Prevalencia de malnutrición y evaluación de la prescripción dietética en pacientes adultos hospitalizados en una institución pública de alta complejidad

ABSTRACT: Malnutrition in hospitalized patients is a common problem generally associated with morbidity increasing, mortality, complications and stay days; nevertheless it neither is diagnosed, nor opportunely treated. objective: To determine malnutrition prevalence and evaluate the dietary treatmen...

Full description

Autores:
Giraldo Giraldo, Nubia Amparo
Múnera García, Nora Elena
Marrugo Espitaleta, Viviana
Piñeres, Livia María
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2007
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11413
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/11413
Palabra clave:
Adultos
Atención hospitalaria
Desnutrición en hospitalización
Dieta
Edad adulta
Energía
Estado nutricional
Evaluación nutricional
Malnutrición
Pacientes hospitalizados
Proteínas
Adulthood
Diet
Malnutrition
Hospital care
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openAccess
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description ABSTRACT: Malnutrition in hospitalized patients is a common problem generally associated with morbidity increasing, mortality, complications and stay days; nevertheless it neither is diagnosed, nor opportunely treated. objective: To determine malnutrition prevalence and evaluate the dietary treatment of energy and proteins for hospitalized adult patients in a public institution of high complexity. Methodology: Descriptive observational cross-sectional study. There was evaluated nutritional status of 138 hospitalized adult patients during the first 48 hours of admission, using the Global Subjective Estimate (GSE). Energy and proteins contribution of the prescribed diet was determined and it was compared with the requirement. Results: risk or malnutrition were presented in 63% of the patients, without difference for age (p=0.12), nor for service (p=0.249). Energy and protein prescription were inadequate in 56% and 70% of the patients respectively, with significant differences according to the professional (p=0.0000). There were no differences between the correct prescription and the nutritional status for energy (p=0.42) not for proteins (p=0.23). Conclusions: Malnutrition prevalence by using GSV parameter in hospitalized adult patients was elevated. The majority of cases the dietary tratment was not adjusted to energy and proteins requirements. Key words: malnutrition, protein-energy malnutrition, diet therapy, energy, protein, nutrition assessment, inpatient, hospitalization, adult.
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There was evaluated nutritional status of 138 hospitalized adult patients during the first 48 hours of admission, using the Global Subjective Estimate (GSE). Energy and proteins contribution of the prescribed diet was determined and it was compared with the requirement. Results: risk or malnutrition were presented in 63% of the patients, without difference for age (p=0.12), nor for service (p=0.249). Energy and protein prescription were inadequate in 56% and 70% of the patients respectively, with significant differences according to the professional (p=0.0000). There were no differences between the correct prescription and the nutritional status for energy (p=0.42) not for proteins (p=0.23). Conclusions: Malnutrition prevalence by using GSV parameter in hospitalized adult patients was elevated. The majority of cases the dietary tratment was not adjusted to energy and proteins requirements. Key words: malnutrition, protein-energy malnutrition, diet therapy, energy, protein, nutrition assessment, inpatient, hospitalization, adult.RESUMEN: la malnutrición en los pacientes hospitalizados es un problema común, generalmente asociado con aumento de la morbilidad, mortalidad, complicaciones y días de estancia, sin embargo no se diagnostica ni se trata oportunamente. Objetivo: determinar la prevalencia de malnutrición y evaluar la prescripción de la energía y proteínas de la dieta de los pacientes adultos hospitalizados en una institución pública de alta complejidad. Metodología: estudio observacional descriptivo de corte transversal. Se evaluó el estado nutricional de 138 pacientes adultos hospitalizados en las primeras 48 horas de admisión, utilizando la Valoración Global Subjetiva (VGS). Se determinó el aporte de energía y proteínas de la dieta prescrita y se comparó con el requerimiento. Resultados: 63% presentó riesgo o desnutrición, sin diferencia por edad (p=0.12), ni por servicio (p=0.249). La prescripción energética y proteica fue inadecuada en el 56% y 70% de los pacientes respectivamente, hallándose diferencias significativas según profesional (p=0.0000). No hubo diferencias entre la adecuación en la prescripción y el estado nutricional para energía (p=0.42) ni para proteínas (p=0.23). Conclusiones: la prevalencia de malnutrición según VGS en los pacientes adultos hospitalizados fue alta. En la mayoría de los casos la prescripción dietética no se ajustó a la energía y proteínas requeridas. Palabras clave: desnutrición, desnutrición proteico calórica, dieta, energía, proteínas, evaluación nutricional, paciente.application/pdfspaUniversidad de Antioquia, Escuela de Nutrición y DietéticaMedellín, Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/AdultosAtención hospitalariaDesnutrición en hospitalizaciónDietaEdad adultaEnergíaEstado nutricionalEvaluación nutricionalMalnutriciónPacientes hospitalizadosProteínasAdulthoodDietMalnutritionHospital carePrevalencia de malnutrición y evaluación de la prescripción dietética en pacientes adultos hospitalizados en una institución pública de alta complejidadPrevalence of malnutrition and evaluation of dietary treatment for adult hospitalized patients in a public institution of high complexityPerspect. 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