COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
The aim of this study was to compare the effect of severa! dietary modifications on serum Iipids levels of dislipidemic patients from Santa Fe de Bogotá. 160 subject with serum cholesterol levels abo ve 200 mg/dl ortriglycerides abo ve 150 mg/dl were divided in 8 groups of20 patients, as follows: co...
- Autores:
-
Díaz Perilla, Martha; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Jiménez, Ingrid; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Jiménez, Luisa Fernanda; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
- Tipo de recurso:
- Article of journal
- Fecha de publicación:
- 2013
- Institución:
- Pontificia Universidad Javeriana
- Repositorio:
- Repositorio Universidad Javeriana
- Idioma:
- eng
- OAI Identifier:
- oai:repository.javeriana.edu.co:10554/31737
- Acceso en línea:
- http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060
http://hdl.handle.net/10554/31737
- Palabra clave:
- null
Ácidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectina
null
- Rights
- openAccess
- License
- Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional
id |
JAVERIANA2_cf78a0bf721e94d9dd682ceec5239f2e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repository.javeriana.edu.co:10554/31737 |
network_acronym_str |
JAVERIANA2 |
network_name_str |
Repositorio Universidad Javeriana |
repository_id_str |
|
spelling |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2nullDíaz Perilla, Martha; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, BogotáJiménez, Ingrid; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, BogotáJiménez, Luisa Fernanda; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá2018-02-24T16:00:32Z2020-04-15T18:08:16Z2018-02-24T16:00:32Z2020-04-15T18:08:16Z2013-05-27http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/50602027-13520122-7483http://hdl.handle.net/10554/31737The aim of this study was to compare the effect of severa! dietary modifications on serum Iipids levels of dislipidemic patients from Santa Fe de Bogotá. 160 subject with serum cholesterol levels abo ve 200 mg/dl ortriglycerides abo ve 150 mg/dl were divided in 8 groups of20 patients, as follows: control group with the diet recommended by the International Lipid Infonnation Bureau (ILIB), rnodified-fat group, blackberry, citric fruits, oat or 1egurnes addition group, weight reduction diet group and sucrose exclusion group. Compared to control treatrnent, the addition of oat and legumes were more effective (p<0.05) to reduce total cholesterol and LDL levels.lt is advisable to encourage the use of oat, legumes, blackberry and citridruits as a part of the nutritional treatrnent for dislipidernic patients.PDFapplication/pdfengPontificia Universidad Javerianahttp://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060/3906Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114nullÁcidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectinanullCOMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996nullnullnullhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Artículo de revistahttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1info:eu-repo/semantics/article10554/31737oai:repository.javeriana.edu.co:10554/317372023-03-28 16:15:30.882Repositorio Institucional - Pontificia Universidad Javerianarepositorio@javeriana.edu.co |
dc.title.spa.fl_str_mv |
COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996 |
title |
COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996 |
spellingShingle |
COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996 null Ácidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectina null |
title_short |
COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996 |
title_full |
COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996 |
title_fullStr |
COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996 |
title_full_unstemmed |
COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996 |
title_sort |
COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996 |
dc.creator.fl_str_mv |
Díaz Perilla, Martha; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá Jiménez, Ingrid; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá Jiménez, Luisa Fernanda; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Díaz Perilla, Martha; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá Jiménez, Ingrid; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá Jiménez, Luisa Fernanda; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
null |
dc.subject.spa.fl_str_mv |
null Ácidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectina null |
topic |
null Ácidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectina null |
description |
The aim of this study was to compare the effect of severa! dietary modifications on serum Iipids levels of dislipidemic patients from Santa Fe de Bogotá. 160 subject with serum cholesterol levels abo ve 200 mg/dl ortriglycerides abo ve 150 mg/dl were divided in 8 groups of20 patients, as follows: control group with the diet recommended by the International Lipid Infonnation Bureau (ILIB), rnodified-fat group, blackberry, citric fruits, oat or 1egurnes addition group, weight reduction diet group and sucrose exclusion group. Compared to control treatrnent, the addition of oat and legumes were more effective (p<0.05) to reduce total cholesterol and LDL levels.lt is advisable to encourage the use of oat, legumes, blackberry and citridruits as a part of the nutritional treatrnent for dislipidernic patients. |
publishDate |
2013 |
dc.date.created.none.fl_str_mv |
2013-05-27 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2018-02-24T16:00:32Z 2020-04-15T18:08:16Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2018-02-24T16:00:32Z 2020-04-15T18:08:16Z |
dc.type.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.hasversion.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.local.spa.fl_str_mv |
Artículo de revista |
dc.type.coar.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
dc.type.driver.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060 |
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
2027-1352 0122-7483 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10554/31737 |
url |
http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060 http://hdl.handle.net/10554/31737 |
identifier_str_mv |
2027-1352 0122-7483 |
dc.language.iso.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.uri.none.fl_str_mv |
http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060/3906 |
dc.relation.citationissue.eng.fl_str_mv |
Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114 |
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv |
Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114 |
dc.relation.citationissue.por.fl_str_mv |
Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114 |
dc.rights.licence.*.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional |
dc.rights.accessrights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.spa.fl_str_mv |
PDF |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
null null null |
dc.publisher.eng.fl_str_mv |
Pontificia Universidad Javeriana |
institution |
Pontificia Universidad Javeriana |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional - Pontificia Universidad Javeriana |
repository.mail.fl_str_mv |
repositorio@javeriana.edu.co |
_version_ |
1811670634244079616 |