Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia

ABSTRACT: We analyzed the functional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) based on the uses reported by 74 farm families of ten municipalities of the Department of Huila in Colombia. The Ethnobotanical study allowed us to record 92 uses, most of which were medicin...

Full description

Autores:
Carvajal de Pabón, Luz Marina
Turbay Ceballos, Sandra María
Álvarez Salas, Lizeth Marelly
Rodríguez Carlosama, Adalberto
Álvarez Rivera, Julie Maritza
Bonilla Restrepo, Karla Cristina
Restrepo, Sara Luz
Parra Morera, Marisol
Tipo de recurso:
Article of investigation
Fecha de publicación:
2014
Institución:
Universidad de Antioquia
Repositorio:
Repositorio UdeA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/7844
Acceso en línea:
http://hdl.handle.net/10495/7844
Palabra clave:
Etnobotánica
Ethnobotany
Fitoquímica
Huila (Colombia)
Passiflora
Passifloraceas
Phytochemistry
Rights
openAccess
License
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
id UDEA2_0d46105fb4a057051f653ea9019d015d
oai_identifier_str oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/7844
network_acronym_str UDEA2
network_name_str Repositorio UdeA
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
dc.title.alternative.spa.fl_str_mv Functional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) from the department of Huila, Colombia
title Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
spellingShingle Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
Etnobotánica
Ethnobotany
Fitoquímica
Huila (Colombia)
Passiflora
Passifloraceas
Phytochemistry
title_short Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
title_full Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
title_fullStr Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
title_full_unstemmed Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
title_sort Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia
dc.creator.fl_str_mv Carvajal de Pabón, Luz Marina
Turbay Ceballos, Sandra María
Álvarez Salas, Lizeth Marelly
Rodríguez Carlosama, Adalberto
Álvarez Rivera, Julie Maritza
Bonilla Restrepo, Karla Cristina
Restrepo, Sara Luz
Parra Morera, Marisol
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Carvajal de Pabón, Luz Marina
Turbay Ceballos, Sandra María
Álvarez Salas, Lizeth Marelly
Rodríguez Carlosama, Adalberto
Álvarez Rivera, Julie Maritza
Bonilla Restrepo, Karla Cristina
Restrepo, Sara Luz
Parra Morera, Marisol
dc.subject.none.fl_str_mv Etnobotánica
Ethnobotany
Fitoquímica
Huila (Colombia)
Passiflora
Passifloraceas
Phytochemistry
topic Etnobotánica
Ethnobotany
Fitoquímica
Huila (Colombia)
Passiflora
Passifloraceas
Phytochemistry
description ABSTRACT: We analyzed the functional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) based on the uses reported by 74 farm families of ten municipalities of the Department of Huila in Colombia. The Ethnobotanical study allowed us to record 92 uses, most of which were medicinal, followed by the use of fruits for food. The phytochemical analysis of four species with the largest number of medicinal uses revealed the presence of phenolic compounds, triterpenes, steroids, and flavonoids, which would justify some of the uses reported by farmers. The nutritional analysis indicates that some of the fruits of Passiflora are high in Magnesium and Zinc, low in sodium, and have digestive properties.
publishDate 2014
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2014
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2017-08-02T20:27:11Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2017-08-02T20:27:11Z
dc.type.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.hasversion.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv https://purl.org/redcol/resource_type/ART
dc.type.local.spa.fl_str_mv Artículo de investigación
format http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.spa.fl_str_mv Carvajal-Pabón LM, Turbay-Ceballos SM, Álvarez-Salas LM, Rodríguez-Carlosama A, Álvarez-Rivera JM, Bonilla-Restrepo KC, Restrepo SL, Parra-Morera M. Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia. Caldasia. 2014; 36(1): 1-15.
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv 0366-5232
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10495/7844
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv 10.15446/caldasia.v36n1.21243
dc.identifier.eissn.none.fl_str_mv 2357-3759
identifier_str_mv Carvajal-Pabón LM, Turbay-Ceballos SM, Álvarez-Salas LM, Rodríguez-Carlosama A, Álvarez-Rivera JM, Bonilla-Restrepo KC, Restrepo SL, Parra-Morera M. Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia. Caldasia. 2014; 36(1): 1-15.
0366-5232
10.15446/caldasia.v36n1.21243
2357-3759
url http://hdl.handle.net/10495/7844
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.*.fl_str_mv Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
dc.rights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri.*.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
