Pasado, memoria y territorio en el Nupirau Misak-Misak a través de los petroglifos de la vereda Los Naranjos, límite con el resguardo Indígena Guambiano de La María Piendamó – Kauka (2023)
Ik kilkayu pϴra kenamarikpe pi lluwa waminuk kutrinkϴn, ikpe manansrϴnkutrik kua mϴi ϴyampalasrϴ namun kenamisran, namui kampamisakmera pϴra wara ampikkua. Ikwan isua marϴppe pulelϴ metrapsrikwan wetashchap asikwan namuimai isuikkϴn, puleleiwan wentϴpasrmϴ, tretϴwei namuiwan katϴkuchi trawa ashá, puleleitϴ kϴmϴnya metrapsrikwan wetϴ kϴtramik, namuinuk kutrikkucha maraptik kuipa. Trekutri, ik kilkayu pϴrikpe, kaampasrθ misakmera, esekawa pθnsreiwan, mθi θyampalasrθ tunyachaku pi lluwá wepatrua kenamarikwan nepua wetθ asamtik kuinkθn. Inyawei nam Misak mera nepua asikwanpa, pθtθkatan chi pθntrapikwan asikwanpa paa marapθnsra, kaampasrikwan nepua asamik pasreikθn. Inyawei pulelθ metrapsrikwan ashá kusrenanikwan kusrewa namuimai maramtik kθn, kaampasrθ misakmera pθnsreiwan nepua wetθ asamtikpe namui pishimarθpelθ, srθn itsinapelθ, taitas, mamas, tatas, matsθrelθ, srusral merapatθwei kθtrapikkθn, ikpe truiwan waminyipikkθn.