Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca
El trabajo actual propone el diseño, dimensionamiento e implementación de un secador tipo Spray Dryer escala laboratorio, para la pulverización de soluciones de glucosa y maltodextrina. Las dimensiones obtenidas de la cámara de secado fueron de 0,6 m de diámetro y 0,9 m de altura, con sistema de pul...
- Autores:
-
Antury Devia, John Fredy
Cubillos Añate, Andrea Caraolina
- Tipo de recurso:
- http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce
- Fecha de publicación:
- 2016
- Institución:
- Universidad Industrial de Santander
- Repositorio:
- Repositorio UIS
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:noesis.uis.edu.co:20.500.14071/34324
- Palabra clave:
- Spray-Dryer
Diseño
Dimensionamiento
Escala Laboratorio
Maltodextrinas
Glucosa.
The present work proposes the design
sizing and implementation of the laboratory scale Spray Dryer for the atomizing fluids (glucose and maltodextrin) produced from cassava starch. The dimensions obtained of the drying chamber were 0
6 m of diameter and 0
9 m of height
with rotary atomizing system of 33 000 rpm
wheel atomizer (flat paddles) of 0
14 m of diameter and a cyclone like efficient recovery system of 0
09 m of diameter and 0
386 of height. For the successful drying of the fluids previously mentioned we found the following intervals in the input variables where powders displayed a moisture from 3 to 5 % and solubility from 96 to 99 %: feeding temperature of air: 125 to 135 °C; feeding temperature of fluids: 7 to 60 °C (7 °C for glucose and 7 to 60 °C for maltodextrin); feeding flux of air: 54 ; feeding flux of fluids: 15 to 25 (18 for glucose and 15 to 25 for maltodextrin). Finally
we found that glucose can get dry under specific conditions without use drying assistant (because glucose is difficult to dry in these type of machines) and the physical characteristics of maltodextrin powders were not significantly different compared to the commercial ones.
- Rights
- License
- Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
id |
UISANTADR2_764607a812e5d3867b53756fc9300920 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:noesis.uis.edu.co:20.500.14071/34324 |
network_acronym_str |
UISANTADR2 |
network_name_str |
Repositorio UIS |
repository_id_str |
|
dc.title.none.fl_str_mv |
Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca |
dc.title.english.none.fl_str_mv |
Spray-Dryer, Design, Sizing, Laboratory Scale, Maltodextrin, Glucose. |
title |
Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca |
spellingShingle |
Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca Spray-Dryer Diseño Dimensionamiento Escala Laboratorio Maltodextrinas Glucosa. The present work proposes the design sizing and implementation of the laboratory scale Spray Dryer for the atomizing fluids (glucose and maltodextrin) produced from cassava starch. The dimensions obtained of the drying chamber were 0 6 m of diameter and 0 9 m of height with rotary atomizing system of 33 000 rpm wheel atomizer (flat paddles) of 0 14 m of diameter and a cyclone like efficient recovery system of 0 09 m of diameter and 0 386 of height. For the successful drying of the fluids previously mentioned we found the following intervals in the input variables where powders displayed a moisture from 3 to 5 % and solubility from 96 to 99 %: feeding temperature of air: 125 to 135 °C; feeding temperature of fluids: 7 to 60 °C (7 °C for glucose and 7 to 60 °C for maltodextrin); feeding flux of air: 54 ; feeding flux of fluids: 15 to 25 (18 for glucose and 15 to 25 for maltodextrin). Finally we found that glucose can get dry under specific conditions without use drying assistant (because glucose is difficult to dry in these type of machines) and the physical characteristics of maltodextrin powders were not significantly different compared to the commercial ones. |
title_short |
Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca |
title_full |
Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca |
title_fullStr |
Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca |
title_full_unstemmed |
Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca |
title_sort |
Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yuca |
dc.creator.fl_str_mv |
Antury Devia, John Fredy Cubillos Añate, Andrea Caraolina |
dc.contributor.advisor.none.fl_str_mv |
Muvdi Nova, Carlos Jesús |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Antury Devia, John Fredy Cubillos Añate, Andrea Caraolina |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Spray-Dryer Diseño Dimensionamiento Escala Laboratorio Maltodextrinas Glucosa. |
topic |
