Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla
His research seeks to analyze customer experience management as a tool for the internationalization of Barranquilla's educational institutions, based on the theoretical approaches of Schmitt (2003); Pine & Gilmore (1998); Meyer & Schwager (2007); Gronholdt, Martensen, Jorgensen & Je...
- Autores:
-
Picalúa Parra, Vivian Paola
- Tipo de recurso:
- Fecha de publicación:
- 2020
- Institución:
- Corporación Universidad de la Costa
- Repositorio:
- REDICUC - Repositorio CUC
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/7163
- Acceso en línea:
- https://hdl.handle.net/11323/7163
https://repositorio.cuc.edu.co/
- Palabra clave:
- Customer experience management
Service design
Internationalization
Higher education institutions
Customer experience
Gestión de la experiencia del cliente
Diseño del servicio
Instituciones de educación superior
Internacionalización
Experiencia del cliente
- Rights
- openAccess
- License
- Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
id |
RCUC2_ad725b5ead63b741d353dd519c558927 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/7163 |
network_acronym_str |
RCUC2 |
network_name_str |
REDICUC - Repositorio CUC |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla |
title |
Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla |
spellingShingle |
Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla Customer experience management Service design Internationalization Higher education institutions Customer experience Gestión de la experiencia del cliente Diseño del servicio Instituciones de educación superior Internacionalización Experiencia del cliente |
title_short |
Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla |
title_full |
Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla |
title_fullStr |
Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla |
title_full_unstemmed |
Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla |
title_sort |
Gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla |
dc.creator.fl_str_mv |
Picalúa Parra, Vivian Paola |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Payares Martínez, Karen García Cali, Ernesto |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
Picalúa Parra, Vivian Paola |
dc.subject.spa.fl_str_mv |
Customer experience management Service design Internationalization Higher education institutions Customer experience Gestión de la experiencia del cliente Diseño del servicio Instituciones de educación superior Internacionalización Experiencia del cliente |
topic |
Customer experience management Service design Internationalization Higher education institutions Customer experience Gestión de la experiencia del cliente Diseño del servicio Instituciones de educación superior Internacionalización Experiencia del cliente |
description |
His research seeks to analyze customer experience management as a tool for the internationalization of Barranquilla's educational institutions, based on the theoretical approaches of Schmitt (2003); Pine & Gilmore (1998); Meyer & Schwager (2007); Gronholdt, Martensen, Jorgensen & Jensen (2015); Gentile, Spiller & Noci (2007); Konecnik & Gartner (2007); Hollbrook & Hirschmann (1982) in the client experience management variable and with the theoretical approaches Wit (1995) and Castillo, Bernuy and Lastres (2005) in the internationalization variable. With a deductive epistemological approach, a descriptive quantitative paradigm and a non-experimental field design, the survey technique was used and through a questionnaire with a Likert-type scale, the heads or directors of the units were approached as the population under study major internationalization of 13 Higher Education institutions active in the National Higher Education Information System. The data were collected and processed using descriptive statistics: means, relative and absolute frequencies, mean central tendency, mode, median and standard deviation. With the multiple linear regression model, a mathematical function was identified that deduced that the customer experience process I represent had the highest contribution with 91.5%. The study confirmed that Customer Experience Management solves the problem of the insertion of Barranquilla's higher education institutions in educational spaces in international contexts when customer experience strategies, customer experience processes and the design of the service. |
publishDate |
2020 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2020-10-23T20:30:52Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2020-10-23T20:30:52Z |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2020 |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado - Maestría |
dc.type.content.spa.fl_str_mv |
Text |
dc.type.driver.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/redcol/resource_type/TM |
dc.type.version.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion |
status_str |
acceptedVersion |
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv |
https://hdl.handle.net/11323/7163 |
dc.identifier.instname.spa.fl_str_mv |
Corporación Universidad de la Costa |
dc.identifier.reponame.spa.fl_str_mv |
REDICUC - Repositorio CUC |
dc.identifier.repourl.spa.fl_str_mv |
https://repositorio.cuc.edu.co/ |
url |
https://hdl.handle.net/11323/7163 https://repositorio.cuc.edu.co/ |
identifier_str_mv |
Corporación Universidad de la Costa REDICUC - Repositorio CUC |
dc.language.iso.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.references.spa.fl_str_mv |
Agapito, D., Da Costa, M.J, Valle, P.S y De Almeida, H.M.(2014). Um contributo do marketing sensorial para o marketing da experiência turística rural. Revista de Turismo y Patrimonio, 12(3), 611-621 . Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88130937009 Aguilar,C. Y. y Riveros, A.S. (2017). La internacionalización de la educación superior: Concepto y evolución del modelo en la Universidad de Costa Rica. Revista educación, 41, 1-30. DOI 10.15517/REVEDU.V41I1.17952 Ailawadi, K. L.; J. Beauchamp; P. Donthu; D. K. Gauri y V. Shankar.( 2009). Communication and Promotion Decisions in Retailing: A Review and Directions for Future Research, doi:10.1016/j.jretai.2008.11.002,Journal of Retailing, 85(1), 42–55 Alcaide, C. J. y Merino, M. (2011). Colección experiencial y sensorial: algunos ejemplos de aplicación. Harvard Deusto business review, 16. Ammigan, R. y Jones, E. (2018). Improving the Student Experience: Learning From a Comparative Study of International Student Satisfaction. Journal of Studies in International Education, 22(4), 283–301. https://doi.org/10.1177/1028315318773137 Andajani, E. (2015).Understanding Customer Experience Management in Retailing, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 21(1), 629-633.ISSN 1877-0428. doi.org/10.1016/j.sbspro.2015.11.082. Arias, F. (2012). El proyecto de investigación, introducción a la metodología científica. 