Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis
ABSTRACT: To evaluate the effect of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) harvested at two different ages and three forage: concentrate supplement ratios (F/C) on methane (CH4) production, dry matter digestibility (DMD), and fermentation profile using the in vitro gas production technique. Material...
- Autores:
-
Ramírez Agudelo, John Fredy
Posada Ochoa, Sandra Lucía
Rosero Noguera, Jaime Ricardo
- Tipo de recurso:
- Article of investigation
- Fecha de publicación:
- 2015
- Institución:
- Universidad de Antioquia
- Repositorio:
- Repositorio UdeA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11335
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/10495/11335
- Palabra clave:
- Carbohidratos
Digestibilidad in vitro
Estado de madurez
Metano
- Rights
- openAccess
- License
- Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
id |
UDEA2_2b97086e891f71a5191570e992970eb2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/11335 |
network_acronym_str |
UDEA2 |
network_name_str |
Repositorio UdeA |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis |
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv |
Effects of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) age and different forage : concentrate ratios on methanogenesis |
title |
Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis |
spellingShingle |
Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis Carbohidratos Digestibilidad in vitro Estado de madurez Metano |
title_short |
Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis |
title_full |
Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis |
title_fullStr |
Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis |
title_full_unstemmed |
Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis |
title_sort |
Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesis |
dc.creator.fl_str_mv |
Ramírez Agudelo, John Fredy Posada Ochoa, Sandra Lucía Rosero Noguera, Jaime Ricardo |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Ramírez Agudelo, John Fredy Posada Ochoa, Sandra Lucía Rosero Noguera, Jaime Ricardo |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Carbohidratos Digestibilidad in vitro Estado de madurez Metano |
topic |
Carbohidratos Digestibilidad in vitro Estado de madurez Metano |
description |
ABSTRACT: To evaluate the effect of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) harvested at two different ages and three forage: concentrate supplement ratios (F/C) on methane (CH4) production, dry matter digestibility (DMD), and fermentation profile using the in vitro gas production technique. Materials and methods. six treatments, resulting from the combination of pasture age (30 or 60 days) and F/C (100/0, 75/25, or 50/50) were evaluated using a 2x3 factorial design. The response variables were measured 6, 12, 24 and 48 hours after incubation. A repeated-measure over time design was used to analyze the data, and differences between means were determined with the LSMEANS procedure of SAS. Results. the youngest grass (30 days) was more digestible, produced less CH4 per gram of digestible dry matter (dDM) and more total volatile fatty acids (VFA) compared to the oldest grass (60 days; p <0.05). Reductions of the F/C ratio increased DMD and CH4 production per gram of dDM (p<0.05) but had no significant effect on VFA concentration (p>0.05). Conclusions. under in vitro conditions and pH close to neutrality, the older grass reduces DMD and increases CH4 production per gram of dDM, while a F/C reduction increases DMD and CH4 production per gram of dDM, which differs with reports conducted in vivo. Key words: Carbohydrates, in vitro digestibility, grass maturity, methane production (Sources: CAB, USDA). |
publishDate |
2015 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2015 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2019-07-04T14:07:05Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2019-07-04T14:07:05Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.coarversion.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.hasversion.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/ART |
dc.type.local.spa.fl_str_mv |
Artículo de investigación |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv |
Ramírez J, Posada S, Noguera R. Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje: concentrado sobre la metanogénesis, 2015. Rev. MVZ Córdoba 20(3):4726-4738. |
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
0122-0268 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10495/11335 |
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv |
1909-0544 |
identifier_str_mv |
Ramírez J, Posada S, Noguera R. Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje: concentrado sobre la metanogénesis, 2015. Rev. MVZ Córdoba 20(3):4726-4738. 0122-0268 1909-0544 |
url |
http://hdl.handle.net/10495/11335 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.ispartofjournalabbrev.spa.fl_str_mv |
Rev. mvz Córdoba |
dc.rights.*.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.uri.*.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
rights_invalid_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad de Córdoba, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia |
dc.publisher.group.spa.fl_str_mv |
Grupo de Investigación en Ciencias Agrarias -GRICA- |
