Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
ABSTRACT: We analyzed the functional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) based on the uses reported by 74 farm families of ten municipalities of the Department of Huila in Colombia. The Ethnobotanical study allowed us to record 92 uses, most of which were medicin...
- Autores:
-
Carvajal de Pabón, Luz Marina
Turbay Ceballos, Sandra María
Álvarez Salas, Lizeth Marelly
Rodríguez Carlosama, Adalberto
Álvarez Rivera, Julie Maritza
Bonilla Restrepo, Karla Cristina
Restrepo, Sara Luz
Parra Morera, Marisol
- Tipo de recurso:
- Article of investigation
- Fecha de publicación:
- 2014
- Institución:
- Universidad de Antioquia
- Repositorio:
- Repositorio UdeA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/7844
- Acceso en línea:
- http://hdl.handle.net/10495/7844
- Palabra clave:
- Etnobotánica
Ethnobotany
Fitoquímica
Huila (Colombia)
Passiflora
Passifloraceas
Phytochemistry
- Rights
- openAccess
- License
- Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
id |
UDEA2_0d46105fb4a057051f653ea9019d015d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/7844 |
network_acronym_str |
UDEA2 |
network_name_str |
Repositorio UdeA |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia |
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv |
Functional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) from the department of Huila, Colombia |
title |
Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia |
spellingShingle |
Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia Etnobotánica Ethnobotany Fitoquímica Huila (Colombia) Passiflora Passifloraceas Phytochemistry |
title_short |
Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia |
title_full |
Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia |
title_fullStr |
Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia |
title_full_unstemmed |
Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia |
title_sort |
Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia |
dc.creator.fl_str_mv |
Carvajal de Pabón, Luz Marina Turbay Ceballos, Sandra María Álvarez Salas, Lizeth Marelly Rodríguez Carlosama, Adalberto Álvarez Rivera, Julie Maritza Bonilla Restrepo, Karla Cristina Restrepo, Sara Luz Parra Morera, Marisol |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Carvajal de Pabón, Luz Marina Turbay Ceballos, Sandra María Álvarez Salas, Lizeth Marelly Rodríguez Carlosama, Adalberto Álvarez Rivera, Julie Maritza Bonilla Restrepo, Karla Cristina Restrepo, Sara Luz Parra Morera, Marisol |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Etnobotánica Ethnobotany Fitoquímica Huila (Colombia) Passiflora Passifloraceas Phytochemistry |
topic |
Etnobotánica Ethnobotany Fitoquímica Huila (Colombia) Passiflora Passifloraceas Phytochemistry |
description |
ABSTRACT: We analyzed the functional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) based on the uses reported by 74 farm families of ten municipalities of the Department of Huila in Colombia. The Ethnobotanical study allowed us to record 92 uses, most of which were medicinal, followed by the use of fruits for food. The phytochemical analysis of four species with the largest number of medicinal uses revealed the presence of phenolic compounds, triterpenes, steroids, and flavonoids, which would justify some of the uses reported by farmers. The nutritional analysis indicates that some of the fruits of Passiflora are high in Magnesium and Zinc, low in sodium, and have digestive properties. |
publishDate |
2014 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2014 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2017-08-02T20:27:11Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2017-08-02T20:27:11Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.coarversion.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.hasversion.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/ART |
dc.type.local.spa.fl_str_mv |
Artículo de investigación |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv |
Carvajal-Pabón LM, Turbay-Ceballos SM, Álvarez-Salas LM, Rodríguez-Carlosama A, Álvarez-Rivera JM, Bonilla-Restrepo KC, Restrepo SL, Parra-Morera M. Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia. Caldasia. 2014; 36(1): 1-15. |
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
0366-5232 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10495/7844 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.15446/caldasia.v36n1.21243 |
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv |
2357-3759 |
identifier_str_mv |
Carvajal-Pabón LM, Turbay-Ceballos SM, Álvarez-Salas LM, Rodríguez-Carlosama A, Álvarez-Rivera JM, Bonilla-Restrepo KC, Restrepo SL, Parra-Morera M. Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia. Caldasia. 2014; 36(1): 1-15. 0366-5232 10.15446/caldasia.v36n1.21243 2357-3759 |
url |
http://hdl.handle.net/10495/7844 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.*.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO) |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.uri.*.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
rights_invalid_str_mv |
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Ciencias |
dc.publisher.group.spa.fl_str_mv |
Grupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad (MASO) |
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv |
Colombia |
institution |
Universidad de Antioquia |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/1/CarvajalLuz_2014_PropiedadesFuncionalesNutricionales.pdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/2/license_url http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/3/license_text http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/4/license_rdf http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/5/license.txt |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
f3b6080f13d4b2e1f71de8f33b6ebdc9 4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional Universidad de Antioquia |
repository.mail.fl_str_mv |
andres.perez@udea.edu.co |
_version_ |
1812173253810061312 |
spelling |
Carvajal de Pabón, Luz MarinaTurbay Ceballos, Sandra MaríaÁlvarez Salas, Lizeth MarellyRodríguez Carlosama, AdalbertoÁlvarez Rivera, Julie MaritzaBonilla Restrepo, Karla CristinaRestrepo, Sara LuzParra Morera, Marisol2017-08-02T20:27:11Z2017-08-02T20:27:11Z2014Carvajal-Pabón LM, Turbay-Ceballos SM, Álvarez-Salas LM, Rodríguez-Carlosama A, Álvarez-Rivera JM, Bonilla-Restrepo KC, Restrepo SL, Parra-Morera M. Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia. Caldasia. 2014; 36(1): 1-15.0366-5232http://hdl.handle.net/10495/784410.15446/caldasia.v36n1.212432357-3759ABSTRACT: We analyzed the functional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) based on the uses reported by 74 farm families of ten municipalities of the Department of Huila in Colombia. The Ethnobotanical study allowed us to record 92 uses, most of which were medicinal, followed by the use of fruits for food. The phytochemical analysis of four species with the largest number of medicinal uses revealed the presence of phenolic compounds, triterpenes, steroids, and flavonoids, which would justify some of the uses reported by farmers. The nutritional analysis indicates that some of the fruits of Passiflora are high in Magnesium and Zinc, low in sodium, and have digestive properties.RESUMEN: Se analizan las propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Passiflora (Passifloraceae) a partir de los usos mencionados por 74 familias campesinas de 10 municipios del departamento del Huila en Colombia. El estudio etnobotánico permitió recoger 92 usos, de los cuales la mayoría son medicinales, seguidos de los usos de la fruta como alimento. El análisis fitoquímico de las cuatro especies con mayor número de usos medicinales evidenció la presencia de compuestos fenólicos, triterpenos, esteroides y flavonoides que justificarían algunos de los usos reportados por los agricultores. El análisis nutricional indica que algunas de las frutas de este género son una fuente importante de magnesio y de zinc, que son bajas en sodio y que tienen propiedades digestivas.application/pdfspaUniversidad Nacional de Colombia, Facultad de CienciasGrupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad (MASO)Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/EtnobotánicaEthnobotanyFitoquímicaHuila (Colombia)PassifloraPassifloraceasPhytochemistryPropiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, ColombiaFunctional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) from the department of Huila, ColombiaCaldasia11536ORIGINALCarvajalLuz_2014_PropiedadesFuncionalesNutricionales.pdfCarvajalLuz_2014_PropiedadesFuncionalesNutricionales.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf543078http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/1/CarvajalLuz_2014_PropiedadesFuncionalesNutricionales.pdff3b6080f13d4b2e1f71de8f33b6ebdc9MD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5510495/7844oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/78442021-10-25 13:39:18.938Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.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 |