Correlación de los niveles de proteína cruda del forraje con relación a condición corporal, nitrógeno uréico en sangre y valores del hemograma, en unidades ganaderas lecheras tradicionales y de transición agroecológica

At present, one of the biggest problems that affect the economic parameters in dairy herds, are the reproductive efficiency indices, which is affected by several aspects among them, the most important nutritional aspect, which is subject to strict balances in the diet, mainly energy-protein. Body co...

Full description

Autores:
Zapata Velasco, Ronald
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2020
Institución:
Universidad Antonio Nariño
Repositorio:
Repositorio UAN
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/2695
Acceso en línea:
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/2695
Palabra clave:
BUN
Lechería
Parámetros hematológicos
Condición corporal
Dairy
Hematological parameters
Body condition
Rights
openAccess
License
Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0)
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description At present, one of the biggest problems that affect the economic parameters in dairy herds, are the reproductive efficiency indices, which is affected by several aspects among them, the most important nutritional aspect, which is subject to strict balances in the diet, mainly energy-protein. Body condition records are a tool that for more than 25 years has been evaluated and correlated with reproductive and productive parameters, it is presented as the easiest, most economical and subjective way to quantitatively measure these relationships. The correct handling of this tool depends on the experience and management of the data by the producer, technician or advisor, with which we can adjust management practices to improve herd parameters especially in relation to nutrition and reproduction. This document is to review the state of the art, focusing on the relationship between body condition, determination of blood urea nitrogen levels, milk, correlation of hematocrit BUN, creatinine and condition body in agroecological transition herds vs traditional dairy herds.
publishDate 2020
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Vol. 6, no. 1, 2009, p. 50-57.instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/At present, one of the biggest problems that affect the economic parameters in dairy herds, are the reproductive efficiency indices, which is affected by several aspects among them, the most important nutritional aspect, which is subject to strict balances in the diet, mainly energy-protein. Body condition records are a tool that for more than 25 years has been evaluated and correlated with reproductive and productive parameters, it is presented as the easiest, most economical and subjective way to quantitatively measure these relationships. The correct handling of this tool depends on the experience and management of the data by the producer, technician or advisor, with which we can adjust management practices to improve herd parameters especially in relation to nutrition and reproduction. This document is to review the state of the art, focusing on the relationship between body condition, determination of blood urea nitrogen levels, milk, correlation of hematocrit BUN, creatinine and condition body in agroecological transition herds vs traditional dairy herds.En la actualidad, uno de los mayores problemas que afectan los parámetros económicos en los hatos lecheros, son los índices de eficiencia reproductiva, la cual, se ve afectada por varios aspectos entre ellos, el más importante el aspecto nutricional, el cual está supeditado a estrictos balances en la dieta, principalmente energía-proteína. Los registros de condición corporal son una herramienta que por más de 25 años ha sido evaluada y correlacionada con parámetros reproductivos y productivos, se presenta como la forma más fácil, económica y subjetiva para medir en forma cuantificable dichas relaciones. El correcto manejo de esta herramienta depende de la experiencia y manejo de los datos por parte del productor, técnico o asesor, con lo cual podemos ajustar prácticas de manejo para mejorar los parámetros del hato especialmente en lo referente a nutrición y reproducción. Este documento enfoca la relación existente entre condición corporal, la determinación de los niveles de nitrógeno ureico en sangre, leche, correlación del BUN de hematocrito, creatinina y condición corporal en hatos de transición agroecológicas vs hatos lecheros tradicionales.Médico(a) Veterinario(a)PregradoPresencialspaUniversidad Antonio NariñoMedicina VeterinariaFacultad de Medicina VeterinariaPopayán - Alto CaucaBUNLecheríaParámetros hematológicosCondición corporalDairyHematological parametersBody conditionCorrelación de los niveles de proteína cruda del forraje con relación a condición corporal, nitrógeno uréico en sangre y valores del hemograma, en unidades ganaderas lecheras tradicionales y de transición agroecológicaTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82710https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/da9e6078-ae31-4e3f-9105-632cc154e09e/download2e388663398085f69421c9e4c5fcf235MD54ORIGINAL2020_RonaldZapata2020_RonaldZapataTrabajo de Gradoapplication/pdf1410930https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/a8bf4ec3-e0a7-4339-bacf-f873d05f8b12/downloaddf49b7d0bc132d6c6eb5199df59775e3MD512020_RonaldZapata_Autorización2020_RonaldZapata_AutorizaciónAutorización de Autoresapplication/pdf1081358https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/64a8926d-6ce2-4c04-95f4-52a3e290fe1a/downloadb02b73538f100b268ff7b7221adb11a5MD52CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; 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