Determinación de aflatoxinas M1 (AFM1) en leche bovina producida en cuatro predios de la sabana de Bogotá.

Considering that milk it's a food highly marketed as well as of high consumption, it's crucial to know its quality and safety, since concerning the permitted level of aflatoxins these have been showing to cause adverse effects in humans and animals, especially it is noted a carcinogenic af...

Full description

Autores:
Bernate Bobadilla, Angie Vanessa
Burgos Piña, Julián Hernando
Jiménez Espinosa, Jennifer
García Martínez, Karen Tatiana
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2021
Institución:
Universidad Antonio Nariño
Repositorio:
Repositorio UAN
Idioma:
spa
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
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Palabra clave:
Aflatoxinas
Leche
Concentrado
Fluorescencia
Micotoxinas
Aflatoxins
Milk
Concentrated feed
Fluorecence
Micotoxins
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openAccess
License
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description Considering that milk it's a food highly marketed as well as of high consumption, it's crucial to know its quality and safety, since concerning the permitted level of aflatoxins these have been showing to cause adverse effects in humans and animals, especially it is noted a carcinogenic affect the liver and the exposition can cause the parenchyma degeneration followed of carcinoma and cirrhosis. For this reason, the presence of Aflatoxin M1 was determined in some dairy farms in the southern area of Bogota to analyze the levels of aflatoxin M1 using the high-performance chromatography test, which allows us to obtain an accurate and precise result.
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For this reason, the presence of Aflatoxin M1 was determined in some dairy farms in the southern area of Bogota to analyze the levels of aflatoxin M1 using the high-performance chromatography test, which allows us to obtain an accurate and precise result.Debido a que la leche es un alimento altamente comercializado y de consumo elevado, es importante conocer su calidad e inocuidad, ya que con respecto al nivel permitido de aflatoxinas se ha demostrado que estas generan efectos adversos en los seres humanos y animales, en especial, se observa un efecto cancerígeno en el hígado, y la exposición puede causar la degeneración del parénquima, seguido de carcinoma y cirrosis. Por tal razón se planteó determinar la presencia de Aflatoxina M1 en algunos predios productores de leche en la zona sur de Bogotá, para analizar los niveles de aflatoxinas M1 utilizando la prueba de cromatografía de alta eficacia, que nos permite obtener un resultado exacto y preciso.Médico(a) Veterinario(a)PregradoPresencialProyectospaUniversidad Antonio NariñoMedicina VeterinariaFacultad de Medicina VeterinariaBogotá - CircunvalarAflatoxinasLecheConcentradoFluorescenciaMicotoxinasAflatoxinsMilkConcentrated feedFluorecenceMicotoxinsDeterminación de aflatoxinas M1 (AFM1) en leche bovina producida en cuatro predios de la sabana de Bogotá.Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85EspecializadaCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; 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