Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis

ABSTRACT: To evaluate the effect of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) harvested at two different ages and three forage: concentrate supplement ratios (F/C) on methane (CH4) production, dry matter digestibility (DMD), and fermentation profile using the in vitro gas production technique. Material...

Full description

Autores:
Ramírez Agudelo, John Fredy
Posada Ochoa, Sandra Lucía
Rosero Noguera, Jaime Ricardo
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2015
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11335
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/11335
Palabra clave:
Carbohidratos
Digestibilidad in vitro
Estado de madurez
Metano
Rights
openAccess
License
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
id UDEA2_2b97086e891f71a5191570e992970eb2
oai_identifier_str oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11335
network_acronym_str UDEA2
network_name_str Repositorio UdeA
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv Effects of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) age and different forage : concentrate ratios on methanogenesis
title Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
spellingShingle Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
Carbohidratos
Digestibilidad in vitro
Estado de madurez
Metano
title_short Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
title_full Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
title_fullStr Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
title_full_unstemmed Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
title_sort Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
dc.creator.fl_str_mv Ramírez Agudelo, John Fredy
Posada Ochoa, Sandra Lucía
Rosero Noguera, Jaime Ricardo
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Ramírez Agudelo, John Fredy
Posada Ochoa, Sandra Lucía
Rosero Noguera, Jaime Ricardo
dc.subject.none.fl_str_mv Carbohidratos
Digestibilidad in vitro
Estado de madurez
Metano
topic Carbohidratos
Digestibilidad in vitro
Estado de madurez
Metano
description ABSTRACT: To evaluate the effect of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) harvested at two different ages and three forage: concentrate supplement ratios (F/C) on methane (CH4) production, dry matter digestibility (DMD), and fermentation profile using the in vitro gas production technique. Materials and methods. six treatments, resulting from the combination of pasture age (30 or 60 days) and F/C (100/0, 75/25, or 50/50) were evaluated using a 2x3 factorial design. The response variables were measured 6, 12, 24 and 48 hours after incubation. A repeated-measure over time design was used to analyze the data, and differences between means were determined with the LSMEANS procedure of SAS. Results. the youngest grass (30 days) was more digestible, produced less CH4 per gram of digestible dry matter (dDM) and more total volatile fatty acids (VFA) compared to the oldest grass (60 days; p <0.05). Reductions of the F/C ratio increased DMD and CH4 production per gram of dDM (p<0.05) but had no significant effect on VFA concentration (p>0.05). Conclusions. under in vitro conditions and pH close to neutrality, the older grass reduces DMD and increases CH4 production per gram of dDM, while a F/C reduction increases DMD and CH4 production per gram of dDM, which differs with reports conducted in vivo. Key words: Carbohydrates, in vitro digestibility, grass maturity, methane production (Sources: CAB, USDA).
publishDate 2015
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2015
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2019-07-04T14:07:05Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2019-07-04T14:07:05Z
dc.type.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.hasversion.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv https://purl.org/redcol/resource_type/ART
dc.type.local.spa.fl_str_mv Artículo de investigación
format http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv Ramírez J, Posada S, Noguera R. Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje: concentrado sobre la metanogénesis, 2015. Rev. MVZ Córdoba 20(3):4726-4738.
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv 0122-0268
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10495/11335
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv 1909-0544
identifier_str_mv Ramírez J, Posada S, Noguera R. Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje: concentrado sobre la metanogénesis, 2015. Rev. MVZ Córdoba 20(3):4726-4738.
0122-0268
1909-0544
url http://hdl.handle.net/10495/11335
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv Rev. mvz Córdoba
dc.rights.*.fl_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
dc.rights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri.*.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
rights_invalid_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad de Córdoba, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia
dc.publisher.group.spa.fl_str_mv Grupo de Investigación en Ciencias Agrarias -GRICA-
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv Montería, Colombia
