Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja.
The objective of this undergraduate project is to carry out a prefeasibility study for the production of orange peel spray from the waste generated in the extraction of orange juice at the company Provegcol SAS located in the capital of Colombia. This study was carried out by means of the quantitati...
- Autores:
-
Parra Rojas, Jeisson Estiven
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2020
- Institución:
- Universidad Antonio Nariño
- Repositorio:
- Repositorio UAN
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/2597
- Acceso en línea:
- http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/2597
- Palabra clave:
- Estudio de prefactibilidad
Aprovechamiento
- Rights
- closedAccess
- License
- Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
id |
UAntonioN2_3ce1e5b9ea28ac874bc2389af246afe8 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/2597 |
network_acronym_str |
UAntonioN2 |
network_name_str |
Repositorio UAN |
repository_id_str |
|
dc.title.es_ES.fl_str_mv |
Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja. |
title |
Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja. |
spellingShingle |
Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja. Estudio de prefactibilidad Aprovechamiento |
title_short |
Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja. |
title_full |
Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja. |
title_fullStr |
Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja. |
title_full_unstemmed |
Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja. |
title_sort |
Estudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja. |
dc.creator.fl_str_mv |
Parra Rojas, Jeisson Estiven |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Mendoza, Diego |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
Parra Rojas, Jeisson Estiven |
dc.subject.es_ES.fl_str_mv |
Estudio de prefactibilidad Aprovechamiento |
topic |
Estudio de prefactibilidad Aprovechamiento |
description |
The objective of this undergraduate project is to carry out a prefeasibility study for the production of orange peel spray from the waste generated in the extraction of orange juice at the company Provegcol SAS located in the capital of Colombia. This study was carried out by means of the quantitative methodology, the type of study is of the descriptive type, from this, information was collected through surveys of the final consumer and the distributors of the product, from the data collected a statistical process was carried out, the results of which are interpreted, analyzed and parameterized the variables and processing; Based on this information, we proceeded to define the feasibility of launching the implementation of the orange peel spraying area at Provegcol SAS. For the industrialization of the orange peel spray, it was necessary to design the plant distribution together with the requirement for machinery that will improve the production of the spray, mitigating the environmental impact generated by the company, reducing a large percentage of solid waste disposed of in landfills. The prefeasibility study allowed us to evaluate and analyze with some approximation the feasibility of executing the project by producing orange peel spray whose consumption provides health benefits, as happens with orange juice, the highest concentration of vitamins are found in the peel Taking into account investment, cost and other issues, this study is made up of a Market Study, a Technical Study, an Environmental Study, an Organizational Study, an Administrative Study, a Legal Study and a Financial Study. Key words: Prefeasibility study, Organic solid waste, use, orange peel. |
publishDate |
2020 |
dc.date.issued.spa.fl_str_mv |
2020-07-17 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2021-03-03T21:29:31Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2021-03-03T21:29:31Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.coarversion.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/2597 |
dc.identifier.bibliographicCitation.spa.fl_str_mv |
