Impacto de la frecuencia y hábitos de consumo de bebidas ácidas asociados al desgaste dental erosivo en los estudiantes de la UAN Villavicencio
The Dental erosion is the localized, chronic and pathological loss of the hard tissues of the teeth. This is because chemical solutions come into direct contact with the teeth; it has been proven that the diet of adolescents and adults is mostly made up of acidic foods and drinks that generate this...
- Autores:
-
Sandoval Acevedo, Laura Helena
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2021
- Institución:
- Universidad Antonio Nariño
- Repositorio:
- Repositorio UAN
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/6511
- Acceso en línea:
- http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/6511
- Palabra clave:
- Erosión dental
Dieta
Alimentos ácidos
Prevalencia
Frecuencia
Hábitos
617.6
Dental erosion
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Acidic beverages
Acidic foods
Prevalence
Frecuency
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The Dental erosion is the localized, chronic and pathological loss of the hard tissues of the teeth. This is because chemical solutions come into direct contact with the teeth; it has been proven that the diet of adolescents and adults is mostly made up of acidic foods and drinks that generate this type of condition which, if not treated in time, will seriously compromise the dental structure. In Colombia there are few studies on the prevalence of erosive dental wear, therefore, the objective of this study is to determine the relationship between the frequency and consumption habits of acidic drinks with the prevalence of dental erosion, providing important knowledge on the prevalence of this condition and seeking to create awareness among dental students and dentists already graduated to increase the focus on this condition in order to achieve its early detection. |
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Consensus report of the European Federation of Conservative Dentistry: erosive tooth wear—diagnosis and management. Clinical oral investigations, 19(7), 1557-1561.Dixon, B., Sharif, M. O., Ahmed, F., Smith, A. B., Seymour, D., & Brunton, P. A. (2012). Evaluation of the basic erosive wear examination (BEWE) for use in general dental practice. British dental journal, 213(3), E4-E4.Dugmore, C. R., & Rock, W. P. (2004). A multifactorial analysis of factors associated with dental erosion. British dental journal, 196(5), 283-286.El Aidi, H., Bronkhorst, E. M., & Truin, G. J. (2008). A longitudinal study of tooth erosion in adolescents. Journal of dental research, 87(8), 731-735.ENSAB IVFajardo Santacruz, M. C., & Mafla Chamorro, A. C. (2011). Diagnóstico y epidemiología de erosión dental. Revista de la Universidad Industrial de Santander. Salud, 43(2), 179-189.Fajardo, E., Camargo, Y., Buitrago, E., Peña, L., & Rodríguez, L. (2016). Estado nutricional y preferencias alimentarias de una población de estudiantes universitarios en Bogotá. Revista Med, 24(2), 58-65Gillborg, S., Åkerman, S. y Ekberg, E. (2020). Desgaste dental en adultos suecos: un estudio transversal. Revista de rehabilitación oral , 47 (2), 235-245.instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/The Dental erosion is the localized, chronic and pathological loss of the hard tissues of the teeth. This is because chemical solutions come into direct contact with the teeth; it has been proven that the diet of adolescents and adults is mostly made up of acidic foods and drinks that generate this type of condition which, if not treated in time, will seriously compromise the dental structure. In Colombia there are few studies on the prevalence of erosive dental wear, therefore, the objective of this study is to determine the relationship between the frequency and consumption habits of acidic drinks with the prevalence of dental erosion, providing important knowledge on the prevalence of this condition and seeking to create awareness among dental students and dentists already graduated to increase the focus on this condition in order to achieve its early detection.La erosión dental es la pérdida localizada, crónica y patológica de los tejidos duros de los dientes. esto es porque las soluciones químicas entran en contacto directo con los dientes; se ha comprobado que en la dieta de consumo de los adolescentes y adultos en su mayoría la componen alimentos y bebidas ácidas que son las que generan este tipo de afección el cual si no es tratado a tiempo se verá gravemente comprometida la estructura dental. En Colombia hay escasos estudios sobre la prevalencia del desgaste dental erosivo, por lo tanto, el objetivo de este estudio es determinar la relación entre la frecuencia y los hábitos de consumo de bebidas ácidas con la prevalencia de erosión dental; proporcionando un conocimiento importante sobre la prevalencia de esta afección y se busca crear conciencia entre los estudiantes de la carrera de odontología y odontólogos ya graduados para aumentar el enfoque en esta afección para lograr su detección temprana.Odontólogo(a)PregradoPresencialInvestigaciónspaUniversidad Antonio NariñoOdontologíaFacultad de OdontologíaVillavicencioErosión dentalDietaAlimentos ácidosPrevalenciaFrecuenciaHábitos617.6Dental erosionDietAcidic beveragesAcidic foodsPrevalenceFrecuencyHabitsImpacto de la frecuencia y hábitos de consumo de bebidas ácidas asociados al desgaste dental erosivo en los estudiantes de la UAN VillavicencioTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85EspecializadaORIGINAL2021_LauraHelenaSandovalAcevedo.pdf2021_LauraHelenaSandovalAcevedo.pdfVERSION FINALapplication/pdf2383750https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/945c1320-5561-462e-8a98-7cea0f67ceeb/downloadd6fdb4f48731ef8ffaa536e82660cc6eMD512021_LauraHelenaSandovalAcevedo_Autorización.pdf2021_LauraHelenaSandovalAcevedo_Autorización.pdfAUTORIZACIONapplication/pdf601021https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/640593c9-07ce-45b9-a046-d68f7e5dce52/download64d4e626a9698eb11071c4d52e85a29eMD522021_LauraHelenaSandovalAcevedo_Acta.pdf2021_LauraHelenaSandovalAcevedo_Acta.pdfACTA DE SUSTENTACIONapplication/pdf1059866https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/e843e523-65f8-4cb7-bd5b-f1cdd018688b/downloadd51ed0f3f4691b92bd7bbcf35fc3b254MD54123456789/6511oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/65112024-10-09 22:36:27.001https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso abiertoopen.accesshttps://repositorio.uan.edu.coRepositorio Institucional UANalertas.repositorio@uan.edu.co |