Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020
The objective of this document is to provide data and general information on the cultivation of cocoa in Colombia and its agribusiness, emphasizing the department of Huila, as well as the historical behavior of imports and exports of said product. It begins with a brief description of the planted ar...
- Autores:
-
Cobaleda Lasso, Luis Gabriel
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2022
- Institución:
- Universidad Antonio Nariño
- Repositorio:
- Repositorio UAN
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/7010
- Acceso en línea:
- http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/7010
- Palabra clave:
- Huila
cacao
producción
Huila, cocoa, production, yield, economic analysis, export
- Rights
- openAccess
- License
- Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)
id |
UAntonioN2_54b88ad62bcdf3ff69af64d97d44f676 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/7010 |
network_acronym_str |
UAntonioN2 |
network_name_str |
Repositorio UAN |
repository_id_str |
|
dc.title.es_ES.fl_str_mv |
Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020 |
title |
Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020 |
spellingShingle |
Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020 Huila cacao producción Huila, cocoa, production, yield, economic analysis, export |
title_short |
Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020 |
title_full |
Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020 |
title_fullStr |
Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020 |
title_full_unstemmed |
Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020 |
title_sort |
Análisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020 |
dc.creator.fl_str_mv |
Cobaleda Lasso, Luis Gabriel |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Quimbaya Ramírez, John Jairo |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
Cobaleda Lasso, Luis Gabriel |
dc.subject.es_ES.fl_str_mv |
Huila cacao producción |
topic |
Huila cacao producción Huila, cocoa, production, yield, economic analysis, export |
dc.subject.keyword.es_ES.fl_str_mv |
Huila, cocoa, production, yield, economic analysis, export |
description |
The objective of this document is to provide data and general information on the cultivation of cocoa in Colombia and its agribusiness, emphasizing the department of Huila, as well as the historical behavior of imports and exports of said product. It begins with a brief description of the planted areas and their production, in order to establish the respective performance, and thus achieve the main figures of the sector at the international level through exports and their behavior over time, in terms of area. planted, production, export and yields. Exhibiting in the same way the changes in the price and its national market as well as its influence on the international market. Bearing in mind the different economic activities generated with the production of cocoa, explaining the different positive aspects in the population, such as the increase in employment |
publishDate |
2022 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2022-09-30T16:57:35Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2022-09-30T16:57:35Z |
dc.date.issued.spa.fl_str_mv |
2022-06-01 |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.coarversion.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/7010 |
dc.identifier.bibliographicCitation.spa.fl_str_mv |
● (s.f.). ● (IAlimentos). (s.f.). ● Pinzón, J. O. (s.f.). IAlimentos. ● MINISTERIO DE AGRICULTURA Y DESARROLLO RURAL DE COLOMBIA. (2012). Presentación del consejo nacional cacaotero: Marco estratégico del plan nacional de desarrollo cacaotero 2011-2021. p. 2-6. ● https://www.fedecacao.com.co/post/a%C3%B1o-cacaotero-2020-2021-el-demayor-producci%C3%B3n-de-cacao-en-la-historia-de-colombia ● https://www.fedecacao.com.co/post/el-primer-trimestre-del-2021-registr%C3%B3- la-producci%C3%B3n-de-cacao-m%C3%A1s-alta-de-la-historia-en-colombia ● https://www.fedecacao.com.co/post/la-producci%C3%B3n-cacaotera-nacionalsigue-creciendo-en-2021-logra-un-nuevo-r%C3%A9cord-hist%C3%B3rico ● https://www.portafolio.co/economia/colombia-registro-la-mayor-produccion-decacao-de-la-historia-558190 ● https://www.fedecacao.com.co/post/producci%C3%B3n-de-cacao-colombianosigue-en-aumento ● https://colombia.travel/es/blog/conoce-el-cacao-colombiano-y-el-turismosostenible-alrededor-deeste#:~:text=El%20cacao%20Colombiano%20es%20un,un%20fino%20sabor%20y %20aroma. |
dc.identifier.instname.spa.fl_str_mv |
instname:Universidad Antonio Nariño |
dc.identifier.reponame.spa.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Institucional UAN |
dc.identifier.repourl.spa.fl_str_mv |
repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ |
url |
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/7010 |
identifier_str_mv |
