Biodegradación del malatión utilizando microorganismos nativos de suelos agrícolas

ABSTRACT: The degradation of the malathion pesticide by native microorganisms in an agricultural soil was studied in both laboratory and field conditions. The field study was conducted in a specific area in Caldas (municipality located in the south of the valle de Aburrá, department of Antioquia, Co...

Full description

Autores:
Mosquera Ballesteros, Roberto
Peñuela Mesa, Gustavo Antonio
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2009
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/8994
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/8994
Palabra clave:
Degradación ambiental
Plaguicidas
Environmental degradation
Malathion
Pesticides
Rights
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description ABSTRACT: The degradation of the malathion pesticide by native microorganisms in an agricultural soil was studied in both laboratory and field conditions. The field study was conducted in a specific area in Caldas (municipality located in the south of the valle de Aburrá, department of Antioquia, Colombia) designated for dairy cattle and vegetable crop. Malathion disappearance and the formation of its main metabolite (malaoxon) were quantified utilizing an analytical method that included a soil sample extraction and pesticide and metabolite quantification by gas chromatography. The extraction was conducted by mechanical shaking with ethyl acetate, and the quantification was performed using a chromatographer connected to a micro-electron capture detector with an automatic injection system. Recoveries were 89.4% for malathion and 93.8% for malaoxon. In the laboratory (35 days, 2.50 µg/g of soil), malathion degradation was 81.6%. 51.3% of this value corresponded to microbial degradation, and the rest was due to losses associated with physicochemical processes. Under field conditions (21 days, 1.50 µg/g), an average degradation of 74.8% was obtained. Counting of soil microorganisms was 6.8 x 105 CFU/g soil.
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The extraction was conducted by mechanical shaking with ethyl acetate, and the quantification was performed using a chromatographer connected to a micro-electron capture detector with an automatic injection system. Recoveries were 89.4% for malathion and 93.8% for malaoxon. In the laboratory (35 days, 2.50 µg/g of soil), malathion degradation was 81.6%. 51.3% of this value corresponded to microbial degradation, and the rest was due to losses associated with physicochemical processes. Under field conditions (21 days, 1.50 µg/g), an average degradation of 74.8% was obtained. Counting of soil microorganisms was 6.8 x 105 CFU/g soil.RESUMEN: La degradación del plaguicida malation con microorganismos nativos de un suelo agrícola fue estudiada tanto en condiciones de laboratorio como en campo. En campo se realizó en un suelo de una zona destinada a la ganadería de leche y al cultivo de hortalizas, localizada en el municipio de Caldas, al sur del valle de Aburrá, Antioquia, Colombia. Se cuantificó la desaparición del malatión y la formación del principal metabolito, el malaoxón, para lo cual se validó un método analítico, que incluyó la extracción del suelo y la cuantificación del plaguicida y metabolito por cromatografía de gases. La extracción se realizó por agitación mecánica rotativa usando acetato de etilo, y la cuantificación se hizo en un cromatógrafo HP 6890 plus, acoplado a un detector de microcaptura de electrones con inyector automático, obteniéndose recuperaciones en promedio de 89.4% para el malatión y de 93.8% para el malaoxón. En el período de experimentación de 35 días, la degradación del malatión en el laboratorio fue en promedio de 81.6% para la mayor concentración utilizada (2.50 µg/g de suelo), con respecto a la dosis inicial aplicada. De este valor, el 51.3% corresponde a la degradación microbiana y el restante a procesos abióticos. En condiciones de campo durante 21 días, se obtuvo una degradación en promedio de 74.8% con la dosis utilizada (1.50 µg/g de suelo). También se realizó el recuento de microorganismos del suelo determinándose en promedio 6.8 x 105 UFC/g suelo.COL0040402application/pdfspaUniversidad de Antioquia, Facultad de Ciencias AgrariasDiagnóstico y Control de la ContaminaciónMedellín, Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Degradación ambientalPlaguicidasEnvironmental degradationMalathionPesticidesBiodegradación del malatión utilizando microorganismos nativos de suelos agrícolasMalathion biodegradation in agricultural soils using native microorganismsRev. Colomb. Cienc. Pecu.Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias189198222ORIGINALMosqueraRoberto _2009_BiodegradacionMalathionMicroorganismos.pdfMosqueraRoberto _2009_BiodegradacionMalathionMicroorganismos.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf553451http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8994/1/MosqueraRoberto%20_2009_BiodegradacionMalathionMicroorganismos.pdfd46298f0e96c9ea28179195eb3f9de8dMD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8994/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8994/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfLicenciaapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8994/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/8994/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5510495/8994oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/89942021-05-21 20:30:55.531Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.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