Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática
Transgenic foods have revolutionized different areas of health, Sincé they can carry key genetic information for immunological action against diseases such as caries; the present study had as objective to determine the effects of the consumption of transgenic foods on caries in adult population from...
- Autores:
-
Serrano Diaz, Paula Alejandra
Valencia Isaza, Natalia
Lozano Calderón, Angela
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2023
- Institución:
- Universidad Antonio Nariño
- Repositorio:
- Repositorio UAN
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/8677
- Acceso en línea:
- http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8677
- Palabra clave:
- Caries
alimentos transgénicos
probióticos
agentes anticariogénicos
anticariogenic agents
probiotics
transgenic foods
Caries
- Rights
- openAccess
- License
- Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)
id |
UAntonioN2_6dca995cac26fa710db3224ea9770f00 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/8677 |
network_acronym_str |
UAntonioN2 |
network_name_str |
Repositorio UAN |
repository_id_str |
|
dc.title.es_ES.fl_str_mv |
Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title |
Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
spellingShingle |
Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática Caries alimentos transgénicos probióticos agentes anticariogénicos anticariogenic agents probiotics transgenic foods Caries |
title_short |
Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_full |
Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_fullStr |
Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_full_unstemmed |
Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_sort |
Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
dc.creator.fl_str_mv |
Serrano Diaz, Paula Alejandra Valencia Isaza, Natalia Lozano Calderón, Angela |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Cuellar, Ana Paola García Rojas, Claudia Lorena |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
Serrano Diaz, Paula Alejandra Valencia Isaza, Natalia Lozano Calderón, Angela |
dc.subject.es_ES.fl_str_mv |
Caries alimentos transgénicos probióticos agentes anticariogénicos |
topic |
Caries alimentos transgénicos probióticos agentes anticariogénicos anticariogenic agents probiotics transgenic foods Caries |
dc.subject.keyword.es_ES.fl_str_mv |
anticariogenic agents probiotics transgenic foods Caries |
description |
Transgenic foods have revolutionized different areas of health, Sincé they can carry key genetic information for immunological action against diseases such as caries; the present study had as objective to determine the effects of the consumption of transgenic foods on caries in adult population from a descriptive methodology and systematic review type in which the prism method was used and the application of equations constructed by means of key words and Boolean connectors, which were entered to the bibliographic search engines, a total of 11 articles were filtered which indicated results an immune effect especially in probiotic foods for the prevention of caries; other foods such as genetically modified saturated fats can have negative effects. The study concludes that further research should be carried out in order to identify the immune information that these foods may carry against streptococcus mutans. |
publishDate |
2023 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2023-09-09T02:27:52Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2023-09-09T02:27:52Z |
dc.date.issued.spa.fl_str_mv |
2023-05-24 |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.coarversion.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8677 |
dc.identifier.bibliographicCitation.spa.fl_str_mv |
Bergara, E. (2022). Dieta y caries dental. Guayaquil (Ecuador): Universidad de Guayaquil. Obtenido de http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/49709 Blessy, J. (2020). Plantibodies as Edible Vaccine. Research & Reviews: A Journal of Immunology, 25-29. Center Forfood Safety. (24 de Agosto de 2022). Obtenido de https://www.centerforfoodsafety.org/issues/311/ge-foods/ge-food-and-your-health Cerón, X. (2016). El sistema ICDAS como método complementario para el diagnóstico de caries dental. Revista CES Odontología, 28(2), 100-109. Obtenido de http://www.scielo.org.co/pdf/ceso/v28n2/v28n2a08.pdf Ferraboschi, P. (2021). Applications of Lysozyme, an Innate Immune Defense Factor, as an Alternative Antibiotic. Milan (Italia9: MDPI. García P, M. V., & Sanín