● (s.f.). ● (IAlimentos). (s.f.). ● Pinzón, J. O. (s.f.). IAlimentos. ● MINISTERIO DE AGRICULTURA Y DESARROLLO RURAL DE COLOMBIA. (2012). Presentación del consejo nacional cacaotero: Marco estratégico del plan nacional de desarrollo cacaotero 2011-2021. p. 2-6. ● https://www.fedecacao.com.co/post/a%C3%B1o-cacaotero-2020-2021-el-demayor-producci%C3%B3n-de-cacao-en-la-historia-de-colombia ● https://www.fedecacao.com.co/post/el-primer-trimestre-del-2021-registr%C3%B3- la-producci%C3%B3n-de-cacao-m%C3%A1s-alta-de-la-historia-en-colombia ● https://www.fedecacao.com.co/post/la-producci%C3%B3n-cacaotera-nacionalsigue-creciendo-en-2021-logra-un-nuevo-r%C3%A9cord-hist%C3%B3rico ● https://www.portafolio.co/economia/colombia-registro-la-mayor-produccion-decacao-de-la-historia-558190 ● https://www.fedecacao.com.co/post/producci%C3%B3n-de-cacao-colombianosigue-en-aumento ● https://colombia.travel/es/blog/conoce-el-cacao-colombiano-y-el-turismosostenible-alrededor-deeste#:~:text=El%20cacao%20Colombiano%20es%20un,un%20fino%20sabor%20y %20aroma. instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Acceso abierto |
dc.rights.license.spa.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Acceso abierto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.coverage.spatial.spa.fl_str_mv |
Colombia(Bogotá D.C) |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad Antonio Nariño |
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv |
Comercio Internacional |
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv |
Facultad de Ciencias Económicas y Administrativas |
dc.publisher.campus.spa.fl_str_mv |
Neiva Altico |
institution |
Universidad Antonio Nariño |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/cd32533e-9cdc-4413-8cf8-a842fdfe433a/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/b41cb4e1-9e51-4d0e-947e-6c1e1d3a1982/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/af044ca0-34ce-4cf2-b96d-4be11e005c5c/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/c453652d-2b5d-4082-8ba6-849783a585b2/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/2115a399-a6ac-44be-b829-aed9b068a7ee/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/88a1606c-944a-4762-999c-c6b3327b2eec/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/7a2d8e1b-4ad6-4855-b34f-3005847b6409/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/299757e4-18ae-44a0-b42c-3de9954b5a31/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/aa008f47-837f-47d2-9302-f54582235af2/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/b3e550e8-e838-4c52-a877-89d1f597376c/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
2be0c496467739c8aec57bc0c8e4ea77 806388a4d5e224603c5fbed53c973fa2 3ca1249e0c233483cc10cfae6381acd3 9868ccc48a14c8d591352b6eaf7f6239 e1c06d85ae7b8b032bef47e42e4c08f9 6d93d3216dc4a7f5df47d4876fbec4d3 eb50d4fc7f28b832781dfbc184f6a119 8e6a195d4335ea86400655ec445baa0c 3ca79cbc1e7c389660626f0dbc7e6be3 7272199adaf0c56a47015371c1409461 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional UAN |
repository.mail.fl_str_mv |
alertas.repositorio@uan.edu.co |
_version_ |
1814300404303790080 |
spelling |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)Acceso abiertohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Quimbaya Ramírez, John JairoCobaleda Lasso, Luis Gabriel20701527432Colombia(Bogotá D.C)2022-09-30T16:57:35Z2022-09-30T16:57:35Z2022-06-01http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/7010● (s.f.).● (IAlimentos). (s.f.).● Pinzón, J. O. (s.f.). IAlimentos.● MINISTERIO DE AGRICULTURA Y DESARROLLO RURAL DE COLOMBIA. (2012). Presentación del consejo nacional cacaotero: Marco estratégico del plan nacional de desarrollo cacaotero 2011-2021. p. 2-6.● https://www.fedecacao.com.co/post/a%C3%B1o-cacaotero-2020-2021-el-demayor-producci%C3%B3n-de-cacao-en-la-historia-de-colombia● https://www.fedecacao.com.co/post/el-primer-trimestre-del-2021-registr%C3%B3- la-producci%C3%B3n-de-cacao-m%C3%A1s-alta-de-la-historia-en-colombia● https://www.fedecacao.com.co/post/la-producci%C3%B3n-cacaotera-nacionalsigue-creciendo-en-2021-logra-un-nuevo-r%C3%A9cord-hist%C3%B3rico● https://www.portafolio.co/economia/colombia-registro-la-mayor-produccion-decacao-de-la-historia-558190● https://www.fedecacao.com.co/post/producci%C3%B3n-de-cacao-colombianosigue-en-aumento● https://colombia.travel/es/blog/conoce-el-cacao-colombiano-y-el-turismosostenible-alrededor-deeste#:~:text=El%20cacao%20Colombiano%20es%20un,un%20fino%20sabor%20y %20aroma.instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/The objective of this document is to provide data and general information on the cultivation of cocoa in Colombia and its agribusiness, emphasizing the department of Huila, as well as the historical behavior of imports and exports of said product. It begins with a brief description of the planted areas and their production, in order to establish the respective performance, and thus achieve the main figures