Spray-Dryer Diseño Dimensionamiento Escala Laboratorio Maltodextrinas Glucosa. The present work proposes the design sizing and implementation of the laboratory scale Spray Dryer for the atomizing fluids (glucose and maltodextrin) produced from cassava starch. The dimensions obtained of the drying chamber were 0 6 m of diameter and 0 9 m of height with rotary atomizing system of 33 000 rpm wheel atomizer (flat paddles) of 0 14 m of diameter and a cyclone like efficient recovery system of 0 09 m of diameter and 0 386 of height. For the successful drying of the fluids previously mentioned we found the following intervals in the input variables where powders displayed a moisture from 3 to 5 % and solubility from 96 to 99 %: feeding temperature of air: 125 to 135 °C; feeding temperature of fluids: 7 to 60 °C (7 °C for glucose and 7 to 60 °C for maltodextrin); feeding flux of air: 54 ; feeding flux of fluids: 15 to 25 (18 for glucose and 15 to 25 for maltodextrin). Finally we found that glucose can get dry under specific conditions without use drying assistant (because glucose is difficult to dry in these type of machines) and the physical characteristics of maltodextrin powders were not significantly different compared to the commercial ones. |
dc.subject.keyword.none.fl_str_mv |
The present work proposes the design sizing and implementation of the laboratory scale Spray Dryer for the atomizing fluids (glucose and maltodextrin) produced from cassava starch. The dimensions obtained of the drying chamber were 0 6 m of diameter and 0 9 m of height with rotary atomizing system of 33 000 rpm wheel atomizer (flat paddles) of 0 14 m of diameter and a cyclone like efficient recovery system of 0 09 m of diameter and 0 386 of height. For the successful drying of the fluids previously mentioned we found the following intervals in the input variables where powders displayed a moisture from 3 to 5 % and solubility from 96 to 99 %: feeding temperature of air: 125 to 135 °C; feeding temperature of fluids: 7 to 60 °C (7 °C for glucose and 7 to 60 °C for maltodextrin); feeding flux of air: 54 ; feeding flux of fluids: 15 to 25 (18 for glucose and 15 to 25 for maltodextrin). Finally we found that glucose can get dry under specific conditions without use drying assistant (because glucose is difficult to dry in these type of machines) and the physical characteristics of maltodextrin powders were not significantly different compared to the commercial ones. |
description |
El trabajo actual propone el diseño, dimensionamiento e implementación de un secador tipo Spray Dryer escala laboratorio, para la pulverización de soluciones de glucosa y maltodextrina. Las dimensiones obtenidas de la cámara de secado fueron de 0,6 m de diámetro y 0,9 m de altura, con sistema de pulverización centrífugo, compuesto por un motor de 33 000 rpm, disco rotatorio de paletas planas de 0,14 m de diámetro y un ciclón como sistema de recuperación de polvo de 0,09 m de diámetro y 0,386 m de altura. Para el secado exitoso de las soluciones mencionadas, se encontraron los siguientes intervalos en las variables de entrada donde los polvos presentaron humedades de 3 a 5 % y solubilidad de 96 a 99 %: temperatura de aire de entrada: 125 a 135 °C; temperatura de entrada de las soluciones: 7 a 60 °C (7 °C para glucosa y entre 7 a 60 °C para maltodextrinas); flujo de alimentación de aire: 54 ; flujo de alimentación de las soluciones: 15 a 25 (18 para glucosa y 15-25 para maltodextrinas). Finalmente se encontró que se puede secar glucosa bajo ciertas condiciones sin utilizar ayudantes de secado (debido a su dificultad para secar en este tipo de equipos) y los polvos de maltodextrinas no presentaron diferencias significativas en comparación con la comercial. |
publishDate |
2016 |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2016 2024-03-03T22:36:47Z |
dc.date.created.none.fl_str_mv |
2016 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2016 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2024-03-03T22:36:47Z |
dc.type.local.none.fl_str_mv |
Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregrado |
dc.type.hasversion.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.coar.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce |
format |
http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
https://noesis.uis.edu.co/handle/20.500.14071/34324 |
dc.identifier.instname.none.fl_str_mv |
Universidad Industrial de Santander |
dc.identifier.reponame.none.fl_str_mv |
Universidad Industrial de Santander |
dc.identifier.repourl.none.fl_str_mv |
https://noesis.uis.edu.co |
url |
https://noesis.uis.edu.co/handle/20.500.14071/34324 https://noesis.uis.edu.co |
identifier_str_mv |
Universidad Industrial de Santander |
dc.language.iso.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
dc.rights.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.rights.license.none.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) |
dc.rights.uri.none.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
dc.rights.creativecommons.none.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.format.mimetype.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Industrial de Santander |
dc.publisher.faculty.none.fl_str_mv |
