Comparación de dieta, propiedades salivales, hábitos de higiene oral y su asociación con caries dental en dos instituciones educativas de la comuna 8 Ibagué-Tolima
Introduction: diet, salivary properties and oral habits, the roles a fundamental role in the formation of dental caries, where children between the ages of 3 to 5 years are at high risk of developing early childhood caries. That's when assisted brushing, oral hygiene education that parents or g...
- Autores:
-
Candia Duran, Yessica Andrea
Carrillo Silvestre, Natalia Andrea
Páez Trujillos, Jessica Mayury
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2020
- Institución:
- Universidad Antonio Nariño
- Repositorio:
- Repositorio UAN
- Idioma:
- eng
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/2745
- Acceso en línea:
- http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/2745
- Palabra clave:
- Caries dental
Infancia temprana
Saliva.
Dental caries
Prevalence
Early childhood
Saliva.
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- openAccess
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- Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)
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Introduction: diet, salivary properties and oral habits, the roles a fundamental role in the formation of dental caries, where children between the ages of 3 to 5 years are at high risk of developing early childhood caries. That's when assisted brushing, oral hygiene education that parents or guardians instill in children, an intake of healthy food according to age and the importance of making regular visits to the dentist are essential to prevent the appearance of caries. Objective: to compare diet, salivary properties, oral hygiene habits and its association with dental caries in two educational institutions of different levels (public and private) in community 8, Ibagué-Tolima. Methodology: In this study, the comparison of the previous variables related to the levels of glucose, cholesterol and triglycerides present in saliva was performed. The research was carried out at the Colegio Nuevo Liceo El Castillo (Private) and Hogar Infantil Arcoíris (Public) schools with a sample of 30 children who met the inclusion criteria for the study. A survey was carried out of the children and teachers in charge, anthropometric parameters were taken and a dental clinical examination was carried out using the index of decayed, extracted and filled teeth (CEO-d), and finally a salivary sample collection. Conclusion: that according to the results of this work, the children of the (public) institution have higher carbohydrate consumption, less help in assisted brushing, and the vast majority do not brush their teeth in the afternoon, and have higher carbohydrate consumption. , son with the highest caries index related to the children of the Private School. |
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The research was carried out at the Colegio Nuevo Liceo El Castillo (Private) and Hogar Infantil Arcoíris (Public) schools with a sample of 30 children who met the inclusion criteria for the study. A survey was carried out of the children and teachers in charge, anthropometric parameters were taken and a dental clinical examination was carried out using the index of decayed, extracted and filled teeth (CEO-d), and finally a salivary sample collection. Conclusion: that according to the results of this work, the children of the (public) institution have higher carbohydrate consumption, less help in assisted brushing, and the vast majority do not brush their teeth in the afternoon, and have higher carbohydrate consumption. , son with the highest caries index related to the children of the Private School.Introducción: la dieta, las propiedades salivales y los hábitos de higiene oral, juegan un papel fundamental en la formación de la caries dental, donde los niños entre las edades de 3 a 5 años corren alto riesgo de padecer caries de la primera infancia. Es entonces cuando el cepillado asistido, la educación en higiene oral que los padres o tutores inculquen en los niños, una ingesta de alimentos saludables acorde a la edad y la importancia de realizar visitas periódicas al odontólogo son indispensables para prevenir la aparición de caries. Objetivo: realizar la comparación de dieta, propiedades salivales, hábitos de higiene oral y su asociación con la caries dental en dos instituciones educativas de diferente nivel (público y privado) en la comuna 8, Ibagué- Tolima. Metodología: en este estudio se realizó la comparación de las variables ya antes mencionadas en relación con los niveles de glucosa, colesterol y triglicéridos presentes en saliva. La investigación se llevó a cabo en los centros educativos Colegio Nuevo Liceo El Castillo (Privado) y Hogar Infantil Arcoíris (Público) con una muestra de 30 niños los cuales cumplían con los criterios de inclusión para el estudio. Se realizó una encuesta a los niños y docentes encargados, se tomaron parámetros antropométricos y un examen clínico dental mediante el índice de dientes Cariados, Extraídos y Obturados (CEO-d) finalmente una toma de muestra salival. Conclusión: en base a los resultados obtenidos en este trabajo se puede decir que los niños de la institución (pública), tienen mayor consumo de carbohidratos, menor ayuda en el cepillado asistido, además de que la gran mayoría no cepillan sus dientes en la tarde, y también presentan mayor consumo de carbohidratos, son los que presentan mayor índice de caries relacionado con los niños de Colegio Privado.Odontólogo(a)PregradoPresencialengUniversidad Antonio NariñoOdontologíaFacultad de OdontologíaIbaguéCaries dentalInfancia tempranaSaliva.Dental cariesPrevalenceEarly childhoodSaliva.Comparación de dieta, propiedades salivales, hábitos de higiene oral y su asociación con caries dental en dos instituciones educativas de la comuna 8 Ibagué-TolimaTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85ORIGINAL2020CandiaDuranYessica.pdf2020CandiaDuranYessica.pdfTrabajo de gradoapplication/pdf3716708https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/88fad9b0-b6cf-49fa-99ca-28b804debc4d/downloadc0745c8020d0ade0169d20740e3035baMD512020AutorizaciondeAutores.pdf2020AutorizaciondeAutores.pdfAutorización de autoresapplication/pdf528302https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/ad716b3c-9489-407d-baf4-ccf9cafad638/download47f7215b63ee1e07b7d07000f43f9401MD52CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; 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