6 ediciones; Caracas-Venezuela: Episteme. Arias, G. J., Villasís, K. M. Ál, y Miranda, N. M. G. (2016). El protocolo de investigación III: la población de estudio. Revista Alergia México, 63(2) ,201-206. [Fecha de Consulta 23 de Abril de 2020]. ISSN: 0002-5151. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=4867/486755023011 Arineli, A. M.& Quintella, H.M. (2015) GEC: Increasing productivity through the management and monitoring of experiences provided to customers, Cogent Business & Management, 2:1,1-11. DOI: 10.1080/23311975.2015.1023015 Bagozzi, R.P., Gopinath, M. & Nyer, P.U. J. (1999) The role of emotions in Marketing. Journal of the Academy of Marketing Science 27: 184. Print ISSN0092-0703. DOIhttps https://ezproxy.uninorte.edu.co:2093/10.1177/0092070399272005 Balan,F. (2015). Marketing Experiencial(Tesis de pregrado). Universidad Miguel Hernandez de Elche, Alacant, España.Recuperado de http://dspace.umh.es/bitstream/11000/2277/1/Balan%20Felicia.pdf. Barrios, M. (2012). Marketing de la Experiencia: principales conceptos y características. Palermo Business Review, 7, 67–89. Retrieved from http://www.palermo.edu/economicas/PDF_2012/PBR7/PBR_04MarceloBarrios.pdf Bascur, C., Rusu, C. & Quiñones, D. (2018). User as customer: touchpoints and journey map. In International Conference on Human Systems Engineering and Design: Future Trends and Applications (pp. 117-122). Springer, Cham. Bavaresco, A.M. (2006). Proceso Metodológico en la investigación: Cómo hacer un diseño de investigación, EDILUZ, 5ª. Ed. Maracaibo. ISN 1850-9 Baxendale, S., Macdonald, E.K.& Hugh N. W,. (2015).The Impact of Different Touchpoints on Brand Consideration,Journal of Retailing. 91(2), 235-253.ISSN 00224359,https://doi.org/10.1016/j.jretai.2014.12.008. Caridad, M., Castellano, M. I., y Hernández, M. F. (2015). Marketing experiencial para la promoción del proceso educativo a nivel de pregrado: un estudio de dos universidades privadas. Revista Facultad de Ciencias Económicas, 23(2), 81–95. https://doi.org/10.18359/rfce.1608. Lange, J, W., &, C. G. (1967). The Emotions.[1922.]. New York: Hafner. Carù, A., & Cova, B. (2003). Revisiting Consumption Experience. Marketing Theory, 3(2), 267– 286. doi:10.1177/14705931030032004 Casado,A. J. & Merino, M. (2011). Colección experiencial y sensorial: algunos ejemplos de aplicación. Harvard Deusto business review, 16.Recuperado: https://micliente.net/material/uploads/2015/04/Whitepaper-Comuncaci%C3%B3n-sensorial.pdf Castillo, B.J., Bernuy, L. y Lastres, P., D. (2005).Internacionalización de la educación superior en Perú. Wit, Jaramillo, A, J., Knight, J (Eds.), La educación superior en América Latina. (pp.289-309). Recuperado de: http://documents1.worldbank.org/curated/en/797661468048528725/pdf/343530SPANISH0101O FFICIAL0USE0ONLY1.pdf Didou, A. S. (2016). Geopolítica de la internacionalización universitaria: asignaturas pendientes. Universidades, 69, 4-7. Duong, M.-Q. (2015). The Factors Influencing Student Satisfaction in Vietnamese Higher Education. International Research in Education, 4(1), 27. https://doi.org/10.5296/ire.v4i1.8191 Fresán, O. M. (2009). Impacto del programa de movilidad académica en la formación integral de los alumnos. Revista de la educación superior, 38 (151), 141-160.Recuperado: http://publicaciones.anuies.mx/pdfs/revista/Revista151_S4A1ES.pdf Frow, P., & Payne, A. (2007). Towards the ‘perfect’customer experience. Journal of Brand Management, 15(2), 89-101.Recuperado: https://www.researchgate.net/publication/233549948_Towards_the_perfect'_customer_experienc e Galindo, D. (2020) estadística para no estadísticos: Una guía básica sobre la metodología cuantitativa de trabajos académicos. ISBN 9788412145939. Galmés, M. (2015). Comunicación y marketing experiencial: aproximación al estado de la cuestión. Opción, 31 (1), 974-999.Recuperado de https://www.redalyc.org/html/310/31043005054/ García, E., Girón, F., Rodríguez, A. (2017) Marketing y competitividad en las organizaciones: enfoques y perspectivas. Capítulo 4: Proveedores de experiencia. Enlace para referencia: http://hdl.handle.net/20.500.12442/2202 Geetika, V., & Gopal Das, A. (2017). "Experiential value: a review and future research directions "MarketingIntelligence & Planning. Review of Marketing, 5(21),339-357. Gentile, C., Spiller, N.& Noci, G., (2007).How to Sustain the Customer Experience:: An Overview of Experience Components that Co-create Value With the Customer, European Management Journal, 25( 5), 395-410. ISSN 0263-2373, https://doi.org/10.1016/j.emj.2007.08.005. Gobé, M. (2001). Emotional Banding: The New Paradigm for Connecting Brands to People. USA. Allworth Press. Pp. 223. Gómez, H. D. C. (2004). Marketing de emociones. La forma para lograr fidelidad de los clientes. Semestre económico, 7(13), 203-211. Grewala, D., Levy, M. & Kumarc, V. (2009). Customer Experience Management in Retailing: An Organizing Framework. Journal of Retailing, 8(85), 1, 1–14 reserved.doi:10.1016/j.jretai.2009.01.001 Gronholdt, L., Martensen, A., Jorgensen, S., & Jensen, P. (2015). Customer experience management and business performance. International Journal of Quality and Service Sciences, 7(1), 90–106. https://doi.org/10.1108/IJQSS-01-2015-0008 Grönroos, C. (2000). Relationship marketing: interaction, dialogue and value. Revista Europea de Dirección y Economía de la Empresa, 9(3), 13-24 Hanington, B. (2003). Methods in the making: A perspective on the state of human research in design. Design issues, 19(4), 9-18. Henrique, T. F., Lopez, M.L., Basso, L.F., Areal, N., (2020). Indicators used to measure service innovation and manufacturing innovation, Journal of innovation and Knowledge, 12(3), 1-16 doi.org/10.1016/j.jik.2019.12.001 Hernández, R., Fernández, C. y Baptista, P. (2014) Metodología de la investigación, 6° Ed., 001-607. Editorial McGraw–Hill México Hernández, R., Fernández, C.y Baptista-Lucio, P. (2006). Análisis de los datos cuantitativos. Metodología de la investigación, 407-499. Herz, R. (2004). “A Naturalistic Analysis of Autobiographical Memories Triggered by Olfactory Visual and Auditory Stimuli”. Chemical Senses. Vol. 29, No. 3. United Kingdom. Pp. 217-224 Holbrook, M., & Hirschman, E. (1982). The Experiential Aspects of consumption: Consumer fantasies, feelings, and fun. The journal of consumer Research, 9(2), 132-140. Recuperado: http://links.jstor.org/sici=0093-5301%28198209%299%3A2%3ATEAOCC%3E2.0CO%3B2-9 Homburg, C., Jozić, D. & Kuehnl, C. (2017). Customer experience management: toward implementing an evolving marketing concept. J. of the Acad. Mark. Sci. 45, 377–401 https://doi.org/10.1007/s11747-015-0460-7 Huand, M.H.(2001).The Theory of emotions in marketing. Journal of business and Psychology,16, 2.Recuperado https://ezproxy.uninorte.edu.co:2304/content/pdf/10.1023%2FA%3A1011109200392.pdf Hudzik, J.K.