COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996

The aim of this study was to compare the effect of severa! dietary modifications on serum Iipids levels of dislipidemic patients from Santa Fe de Bogotá. 160 subject with serum cholesterol levels abo ve 200 mg/dl ortriglycerides abo ve 150 mg/dl were divided in 8 groups of20 patients, as follows: co...

Full description

Autores:
Díaz Perilla, Martha; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Jiménez, Ingrid; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Jiménez, Luisa Fernanda; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Tipo de recurso:
Article of journal
Fecha de publicación:
2013
Institución:
Pontificia Universidad Javeriana
Repositorio:
Repositorio Universidad Javeriana
Idioma:
eng
OAI Identifier:
oai:repository.javeriana.edu.co:10554/31737
Acceso en línea:
http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060
http://hdl.handle.net/10554/31737
Palabra clave:
null
Ácidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectina
null
Rights
openAccess
License
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional
id JAVERIANA2_cf78a0bf721e94d9dd682ceec5239f2e
oai_identifier_str oai:repository.javeriana.edu.co:10554/31737
network_acronym_str JAVERIANA2
network_name_str Repositorio Universidad Javeriana
repository_id_str
spelling Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2nullDíaz Perilla, Martha; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, BogotáJiménez, Ingrid; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, BogotáJiménez, Luisa Fernanda; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá2018-02-24T16:00:32Z2020-04-15T18:08:16Z2018-02-24T16:00:32Z2020-04-15T18:08:16Z2013-05-27http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/50602027-13520122-7483http://hdl.handle.net/10554/31737The aim of this study was to compare the effect of severa! dietary modifications on serum Iipids levels of dislipidemic patients from Santa Fe de Bogotá. 160 subject with serum cholesterol levels abo ve 200 mg/dl ortriglycerides abo ve 150 mg/dl were divided in 8 groups of20 patients, as follows: control group with the diet recommended by the International Lipid Infonnation Bureau (ILIB), rnodified-fat group, blackberry, citric fruits, oat or 1egurnes addition group, weight reduction diet group and sucrose exclusion group. Compared to control treatrnent, the addition of oat and legumes were more effective (p<0.05) to reduce total cholesterol and LDL levels.lt is advisable to encourage the use of oat, legumes, blackberry and citridruits as a part of the nutritional treatrnent for dislipidernic patients.PDFapplication/pdfengPontificia Universidad Javerianahttp://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060/3906Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114nullÁcidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectinanullCOMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996nullnullnullhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Artículo de revistahttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1info:eu-repo/semantics/article10554/31737oai:repository.javeriana.edu.co:10554/317372023-03-28 16:15:30.882Repositorio Institucional - Pontificia Universidad Javerianarepositorio@javeriana.edu.co
dc.title.spa.fl_str_mv COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
title COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
spellingShingle COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
null
Ácidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectina
null
title_short COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
title_full COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
title_fullStr COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
title_full_unstemmed COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
title_sort COMPARACIÓN DEL EFECTO DE OCHO MODIFICACIONES DIETARIAS SOBRE LOS NIVELES DE LÍPIDOS SÉRICOS DE PACIENTES DISLIPIDEMICOS DE SANTA FE DE BOGOTA, 1996
dc.creator.fl_str_mv Díaz Perilla, Martha; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Jiménez, Ingrid; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Jiménez, Luisa Fernanda; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Díaz Perilla, Martha; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Jiménez, Ingrid; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
Jiménez, Luisa Fernanda; Departamento de Nutrición y Bioquímica, Facultad de Ciencias, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá
dc.contributor.none.fl_str_mv null
dc.subject.spa.fl_str_mv null
Ácidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectina
null
topic null
Ácidos grasos mono y poliinsaturados; dislipidemia; fibra soluble; pectina
null
description The aim of this study was to compare the effect of severa! dietary modifications on serum Iipids levels of dislipidemic patients from Santa Fe de Bogotá. 160 subject with serum cholesterol levels abo ve 200 mg/dl ortriglycerides abo ve 150 mg/dl were divided in 8 groups of20 patients, as follows: control group with the diet recommended by the International Lipid Infonnation Bureau (ILIB), rnodified-fat group, blackberry, citric fruits, oat or 1egurnes addition group, weight reduction diet group and sucrose exclusion group. Compared to control treatrnent, the addition of oat and legumes were more effective (p<0.05) to reduce total cholesterol and LDL levels.lt is advisable to encourage the use of oat, legumes, blackberry and citridruits as a part of the nutritional treatrnent for dislipidernic patients.
publishDate 2013
dc.date.created.none.fl_str_mv 2013-05-27
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2018-02-24T16:00:32Z
2020-04-15T18:08:16Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2018-02-24T16:00:32Z
2020-04-15T18:08:16Z
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.hasversion.none.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.local.spa.fl_str_mv Artículo de revista
dc.type.coar.none.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.driver.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv 2027-1352
0122-7483
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10554/31737
url http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060
http://hdl.handle.net/10554/31737
identifier_str_mv 2027-1352
0122-7483
dc.language.iso.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.uri.none.fl_str_mv http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/scientarium/article/view/5060/3906
dc.relation.citationissue.eng.fl_str_mv Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114
dc.relation.citationissue.por.fl_str_mv Universitas Scientiarum; Vol 3, No 1-2 (1996); 107-114
dc.rights.licence.*.fl_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional
dc.rights.accessrights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.spa.fl_str_mv PDF
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv null
null
null
dc.publisher.eng.fl_str_mv Pontificia Universidad Javeriana
institution Pontificia Universidad Javeriana
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional - Pontificia Universidad Javeriana
repository.mail.fl_str_mv repositorio@javeriana.edu.co
_version_ 1811670634244079616