DESPRENDIMIENTO DE CALOR EN LA PREPARACIÓN DE CONDUCTOS RADICULARES IN VITRO CON EL SISTEMA PROTAPER® Y LA TÉCNICA MANUAL CROWN-DOWN
Objective: To measure the heat liberation at 1 and 6 mm from the apex when preparing the root canal system with the ProTaper® rotary system or the manual crown-technique.Material and methods: This was an experimental investigation; 52 teeth with one root canal were prepared: 26 with ProTaper® rotato...
- Autores:
-
Flórez A., Antonio Enrique
Moreno S., Diana Rocío
Jiménez G., Jorge Eduardo
Serpa V., María Fernanda
Rojas L., Sandra Liliana
Delgado T., Jorge Enrique
Moreno A., Gloria Cristina
- Tipo de recurso:
- Fecha de publicación:
- 2018
- Institución:
- Universidad Santo Tomás
- Repositorio:
- Repositorio Institucional USTA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repository.usta.edu.co:11634/37129
- Acceso en línea:
- http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/USTASALUD_ODONTOLOGIA/article/view/1826
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- Derechos de autor 2018 UstaSalud
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Flórez A., Antonio EnriqueMoreno S., Diana RocíoJiménez G., Jorge EduardoSerpa V., María FernandaRojas L., Sandra LilianaDelgado T., Jorge EnriqueMoreno A., Gloria Cristina2021-09-24T16:27:53Z2021-09-24T16:27:53Z2018-03-14http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/USTASALUD_ODONTOLOGIA/article/view/182610.15332/us.v4i2.1826http://hdl.handle.net/11634/37129Objective: To measure the heat liberation at 1 and 6 mm from the apex when preparing the root canal system with the ProTaper® rotary system or the manual crown-technique.Material and methods: This was an experimental investigation; 52 teeth with one root canal were prepared: 26 with ProTaper® rotatory system and 26 with manual crown-down technique. They were decoronated at 16 mm, in order to prepare them with the crown-down technique and ProTaper® rotary system at 37°C. Type K thermocouples were bonded to the root at 1 and 6 mm from the apex and plugged to digital thermometers, to measure the final instrumentation temperature.Results: The highest heat detachment was for Gates Glidden burs #2 and #3 in manual crown-down technique and ProTaper® system F2 and F3, but these were no significant.Conclusions: Manual crown-down technique and ProTaper® rotary system do not present heat detachment that can be harmful for the surrounding tissues.Objetivo: Medir el desprendimiento de calor a 1 y 6 mm del ápice con el sistema rotatorio ProTaper® y la técnica manual biomecánica crown-down.Materiales y métodos: En este estudio de diseño experimental se utilizaron 52 premolares con un solo conducto, decoronados a 16 mm para ser preparados mediante la técnica manual mecánica crown-down y el sistema rotatorio ProTaper®, a temperatura del medio oral (37°C). Se emplearon termocuplas tipo K adosadas a la superficie radicular externa a 1 y 6 mm del ápice y conectadas a termómetros digitales de presición para medir la temperatura final de preparación.Resultados: El mayor desprendimiento de calor se obtuvo con las fresas Gates Glidden # 2 y # 3 en la técnica manual mecánica crown-down, mientras que con el sistema ProTaper fueron los instrumentos F2 y F3 sin ser significativos.Conclusiones: La técnica de preparación manual mecánica crown-down y el sistema ProTaper®, no generan variaciones de temperatura que puedan se lesivas para los tejidos perirradiculares.[Flórez AE, Moreno DR, Jiménez JE, Serpa MF, Rojas SL, Delgado JE., Moreno GC. Desprendimiento de calor en la preparación de conductos radiculares con el sistema ProTaper® y la técnica manual crown-down. Ustasalud Odontología 2005; 4: 81 - 90 ]application/pdfspaUniversidad Santo Tomás Seccional Bucaramangahttp://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/USTASALUD_ODONTOLOGIA/article/view/1826/1403Ustasalud; Vol. 4 Núm. 2 (2005); 81-90Ustasalud; Vol. 4 Núm. 2 (2005); 81-902590-78751692-510610.15332/us.v4i2Derechos de autor 2018 UstaSaludhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2DESPRENDIMIENTO DE CALOR EN LA PREPARACIÓN DE CONDUCTOS RADICULARES IN VITRO CON EL SISTEMA PROTAPER® Y LA TÉCNICA MANUAL CROWN-DOWNHEAT GENERATION DURING TOOTH CANAL PREPARATION WITH PROTAPER® AND THE MANUAL CROWN-DOWN TECHNIQUEArtículo revisado por paresinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb111634/37129oai:repository.usta.edu.co:11634/371292023-07-14 16:14:01.413metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co |
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Objective: To measure the heat liberation at 1 and 6 mm from the apex when preparing the root canal system with the ProTaper® rotary system or the manual crown-technique.Material and methods: This was an experimental investigation; 52 teeth with one root canal were prepared: 26 with ProTaper® rotatory system and 26 with manual crown-down technique. They were decoronated at 16 mm, in order to prepare them with the crown-down technique and ProTaper® rotary system at 37°C. Type K thermocouples were bonded to the root at 1 and 6 mm from the apex and plugged to digital thermometers, to measure the final instrumentation temperature.Results: The highest heat detachment was for Gates Glidden burs #2 and #3 in manual crown-down technique and ProTaper® system F2 and F3, but these were no significant.Conclusions: Manual crown-down technique and ProTaper® rotary system do not present heat detachment that can be harmful for the surrounding tissues. |
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