Aprovechamiento de residuos generados en procesos agroindustriales en la industria mezcalera

The objective of the present investigation is to analyze the physicochemical properties of the ashy agave bagasse, to carry out different hydrolysis methods such as acid hydrolysis, enzymatic hydrolysis and acid-enzymatic hydrolysis, with the purpose of analyzing which of the hydrolysis carried out...

Full description

Autores:
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2023
Institución:
Universidad de América
Repositorio:
Lumieres
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repository.uamerica.edu.co:20.500.11839/9313
Acceso en línea:
https://hdl.handle.net/20.500.11839/9313
Palabra clave:
Bagazo de agave
Hidrólisis ácida
Hidrólisis enzimática
Agave bagasse
Acid hydrolysis
Enzymatic hydrolysis
Tesis y disertaciones académicas
Rights
License
Atribución – No comercial – Sin Derivar
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description The objective of the present investigation is to analyze the physicochemical properties of the ashy agave bagasse, to carry out different hydrolysis methods such as acid hydrolysis, enzymatic hydrolysis and acid-enzymatic hydrolysis, with the purpose of analyzing which of the hydrolysis carried out produces the greatest amount of fermentable carbohydrates. After this, carry out a fermentation in order to obtain anhydrous ethanol and design a pilot plant for the production of this substance. The hydrolyses were carried out consecutively, the first being the acid hydrolysis which was carried out through digestions in three different conditions using diluted hydrochloric acid at pH 2, pH 3 and pH 4 in reaction times of 15, 30 and 40 minutes. , at a constant temperature of 80 °C and a 1:15% w/v ratio, resulting in a final concentration of 13.03 g/L in the condition of pH 3 and 30 min. The enzymatic hydrolysis was carried out using cellulase enzymes at different concentrations, a constant temperature of 50 °C, a bagasse enzyme ratio of 1:10, 1:5 and 1:1% w/v, and a time of 24-hour reaction resulting in greater carbohydrate production with the enzyme bagasse ratio of 1:5, obtaining a sugar production of 8.46 g/L.
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The hydrolyses were carried out consecutively, the first being the acid hydrolysis which was carried out through digestions in three different conditions using diluted hydrochloric acid at pH 2, pH 3 and pH 4 in reaction times of 15, 30 and 40 minutes. , at a constant temperature of 80 °C and a 1:15% w/v ratio, resulting in a final concentration of 13.03 g/L in the condition of pH 3 and 30 min. The enzymatic hydrolysis was carried out using cellulase enzymes at different concentrations, a constant temperature of 50 °C, a bagasse enzyme ratio of 1:10, 1:5 and 1:1% w/v, and a time of 24-hour reaction resulting in greater carbohydrate production with the enzyme bagasse ratio of 1:5, obtaining a sugar production of 8.46 g/L.El objetivo de la presente investigación es analizar las propiedades fisicoquímicas del bagazo de agave cenizo, realizar diferentes métodos de hidrólisis tales como hidrólisis ácida, hidrólisis enzimática e hidrólisis ácido-enzimática, con la finalidad de analizar con cuál de las hidrólisis realizadas se produce la mayor cantidad de carbohidratos fermentables. Posterior a esto, realizar una fermentación con el fin de obtener etanol anhidro y diseñar una planta piloto para la producción de esta sustancia. Las hidrólisis se realizaron consecutivamente, siendo la primera la hidrólisis ácida la cual se llevó a cabo por medio de digestiones en tres distintas condiciones utilizando ácido clorhídrico diluido en pH 2, pH 3 y pH 4 en tiempos de reacción de 15, 30 y 40 minutos, a una temperatura constante de 80 °C y una relación 1:15 % p/v, dando como resultado una concentración final de 13,03 g/L en la condición de pH 3 y 30 min. La hidrólisis enzimática se llevó a cabo utilizando enzimas celulasas a diferentes concentraciones de esta, una temperatura constante de 50 °C, una relación de bagazo enzima de 1:10, 1:5 y 1:1 %p/v , y un tiempo de reacción de 24 horas dando como resultado una mayor producción de carbohidratos con la relación bagazo enzima de 1:5 al obtener una producción de azúcares de 8,46 g/L.Fundación Universidad de AméricaAprovechamiento de residuosSotelo Tobon, David LeonardoGarzón Rocha, Edna CarolinaRodríguez Leiton, María Camila2023-10-20T16:01:25Z2023-10-20T16:01:25Z2023-08-09bachelorThesishttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fapplication/pdfapplication/pdfAPA 7th - Garzón Rocha, E. C. y Rodríguez Leiton, M. C. (2023) Aprovechamiento de residuos generados en procesos agroindustriales en la industria mezcalera. [Trabajo de grado, Fundación Universidad de América] Repositorio Institucional Lumieres. https://hdl.handle.net/20.500.11839/9313https://hdl.handle.net/20.500.11839/9313Atribución – No comercial – Sin DerivarYo (nosotros) en calidad de titular(es) de la obra, autorizo (autorizamos) al Sistema de Bibliotecas de la Fundación Universidad América para que incluya una copia, indexe y divulgue en el Repositorio Digital Institucional – Lumieres, la obra mencionada con el fin de facilitar los procesos de visibilidad e impacto de la misma, conforme a los derechos patrimoniales que me(nos) corresponde(n) y que incluyen: la reproducción, comunicación pública, distribución al público, transformación, en conformidad con la normatividad vigente sobre derechos de autor y derechos conexos (Ley 23 de 1982, Ley 44 de 1993, Decisión Andina 351 de 1993, entre otras). 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