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv |
Montería, Colombia |
institution |
Universidad de Antioquia |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/1/RamirezJohnF_2015_EdadPastokikuyoPennisetum.pdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/2/license_url http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/3/license_text http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/4/license_rdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/5/license.txt |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
e78db73c346fd0232b8bdc171c0b7faa 4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional Universidad de Antioquia |
repository.mail.fl_str_mv |
andres.perez@udea.edu.co |
_version_ |
1812173255172161536 |
spelling |
Ramírez Agudelo, John FredyPosada Ochoa, Sandra LucíaRosero Noguera, Jaime Ricardo2019-07-04T14:07:05Z2019-07-04T14:07:05Z2015Ramírez J, Posada S, Noguera R. Efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje: concentrado sobre la metanogénesis, 2015. Rev. MVZ Córdoba 20(3):4726-4738.0122-0268http://hdl.handle.net/10495/113351909-0544ABSTRACT: To evaluate the effect of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) harvested at two different ages and three forage: concentrate supplement ratios (F/C) on methane (CH4) production, dry matter digestibility (DMD), and fermentation profile using the in vitro gas production technique. Materials and methods. six treatments, resulting from the combination of pasture age (30 or 60 days) and F/C (100/0, 75/25, or 50/50) were evaluated using a 2x3 factorial design. The response variables were measured 6, 12, 24 and 48 hours after incubation. A repeated-measure over time design was used to analyze the data, and differences between means were determined with the LSMEANS procedure of SAS. Results. the youngest grass (30 days) was more digestible, produced less CH4 per gram of digestible dry matter (dDM) and more total volatile fatty acids (VFA) compared to the oldest grass (60 days; p <0.05). Reductions of the F/C ratio increased DMD and CH4 production per gram of dDM (p<0.05) but had no significant effect on VFA concentration (p>0.05). Conclusions. under in vitro conditions and pH close to neutrality, the older grass reduces DMD and increases CH4 production per gram of dDM, while a F/C reduction increases DMD and CH4 production per gram of dDM, which differs with reports conducted in vivo. Key words: Carbohydrates, in vitro digestibility, grass maturity, methane production (Sources: CAB, USDA).RESUMEN: Evaluar el efecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y de la relación forraje/suplemento (F/S) sobre la producción de metano (CH4), la digestibilidad de la materia seca (DMS) y el perfil de fermentación mediante la técnica in vitro de producción de gas. Materiales y métodos. Seis tratamientos, resultantes de la combinación de los factores edad del pasto (30 y 60 días) y relación F/S (100/0, 75/25 y 50/50), fueron evaluados bajo un diseño factorial 2x3. Las variables respuesta se midieron a las 6, 12, 24 y 48 horas de incubación. Para el análisis de los datos se empleó un diseño de medidas repetidas en el tiempo y las diferencias entre medias se determinaron con el procedimiento LSMEANS de SAS. Resultados. El pasto de menor edad (30 días) fue más digestible, produjo menos CH4 por gramo de materia seca digestible (MSd) y más ácidos grasos volátiles totales (AGV) que el pasto de mayor edad (60 días, p<0.05). La reducción en la relación F/S aumentó la DMS y la producción de CH4 por gramo de MSd (p<0.05), pero no tuvo efecto estadístico sobre la concentración de AGV (p>0.05). Conclusiones. Bajo condiciones in vitro, con pH próximo a la neutralidad, la mayor edad del pasto reduce la DMS y aumenta la producción de CH4 por gramo de MSd, mientras que la reducción en la relación F/S aumenta la DMS y la producción de CH4 por gramo de MSd, último hallazgo que contrasta con los reportes in vivo.Palabras clave: Carbohidratos, digestibilidad in vitro, estado de madurez, producción de metano (Fuentes: CAB, USDA).COL0009556application/pdfspaUniversidad de Córdoba, Facultad de Medicina Veterinaria y ZootecniaGrupo de Investigación en Ciencias Agrarias -GRICA-Montería, Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombiainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/CarbohidratosDigestibilidad in vitroEstado de madurezMetanoEfecto de la edad del pasto kikuyo (Pennisetum clandestinum) y la relación forraje : concentrado sobre la metanogénesisEffects of Kikuyu grass (Pennisetum clandestinum) age and different forage : concentrate ratios on methanogenesisRev. mvz CórdobaRevista MVZ Córdoba47264738203ORIGINALRamirezJohnF_2015_EdadPastokikuyoPennisetum.pdfRamirezJohnF_2015_EdadPastokikuyoPennisetum.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf1169531http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/1/RamirezJohnF_2015_EdadPastokikuyoPennisetum.pdfe78db73c346fd0232b8bdc171c0b7faaMD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfLicenciaapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/11335/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5510495/11335oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/113352021-05-21 20:30:46.777Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.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 |