Aguilar, P. E. (2012). Corporación Universitaria Lasallista. Recuperado el 01 de 07 de 2019, de Corporación Universitaria Lasallista: http://hdl.handle.net/10567/556 ASOHOFRUCOL. (14 de Abril de 2019). asohofrucol. Recuperado el 01 de Julio de 2019, de asohofrucol: http://www.asohofrucol.com.co/archivos/biblioteca/CongresoInternacionalCitricola/Comportamiento_Mercado_Nacional_Internacional_c%C3%ADtricos_frescos.pdf Cury R, K. A. (2017). Residuos agroindustriales su impacto, manejo y aprovechamiento. . Revista Colombiana De Ciencia Animal , 122-132. Cury R, K. A. (2017). Residuos agroindustriales su impacto, manejo y aprovechamiento. . Revista Colombiana De Ciencia Animal , 122-132. . Duran, R. L. (2017). Production and characterization of films based on blends of chitosan from blue crab. peel. International Journal of Biological Macromolecules. Echavarren, J. M. (2007). Aspectos socioeconómicos de la evaluación de impacto ambiental . Internacional de Sociología , 99-116. González, D. (2013). Aprovechamiento de residuos agroindustriales para la produccion de alimentos funcionales. Bogotá: Corporacion Universitaria Lasallista. Gustavsson, J., Cederberg, C., & Sonesson, U. (2012). Pérdidas y desperdicio de alimentos en el mundo. Roma, Italia: Swedish Institute for Food. Melgarejo, L. (2003). Plan nacional y aproximación al estado actual en Colombia. Acta Biológica. Revistas Unal , 73-86. Monterrosa, H. (23 de 08 de 2018). La republica crece la tendencia del compostaje. Recuperado el 08 de 07 de 2019, de La republica crece la tendencia del compostaje: https://www.larepublica.co/responsabilidad-social/hasta-70-de-los-residuos-solidos-del-pais-se-pueden-transformar-en-compostaje-2762298 Mueller, N. (13 de 10 de 2017). GARDEN COLLAGE. Recuperado el 09 de 07 de 2019, de GARDEN COLLAGE: https://gardencollage.com/change/sustainability/orange-peels-saving-world/ Muñoz Deyanira, P. J. (2014). APROVECHAMIENTO DE RESIDUOS AGROINDUSTRIALES COMO REFINERIA. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, (10-19). Okino Delgado, C. H., & Francisco Fleuri, L. (2015). Orange and mango by-products: Agro-industrial waste as source of bioactive compounds and botanical versus commercial description—A review. 206-214. Peñaranda Gonzalez, L. M. (2017). unad. Recuperado el 01 de Julio de 2019, de Unad: https://doi.org/10.22490/21456453.2040 Peñaranda Gonzalez, M. G. (2017). Aprovechamiento de residuos agroindustriales en Colombia. Revista de investigacion agraria y ambiental, 141-150 Agrocadenas Colombia, M. A. (1 de 03 de 2005). Biblioteca digital Agronet. Obtenido de Biblioteca Digital Agronet: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/6323/1/2005112155430_caracterizacion_citricos.pdf Agudelo, E. M. (2013). Transformacion de plantas aromaticas en infusiones . Caldas- Antioquia. Aguilar, P. E. (2012). Corporación Universitaria Lasallista. Recuperado el 01 de 07 de 2019, de Corporación Universitaria Lasallista: http://hdl.handle.net/10567/556 |
dc.identifier.instname.spa.fl_str_mv |
instname:Universidad Antonio Nariño |
dc.identifier.reponame.spa.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Institucional UAN |
dc.identifier.repourl.spa.fl_str_mv |
repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ |
url |
http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/2597 |
identifier_str_mv |
Aguilar, P. E. (2012). Corporación Universitaria Lasallista. Recuperado el 01 de 07 de 2019, de Corporación Universitaria Lasallista: http://hdl.handle.net/10567/556 ASOHOFRUCOL. (14 de Abril de 2019). asohofrucol. Recuperado el 01 de Julio de 2019, de asohofrucol: http://www.asohofrucol.com.co/archivos/biblioteca/CongresoInternacionalCitricola/Comportamiento_Mercado_Nacional_Internacional_c%C3%ADtricos_frescos.pdf Cury R, K. A. (2017). Residuos agroindustriales su impacto, manejo y aprovechamiento. . Revista Colombiana De Ciencia Animal , 122-132. Cury R, K. A. (2017). Residuos agroindustriales su impacto, manejo y aprovechamiento. . Revista Colombiana De Ciencia Animal , 122-132. . Duran, R. L. (2017). Production and characterization of films based on blends of chitosan from blue crab. peel. International Journal of Biological Macromolecules. Echavarren, J. M. (2007). Aspectos socioeconómicos de la evaluación de impacto ambiental . Internacional de Sociología , 99-116. González, D. (2013). Aprovechamiento de residuos agroindustriales para la produccion de alimentos funcionales. Bogotá: Corporacion Universitaria Lasallista. Gustavsson, J., Cederberg, C., & Sonesson, U. (2012). Pérdidas y desperdicio de alimentos en el mundo. Roma, Italia: Swedish Institute for Food. Melgarejo, L. (2003). Plan nacional y aproximación al estado actual en Colombia. Acta Biológica. Revistas Unal , 73-86. Monterrosa, H. (23 de 08 de 2018). La republica crece la tendencia del compostaje. Recuperado el 08 de 07 de 2019, de La republica crece la tendencia del compostaje: https://www.larepublica.co/responsabilidad-social/hasta-70-de-los-residuos-solidos-del-pais-se-pueden-transformar-en-compostaje-2762298 Mueller, N. (13 de 10 de 2017). GARDEN COLLAGE. Recuperado el 09 de 07 de 2019, de GARDEN COLLAGE: https://gardencollage.com/change/sustainability/orange-peels-saving-world/ Muñoz Deyanira, P. J. (2014). APROVECHAMIENTO DE RESIDUOS AGROINDUSTRIALES COMO REFINERIA. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, (10-19). Okino Delgado, C. H., & Francisco Fleuri, L. (2015). Orange and mango by-products: Agro-industrial waste as source of bioactive compounds and botanical versus commercial description—A review. 206-214. Peñaranda Gonzalez, L. M. (2017). unad. Recuperado el 01 de Julio de 2019, de Unad: https://doi.org/10.22490/21456453.2040 Peñaranda Gonzalez, M. G. (2017). Aprovechamiento de residuos agroindustriales en Colombia. Revista de investigacion agraria y ambiental, 141-150 Agrocadenas Colombia, M. A. (1 de 03 de 2005). Biblioteca digital Agronet. Obtenido de Biblioteca Digital Agronet: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/6323/1/2005112155430_caracterizacion_citricos.pdf Agudelo, E. M. (2013). Transformacion de plantas aromaticas en infusiones . Caldas- Antioquia. instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Acceso a solo metadatos |
dc.rights.license.spa.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/closedAccess |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_14cb |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) Acceso a solo metadatos https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ http://purl.org/coar/access_right/c_14cb |
eu_rights_str_mv |
closedAccess |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad Antonio Nariño |
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv |
Ingeniería Industrial |
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv |
Facultad de Ingeniería Industrial |
dc.publisher.campus.spa.fl_str_mv |
Bogotá - Sur |
institution |
Universidad Antonio Nariño |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/fa397366-60ab-4aeb-a1c8-b134587eb58a/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/f62a5d14-2a15-4b42-ab59-44b495158641/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/3dcacc4d-a9ec-46e1-97a8-1ef9e39951a4/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/6a99f200-d10c-4a29-8353-14b792471543/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/b0be7b08-9c69-4f2d-a625-63c5ab87ef0a/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/7bba8f58-3591-45de-a050-7df991628886/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/74ff6ea9-2fb4-4e1a-be15-8302e9509879/download https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/c7b0d80b-4c5f-497d-98d7-b69babe6182a/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
d7677a644747e3f6cfe600b3d6b536e0 0fc89779a05d4133f95fbfe898e2f28d dd65805249d68ea862568f59102935ac 2e388663398085f69421c9e4c5fcf235 57af0bd6a4b9eeeb12fc48d86f67675b e1c06d85ae7b8b032bef47e42e4c08f9 1dea3f2c10b3f5991795491dca3925de 1e9413dea0819ba7380fe19886983d09 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional UAN |
repository.mail.fl_str_mv |
alertas.repositorio@uan.edu.co |
_version_ |
1814300450619392000 |
spelling |
Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)Acceso a solo metadatoshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/closedAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_14cbMendoza, DiegoParra Rojas, Jeisson Estiven2021-03-03T21:29:31Z2021-03-03T21:29:31Z2020-07-17http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/2597Aguilar, P. E. (2012). Corporación Universitaria Lasallista. Recuperado el 01 de 07 de 2019, de Corporación Universitaria Lasallista: http://hdl.handle.net/10567/556ASOHOFRUCOL. (14 de Abril de 2019). asohofrucol. Recuperado el 01 de Julio de 2019, de asohofrucol: http://www.asohofrucol.com.co/archivos/biblioteca/CongresoInternacionalCitricola/Comportamiento_Mercado_Nacional_Internacional_c%C3%ADtricos_frescos.pdfCury R, K. A. (2017). Residuos