of the sector at the international level through exports and their behavior over time, in terms of area. planted, production, export and yields. Exhibiting in the same way the changes in the price and its national market as well as its influence on the international market. Bearing in mind the different economic activities generated with the production of cocoa, explaining the different positive aspects in the population, such as the increase in employmentEl presente documento tiene como objetivo brindar datos e información general del cultivo del cacao en Colombia y su agroindustria haciendo énfasis en el departamento del Huila, así como en el comportamiento histórico de las importaciones y exportaciones de dicho producto. El cual inicia con una breve descripción de las áreas sembradas y su producción, para llegar a establecer el respectivo rendimiento, y así lograr establecer las principales cifras del sector cacaotero a nivel internacional por medio de las exportaciones y su relevante desempeño a lo largo del tiempo, estando en materia de área sembrada, producción, exportación y rendimientos. Exhibiendo de igual forma los cambios en el precio y su mercado nacional como su influencia del mercado internacional. Teniendo presente las diferentes actividades económicas generadas con la producción del cacao, explicando los diferentes aspectos positivos en la población, como es el aumento del empleo.Profesional en Comercio InternacionalPregradoPresencialMonografíaspaUniversidad Antonio NariñoComercio InternacionalFacultad de Ciencias Económicas y AdministrativasNeiva AlticoHuilacacaoproducciónHuila, cocoa, production, yield, economic analysis, exportAnálisis Económico de las Exportaciones de Cacao en Colombia durante el periodo 2010-2020Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85GeneralORIGINAL2022.ActaS.CobaledaLasso, LuisGabriel.pdf2022.ActaS.CobaledaLasso, LuisGabriel.pdfapplication/pdf716754https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/cd32533e-9cdc-4413-8cf8-a842fdfe433a/download2be0c496467739c8aec57bc0c8e4ea77MD512022.AutorizaciónA.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf2022.AutorizaciónA.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdfapplication/pdf741690https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/b41cb4e1-9e51-4d0e-947e-6c1e1d3a1982/download806388a4d5e224603c5fbed53c973fa2MD522022.TrabajoG.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf2022.TrabajoG.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdfapplication/pdf2496951https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/af044ca0-34ce-4cf2-b96d-4be11e005c5c/download3ca1249e0c233483cc10cfae6381acd3MD53CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8811https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/c453652d-2b5d-4082-8ba6-849783a585b2/download9868ccc48a14c8d591352b6eaf7f6239MD54TEXT2022.ActaS.CobaledaLasso, LuisGabriel.pdf.txt2022.ActaS.CobaledaLasso, LuisGabriel.pdf.txtExtracted texttext/plain2https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/2115a399-a6ac-44be-b829-aed9b068a7ee/downloade1c06d85ae7b8b032bef47e42e4c08f9MD552022.AutorizaciónA.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf.txt2022.AutorizaciónA.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf.txtExtracted texttext/plain6https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/88a1606c-944a-4762-999c-c6b3327b2eec/download6d93d3216dc4a7f5df47d4876fbec4d3MD572022.TrabajoG.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf.txt2022.TrabajoG.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf.txtExtracted texttext/plain48805https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/7a2d8e1b-4ad6-4855-b34f-3005847b6409/downloadeb50d4fc7f28b832781dfbc184f6a119MD59THUMBNAIL2022.ActaS.CobaledaLasso, LuisGabriel.pdf.jpg2022.ActaS.CobaledaLasso, LuisGabriel.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg14174https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/299757e4-18ae-44a0-b42c-3de9954b5a31/download8e6a195d4335ea86400655ec445baa0cMD562022.AutorizaciónA.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf.jpg2022.AutorizaciónA.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg17758https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/aa008f47-837f-47d2-9302-f54582235af2/download3ca79cbc1e7c389660626f0dbc7e6be3MD582022.TrabajoG.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf.jpg2022.TrabajoG.CobaledaLasso,LuisGabriel.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg6771https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/b3e550e8-e838-4c52-a877-89d1f597376c/download7272199adaf0c56a47015371c1409461MD510123456789/7010oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/70102024-10-09 23:10:53.358https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Acceso abiertorestrictedhttps://repositorio.uan.edu.coRepositorio Institucional UANalertas.repositorio@uan.edu.co |