R, I. P. (2021). Relación de caries dental y el índice de masa corporal en niños de edad preescolar. Guadalajara (México): UAG. Godino, A. (2022). Biotechnology and oral health: Probiotic therapy to prevent dental caries. Revista Facucltad Odontologica, 2-5. Gonzales, A. (2018). Dental health: Relationship between dental caries and food consumption. Madrid (España): Pubmed. Harada, L. K. (2018). Biotechnological applications of bacteriophages: State of the art. Wroclaw (Poland9: PUBMED. doi:DOI: 10.1016/j.micres.2018.04.007 Instituto Colombiano de Bienestar Familiar. (2020). Guia alimentaria basada en alimento para poblacion colombiana de 2 años. Bogotà: Binestar Familiar. Obtenido de www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/SNA/guiasalimentarias-basadas-en-alimentos.pdf |
dc.identifier.instname.spa.fl_str_mv |
instname:Universidad Antonio Nariño |
dc.identifier.reponame.spa.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Institucional UAN |
dc.identifier.repourl.spa.fl_str_mv |
repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ |
url |
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8677 |
identifier_str_mv |
Bergara, E. (2022). Dieta y caries dental. Guayaquil (Ecuador): Universidad de Guayaquil. Obtenido de http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/49709 Blessy, J. (2020). Plantibodies as Edible Vaccine. Research & Reviews: A Journal of Immunology, 25-29. Center Forfood Safety. (24 de Agosto de 2022). Obtenido de https://www.centerforfoodsafety.org/issues/311/ge-foods/ge-food-and-your-health Cerón, X. (2016). El sistema ICDAS como método complementario para el diagnóstico de caries dental. Revista CES Odontología, 28(2), 100-109. Obtenido de http://www.scielo.org.co/pdf/ceso/v28n2/v28n2a08.pdf Ferraboschi, P. (2021). Applications of Lysozyme, an Innate Immune Defense Factor, as an Alternative Antibiotic. Milan (Italia9: MDPI. García P, M. V., & Sanín R, I. P. (2021). Relación de caries dental y el índice de masa corporal en niños de edad preescolar. Guadalajara (México): UAG. Godino, A. (2022). Biotechnology and oral health: Probiotic therapy to prevent dental caries. Revista Facucltad Odontologica, 2-5. Gonzales, A. (2018). Dental health: Relationship between dental caries and food consumption. Madrid (España): Pubmed. Harada, L. K. (2018). Biotechnological applications of bacteriophages: State of the art. Wroclaw (Poland9: PUBMED. doi:DOI: 10.1016/j.micres.2018.04.007 Instituto Colombiano de Bienestar Familiar. (2020). Guia alimentaria basada en alimento para poblacion colombiana de 2 años. Bogotà: Binestar Familiar. Obtenido de www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/SNA/guiasalimentarias-basadas-en-alimentos.pdf instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Acceso abierto |
dc.rights.license.spa.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Acceso abierto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.coverage.spatial.spa.fl_str_mv |
Neiva (Huila, Colombia) |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad Antonio Nariño |
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv |
Odontología |
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv |
Facultad de Odontología |
dc.publisher.campus.spa.fl_str_mv |
Neiva Buganviles |
institution |
Universidad Antonio Nariño |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/fc7ee953-3a05-4ff8-990d-ddd8bac85dac/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/17f96415-dc6e-45e7-bdf2-1e05617a9ce2/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/5c93f304-80d0-4f31-9d29-4c12d556e789/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
30435828f5f594d7c9ea0c996de01b66 8f3c148994bdd197afbd7a51621f43a2 c57d2b3500401558ea10925e80bcc43a |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional UAN |
repository.mail.fl_str_mv |
alertas.repositorio@uan.edu.co |
_version_ |
1814300307291635712 |