agroindustriales su impacto, manejo y aprovechamiento. . Revista Colombiana De Ciencia Animal , 122-132.Cury R, K. A. (2017). Residuos agroindustriales su impacto, manejo y aprovechamiento. . Revista Colombiana De Ciencia Animal , 122-132. .Duran, R. L. (2017). Production and characterization of films based on blends of chitosan from blue crab. peel. International Journal of Biological Macromolecules.Echavarren, J. M. (2007). Aspectos socioeconómicos de la evaluación de impacto ambiental . Internacional de Sociología , 99-116.González, D. (2013). Aprovechamiento de residuos agroindustriales para la produccion de alimentos funcionales. Bogotá: Corporacion Universitaria Lasallista.Gustavsson, J., Cederberg, C., & Sonesson, U. (2012). Pérdidas y desperdicio de alimentos en el mundo. Roma, Italia: Swedish Institute for Food.Melgarejo, L. (2003). Plan nacional y aproximación al estado actual en Colombia. Acta Biológica. Revistas Unal , 73-86.Monterrosa, H. (23 de 08 de 2018). La republica crece la tendencia del compostaje. Recuperado el 08 de 07 de 2019, de La republica crece la tendencia del compostaje: https://www.larepublica.co/responsabilidad-social/hasta-70-de-los-residuos-solidos-del-pais-se-pueden-transformar-en-compostaje-2762298Mueller, N. (13 de 10 de 2017). GARDEN COLLAGE. Recuperado el 09 de 07 de 2019, de GARDEN COLLAGE: https://gardencollage.com/change/sustainability/orange-peels-saving-world/Muñoz Deyanira, P. J. (2014). APROVECHAMIENTO DE RESIDUOS AGROINDUSTRIALES COMO REFINERIA. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, (10-19).Okino Delgado, C. H., & Francisco Fleuri, L. (2015). Orange and mango by-products: Agro-industrial waste as source of bioactive compounds and botanical versus commercial description—A review. 206-214.Peñaranda Gonzalez, L. M. (2017). unad. Recuperado el 01 de Julio de 2019, de Unad: https://doi.org/10.22490/21456453.2040Peñaranda Gonzalez, M. G. (2017). Aprovechamiento de residuos agroindustriales en Colombia. Revista de investigacion agraria y ambiental, 141-150Agrocadenas Colombia, M. A. (1 de 03 de 2005). Biblioteca digital Agronet. Obtenido de Biblioteca Digital Agronet: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/6323/1/2005112155430_caracterizacion_citricos.pdfAgudelo, E. M. (2013). Transformacion de plantas aromaticas en infusiones . Caldas- Antioquia.Aguilar, P. E. (2012). Corporación Universitaria Lasallista. Recuperado el 01 de 07 de 2019, de Corporación Universitaria Lasallista: http://hdl.handle.net/10567/556instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/The objective of this undergraduate project is to carry out a prefeasibility study for the production of orange peel spray from the waste generated in the extraction of orange juice at the company Provegcol SAS located in the capital of Colombia. This study was carried out by means of the quantitative methodology, the type of study is of the descriptive type, from this, information was collected through surveys of the final consumer and the distributors of the product, from the data collected a statistical process was carried out, the results of which are interpreted, analyzed and parameterized the variables and processing; Based on this information, we proceeded to define the feasibility of launching the implementation of the orange peel spraying area at Provegcol SAS. For the industrialization of the orange peel spray, it was necessary to design the plant distribution together with the requirement for machinery that will improve the production of the spray, mitigating the environmental impact generated by the company, reducing a large percentage of solid waste disposed of in landfills. The prefeasibility study allowed us to evaluate and analyze with some approximation the feasibility of executing the project by producing orange peel spray whose consumption provides health benefits, as happens with orange juice, the highest concentration of vitamins are found in the peel Taking into account investment, cost and other issues, this study is made up of a Market Study, a Technical Study, an Environmental Study, an Organizational Study, an Administrative Study, a Legal Study and a Financial Study. Key words: Prefeasibility study, Organic solid waste, use, orange peel.El objetivo del presente trabajo de grado se orienta en realizar un estudio de prefactibilidad