(2015).Integración de políticas institucionales y liderazgo para la internacionalización del siglo XXI. International Higher Education.83.1-6.Obtenido. http://ceppe.uc.cl/images/stories/recursos/ihe/Numeros/83/HIGHER_83.pdf Hultén, B. (2011). “Sensory Marketing: The Multi-Sensory Brand-Experience Concept”. European Business Review. 23(3), 256-273. United Kingdom.ISSN 0955-534X Hume, M., Sullivan, M.G., Liesch, W.P & Winzar, W., (2006).Understanding service experience in nonprofit performing arts: Implications for operations and service management, Journal of Operations Management, 24(4), 304-324.ISSN 02726963,https://doi.org/10.1016/j.jom.2005.06.002. Hurtado, J. (2010). El proyecto de Investigación. Comprensión Holística de la Metodología y la Investigación. Caracas, Venezuela: Sypal Hwang, J., & Seo, S. (2016). A critical review of research on customer experience management: Theoretical, methodological and cultural perspectives. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(10), 2218–2246. https://doi.org/10.1108/IJCHM-04-2015-0192 Jaramillo, I. C. (2003). La internacionalización de la educación superior y su dinámica en Colombia. LCSHD paper series No. 82 Jaziri, D. (2019). The advent of customer experiential knowledge management approach (CEKM): The integration of offline & online experiential knowledge. Journal of Business Research, 94, 241256. DOI: 10.1016/j.jbusres.2018.05.0297 Konecnik, M., & Gartner, W. C. (2007). Customer-based brand equity for a destination. Annals of tourism research, 34(2), 400-421. Krishna, A. (2012). An integrative review of sensory marketing: Engaging the senses to affect. Journal of Consumer Psychology, 22(1), 332-351. Recuperado el 2017 de junio de 01, de www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1057740811000830 Ladhari,R., Souiden,N., Dufour, B. (2017)The role of emotions in utilitarian service settings: The effects of emotional satisfaction on product perception and behavioral intentions. Journal of Retailing and Consumer Services. 34(1),10-18. ISSN 0969-6989, https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2016.09005 Lee, J. J. (2010). International students’ experiences and attitudes at a US host institution: Self-reports and future recommendations. Journal of Research in International Education, 9(1), 66-84. León, G. (2004). La educación en el contexto de la globalización. Revista Historia de la educación Latinoamericana. ISSN 0122-7238, N°6,2004, págs. 343-354. Recuperado de http: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2342243 Liu, Y., Soroka, A., Han, L., Jian, J., & Tang, M. (2020). Cloud-based big data analytics for customer insight-driven design innovation in SMEs. International Journal of Information Management, 51, 102034. : http://dx.doi.org/10.1016/j.ijinfomgt.2019.11.002 López, P.L. (2014). POBLACIÓN MUESTRA Y MUESTREO. Punto Cero, 09(08), 69-74. Recuperado en 23 de abril de 2020, de ttp://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S181502762004000100012&lng=es&tlng=es. Manenti, M. (2013). “An analysis of the sensorial marketing methods in the fashion retail sector”. (Tesis de Maestria). Dublin Business School, Ireland. McCabe, D.B. y Nowlis, S. (2003). “The Effect of Examining Actual Products or Product Descriptions on Consumer Preference”. Journal of Consumer Psychology. Vol. 13, No. 4. United States. Pp. 431-439.Recuperado: http://cdm15970.contentdm.oclc.org/utils/getfile/collection/p15970coll1/id/97/filename/98.pdf Méndez, A.E.C., (2014). Metodología. 4aedición.Limusa. Meyer, C., & Schwager, A. (2007). Understanding customer experience. Review, Vol. 85, p. 137. Ministerio de Educación Nacional. (2010). Ministerio de Educación Nacional. Obtenido de https://www.mineducacion.gov.co/1759/w3-article-231240.html Ministerio de Educación. (2015). Gestión de la Internacionalización - Guías para la internacionalización de la educación superior. Colombia- Challenge Your Knowledge® CCYK (Eds). Obtenida: http://www.ccyk.com.co/wp-content/uploads/2019/06/De-la-Gesti%C3%B3n-de-laInternacionalizaci%C3%B3n.pdf Minkiewicz, J., Bridson, K., & Evans, J. (2016). Co-production of service experiences: insights from the cultural sector. Journal of Services Marketing, 30(7), 749–761. https://doi.org/10.1108/JSM-042015-0156 Moral, M.y Fernández M., (2012)Nuevas Tendencias del Marketing: El Marketing Experiencial, revista Interdisciplinar, ISSN-e 1885-698514,237-251. Nasution, R. A., Sembada, A. Y., Miliani, L., Resti, N. D., & Prawono, D. A. (2014). The customer experience framework as baseline for strategy and implementation in services marketing. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 148, 254-261. Oliva, C. (2012). Comunicación 2.0, visibilidad e interactividad: fundamentos de la imagen corporativa de las universidades públicas de Madrid en Youtube. Fonseca, Journal of Communication, 5, 114–135. Ortega, B. J. (2020). Tensión educativa entre la tradición y las nuevas alternativas. EducacióN MéDica Superior, 34(1). Recuperado de http://www.ems.sld.cu/index.php/ems/article/view/1772/940 Otero, G. M. C., Giraldo, P.W., y Sánchez, L. J. L. (2018). La movilidad académica internacional: experiencias de los estudiantes de Villavicencio, Colombia y Coatzacoalcos, México. Hallazgos, 15(30), 177-196. https://dx.doi.org/10.15332/1794-3841.2018.0030.08 Otnes, C. C., Ilhan, B. E., & Kulkarni, A. (2012). The language of marketplace rituals: implications for customer experience management. Journal of Retailing, 88(3), 367-383. Otzen, T., & Manterola, C. (2017). Técnicas de Muestreo sobre una Población a Estudio. International Journal of Morphology, 35(1), 227-232. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022017000100037 Palacio, S.y Rondón,(2017). Marketing Relacional para la Internacionalización en Instituciones de Educación Superior del Caribe colombiano. http://hdl.handle.net/11323/385 trabajo de Maestría. Palacio, S. y Rondón, C. (2018). Marketing relacional para la Internacionalización en Institución de Educación Superior. Revista Espacios, ISSN 0798 1015, 39, 23, (1-15.) Palmero, Francesc (1996). Aproximación biológica al estudio de la emoción. Anales de Psicología, 12(1),61-86.[fecha de Consulta 16 de Agosto de 2020]. ISSN: 0212-9728. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=167/16712105 Parasuraman, A., (2000). Technology Readiness Index (Tri): A Multiple-Item Scale to Measure Readiness to Embrace New Technologies, Journal of Service Research, 2(4), 307–320. doi.org/10.1177/109467050024001 Patrício, L., & Fisk, R. P. (2013). Creating new services. Serving customers globally, 185-207. Payares, K y Berdugo, A. (2017) Endomarketing y la calidad de servicios interno en las pequeñas y medianas empresas del sector salud de Barranquilla. (Tesis de Maestria) Universidad de la Costa, Barranquilla. Pine II, B. ( 2003). En la economía de la experiencia, el trabajo es teatro. 