Estudio de la estabilidad y comportamiento reológico de un suavizante comercial frente a la adición de un sistema de fragancia
This study evaluates the stability and viscosity change of a softener from a household cleaning company in Colombia; and aims to determine if the addition of fragrance by Givaudan causes instability to the softener. Through rheology tests between 0.01s-1 and 100s-1 for a period of stability of eight...
- Autores:
-
Villarreal Chinchilla, Javier David
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2017
- Institución:
- Universidad de los Andes
- Repositorio:
- Séneca: repositorio Uniandes
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uniandes.edu.co:1992/61474
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/1992/61474
- Palabra clave:
- Agentes tensoactivos
Detergentes
Reología
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- openAccess
- License
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
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This study evaluates the stability and viscosity change of a softener from a household cleaning company in Colombia; and aims to determine if the addition of fragrance by Givaudan causes instability to the softener. Through rheology tests between 0.01s-1 and 100s-1 for a period of stability of eight weeks it is evident that the softener viscosity drop is equal with or without fragrance. On the other hand, viscosity measurement with a Brookfield DV at 30 rpm for samples at 4ÀC, 43ÀC and ambient temperature shows changes in all measurements attributed to the thermodynamic instability of the emulsifier. Additionally, through the tests of turbiscan stability index, rheology and particle size to the laboratory prepared samples with different temperature of addition, it is concluded that the temperature of incorporation of the fragrance in the process is not significant. Finally, it is proposed to use 24.3% v/v of isopropyl myristate as a new solvent for the fragrance due to the viscosity increases in a 5 weeks stability, compared to dipropylene glycol, the current solvent. |
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Al consultar y hacer uso de este recurso, está aceptando las condiciones de uso establecidas por los autores.http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Cardenas Avila, Claudia Patricia98d64c68-a49a-439f-a828-e33ac0b04b45500Álvarez Solano, Óscar Alberto3a4ed8d6-ada0-491c-bd9c-b21a8b183f27400Villarreal Chinchilla, Javier Davida42b73b6-622c-4501-b935-8491bf50b2b3500Ríos Ratkovich, Nicolás2022-09-26T22:22:12Z2022-09-26T22:22:12Z2017http://hdl.handle.net/1992/61474instname:Universidad de los Andesreponame:Repositorio Institucional Sénecarepourl:https://repositorio.uniandes.edu.co/795173-1001This study evaluates the stability and viscosity change of a softener from a household cleaning company in Colombia; and aims to determine if the addition of fragrance by Givaudan causes instability to the softener. Through rheology tests between 0.01s-1 and 100s-1 for a period of stability of eight weeks it is evident that the softener viscosity drop is equal with or without fragrance. On the other hand, viscosity measurement with a Brookfield DV at 30 rpm for samples at 4ÀC, 43ÀC and ambient temperature shows changes in all measurements attributed to the thermodynamic instability of the emulsifier. Additionally, through the tests of turbiscan stability index, rheology and particle size to the laboratory prepared samples with different temperature of addition, it is concluded that the temperature of incorporation of the fragrance in the process is not significant. Finally, it is proposed to use 24.3% v/v of isopropyl myristate as a new solvent for the fragrance due to the viscosity increases in a 5 weeks stability, compared to dipropylene glycol, the current solvent.En este estudio se evalúa la estabilidad y el cambio de viscosidad de un suavizante perteneciente a una empresa de aseo del hogar en Colombia; y pretende determinar si la adición de fragancia por parte de la empresa Givaudan provoca inestabilidad al suavizante. A través de pruebas de reología entre 0.01s-1 y 100 s-1 para un periodo de estabilidad de ocho semanas se evidencia que la caída de viscosidad de suavizante es igual con o sin fragancia. Por otra parte, la medición de viscosidad con un Brookfield DV a 30 rpm para muestras en estabilidad de 4oC, 43oC y temperatura ambiente muestra cambios en todas las mediciones que se atribuyen a la inestabilidad termodinámica del viscosante. Adicionalmente, por medio de la de medición del TSI en turbiscan, reología y tamaño de partícula a muestras preparadas en laboratorio con distinta temperatura de adición, se concluye que la temperatura de incorporación de la fragancia en el proceso no es significativa con respecto a su estabilidad. Finalmente se propone el uso del miristato de isopropilo al 24.3% v/v como nuevo solvente para la fragancia al observar aumentos de la viscosidad en estabilidad por 5 semanas en comparación al dipropilenglicol, solvente actual.Ingeniero QuímicoPregradoalgunas a colorapplication/pdfspaUniversidad de los AndesIngeniería QuímicaFacultad de IngenieríaDepartamento de Ingeniería Química y de AlimentosEstudio de la estabilidad y comportamiento reológico de un suavizante comercial frente a la adición de un sistema de fraganciaTrabajo de grado - Pregradoinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fTexthttp://purl.org/redcol/resource_type/TPAgentes tensoactivosDetergentesReología201216564PublicationTEXT12843.pdf.txt12843.pdf.txtExtracted texttext/plain60172https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstreams/7143a549-cf48-4414-a721-019ed4761a72/downloadcd7930ad0c32d119eacca01c81927087MD52ORIGINAL12843.pdfapplication/pdf3142821https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstreams/a39bd935-1d33-4add-a433-2edf399ca659/downloadf3fa55b06b4511e2b13864ed76413309MD51THUMBNAIL12843.pdf.jpg12843.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg7561https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstreams/dfa3d3fc-0bc9-4f45-9b31-b496dfb5b52b/download7a20c007972392b265e0f565843e0fb9MD531992/61474oai:repositorio.uniandes.edu.co:1992/614742023-10-10 17:09:10.099http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/open.accesshttps://repositorio.uniandes.edu.coRepositorio institucional Sénecaadminrepositorio@uniandes.edu.co |