para la producción de pulverizado de cáscara de naranja a partir de los residuos generados en la extracción de zumo de naranja en la empresa Provegcol SAS ubicados en la capital de Colombia. El estudio se adelantó por medio de la metodología cuantitativa y su tipo de estudio es descriptivo, a partir de ello, se recolecta información por medio de encuestas dirigidas al consumidor final así como a los distribuidores del producto, a partir de los datos recolectados se realizó un proceso estadístico, cuyos resultados son interpretados, analizados y parametrizados las variables y procesamientos; con base en esta información se procedió a definir la viabilidad de colocar en marcha la implementación del área de pulverizado de cáscara de naranja en la empresa Provegcol SAS. Para la industrialización del pulverizado de cáscara de naranja fue necesario diseñar la distribución de planta junto con el requerimiento de maquinaria que permitirá mejorar la producción del pulverizado mitigando el impacto ambiental generado por la empresa, disminuyendo un gran porcentaje de residuos sólidos dispuestos en rellenos sanitarios. El estudio de prefactibilidad permitió evaluar y analizar con cierta aproximación la viabilidad de ejecución del proyecto al producir pulverizado de cáscara de naranja cuyo consumo proporciona beneficios para la salud, como sucede con el zumo de naranja, la mayor concentración de vitaminas se encuentran en la cáscara, teniendo presente los temas de inversión, costos y otros, el estudio de prefactibilidad está conformado por Estudio de Mercado, Estudio Técnico, Estudio Ambiental, Estudio Organizacional, Estudio Administrativo, Estudio Legal y Estudio Financiero. Palabras clave: Estudio de prefactibilidad, Residuos sólidos orgánicos, aprovechamiento.Ingeniero(a) IndustrialPregradoPresencialspaUniversidad Antonio NariñoIngeniería IndustrialFacultad de Ingeniería IndustrialBogotá - SurEstudio de prefactibilidadAprovechamientoEstudio de prefactibilidad para la empresa Provegcol, en el aprovechamiento de residuos de naranja para la producción de pulverizado de cascara de naranja.Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85ORIGINAL2020JeissonEstivenParraRojas.pdf2020JeissonEstivenParraRojas.pdfTrabajo de Gradoapplication/pdf4970894https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/fa397366-60ab-4aeb-a1c8-b134587eb58a/downloadd7677a644747e3f6cfe600b3d6b536e0MD512020AutorizacióndeAutores.pdf2020AutorizacióndeAutores.pdfAutorizacion de autoresapplication/pdf211697https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/f62a5d14-2a15-4b42-ab59-44b495158641/download0fc89779a05d4133f95fbfe898e2f28dMD52CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8920https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/3dcacc4d-a9ec-46e1-97a8-1ef9e39951a4/downloaddd65805249d68ea862568f59102935acMD53LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82710https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/6a99f200-d10c-4a29-8353-14b792471543/download2e388663398085f69421c9e4c5fcf235MD54TEXT2020JeissonEstivenParraRojas.pdf.txt2020JeissonEstivenParraRojas.pdf.txtExtracted texttext/plain101618https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/b0be7b08-9c69-4f2d-a625-63c5ab87ef0a/download57af0bd6a4b9eeeb12fc48d86f67675bMD552020AutorizacióndeAutores.pdf.txt2020AutorizacióndeAutores.pdf.txtExtracted texttext/plain2https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/7bba8f58-3591-45de-a050-7df991628886/downloade1c06d85ae7b8b032bef47e42e4c08f9MD57THUMBNAIL2020JeissonEstivenParraRojas.pdf.jpg2020JeissonEstivenParraRojas.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg6780https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/74ff6ea9-2fb4-4e1a-be15-8302e9509879/download1dea3f2c10b3f5991795491dca3925deMD562020AutorizacióndeAutores.pdf.jpg2020AutorizacióndeAutores.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg15632https://repositorio.uan.edu.co/bitstreams/c7b0d80b-4c5f-497d-98d7-b69babe6182a/download1e9413dea0819ba7380fe19886983d09MD58123456789/2597oai:repositorio.uan.edu.co:123456789/25972024-10-09 23:38:02.573https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/Acceso a solo metadatosopen.accesshttps://repositorio.uan.edu.coRepositorio Institucional UANalertas.repositorio@uan.edu.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 |