4. (Ser, & S. Tari Gil, Entrevistadores) Pine, J., & Gilmore, J. H. (1998). Economy leadership when there is no one to ask : welcome to the experience economy cost systems putting the enterprise into the enterprise system. Harvard Business Review, 76(4), 97–105. https://doi.org/Article Plessis, L. du, & Vries, M. de. (2016). Towards a Holistic Customer Experience Management Framework for Enterprises. South African Journal of Industrial Engineering, 27(3), 23–36. https://doi.org/10.7166/27-3-1624 Plessie, V., S.L. & Lusch, R.F. (2004), “Evolving to a new dominant logic for marketing”, Journal of Marketing, Vol. 68, January, pp. 1-17. Prahalad. G.K & Ramaswamy. V. (2004) Co-creation experiences: The next practice in value creation.Journal of interactive Marketing, 18(3) 5-.14. https://doi.org/10.1002/dir.20015 Puccinelli, N.M., Ronald C. G., Grewal, D., Price, R., Raghubir, P & Stewart, D (2009) “Customer Experience Management in Retailing: Understanding the Buying Process,” Journal of Retailing, 85 (1), 15–30. DOI: 10.1016/j.jretai.2008.11.003. Restrepo, L. J. T., Gallego, G. A., & Yepes, V. M. (2013). Internacionalización Educativa: del lugar común al lugar en común. Revista Virtual Universidad Católica del Norte, 3(40), 1-3. Robles, P.y Rojas, M.C. (2015).La validación por juicio de expertos: dos investigaciones cualitativas en Lingüística aplicada. Revista Nebrija. Recuperado https://www.nebrija.com/revistalinguistica/files/articulosPDF/articulo_55002aca89c37.pdf Salmi, J., Martinez, P., Nupia, C., Arias, D., Lucio, J., Langebaek, C… y Jul, S. (2014). Reflexiones para la política de Internacionalización de la Educación Superior en Colombia .OCyT. Recuperado de:https://www.cna.gov.co/1741/articles-186502_Reflexiones2014.pdf Same, S. & Larimo, J. (2012). Marketing Theory: Experience Marketing and Experiential Marketing. 7thInternational Scientific Conference “Business and Management 2012” -11, 2012, Vilnius, LITHUANIA. 480-485. doi10.3846/bm.2012.063.de, file:///C:/Users/vanes/Downloads/Marketing_Theory_Experience_Marketing_and_Experien.pdf Sanjay,G., Halimin, H., Makkar,M. .(2014).Review of emotions research in marketing, Journal of Retailing and Consumer Services, 21(6),917-923,ISSN 09696989,https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2014.08.009. Schmitt, B. H. (2003). The customer experience management: A revolutionary approach to connecting with your customers. Retrieved from https://www.books.google.com/ books/customer_Experience_management Schmitt, B. (2006). Experiential marketing: cómo conseguir que los clientes identifiquen en su marca sensaciones, sentimientos, relaciones. España, Bilbao. Schmitt, B. H. (2010). The customer experience management: A revolutionary approach to connecting with your customers. Retrieved from https://www.books.google.com/ books/customer_Experience_management. Simó, L. A. (2003). Emociones del consumidor: componentes y consecuencias de marketing. Estudios sobre consumo, 64, 9-26.Recuperado https://www.researchgate.net/profile/Luisa_Andreu/publication/28243564_Emociones_del_cons umidor_componentes_y_consecuencias_de_marketing/links/00463514cccc45315a000000/Emoci ones-del-consumidor-componentes-y-consecuencias-de-marketing.pdf Solomon, M., Bamossy, G. J., Askegaard, S., & Hogg, M. K. (2006). Consumer Behaviour: A European Perspective (3rd Edition). Prentice Hall. Stein, A & Ramaseshan B. (2016). Towards the identification of customer experience touch point elements,Journal of Retailing and Consumer Services,Volume 30,2016, p. 8-19,ISSN 09696989,https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2015.12.001. Stein, A.,& Ramaseshan, B.(2016)Towards the identification of customer experience touch point elements,Journal of Retailing and Consumer Services,30(1),8-19,ISSN 09696989,https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2015.12.001. Tamayo .M y Tamayo (2013) EL proceso de la investigación científica. Limusa noriega editores. 4 edición, p. 176. Link https://clea.edu.mx/biblioteca/Tamayo%20Mario%20- %20El%20Proceso%20De%20La%20Investigacion%20Cientifica.pdf Tarssanen, S.; Kylänen, M. 2007. A Theoretical Model for Producing Experiences. A Touristic Perspective, in, M. (Ed.) Articles on Experiences 2, Lapland University Press, 134–154. ISBN 978-952- 5585-37-9. Kylänen. Téllez, M. F. y Langebaek, R.H.C. (2014) Internacionalización y calidad en Colombia: el rol estratégico de la acreditación en el fortalecimiento de los procesos de internacionalización de la educación superior. En Mauricio Nupia Carlos. Ministerio de Educación Nacional. Observatorio de Ciencia y tecnología, Reflexiones para la política de internacionalización de educación superior en Colombia, 1, 75-99. Bogotá. Tischeler, A., & Albarello, C. (2012). Marketing De Relacionamento: Gestão De Experiência Do Cliente. Revista de Administração, 10(acesso em 25 mai 2016), 90–101. Retrieved from http://revistas.fw.uri.br/index.php/revistadeadm/article/view/947/1402 Tronvoll, B., & Edvardsson, B. (2020). Explaining how Platforms Foster Innovation in Service Ecosystems. DOI: 10.24251/HICSS.2020.198 · Tynan, C., & McKechnie, S. (2009). Experience marketing: a review and reassessment. Journal of marketing management, 25(5-6), 501-517. Vargas, L, (1994). Sobre el concepto de percepción. Alteridades. Págs.47-53. Recuperado https://www.redalyc.org/pdf/747/74711353004.pdf Verhoef, P. C., Lemon, K. N., Parasuraman, A., Roggeveen, A., Tsiros, M., & Schlesinger, L. A. (2009). Customer Experience Creation: Determinants, Dynamics and Management Strategies. Journal of Retailing, 85(1), 31–41. https://doi.org/10.1016/j.jretai.2008.11.001 Wiesböck, F., & Hess, T. (2019). Digital innovations. Electronic Markets, 1-12.Recuperado: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s12525-019-00364-9.pdf Wit, H.D. y Hunte, F. (2015).El futuro de la internacionalización de la educación superior en Europa International. Higher Education,83,2-4.Obtenido. http://ceppe.uc.cl/images/stories/recursos/ihe/Numeros/83/HIGHER_83.pdf Wit, H.D. (1995). Strategies for internationalization of higher education. A comparative study of Australia, Canada, Europe and the United States of America. Amsterdam, OECD-PIMHE |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Corporación Universidad de la Costa |
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv |
Maestría en Administración |
institution |
Corporación Universidad de la Costa |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/0a9d803d-9317-4dd9-9f8a-ef4207cb5094/download https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/680862d0-92f5-4c72-8cc4-43398e7c2fb7/download https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/d6b4f2b7-31e1-4194-a1e0-fd7eba5e56be/download https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/f504f9ec-42dd-4c89-a5ca-b91a8ff94958/download https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/6b37f33b-9270-40d2-b9cc-faab058d9343/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
