El Sector gastronómico ancestral el “runtazo” y su potencial como atractivo turístico en la ciudad de Tunja
The article presents a proposal to improve the conditions of development of the ancestral gastronomic sector the “Runtazo”, based on the potential to become a great tourist attraction of the city of Tunja, recognizing its tradition, the value heritage and the conditions of supply and demand and thus...
- Autores:
-
Suárez Amaya, Luis Alejandro
Alvarez Sierra, Gabriel Alejandro
Casas Ochoa, Eduardo Antonio
- Tipo de recurso:
- Fecha de publicación:
- 2020
- Institución:
- Universidad Santo Tomás
- Repositorio:
- Universidad Santo Tomás
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repository.usta.edu.co:11634/29538
- Acceso en línea:
- http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ivestigium/article/view/1925
http://hdl.handle.net/11634/29538
- Palabra clave:
- Gastronomic sector
tourist attraction
endogenous development
Sector Gastronómico
atractivo turístico
desarrollo endógeno
Secteur gastronomique
attraction touristique
développement endogène
Setor gastronômico
atração turística
desenvolvimento endógeno
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Le Secteur alimentaire ancestral le “runtazo” et son potentiel en tant qu’attraction touristique dans la ville de Tunja |
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The article presents a proposal to improve the conditions of development of the ancestral gastronomic sector the “Runtazo”, based on the potential to become a great tourist attraction of the city of Tunja, recognizing its tradition, the value heritage and the conditions of supply and demand and thus advance processes that allow its development and turn it into a tourist attraction, driver of the local economy. Through a descriptive analytical research process, producers and consumers were surveyed on key aspects that enabled the evaluation of strongholds and deficiencies to support this proposal based on endogenous development benchmarks who consider that it is the local communities themselves who seek to enhance their capacities so that they can be used to strengthen society and their economy from the inside out and become sustainable and sustainable over time. |
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Suárez Amaya, Luis AlejandroAlvarez Sierra, Gabriel AlejandroCasas Ochoa, Eduardo Antonio2020-09-04T21:18:32Z2020-09-04T21:18:32Z2020-06-19http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ivestigium/article/view/1925http://hdl.handle.net/11634/29538The article presents a proposal to improve the conditions of development of the ancestral gastronomic sector the “Runtazo”, based on the potential to become a great tourist attraction of the city of Tunja, recognizing its tradition, the value heritage and the conditions of supply and demand and thus advance processes that allow its development and turn it into a tourist attraction, driver of the local economy. Through a descriptive analytical research process, producers and consumers were surveyed on key aspects that enabled the evaluation of strongholds and deficiencies to support this proposal based on endogenous development benchmarks who consider that it is the local communities themselves who seek to enhance their capacities so that they can be used to strengthen society and their economy from the inside out and become sustainable and sustainable over time.El artículo presenta una propuesta para mejorar las condiciones de desarrollo del sector gastronómico ancestral el “Runtazo”, con base en las potencialidades para llegar a ser un gran atractivo turístico de la ciudad de Tunja, reconociendo su tradición, el valor patrimonial y las condiciones de la oferta y la demanda y así adelantar procesos que permitan su desarrollo y convertirlo en un atractivo turístico, impulsor de la economía local. Mediante un proceso de investigación de tipo analítico-descriptiva, se encuestaron a productores y consumidores sobre aspectos claves que permitieron evaluar los baluartes y las deficiencias para sustentar esta propuesta basada en referentes del desarrollo endógeno, que considera, que son las mismas comunidades locales quienes buscan potenciar sus capacidades, de modo que puedan ser utilizadas para fortalecer la sociedad y su economía de adentro hacia afuera y llegar a ser sustentables y sostenibles en el tiempo.L’article présente une proposition visant à améliorer les conditions de développement du secteur gastronomique ancestral le “Runtazo”, basée sur le potentiel de devenir une grande attraction touristique de la ville de Tunja, en reconnaissant sa tradition, la valeur patrimoniale et les conditions de l’offre et la demande et ainsi faire progresser les processus qui permettent son développement et en faire une attraction touristique, moteur de l’économie locale. Grâce à un processus de recherche analytique-descriptive, les producteurs et les consommateurs ont été interrogés sur des aspects clés qui ont permis l’évaluation des bastions et des lacunes pour soutenir cette proposition basée sur des repères de développement endogènes qui considèrent que ce sont les mêmes communautés locales qui cherchent à renforcer leurs capacités, afin qu’elles puissent être utilisées pour renforcer la société et son économie de l’intérieur vers l’extérieur et devenir durables et durables au fil du temps.O artigo apresenta uma proposta para melhorar as condições de desenvolvimento do setor gastronômico ancestral do “Runtazo”, com base no potencial de se tornar uma grande atração turística da cidade de Tunja, reconhecendo sua tradição, o valor património e as condições de oferta e procura e, assim, avançar processos que permitem o seu desenvolvimento e transformá-lo em uma atração turística, motorista da economia local. Através de um processo de pesquisa analítica-descritivo, produtores e consumidores foram pesquisados sobre aspectos-chave que permitiram a avaliação de fortalezas e deficiências para apoiar esta proposta baseada no desenvolvimento bento endógeno que eles consideram que são as próprias comunidades locais que procuram aumentar suas capacidades, para que eles possam ser usados para fortalecer a sociedade e sua economia de dentro para fora e tornar-se sustentável e sustentável ao longo do tempo.application/pdfspaUniversidad Santo Tomás Tunjahttp://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ivestigium/article/view/1925/1708In Vestigium Ire; Vol. 13 Núm. 1 (2019); 98-1012422-21512011-9836El Sector gastronómico ancestral el “runtazo” y su potencial como atractivo turístico en la ciudad de TunjaThe Ancestral food sector the “runtazo” and its potential as a tourist attraction in the city of TunjaLe Secteur alimentaire ancestral le “runtazo” et son potentiel en tant qu’attraction touristique dans la ville de TunjaO Setor alimentar ancestral o “runtazo” e seu potencial como atração turística na cidade de Tunjainfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1Gastronomic sectortourist attractionendogenous developmentSector Gastronómicoatractivo turísticodesarrollo endógenoSecteur gastronomiqueattraction touristiquedéveloppement endogèneSetor gastronômicoatração turísticadesenvolvimento endógenohttp://purl.org/coar/access_right/c_abf211634/29538oai:repository.usta.edu.co:11634/295382023-07-14 16:28:08.967metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co |