rights_invalid_str_mv Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Ciencias
dc.publisher.group.spa.fl_str_mv Grupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad (MASO)
dc.publisher.place.spa.fl_str_mv Colombia
institution Universidad de Antioquia
bitstream.url.fl_str_mv http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/1/CarvajalLuz_2014_PropiedadesFuncionalesNutricionales.pdf
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/2/license_url
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/3/license_text
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/4/license_rdf
http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/5/license.txt
bitstream.checksum.fl_str_mv f3b6080f13d4b2e1f71de8f33b6ebdc9
4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2f
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional Universidad de Antioquia
repository.mail.fl_str_mv andres.perez@udea.edu.co
_version_ 1812173253810061312
spelling Carvajal de Pabón, Luz MarinaTurbay Ceballos, Sandra MaríaÁlvarez Salas, Lizeth MarellyRodríguez Carlosama, AdalbertoÁlvarez Rivera, Julie MaritzaBonilla Restrepo, Karla CristinaRestrepo, Sara LuzParra Morera, Marisol2017-08-02T20:27:11Z2017-08-02T20:27:11Z2014Carvajal-Pabón LM, Turbay-Ceballos SM, Álvarez-Salas LM, Rodríguez-Carlosama A, Álvarez-Rivera JM, Bonilla-Restrepo KC, Restrepo SL, Parra-Morera M. Propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, Colombia. Caldasia. 2014; 36(1): 1-15.0366-5232http://hdl.handle.net/10495/784410.15446/caldasia.v36n1.212432357-3759ABSTRACT: We analyzed the functional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) based on the uses reported by 74 farm families of ten municipalities of the Department of Huila in Colombia. The Ethnobotanical study allowed us to record 92 uses, most of which were medicinal, followed by the use of fruits for food. The phytochemical analysis of four species with the largest number of medicinal uses revealed the presence of phenolic compounds, triterpenes, steroids, and flavonoids, which would justify some of the uses reported by farmers. The nutritional analysis indicates that some of the fruits of Passiflora are high in Magnesium and Zinc, low in sodium, and have digestive properties.RESUMEN: Se analizan las propiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Passiflora (Passifloraceae) a partir de los usos mencionados por 74 familias campesinas de 10 municipios del departamento del Huila en Colombia. El estudio etnobotánico permitió recoger 92 usos, de los cuales la mayoría son medicinales, seguidos de los usos de la fruta como alimento. El análisis fitoquímico de las cuatro especies con mayor número de usos medicinales evidenció la presencia de compuestos fenólicos, triterpenos, esteroides y flavonoides que justificarían algunos de los usos reportados por los agricultores. El análisis nutricional indica que algunas de las frutas de este género son una fuente importante de magnesio y de zinc, que son bajas en sodio y que tienen propiedades digestivas.application/pdfspaUniversidad Nacional de Colombia, Facultad de CienciasGrupo de Investigación Medio Ambiente y Sociedad (MASO)Colombiainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1https://purl.org/redcol/resource_type/ARTArtículo de investigaciónhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Colombia (CC BY-NC-SA 2.5 CO)info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/EtnobotánicaEthnobotanyFitoquímicaHuila (Colombia)PassifloraPassifloraceasPhytochemistryPropiedades funcionales y nutricionales de seis especies de Pasiflora (Passifloraceae) del departamento del Huila, ColombiaFunctional and nutritional properties of six species of Passiflora (Passifloraceae) from the department of Huila, ColombiaCaldasia11536ORIGINALCarvajalLuz_2014_PropiedadesFuncionalesNutricionales.pdfCarvajalLuz_2014_PropiedadesFuncionalesNutricionales.pdfArtículo de investigaciónapplication/pdf543078http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/1/CarvajalLuz_2014_PropiedadesFuncionalesNutricionales.pdff3b6080f13d4b2e1f71de8f33b6ebdc9MD51CC-LICENSElicense_urllicense_urltext/plain; charset=utf-849http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/2/license_url4afdbb8c545fd630ea7db775da747b2fMD52license_textlicense_texttext/html; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/3/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD53license_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-80http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/4/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748http://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/7844/5/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5510495/7844oai:bibliotecadigital.udea.edu.co:10495/78442021-10-25 13:39:18.938Repositorio Institucional Universidad de Antioquiaandres.perez@udea.edu.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