4c89e1e1488c22ff60a7e45929666525 934f4ca17e109e0a05eaeaba504d7ce4 e30e9215131d99561d40d6b0abbe9bad 95d384005fc2b6007fcfeecc333d8545 e1cb3c4a8268ed1b2e3c76e6c3e2527a |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio de la Universidad de la Costa CUC |
repository.mail.fl_str_mv |
repdigital@cuc.edu.co |
_version_ |
1811760731135148032 |
spelling |
Payares Martínez, KarenGarcía Cali, ErnestoPicalúa Parra, Vivian Paola2020-10-23T20:30:52Z2020-10-23T20:30:52Z2020https://hdl.handle.net/11323/7163Corporación Universidad de la CostaREDICUC - Repositorio CUChttps://repositorio.cuc.edu.co/His research seeks to analyze customer experience management as a tool for the internationalization of Barranquilla's educational institutions, based on the theoretical approaches of Schmitt (2003); Pine & Gilmore (1998); Meyer & Schwager (2007); Gronholdt, Martensen, Jorgensen & Jensen (2015); Gentile, Spiller & Noci (2007); Konecnik & Gartner (2007); Hollbrook & Hirschmann (1982) in the client experience management variable and with the theoretical approaches Wit (1995) and Castillo, Bernuy and Lastres (2005) in the internationalization variable. With a deductive epistemological approach, a descriptive quantitative paradigm and a non-experimental field design, the survey technique was used and through a questionnaire with a Likert-type scale, the heads or directors of the units were approached as the population under study major internationalization of 13 Higher Education institutions active in the National Higher Education Information System. The data were collected and processed using descriptive statistics: means, relative and absolute frequencies, mean central tendency, mode, median and standard deviation. With the multiple linear regression model, a mathematical function was identified that deduced that the customer experience process I represent had the highest contribution with 91.5%. The study confirmed that Customer Experience Management solves the problem of the insertion of Barranquilla's higher education institutions in educational spaces in international contexts when customer experience strategies, customer experience processes and the design of the service.Esta investigación busca analizar la gestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación de Barranquilla, sustentado en los planteamientos teóricos de Schmitt (2003); Pine & Gilmore (1998); Meyer & Schwager (2007); Gronholdt, Martensen, Jorgensen & Jensen (2015); Gentile, Spiller & Noci (2007); Konecnik &Gartner (2007); Hollbrook & Hirschmann (1982) en la variable gestión de la experiencia del cliente y con los planteamientos teóricos De Wit (1995) y Castillo, Bernuy y Lastres (2005) en la variable de internacionalización. Con un enfoque epistemológico deductivo, paradigma cuantitativo de tipo descriptivo y un diseño no experimental de campo, se utilizó la técnica de la encuesta y a través de un cuestionario con escala tipo Likert se abordó como población objeto de estudio a los jefes o directores de las unidades principales de internacionalización de 13 instituciones de Educación Superior activas en el Sistema Nacional de Información de la Educación Superior. Los datos fueron recolectados y procesados mediante estadística descriptiva: promedios, frecuencias relativas y absolutas, tendencia central media, moda, mediana y desviación estándar. Con el modelo de regresión lineal múltiple, se identificó una función matemática que dedujo que el proceso de la experiencia del cliente represento tuvo la contribución más alta con un 91.5%. El estudio confirmó que la Gestión de la experiencia del cliente resuelve la problemática de la inserción de las instituciones de educación superior de Barranquilla en espacios educativos de contextos internacionales cuando se implementan estrategias de experiencia del cliente, procesos para la experiencia del cliente y el diseño del servicio.Picalúa Parra, Vivian PaolaspaCorporación Universidad de la CostaMaestría en AdministraciónAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Customer experience managementService designInternationalizationHigher education institutionsCustomer experienceGestión de la experiencia del clienteDiseño del servicioInstituciones de educación superiorInternacionalizaciónExperiencia del clienteGestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de BarranquillaTrabajo de grado - MaestríaTextinfo:eu-repo/semantics/masterThesishttp://purl.org/redcol/resource_type/TMinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionAgapito, D., Da Costa, M.J, Valle, P.S y De Almeida, H.M.(2014). Um contributo do marketing sensorial para o marketing da experiência turística rural. Revista de Turismo y Patrimonio, 12(3), 611-621 . Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88130937009Aguilar,C. Y. y Riveros, A.S. (2017). La internacionalización de la educación superior: Concepto y evolución del modelo en la Universidad de Costa Rica. Revista educación, 41, 1-30. DOI 10.15517/REVEDU.V41I1.17952Ailawadi, K. L.; J. Beauchamp; P. Donthu; D. K. Gauri y V. Shankar.( 2009). Communication and Promotion Decisions in Retailing: A Review and Directions for Future Research, doi:10.1016/j.jretai.2008.11.002,Journal of Retailing, 85(1), 42–55Alcaide, C. J. y Merino, M. (2011). Colección experiencial y sensorial: algunos ejemplos de aplicación. Harvard Deusto business review, 16.Ammigan, R. y Jones, E. (2018). Improving the Student Experience: Learning From a Comparative Study of International Student Satisfaction. Journal of Studies in International Education, 22(4), 283–301. https://doi.org/10.1177/1028315318773137Andajani, E. (2015).Understanding Customer Experience Management in Retailing, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 21(1), 629-633.ISSN 1877-0428. doi.org/10.1016/j.sbspro.2015.11.082.Arias, F. (2012). El proyecto de investigación, introducción a la metodología científica. 6 ediciones; Caracas-Venezuela: Episteme.Arias, G. J., Villasís, K. M. Ál, y Miranda, N. M. G. (2016). El protocolo de investigación III: la población de estudio. Revista Alergia México, 63(2) ,201-206. [Fecha de Consulta 23 de Abril de 2020]. ISSN: 0002-5151. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=4867/486755023011Arineli, A. M.