institution Universidad de Antioquia
bitstream.url.fl_str_mv http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/1/RamirezJohnF_2015_EdadPastokikuyoPennisetum.pdf
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/2/license_url
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/3/license_text
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/4/license_rdf
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/5/license.txt
bitstream.checksum.fl_str_mv e78db73c346fd0232b8bdc171c0b7faa
4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional Universidad de Antioquia
repository.mail.fl_str_mv andres.perez@udea.edu.co
_version_ 1812173255172161536
spelling Ramírez Agudelo, John FredyPosada Ochoa, Sandra LucíaRosero Noguera, Jaime Ricardo2019-07-04T14:07:05Z2019-07-04T14:07:05Z2015Ramírez J, Posada S, Noguera R. Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje: concentrado sobre la metanogénesis, 2015. Rev. MVZ Córdoba 20(3):4726-4738.0122-0268http://hdl.handle.net/10495/113351909-0544ABSTRACT: To evaluate the effect of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) harvested at two different ages and three forage: concentrate supplement ratios (F/C) on methane (CH4) production, dry matter digestibility (DMD), and fermentation profile using the in vitro gas production technique. Materials and methods. six treatments, resulting from the combination of pasture age (30 or 60 days) and F/C (100/0, 75/25, or 50/50) were evaluated using a 2x3 factorial design. The response variables were measured 6, 12, 24 and 48 hours after incubation. A repeated-measure over time design was used to analyze the data, and differences between means were determined with the LSMEANS procedure of SAS. Results. the youngest grass (30 days) was more digestible, produced less CH4 per gram of digestible dry matter (dDM) and more total volatile fatty acids (VFA) compared to the oldest grass (60 days; p <0.05). Reductions of the F/C ratio increased DMD and CH4 production per gram of dDM (p<0.05) but had no significant effect on VFA concentration (p>0.05). Conclusions. under in vitro conditions and pH close to neutrality, the older grass reduces DMD and increases CH4 production per gram of dDM, while a F/C reduction increases DMD and CH4 production per gram of dDM, which differs with reports conducted in vivo. Key words: Carbohydrates, in vitro digestibility, grass maturity, methane production (Sources: CAB, USDA).RESUMEN: Evaluar el efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y de la relación forraje/suplemento (F/S) sobre la producción de metano (CH4), la digestibilidad de la materia seca (DMS) y el perfil de fermentación mediante la técnica in vitro de producción de gas. Materiales y métodos. Seis tratamientos, resultantes de la combinación de los factores edad del pasto (30 y 60 días) y relación F/S (100/0, 75/25 y 50/50), fueron evaluados bajo un diseño factorial 2x3. Las variables respuesta se midieron a las 6, 12, 24 y 48 horas de incubación. Para el análisis de los datos se empleó un diseño de medidas repetidas en el tiempo y las diferencias entre medias se determinaron con el procedimiento LSMEANS de SAS. Resultados. El pasto de menor edad (30 días) fue más digestible, produjo menos CH4 por gramo de materia seca digestible (MSd) y más ácidos grasos volátiles totales (AGV) que el pasto de mayor edad (60 días, p<0.05). La reducción en la relación F/S aumentó la DMS y la producción de CH4 por gramo de MSd (p<0.05), pero no tuvo efecto estadístico sobre la concentración de AGV (p>0.05). Conclusiones. Bajo condiciones in vitro, con pH próximo a la neutralidad, la mayor edad del pasto reduce la DMS y aumenta la producción de CH4 por gramo de MSd, mientras que la reducción en la relación F/S aumenta la DMS y la producción de CH4 por gramo de MSd, último hallazgo que contrasta con los reportes in vivo.Palabras clave: Carbohidratos, digestibilidad in vitro, estado de madurez, producción de metano (Fuentes: CAB, USDA).COL0009556application/pdfspaUniversidad de Córdoba, Facultad de Medicina Veterinaria y ZootecniaGrupo de Investigación en Ciencias Agrarias -GRICA-Montería, Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombiainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/CarbohidratosDigestibilidad in vitroEstado de madurezMetanoEfecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesisEffects of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) age and different forage : concentrate ratios on methanogenesisRev. mvz CórdobaRevista MVZ Córdoba47264738203ORIGINALRamirezJohnF_2015_EdadPastokikuyoPennisetum.pdfRamirezJohnF_2015_EdadPastokikuyoPennisetum.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf1169531http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/1/RamirezJohnF_2015_EdadPastokikuyoPennisetum.pdfe78db73c346fd0232b8bdc171c0b7faaMD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfLicenciaapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5510495/11335oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/113352021-05-21 20:30:46.777Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.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