Evaluación nutricional de adultos mayores con el Mini Nutritional Assessment : MNA

ABSTRACT: The knowledge related to elderly people concerning feeding habits, anthropometric characteristics, and their health status, is of vital interest to governmental and private entities interested in this population, in order to design strategies that allow to develop diagnoses and action plan...

Full description

Autores:
Deossa Restrepo, Gloria Cecilia
Restrepo Betancur, Luis Fernando
Velásquez Vargas, John Edinson
Varela Álvarez, Daniela
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2016
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/12077
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/12077
Palabra clave:
Adulto mayor
Elderly
Estado nutricional
Nutritional status
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Body Mass Index
Rights
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description ABSTRACT: The knowledge related to elderly people concerning feeding habits, anthropometric characteristics, and their health status, is of vital interest to governmental and private entities interested in this population, in order to design strategies that allow to develop diagnoses and action plans. Objective: To evaluate the nutritional status of a group of elderly people in the town of Güintar from the municipality of Anza in Antioquia, Colombia. Materials and methods: The following analysis were used: multivariate analysis of variance (MANOVA) with canonical contrast of orthogonal type, multiple correspondence, descriptive of one-dimensional type and frequencies of one-dimensional type, where the information gathered through a survey was analyzed according to the factors of discrimination by sex. Results: It was found that women had a higher Body Mass Index than men. In terms of food consumption, it could be seen that 66.8% of the elderly people eat three meals per day, 21.5% incorporate dairy products, legumes and fish on a regular basis, 50% like fruits and 16.7% consume more than three glasses of water a day. Conclusion: About one third of the elderly people assessed presented risk of malnutrition (more women than men) and more than 10% were malnourished (more men than women). This situation requires to rethink food policies to promote adequate nutritional status and; therefore, the health of this population group.
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Materials and methods: The following analysis were used: multivariate analysis of variance (MANOVA) with canonical contrast of orthogonal type, multiple correspondence, descriptive of one-dimensional type and frequencies of one-dimensional type, where the information gathered through a survey was analyzed according to the factors of discrimination by sex. Results: It was found that women had a higher Body Mass Index than men. In terms of food consumption, it could be seen that 66.8% of the elderly people eat three meals per day, 21.5% incorporate dairy products, legumes and fish on a regular basis, 50% like fruits and 16.7% consume more than three glasses of water a day. Conclusion: About one third of the elderly people assessed presented risk of malnutrition (more women than men) and more than 10% were malnourished (more men than women). This situation requires to rethink food policies to promote adequate nutritional status and; therefore, the health of this population group.RESUMEN: El conocimiento relacionado con los adultos mayores, referente a los hábitos de alimentación, características antropométricas y su estado de salud, es de vital interés para entes gubernamentales y privados interesados en esta población, a fin de diseñar estrategias que permitan elaborar diagnósticos y planes de acción. Objetivo: evaluar el estado nutricional de un grupo de adultos mayores del corregimiento de Güintar del Municipio de Anzá, Antioquia-Colombia. Materiales y métodos: se utilizaron los siguientes análisis: multivariado de la varianza (MANOVA) con contraste canónico de tipo ortogonal, de correspondencia múltiple, descriptivo de tipo unidimensional y de frecuencias de tipo unidimensional; para lo cual se analizó la información recopilada mediante encuesta, de acuerdo con los factores de discriminación por sexo. Resultados: se encontró que las mujeres tenían un Índice de Masa Corporal superior al de los hombres; en cuanto al consumo de alimentos se evidenció que el 66,8% de los adultos mayores ingieren las tres comidas al día, el 21,5% incorporan lácteos, legumbres y pescado de manera regular, al 50% les gustan las frutas y 16,7% consumen más de tres vasos de agua al día. Conclusión: cerca de una tercera parte de los adultos mayores evaluados presentaron riesgo de malnutrición (más mujeres que hombres) y más del 10% se encontraba con malnutrición (más hombres que mujeres), situación que amerita replantear las políticas alimentarias para favorecer un estado nutricional adecuado y por ende la salud de este grupo poblacional.application/pdfspaUniversidad de NariñoSocioantropología de la AlimentaciónPasto, Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Adulto mayorElderlyEstado nutricionalNutritional statusÍndice de Masa CorporalBody Mass IndexEvaluación nutricional de adultos mayores con el Mini Nutritional Assessment : MNANutritional assessment of elderly people with the Mini Nutritional Assessment : MNAUniv. 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