Aflatoxinas en maíz de clima medio y cálido, cosechado en Cundinamarca durante 1983. I. Incidencia y niveles de contaminación

In Cundinamarca corn producing area of warm climate study was performed during 1983, in order to establish the incidence of aflatoxin contamination. The levels of contamination and the influence of grain humidity percentage were determinated. From a total of 157 samples collected, 100 on the first s...

Full description

Autores:
Carpintero de Jimeno, Martha
Peña B., Néstor E.
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
1989
Institución:
Agrosavia
Repositorio:
Agrosavia
Idioma:
spa
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/20.500.12324/35454
Palabra clave:
Contaminación y toxicología de los alimentos - Q03
Maíz
Zea mays
Contaminación
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Aspergillus flavus
Aspergillus parasiticus
Sanidad animal
Transitorios
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description In Cundinamarca corn producing area of warm climate study was performed during 1983, in order to establish the incidence of aflatoxin contamination. The levels of contamination and the influence of grain humidity percentage were determinated. From a total of 157 samples collected, 100 on the first semester, 50% (50 samples) of them showed natural contamination with B,, B2 and G, aflatoxins. From the 57 samples taken on the second semester, 29.8% (17 samples) presented the same type of contamination. No G2 aflatoxin levels were detected in any of the analysed samples. The contamination levels varied between less than 15 ug/kg and more than 100 ug/kg. In relation to the grain humidity percentage on the aflatoxin contamination process, 12 to 12.9% interval showed the highest mean levels, 81.9 and 203.5 ug/kg for the first and second semester, respectivelly.
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spelling Carpintero de Jimeno, Martha59971810-f966-4cee-af39-c195f37946abPeña B., Néstor E.e055fb15-f9ce-4e46-8e52-32ec61e1bd112019-09-17T02:30:08Z2019-09-17T02:30:08Z19890018 - 8794http://hdl.handle.net/20.500.12324/3545416533reponame:Biblioteca Digital Agropecuaria de Colombiarepourl:https://repository.agrosavia.coinstname:Corporación colombiana de investigación agropecuaria AGROSAVIAIn Cundinamarca corn producing area of warm climate study was performed during 1983, in order to establish the incidence of aflatoxin contamination. The levels of contamination and the influence of grain humidity percentage were determinated. From a total of 157 samples collected, 100 on the first semester, 50% (50 samples) of them showed natural contamination with B,, B2 and G, aflatoxins. From the 57 samples taken on the second semester, 29.8% (17 samples) presented the same type of contamination. No G2 aflatoxin levels were detected in any of the analysed samples. The contamination levels varied between less than 15 ug/kg and more than 100 ug/kg. In relation to the grain humidity percentage on the aflatoxin contamination process, 12 to 12.9% interval showed the highest mean levels, 81.9 and 203.5 ug/kg for the first and second semester, respectivelly.Durante los dos semestres de 1983 se realizó un estudio para determinar la incidencia de contaminación con aflatoxinas en el maíz, en la zona productora de clima medio y cálido de Cundinamarca (Colombia), estableciendo los niveles de dicha contaminación y la influencia del porcentaje de humedad del grano en el proceso de contaminación. En total se recolectaron 157 muestras, 100 en el primer semestre y 57 en el segundo, encontrándose una contaminación natural por aflatoxinas B sub 1, B sub 2 y G sub 1 del 50% (50 muestras) en el primer semestre y del 29.8% (17 muestras) en el segundo. No se hallaron niveles de aflatoxinas G sub 2 en ninguna de las muestras analizadas. Los niveles de contaminación oscilaron entre concentraciones menores de 15 ug/kg y concentraciones superiores a 100 ug/kg. Con relación al porcentaje de humedad del grano sobre el proceso de contaminación con aflatoxinas, resultó que en el intervalo de humedad de 12.0-12.9% se presentaban los mayores niveles promedios de aflatoxinas, los cuales fueron de 81.9 y 203.5 ug/kg, respectivamente para el primero y segundo semestre.application/pdf-1spaInstituto Colombiano AgropecuarioBogotá (Colombia)Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso a texto completohttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Revista ICA; Vol. 24, Núm. 3 (1989): Revista ICA (Julio-Septiembre);p. 297-306Aflatoxinas en maíz de clima medio y cálido, cosechado en Cundinamarca durante 1983. I. Incidencia y niveles de contaminaciónAflatoxins in corn harvested from mean and warm climate in Cundinamarca regions during 1983. I. Incidence and contamination levelsContaminación y toxicología de los alimentos - Q03MaízZea maysContaminaciónAflatoxinasAspergillus flavusAspergillus parasiticusSanidad animalTransitoriosInvestigadorProfesionalCientíficoCundinamarcaColombiaarticleArtículo científicohttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:eu-repo/semantics/articlehttps://purl.org/redcol/resource_type/ARThttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85-1Revista ICA3297306ORIGINAL16533.pdf16533.pdfapplication/pdf3952974https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35454/1/16533.pdffa92adc74789ce427573a0c989d97ca2MD51open accessCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8805https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35454/2/license_rdf4460e5956bc1d1639be9ae6146a50347MD52open accessLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35454/3/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53open accessTHUMBNAIL16533.pdf.jpg16533.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg8976https://repository.agrosavia.co/bitstream/20.500.12324/35454/4/16533.pdf.jpg6186c3f23c14783710734a27a5cbd183MD54open access20.500.12324/35454oai:repository.agrosavia.co:20.500.12324/354542022-04-07 14:19:11.031open accessAgrosavia - Corporación colombiana de investigación agropecuariabac@agrosavia.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