& Quintella, H.M. (2015) GEC: Increasing productivity through the management and monitoring of experiences provided to customers, Cogent Business & Management, 2:1,1-11. DOI: 10.1080/23311975.2015.1023015Bagozzi, R.P., Gopinath, M. & Nyer, P.U. J. (1999) The role of emotions in Marketing. Journal of the Academy of Marketing Science 27: 184. Print ISSN0092-0703. DOIhttps https://ezproxy.uninorte.edu.co:2093/10.1177/0092070399272005Balan,F. (2015). Marketing Experiencial(Tesis de pregrado). Universidad Miguel Hernandez de Elche, Alacant, España.Recuperado de http://dspace.umh.es/bitstream/11000/2277/1/Balan%20Felicia.pdf.Barrios, M. (2012). Marketing de la Experiencia: principales conceptos y características. Palermo Business Review, 7, 67–89. Retrieved from http://www.palermo.edu/economicas/PDF_2012/PBR7/PBR_04MarceloBarrios.pdfBascur, C., Rusu, C. & Quiñones, D. (2018). User as customer: touchpoints and journey map. In International Conference on Human Systems Engineering and Design: Future Trends and Applications (pp. 117-122). Springer, Cham.Bavaresco, A.M. (2006). Proceso Metodológico en la investigación: Cómo hacer un diseño de investigación, EDILUZ, 5ª. Ed. Maracaibo. ISN 1850-9Baxendale, S., Macdonald, E.K.& Hugh N. W,. (2015).The Impact of Different Touchpoints on Brand Consideration,Journal of Retailing. 91(2), 235-253.ISSN 00224359,https://doi.org/10.1016/j.jretai.2014.12.008.Caridad, M., Castellano, M. I., y Hernández, M. F. (2015). Marketing experiencial para la promoción del proceso educativo a nivel de pregrado: un estudio de dos universidades privadas. Revista Facultad de Ciencias Económicas, 23(2), 81–95. https://doi.org/10.18359/rfce.1608.Lange, J, W., &, C. G. (1967). The Emotions.[1922.]. New York: Hafner.Carù, A., & Cova, B. (2003). Revisiting Consumption Experience. Marketing Theory, 3(2), 267– 286. doi:10.1177/14705931030032004Casado,A. J. & Merino, M. (2011). Colección experiencial y sensorial: algunos ejemplos de aplicación. Harvard Deusto business review, 16.Recuperado: https://micliente.net/material/uploads/2015/04/Whitepaper-Comuncaci%C3%B3n-sensorial.pdfCastillo, B.J., Bernuy, L. y Lastres, P., D. (2005).Internacionalización de la educación superior en Perú. Wit, Jaramillo, A, J., Knight, J (Eds.), La educación superior en América Latina. (pp.289-309). Recuperado de: http://documents1.worldbank.org/curated/en/797661468048528725/pdf/343530SPANISH0101O FFICIAL0USE0ONLY1.pdfDidou, A. S. (2016). Geopolítica de la internacionalización universitaria: asignaturas pendientes. Universidades, 69, 4-7.Duong, M.-Q. (2015). The Factors Influencing Student Satisfaction in Vietnamese Higher Education. International Research in Education, 4(1), 27. https://doi.org/10.5296/ire.v4i1.8191Fresán, O. M. (2009). Impacto del programa de movilidad académica en la formación integral de los alumnos. Revista de la educación superior, 38 (151), 141-160.Recuperado: http://publicaciones.anuies.mx/pdfs/revista/Revista151_S4A1ES.pdfFrow, P., & Payne, A. (2007). Towards the ‘perfect’customer experience. Journal of Brand Management, 15(2), 89-101.Recuperado: https://www.researchgate.net/publication/233549948_Towards_the_perfect'_customer_experienc eGalindo, D. (2020) estadística para no estadísticos: Una guía básica sobre la metodología cuantitativa de trabajos académicos. ISBN 9788412145939.Galmés, M. (2015). Comunicación y marketing experiencial: aproximación al estado de la cuestión. Opción, 31 (1), 974-999.Recuperado de https://www.redalyc.org/html/310/31043005054/García, E., Girón, F., Rodríguez, A. (2017) Marketing y competitividad en las organizaciones: enfoques y perspectivas. Capítulo 4: Proveedores de experiencia. Enlace para referencia: http://hdl.handle.net/20.500.12442/2202Geetika, V., & Gopal Das, A. (2017). "Experiential value: a review and future research directions "MarketingIntelligence & Planning. Review of Marketing, 5(21),339-357.Gentile, C., Spiller, N.& Noci, G., (2007).How to Sustain the Customer Experience:: An Overview of Experience Components that Co-create Value With the Customer, European Management Journal, 25( 5), 395-410. ISSN 0263-2373, https://doi.org/10.1016/j.emj.2007.08.005.Gobé, M. (2001). Emotional Banding: The New Paradigm for Connecting Brands to People. USA. Allworth Press. Pp. 223.Gómez, H. D. C. (2004). Marketing de emociones. La forma para lograr fidelidad de los clientes. Semestre económico, 7(13), 203-211.Grewala, D., Levy, M. & Kumarc, V. (2009). Customer Experience Management in Retailing: An Organizing Framework. Journal of Retailing, 8(85), 1, 1–14 reserved.doi:10.1016/j.jretai.2009.01.001Gronholdt, L., Martensen, A., Jorgensen, S., & Jensen, P. (2015). Customer experience management and business performance. International Journal of Quality and Service Sciences, 7(1), 90–106. https://doi.org/10.1108/IJQSS-01-2015-0008Grönroos, C. (2000). Relationship marketing: interaction, dialogue and value. Revista Europea de Dirección y Economía de la Empresa, 9(3), 13-24Hanington, B. (2003). Methods in the making: A perspective on the state of human research in design. Design issues, 19(4), 9-18.Henrique, T. F., Lopez, M.L., Basso, L.F., Areal, N., (2020). Indicators used to measure service innovation and manufacturing innovation, Journal of innovation and Knowledge, 12(3), 1-16 doi.org/10.1016/j.jik.2019.12.001Hernández, R., Fernández, C. y Baptista, P. (2014) Metodología de la investigación, 6° Ed., 001-607. Editorial McGraw–Hill MéxicoHernández, R., Fernández, C.y Baptista-Lucio, P. (2006). Análisis de los datos cuantitativos. Metodología de la investigación, 407-499.Herz, R. (2004). “A Naturalistic Analysis of Autobiographical Memories Triggered by Olfactory Visual and Auditory Stimuli”. Chemical Senses. Vol. 29, No. 3. United Kingdom. Pp. 217-224Holbrook, M., & Hirschman, E. (1982). The Experiential Aspects of consumption: Consumer fantasies, feelings, and fun. The journal of consumer Research, 9(2), 132-140. Recuperado: http://links.jstor.org/sici=0093-5301%28198209%299%3A2%3ATEAOCC%3E2.0CO%3B2-9Homburg, C., Jozić, D. & Kuehnl, C. (2017). Customer experience management: toward implementing an evolving marketing concept. J. of the Acad. Mark. Sci. 45, 377–401 https://doi.org/10.1007/s11747-015-0460-7Huand, M.H.(2001).The Theory of emotions in marketing. Journal of business and Psychology,16, 2.Recuperado https://ezproxy.uninorte.edu.co:2304/content/pdf/10.1023%2FA%3A1011109200392.pdfHudzik, J.K.(2015).Integración de políticas institucionales y liderazgo para la internacionalización del siglo XXI. International Higher Education.83.1-6.Obtenido. http://ceppe.uc.cl/images/stories/recursos/ihe/Numeros/83/HIGHER_83.pdfHultén, B. (2011). “Sensory Marketing: The Multi-Sensory Brand-Experience Concept”. European Business Review. 23(3), 256-273. United Kingdom.ISSN 0955-534XHume, M., Sullivan, M.G., Liesch, W.P & Winzar, W., (2006).Understanding service experience in nonprofit performing arts: Implications for operations and service management, Journal of Operations Management, 24(4), 304-324.ISSN 02726963,https://doi.org/10.1016/j.jom.2005.06.002.Hurtado, J. (2010). El proyecto de Investigación. Comprensión Holística de la Metodología y la Investigación. Caracas, Venezuela: SypalHwang, J., & Seo, S. (2016). A critical review of research on customer experience management: Theoretical, methodological and cultural perspectives. