Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción

Scientific studies have shown that the methods of extraction of solutions derived from plant raw materials may adversely affect plant´s antioxidant capacity. Moreover, the study of the potential use of plant residues (exocarp and seed) ensures the generation of added value to productive chains and t...

Full description

Autores:
Paula Andrea León P.
Olga Marín M.
Ortiz Aguilar, Jannet
Maikel Suárez R.
Yudtanduly Acuña M.
Carlos Zuluaga D.
Deivis Suárez R.
Tipo de recurso:
Article of journal
Fecha de publicación:
2023
Institución:
Universidad Cooperativa de Colombia
Repositorio:
Repositorio UCC
Idioma:
OAI Identifier:
oai:repository.ucc.edu.co:20.500.12494/50963
Acceso en línea:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n1supl.57729
https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85042137601&doi=10.15446%2fagron.colomb.v34n1supl.57729&partnerID=40&md5=d8b2e5b929c9c72ac558d8a775a40276
https://hdl.handle.net/20.500.12494/50963
Palabra clave:
ADDED VALUE
PERICARP
PEROXIDE
Rights
openAccess
License
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
id COOPER2_2802ad67630d1ccdfdf025f9dcb0c829
oai_identifier_str oai:repository.ucc.edu.co:20.500.12494/50963
network_acronym_str COOPER2
network_name_str Repositorio UCC
repository_id_str
spelling Paula Andrea León P.Olga Marín M.Ortiz Aguilar, JannetMaikel Suárez R.Yudtanduly Acuña M.Carlos Zuluaga D.Deivis Suárez R.2023-05-24T16:30:18Z2023-05-24T16:30:18Z01/01/2016https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n1supl.57729https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85042137601&doi=10.15446%2fagron.colomb.v34n1supl.57729&partnerID=40&md5=d8b2e5b929c9c72ac558d8a775a4027601209965https://hdl.handle.net/20.500.12494/50963Paula Andrea León P.,Olga Marín M.,Ortiz Aguilar Jannet,Maikel Suárez R.,Yudtanduly Acuña M.,Carlos Zuluaga D.,Deivis Suárez R..Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción.Agronomia Colombiana. 2016. 34. (1):p. 709-711Scientific studies have shown that the methods of extraction of solutions derived from plant raw materials may adversely affect plant´s antioxidant capacity. Moreover, the study of the potential use of plant residues (exocarp and seed) ensures the generation of added value to productive chains and thus, a significant reduction in emissions of these to landfills. This research evaluated the antioxidant capacity of epicarp and seeds of Garcinia mangostana L. fruit with the use of three extraction methods (Soxhlet, hydrodistillation and steam stripping) using absolute ethanol as a solvent and water. As standards of comparison, samples of commercial soybean oil and Butylated hydroxytoluene (BHT), a synthetic origin antioxidant, were employed. In the pericarp of G. mangostana L. fruit, the Soxhlet extraction and steam stripping showed significant values at different concentrations, denoting an antioxidant effect on soybean oil by reduction of the peroxide. For the seed, the vapor stripping method yielded higher values in the antioxidant activity along to the most concentrated solutions. © 2016, Universidad Nacional de Colombial. All rights reserved.jannet.ortiz@campusucc.edu.co709-711Universidad Nacional de ColombiaADDED VALUEPERICARPPEROXIDEPotencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracciónArtículohttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85info:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/redcol/resource_type/ARTinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAgronomia Colombianainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Publication20.500.12494/50963oai:repository.ucc.edu.co:20.500.12494/509632024-08-20 16:15:43.903metadata.onlyhttps://repository.ucc.edu.coRepositorio Institucional Universidad Cooperativa de Colombiabdigital@metabiblioteca.com
dc.title.spa.fl_str_mv Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
title Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
spellingShingle Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
ADDED VALUE
PERICARP
PEROXIDE
title_short Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
title_full Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
title_fullStr Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
title_full_unstemmed Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
title_sort Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
dc.creator.fl_str_mv Paula Andrea León P.
Olga Marín M.
Ortiz Aguilar, Jannet
Maikel Suárez R.
Yudtanduly Acuña M.
Carlos Zuluaga D.
Deivis Suárez R.
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Paula Andrea León P.
Olga Marín M.
Ortiz Aguilar, Jannet
Maikel Suárez R.
Yudtanduly Acuña M.
Carlos Zuluaga D.
Deivis Suárez R.
dc.subject.spa.fl_str_mv ADDED VALUE
PERICARP
PEROXIDE
topic ADDED VALUE
PERICARP
PEROXIDE
description Scientific studies have shown that the methods of extraction of solutions derived from plant raw materials may adversely affect plant´s antioxidant capacity. Moreover, the study of the potential use of plant residues (exocarp and seed) ensures the generation of added value to productive chains and thus, a significant reduction in emissions of these to landfills. This research evaluated the antioxidant capacity of epicarp and seeds of Garcinia mangostana L. fruit with the use of three extraction methods (Soxhlet, hydrodistillation and steam stripping) using absolute ethanol as a solvent and water. As standards of comparison, samples of commercial soybean oil and Butylated hydroxytoluene (BHT), a synthetic origin antioxidant, were employed. In the pericarp of G. mangostana L. fruit, the Soxhlet extraction and steam stripping showed significant values at different concentrations, denoting an antioxidant effect on soybean oil by reduction of the peroxide. For the seed, the vapor stripping method yielded higher values in the antioxidant activity along to the most concentrated solutions. © 2016, Universidad Nacional de Colombial. All rights reserved.
publishDate 2023
dc.date.issued.none.fl_str_mv 01/01/2016
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2023-05-24T16:30:18Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2023-05-24T16:30:18Z
dc.type.none.fl_str_mv Artículo
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.coar.none.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
dc.type.coarversion.none.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.driver.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.redcol.none.fl_str_mv http://purl.org/redcol/resource_type/ART
dc.type.version.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n1supl.57729
https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85042137601&doi=10.15446%2fagron.colomb.v34n1supl.57729&partnerID=40&md5=d8b2e5b929c9c72ac558d8a775a40276
dc.identifier.issn.spa.fl_str_mv 01209965
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv https://hdl.handle.net/20.500.12494/50963
dc.identifier.bibliographicCitation.spa.fl_str_mv Paula Andrea León P.,Olga Marín M.,Ortiz Aguilar Jannet,Maikel Suárez R.,Yudtanduly Acuña M.,Carlos Zuluaga D.,Deivis Suárez R..Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción.Agronomia Colombiana. 2016. 34. (1):p. 709-711
url https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n1supl.57729
https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85042137601&doi=10.15446%2fagron.colomb.v34n1supl.57729&partnerID=40&md5=d8b2e5b929c9c72ac558d8a775a40276
https://hdl.handle.net/20.500.12494/50963
identifier_str_mv 01209965
Paula Andrea León P.,Olga Marín M.,Ortiz Aguilar Jannet,Maikel Suárez R.,Yudtanduly Acuña M.,Carlos Zuluaga D.,Deivis Suárez R..Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción.Agronomia Colombiana. 2016. 34. (1):p. 709-711
dc.relation.ispartofjournal.spa.fl_str_mv Agronomia Colombiana
dc.rights.accessrights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.coar.none.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.format.extent.spa.fl_str_mv 709-711
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad Nacional de Colombia
institution Universidad Cooperativa de Colombia
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional Universidad Cooperativa de Colombia
repository.mail.fl_str_mv bdigital@metabiblioteca.com
_version_ 1814246562239348736