spelling |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)Acceso abiertohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Cuellar, Ana PaolaGarcía Rojas, Claudia LorenaSerrano Diaz, Paula AlejandraValencia Isaza, NataliaLozano Calderón, Angela205718148612057161440720571726488Neiva (Huila, Colombia)2023-09-09T02:27:52Z2023-09-09T02:27:52Z2023-05-24http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8677Bergara, E. (2022). Dieta y caries dental. Guayaquil (Ecuador): Universidad de Guayaquil. Obtenido de http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/49709Blessy, J. (2020). Plantibodies as Edible Vaccine. Research & Reviews: A Journal of Immunology, 25-29.Center Forfood Safety. (24 de Agosto de 2022). Obtenido de https://www.centerforfoodsafety.org/issues/311/ge-foods/ge-food-and-your-healthCerón, X. (2016). El sistema ICDAS como método complementario para el diagnóstico de caries dental. Revista CES Odontología, 28(2), 100-109. Obtenido de http://www.scielo.org.co/pdf/ceso/v28n2/v28n2a08.pdfFerraboschi, P. (2021). Applications of Lysozyme, an Innate Immune Defense Factor, as an Alternative Antibiotic. Milan (Italia9: MDPI.García P, M. V., & Sanín R, I. P. (2021). Relación de caries dental y el índice de masa corporal en niños de edad preescolar. Guadalajara (México): UAG.Godino, A. (2022). Biotechnology and oral health: Probiotic therapy to prevent dental caries. Revista Facucltad Odontologica, 2-5.Gonzales, A. (2018). Dental health: Relationship between dental caries and food consumption. Madrid (España): Pubmed.Harada, L. K. (2018). Biotechnological applications of bacteriophages: State of the art. Wroclaw (Poland9: PUBMED. doi:DOI: 10.1016/j.micres.2018.04.007Instituto Colombiano de Bienestar Familiar. (2020). Guia alimentaria basada en alimento para poblacion colombiana de 2 años. Bogotà: Binestar Familiar. Obtenido de www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/SNA/guiasalimentarias-basadas-en-alimentos.pdfinstname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/Transgenic foods have revolutionized different areas of health, Sincé they can carry key genetic information for immunological action against diseases such as caries; the present study had as objective to determine the effects of the consumption of transgenic foods on caries in adult population from a descriptive methodology and systematic review type in which the prism method was used and the application of equations constructed by means of key words and Boolean connectors, which were entered to the bibliographic search engines, a total of 11 articles were filtered which indicated results an immune effect especially in probiotic foods for the prevention of caries; other foods such as genetically modified saturated fats can have negative effects. The study concludes that further research should be carried out in order to identify the immune information that these foods may carry against streptococcus mutans.Los alimentos transgénicos han revolucionado diferentes areas de la salud, dado que estos pueden llevar información genética clave para la acción inmunológica frente a enfermades como la caries; el presente estudio tuvo como objetivo determinar los efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos a partir de una metodología descriptiva y de tipo revisión sistemática en la que se usó el método prisma y la aplicación de ecuaciones construidas mediante palabras claves y conectores booleanos, las cuáles fueron ingresadas a los buscadores bibliográficos, se filtraron un total de 11 artículos los cuales indicaron resultados un efecto inmune en especial en alimentos probióticos para la prevención de la caries; otros alimentos como las grasas saturadas modificadas genéticamente pueden tener efectos negativos. En el estudio se concluye que se deben realizar mayores investigaciones con el fin de poder identificar la información inmune que puede llevar estos alimentos frente al streptococcus mutans.Odontólogo(a)PregradoPresencialInvestigaciónspaUniversidad Antonio NariñoOdontologíaFacultad de OdontologíaNeiva BuganvilesCariesalimentos transgénicosprobióticosagentes anticariogénicosanticariogenic agentsprobioticstransgenic foodsCariesEfectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemáticaTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85EspecializadaORIGINAL2023_NataliaValencia_Autorización2023_NataliaValencia_Autorizaciónapplication/pdf1013854https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/fc7ee953-3a05-4ff8-990d-ddd8bac85dac/download30435828f5f594d7c9ea0c996de01b66MD522023_NataliaValencia_Autorización2023_NataliaValencia_Autorizaciónapplication/pdf984937https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/17f96415-dc6e-45e7-bdf2-1e05617a9ce2/download8f3c148994bdd197afbd7a51621f43a2MD512023_NataliaValencia_Acta2023_NataliaValencia_Actaapplication/pdf173781https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/5c93f304-80d0-4f31-9d29-4c12d556e789/downloadc57d2b3500401558ea10925e80bcc43aMD53123456789/8677oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/86772024-10-09 22:39:53.142https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso abiertoopen.accesshttps://repositorio.uan.edu.coRepositorio Institucional UANalertas.repositorio@uan.edu.co |