.source.es-ES.fl_str_mv Historia Y Memoria; Núm. 27 (2023): Julio-Diciembre 2023: Historia de los Alimentos: circulación, prácticas alimenticias y cambios culturales; 85-105
dc.source.fr-FR.fl_str_mv Historia Y Memoria; No 27 (2023): Histoire des aliments: circulation, pratiques alimentaires et changements culturels; 85-105
dc.source.none.fl_str_mv 2322-777X
2027-5137
10.19053/20275137.n27.2023
institution Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional UPTC
repository.mail.fl_str_mv repositorio.uptc@uptc.edu.co
_version_ 1839633878361309184
spelling 2023-07-032024-07-05T19:08:20Z2024-07-05T19:08:20Zhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/1482210.19053/20275137.n27.2023.14822https://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/13944This article relates Antioquian cuisine with the modernization process that was taking place in the late 19th century. Using methodological resources from people’s history and subaltern studies, it seeks to unveil how ordinary people incorporated ideas of change and resistance in a society experiencing the first effects of modernisation. Food, from Claude Lévi-Strauss to Massimo Montanari, has been considered an object of structured study with a «grammar», or conventions, that give it order, meaning, and cultural and social significance. This has motivated the question: «To what extent did the modernisation process modify that structure and grammar of food?» The article conducts a literary and semiotic analysis of the three volumes of the work Hace tiempos by the costumbrist writer Tomás Carrasquilla, which is rich in details about Antioquian popular culture. First, it analyses the people’s history category according to Carrasquilla's work. Then, it examines the concept of cuisine as a creator of identities, its identification in the work, and its relationship with the modernising project. Finally, it defines the terms of the tension between popular cuisine and haute cuisine.Este artículo pone en relación la cocina antioqueña inmersa en el proceso de modernización que venía gestándose a finales del siglo XIX. Con recursos metodológicos de la historia desde abajo y los estudios subalternos, se busca develar maneras en que las personas comunes y corrientes incorporaban las ideas de cambio y resistencia en una sociedad que experimentaba los primeros efectos de la modernización. La alimentación, desde Claude Lévi-Strauss hasta Massimo Montanari, se ha considerado objeto de estudio estructurado, que tiene una «gramática» o convenciones que le dan orden, sentido y significaciones culturales y sociales. A su vez han motivado plantear la pregunta: ¿Hasta qué punto el proceso de modernización modificó esa estructura y esa gramática de la comida? Se busca hacer un análisis literario y semiótico en los tres tomos de la obra Hace tiempos del escritor costumbrista Tomás Carrasquilla, que es rica en detalles sobre la cultura popular antioqueña. Primero se analiza la categoría «desde abajo» de acuerdo a la obra de Carrasquilla, luego se analiza el concepto de cocina como constructor de identidades, su identificación en la obra y su relación con el proyecto modernizador, y finalmente se definen los términos de la tensión entre cocina popular y la alta cocina.Cet article décrit la cuisine d’Antioquia existant dans le processus de modernisation en cours à la fin du XIXe siècle. Avec des ressources méthodologiques issues de l’histoire d’en bas et des études subalternes, il cherche à révéler les manières dont les gens ordinaires ont intégré les idées de changement et de résistance dans une société qui connaissait les premiers effets de la modernisation. La nourriture, de Claude Lévi trauss à Massimo Montanari, a été considérée comme un objet d’étude structuré, qui a une «grammaire» ou des conventions qui lui donnent ordre, sens et signification culturelle et sociale. En même temps, ils ont posé la question de savoir dans quelle mesure le processus de modernisation a-t-il modifié cette structure et cette grammaire de l’alimentation? Il cherche à faire une analyse littéraire et sémiotique dans les trois volumes de l’ouvrage Hace tiempos de l’écrivain Tomás Carrasquilla, riche en détails sur la culture populaire d’Antioquia. Dans un premier temps, la catégorie «d’en bas» est analysée selon les travaux de Carrasquilla, puis le concept de cuisine comme constructeur d’identités est analysé, son identification dans l’oeuvre et son rapport avec le projet modernisateur, et enfin les termes de la tension entre cuisine populaire et haute cuisine.  application/pdftext/xmlspaspaUniversidad Pedagógica y Tecnológica de Colombiahttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822/13081https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822/13841Derechos de autor 2023 Historia Y Memoriahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Historia Y Memoria; No. 27 (2023): History of Food: Movement, Food Practices and Cultural Changes; 85-105Historia Y Memoria; Núm. 27 (2023): Julio-Diciembre 2023: Historia de los Alimentos: circulación, prácticas alimenticias y cambios culturales; 85-105Historia Y Memoria; No 27 (2023): Histoire des aliments: circulation, pratiques alimentaires et changements culturels; 85-1052322-777X2027-513710.19053/20275137.n27.2023Historia de la alimentacióncocina popularmodernizacióncultura popularcomidaTomás Carrasquillafood historypopular cuisinemodernisationpopular culturefoodTomás CarrasquillaHistoire de l’alimentationcuisine populairemodernisationculture populairenourritureTomás CarrasquillaFood in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930La alimentación en la obra «HACE TIEMPOS» de Tomás Carrasquilla. Una mirada desde abajo a la cocina antioqueña en tiempos de modernización, 1870-1930La nourriture dans l’oeuvre «TIMES AGO» de Tomás Carrasquilla. Un regard d’en-bas sur la cuisine d’antioqueña à l’époque de la modernisation, 1870- 1930info:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1Sierra Muñoz, Luis Fernando001/13944oai:repositorio.uptc.edu.co:001/139442025-07-18 11:17:32.677metadata.onlyhttps://repositorio.uptc.edu.coRepositorio Institucional UPTCrepositorio.uptc@uptc.edu.co