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(10), 2218–2246. https://doi.org/10.1108/IJCHM-04-2015-0192Jaramillo, I. C. (2003). La internacionalización de la educación superior y su dinámica en Colombia. LCSHD paper series No. 82Jaziri, D. (2019). The advent of customer experiential knowledge management approach (CEKM): The integration of offline & online experiential knowledge. Journal of Business Research, 94, 241256. DOI: 10.1016/j.jbusres.2018.05.0297Konecnik, M., & Gartner, W. C. (2007). Customer-based brand equity for a destination. Annals of tourism research, 34(2), 400-421.Krishna, A. (2012). An integrative review of sensory marketing: Engaging the senses to affect. Journal of Consumer Psychology, 22(1), 332-351. Recuperado el 2017 de junio de 01, de www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1057740811000830Ladhari,R., Souiden,N., Dufour, B. (2017)The role of emotions in utilitarian service settings: The effects of emotional satisfaction on product perception and behavioral intentions. Journal of Retailing and Consumer Services. 34(1),10-18. ISSN 0969-6989, https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2016.09005Lee, J. J. (2010). International students’ experiences and attitudes at a US host institution: Self-reports and future recommendations. Journal of Research in International Education, 9(1), 66-84.León, G. (2004). La educación en el contexto de la globalización. Revista Historia de la educación Latinoamericana. ISSN 0122-7238, N°6,2004, págs. 343-354. Recuperado de http: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2342243Liu, Y., Soroka, A., Han, L., Jian, J., & Tang, M. (2020). Cloud-based big data analytics for customer insight-driven design innovation in SMEs. International Journal of Information Management, 51, 102034. : http://dx.doi.org/10.1016/j.ijinfomgt.2019.11.002López, P.L. (2014). POBLACIÓN MUESTRA Y MUESTREO. Punto Cero, 09(08), 69-74. Recuperado en 23 de abril de 2020, de ttp://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S181502762004000100012&lng=es&tlng=es.Manenti, M. (2013). “An analysis of the sensorial marketing methods in the fashion retail sector”. (Tesis de Maestria). Dublin Business School, Ireland.McCabe, D.B. y Nowlis, S. (2003). “The Effect of Examining Actual Products or Product Descriptions on Consumer Preference”. Journal of Consumer Psychology. Vol. 13, No. 4. United States. Pp. 431-439.Recuperado: http://cdm15970.contentdm.oclc.org/utils/getfile/collection/p15970coll1/id/97/filename/98.pdfMéndez, A.E.C., (2014). Metodología. 4aedición.Limusa.Meyer, C., & Schwager, A. (2007). Understanding customer experience. Review, Vol. 85, p. 137.Ministerio de Educación Nacional. (2010). Ministerio de Educación Nacional. Obtenido de https://www.mineducacion.gov.co/1759/w3-article-231240.htmlMinisterio de Educación. (2015). Gestión de la Internacionalización - Guías para la internacionalización de la educación superior. Colombia- Challenge Your Knowledge® CCYK (Eds). Obtenida: http://www.ccyk.com.co/wp-content/uploads/2019/06/De-la-Gesti%C3%B3n-de-laInternacionalizaci%C3%B3n.pdfMinkiewicz, J., Bridson, K., & Evans, J. (2016). Co-production of service experiences: insights from the cultural sector. Journal of Services Marketing, 30(7), 749–761. https://doi.org/10.1108/JSM-042015-0156Moral, M.y Fernández M., (2012)Nuevas Tendencias del Marketing: El Marketing Experiencial, revista Interdisciplinar, ISSN-e 1885-698514,237-251.Nasution, R. A., Sembada, A. Y., Miliani, L., Resti, N. D., & Prawono, D. A. (2014). The customer experience framework as baseline for strategy and implementation in services marketing. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 148, 254-261.Oliva, C. (2012). Comunicación 2.0, visibilidad e interactividad: fundamentos de la imagen corporativa de las universidades públicas de Madrid en Youtube. Fonseca, Journal of Communication, 5, 114–135.Ortega, B. J. (2020). Tensión educativa entre la tradición y las nuevas alternativas. EducacióN MéDica Superior, 34(1). Recuperado de http://www.ems.sld.cu/index.php/ems/article/view/1772/940Otero, G. M. C., Giraldo, P.W., y Sánchez, L. J. L. (2018). La movilidad académica internacional: experiencias de los estudiantes de Villavicencio, Colombia y Coatzacoalcos, México. Hallazgos, 15(30), 177-196. https://dx.doi.org/10.15332/1794-3841.2018.0030.08Otnes, C. C., Ilhan, B. E., & Kulkarni, A. (2012). The language of marketplace rituals: implications for customer experience management. Journal of Retailing, 88(3), 367-383.Otzen, T., & Manterola, C. (2017). Técnicas de Muestreo sobre una Población a Estudio. International Journal of Morphology, 35(1), 227-232. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022017000100037Palacio, S.y Rondón,(2017). Marketing Relacional para la Internacionalización en Instituciones de Educación Superior del Caribe colombiano. http://hdl.handle.net/11323/385 trabajo de Maestría.Palacio, S. y Rondón, C. (2018). Marketing relacional para la Internacionalización en Institución de Educación Superior. Revista Espacios, ISSN 0798 1015, 39, 23, (1-15.)Palmero, Francesc (1996). Aproximación biológica al estudio de la emoción. Anales de Psicología, 12(1),61-86.[fecha de Consulta 16 de Agosto de 2020]. ISSN: 0212-9728. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=167/16712105Parasuraman, A., (2000). Technology Readiness Index (Tri): A Multiple-Item Scale to Measure Readiness to Embrace New Technologies, Journal of Service Research, 2(4), 307–320. doi.org/10.1177/109467050024001Patrício, L., & Fisk, R. P. (2013). Creating new services. Serving customers globally, 185-207.Payares, K y Berdugo, A. (2017) Endomarketing y la calidad de servicios interno en las pequeñas y medianas empresas del sector salud de Barranquilla. (Tesis de Maestria) Universidad de la Costa, Barranquilla.Pine II, B. ( 2003). En la economía de la experiencia, el trabajo es teatro. 4. (Ser, & S. Tari Gil, Entrevistadores)Pine, J., & Gilmore, J. H. (1998). Economy leadership when there is no one to ask : welcome to the experience economy cost systems putting the enterprise into the enterprise system. Harvard Business Review, 76(4), 97–105. https://doi.org/ArticlePlessis, L. du, & Vries, M. de. (2016). Towards a Holistic Customer Experience Management Framework for Enterprises. South African Journal of Industrial Engineering, 27(3), 23–36. https://doi.org/10.7166/27-3-1624Plessie, V., S.L. & Lusch, R.F. (2004), “Evolving to a new dominant logic for marketing”, Journal of Marketing, Vol. 68, January, pp. 1-17.Prahalad. G.K & Ramaswamy. V. (2004) Co-creation experiences: The next practice in value creation.Journal of interactive Marketing, 18(3) 5-.14. https://doi.org/10.1002/dir.20015Puccinelli, N.M., Ronald C. G., Grewal, D., Price, R., Raghubir, P & Stewart, D (2009) “Customer Experience Management in Retailing: Understanding the Buying Process,” Journal of Retailing, 85 (1), 15–30. DOI: 10.1016/j.jretai.2008.11.003.Restrepo, L. J. T., Gallego, G. A., & Yepes, V. M. (2013). Internacionalización Educativa: del lugar común al lugar en común. Revista Virtual Universidad Católica del Norte, 3(40), 1-3.Robles, P.y Rojas, M.C. (2015).La validación por juicio de expertos: dos investigaciones cualitativas en Lingüística aplicada. Revista Nebrija. Recuperado https://www.nebrija.com/revistalinguistica/files/articulosPDF/articulo_55002aca89c37.pdfSalmi, J., Martinez, P., Nupia, C., Arias, D., Lucio, J., Langebaek, C… y Jul, S. (2014). Reflexiones para la política de Internacionalización de la Educación Superior en Colombia .OCyT. Recuperado de:https://www.cna.gov.co/1741/articles-186502_Reflexiones2014.pdfSame, S. & Larimo, J. (2012). Marketing Theory: Experience Marketing and Experiential Marketing. 