Facultad de Ingenierías Fisicoquímicas |
dc.publisher.program.none.fl_str_mv |
Ingeniería Química |
dc.publisher.school.none.fl_str_mv |
Escuela de Ingeniería Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Industrial de Santander |
institution |
Universidad Industrial de Santander |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://noesis.uis.edu.co/bitstreams/f0b5e03a-78ea-4edf-9d65-d058b64d982a/download https://noesis.uis.edu.co/bitstreams/2f4b6113-f8bc-46b4-a15c-44d49f844014/download https://noesis.uis.edu.co/bitstreams/2238dafb-0e82-42ca-9154-a3be21aca0e4/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
765159ed411f2df72458eca014d3fcd0 2ee6b42ae8e044f00c5139ecfed05072 9e96ea2b9186d2c62da7cb659f8eef83 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
DSpace at UIS |
repository.mail.fl_str_mv |
noesis@uis.edu.co |
_version_ |
1814095245552386048 |
spelling |
Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Muvdi Nova, Carlos JesúsAntury Devia, John FredyCubillos Añate, Andrea Caraolina2024-03-03T22:36:47Z20162024-03-03T22:36:47Z20162016https://noesis.uis.edu.co/handle/20.500.14071/34324Universidad Industrial de SantanderUniversidad Industrial de Santanderhttps://noesis.uis.edu.coEl trabajo actual propone el diseño, dimensionamiento e implementación de un secador tipo Spray Dryer escala laboratorio, para la pulverización de soluciones de glucosa y maltodextrina. Las dimensiones obtenidas de la cámara de secado fueron de 0,6 m de diámetro y 0,9 m de altura, con sistema de pulverización centrífugo, compuesto por un motor de 33 000 rpm, disco rotatorio de paletas planas de 0,14 m de diámetro y un ciclón como sistema de recuperación de polvo de 0,09 m de diámetro y 0,386 m de altura. Para el secado exitoso de las soluciones mencionadas, se encontraron los siguientes intervalos en las variables de entrada donde los polvos presentaron humedades de 3 a 5 % y solubilidad de 96 a 99 %: temperatura de aire de entrada: 125 a 135 °C; temperatura de entrada de las soluciones: 7 a 60 °C (7 °C para glucosa y entre 7 a 60 °C para maltodextrinas); flujo de alimentación de aire: 54 ; flujo de alimentación de las soluciones: 15 a 25 (18 para glucosa y 15-25 para maltodextrinas). Finalmente se encontró que se puede secar glucosa bajo ciertas condiciones sin utilizar ayudantes de secado (debido a su dificultad para secar en este tipo de equipos) y los polvos de maltodextrinas no presentaron diferencias significativas en comparación con la comercial.PregradoIngeniero QuímicoDesign and implementation of a spray-dryer for spraying maltodextrins and glucose produced from cassava starch.application/pdfspaUniversidad Industrial de SantanderFacultad de Ingenierías FisicoquímicasIngeniería QuímicaEscuela de Ingeniería QuímicaSpray-DryerDiseñoDimensionamientoEscala LaboratorioMaltodextrinasGlucosa.The present work proposes the designsizing and implementation of the laboratory scale Spray Dryer for the atomizing fluids (glucose and maltodextrin) produced from cassava starch. The dimensions obtained of the drying chamber were 06 m of diameter and 09 m of heightwith rotary atomizing system of 33 000 rpmwheel atomizer (flat paddles) of 014 m of diameter and a cyclone like efficient recovery system of 009 m of diameter and 0386 of height. For the successful drying of the fluids previously mentioned we found the following intervals in the input variables where powders displayed a moisture from 3 to 5 % and solubility from 96 to 99 %: feeding temperature of air: 125 to 135 °C; feeding temperature of fluids: 7 to 60 °C (7 °C for glucose and 7 to 60 °C for maltodextrin); feeding flux of air: 54 ; feeding flux of fluids: 15 to 25 (18 for glucose and 15 to 25 for maltodextrin). Finallywe found that glucose can get dry under specific conditions without use drying assistant (because glucose is difficult to dry in these type of machines) and the physical characteristics of maltodextrin powders were not significantly different compared to the commercial ones.Diseño e implementación de un secador tipo spray-dryer para la pulverización de hidrolizados de maltodextrinas y glucosa producidas a partir de almidón de yucaSpray-Dryer, Design, Sizing, Laboratory Scale, Maltodextrin, Glucose.Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcceORIGINALCarta de autorización.pdfapplication/pdf374130https://noesis.uis.edu.co/bitstreams/f0b5e03a-78ea-4edf-9d65-d058b64d982a/download765159ed411f2df72458eca014d3fcd0MD51Documento.pdfapplication/pdf2794172https://noesis.uis.edu.co/bitstreams/2f4b6113-f8bc-46b4-a15c-44d49f844014/download2ee6b42ae8e044f00c5139ecfed05072MD52Nota de proyecto.pdfapplication/pdf262215https://noesis.uis.edu.co/bitstreams/2238dafb-0e82-42ca-9154-a3be21aca0e4/download9e96ea2b9186d2c62da7cb659f8eef83MD5320.500.14071/34324oai:noesis.uis.edu.co:20.500.14071/343242024-03-03 17:36:47.997http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/open.accesshttps://noesis.uis.edu.coDSpace at UISnoesis@uis.edu.co |