7thInternational Scientific Conference “Business and Management 2012” -11, 2012, Vilnius, LITHUANIA. 480-485. doi10.3846/bm.2012.063.de, file:///C:/Users/vanes/Downloads/Marketing_Theory_Experience_Marketing_and_Experien.pdfSanjay,G., Halimin, H., Makkar,M. .(2014).Review of emotions research in marketing, Journal of Retailing and Consumer Services, 21(6),917-923,ISSN 09696989,https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2014.08.009.Schmitt, B. H. (2003). The customer experience management: A revolutionary approach to connecting with your customers. Retrieved from https://www.books.google.com/ books/customer_Experience_managementSchmitt, B. (2006). Experiential marketing: cómo conseguir que los clientes identifiquen en su marca sensaciones, sentimientos, relaciones. España, Bilbao.Schmitt, B. H. (2010). The customer experience management: A revolutionary approach to connecting with your customers. Retrieved from https://www.books.google.com/ books/customer_Experience_management.Simó, L. A. (2003). Emociones del consumidor: componentes y consecuencias de marketing. Estudios sobre consumo, 64, 9-26.Recuperado https://www.researchgate.net/profile/Luisa_Andreu/publication/28243564_Emociones_del_cons umidor_componentes_y_consecuencias_de_marketing/links/00463514cccc45315a000000/Emoci ones-del-consumidor-componentes-y-consecuencias-de-marketing.pdfSolomon, M., Bamossy, G. J., Askegaard, S., & Hogg, M. K. (2006). Consumer Behaviour: A European Perspective (3rd Edition). Prentice Hall.Stein, A & Ramaseshan B. (2016). Towards the identification of customer experience touch point elements,Journal of Retailing and Consumer Services,Volume 30,2016, p. 8-19,ISSN 09696989,https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2015.12.001.Stein, A.,& Ramaseshan, B.(2016)Towards the identification of customer experience touch point elements,Journal of Retailing and Consumer Services,30(1),8-19,ISSN 09696989,https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2015.12.001.Tamayo .M y Tamayo (2013) EL proceso de la investigación científica. Limusa noriega editores. 4 edición, p. 176. Link https://clea.edu.mx/biblioteca/Tamayo%20Mario%20- %20El%20Proceso%20De%20La%20Investigacion%20Cientifica.pdfTarssanen, S.; Kylänen, M. 2007. A Theoretical Model for Producing Experiences. A Touristic Perspective, in, M. (Ed.) Articles on Experiences 2, Lapland University Press, 134–154. ISBN 978-952- 5585-37-9. Kylänen.Téllez, M. F. y Langebaek, R.H.C. (2014) Internacionalización y calidad en Colombia: el rol estratégico de la acreditación en el fortalecimiento de los procesos de internacionalización de la educación superior. En Mauricio Nupia Carlos. Ministerio de Educación Nacional. Observatorio de Ciencia y tecnología, Reflexiones para la política de internacionalización de educación superior en Colombia, 1, 75-99. Bogotá.Tischeler, A., & Albarello, C. (2012). Marketing De Relacionamento: Gestão De Experiência Do Cliente. Revista de Administração, 10(acesso em 25 mai 2016), 90–101. Retrieved from http://revistas.fw.uri.br/index.php/revistadeadm/article/view/947/1402Tronvoll, B., & Edvardsson, B. (2020). Explaining how Platforms Foster Innovation in Service Ecosystems. DOI: 10.24251/HICSS.2020.198 ·Tynan, C., & McKechnie, S. (2009). Experience marketing: a review and reassessment. Journal of marketing management, 25(5-6), 501-517.Vargas, L, (1994). Sobre el concepto de percepción. Alteridades. Págs.47-53. Recuperado https://www.redalyc.org/pdf/747/74711353004.pdfVerhoef, P. C., Lemon, K. N., Parasuraman, A., Roggeveen, A., Tsiros, M., & Schlesinger, L. A. (2009). Customer Experience Creation: Determinants, Dynamics and Management Strategies. Journal of Retailing, 85(1), 31–41. https://doi.org/10.1016/j.jretai.2008.11.001Wiesböck, F., & Hess, T. (2019). Digital innovations. Electronic Markets, 1-12.Recuperado: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s12525-019-00364-9.pdfWit, H.D. y Hunte, F. (2015).El futuro de la internacionalización de la educación superior en Europa International. Higher Education,83,2-4.Obtenido. http://ceppe.uc.cl/images/stories/recursos/ihe/Numeros/83/HIGHER_83.pdfWit, H.D. (1995). Strategies for internationalization of higher education. A comparative study of Australia, Canada, Europe and the United States of America. Amsterdam, OECD-PIMHEPublicationORIGINALGestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla.pdfGestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla.pdfapplication/pdf1256146https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/0a9d803d-9317-4dd9-9f8a-ef4207cb5094/download4c89e1e1488c22ff60a7e45929666525MD51CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-81031https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/680862d0-92f5-4c72-8cc4-43398e7c2fb7/download934f4ca17e109e0a05eaeaba504d7ce4MD52LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-83196https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/d6b4f2b7-31e1-4194-a1e0-fd7eba5e56be/downloade30e9215131d99561d40d6b0abbe9badMD53THUMBNAILGestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla.pdf.jpgGestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla.pdf.jpgimage/jpeg27247https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/f504f9ec-42dd-4c89-a5ca-b91a8ff94958/download95d384005fc2b6007fcfeecc333d8545MD54TEXTGestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla.pdf.txtGestión de la experiencia del cliente como herramienta para la internacionalización de las instituciones de educación superior de Barranquilla.pdf.txttext/plain350142https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/6b37f33b-9270-40d2-b9cc-faab058d9343/downloade1cb3c4a8268ed1b2e3c76e6c3e2527aMD5511323/7163oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/71632024-09-17 10:51:40.136http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalopen.accesshttps://repositorio.cuc.edu.coRepositorio de la Universidad de la Costa CUCrepdigital@cuc.edu.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 |