Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia

This paper assesses the competitiveness of cocoa farmers in Santander Colombia, using Porter’s five forces model; for this purpose, the producers of the region of San Vicente del Carmen Chucurí and Chucurí (Santander, Colombia) were studied. The results show that the production of cocoa beans in rec...

Full description

Autores:
Oliveros, Diana
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2013
Institución:
Universidad Santo Tomás
Repositorio:
Repositorio Institucional USTA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repository.usta.edu.co:11634/36448
Acceso en línea:
http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832
http://hdl.handle.net/11634/36448
Palabra clave:
Rights
License
Derechos de autor 2018 Revista Lebret
id SANTTOMAS2_b8203baa732ee22c0d04420cde117955
oai_identifier_str oai:repository.usta.edu.co:11634/36448
network_acronym_str SANTTOMAS2
network_name_str Repositorio Institucional USTA
repository_id_str
spelling Oliveros, Diana2021-09-24T13:35:51Z2021-09-24T13:35:51Z2013-01-01http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/83210.15332/rl.v0i5.832http://hdl.handle.net/11634/36448This paper assesses the competitiveness of cocoa farmers in Santander Colombia, using Porter’s five forces model; for this purpose, the producers of the region of San Vicente del Carmen Chucurí and Chucurí (Santander, Colombia) were studied. The results show that the production of cocoa beans in recent years has become an unattractive investment for the productive activity because the large profit margins are running for the processors of the production chain. Moreover the cocoa farmers in the region face a major financial crisis due to the lack of productivity and competitiveness in the production of cocoa beans.Este trabajo evalúa la competitividad de los productores de cacao en Santander Colombia, mediante el modelo de las cinco fuerzas de Porter (2008), para ello se estudiaron los productores de la región de San Vicente del Chucurí y el Carmen de Chucurí (Santander-Colombia). Los resultados evidencian que la producción de cacao en grano durante los últimos años se ha convertido en una actividad productiva poco atractiva para la inversión debido a que los grandes márgenes de rentabilidad se los están quedando las empresas transformadoras de la cadena productiva. Asimismo, los cacaoteros de la región enfrentan una fuerte crisis financiera debido a la falta de productividad y competitividad en la producción del cacao en grano.application/pdfspaUniversidad Santo Tomás seccional Bucaramangahttp://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832/646Revista Lebret; Núm. 5 (2013); 243-267Lebret; Núm. 5 (2013); 243-2672357-54682145-5996Derechos de autor 2018 Revista Lebrethttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – ColombiaMeasurement the Competitiveness of Cocoa Farmers in Santander, Colombiainfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb111634/36448oai:repository.usta.edu.co:11634/364482023-07-14 16:22:02.307metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co
dc.title.spa.fl_str_mv Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv Measurement the Competitiveness of Cocoa Farmers in Santander, Colombia
title Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
spellingShingle Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
title_short Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
title_full Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
title_fullStr Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
title_full_unstemmed Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
title_sort Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
dc.creator.fl_str_mv Oliveros, Diana
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Oliveros, Diana
description This paper assesses the competitiveness of cocoa farmers in Santander Colombia, using Porter’s five forces model; for this purpose, the producers of the region of San Vicente del Carmen Chucurí and Chucurí (Santander, Colombia) were studied. The results show that the production of cocoa beans in recent years has become an unattractive investment for the productive activity because the large profit margins are running for the processors of the production chain. Moreover the cocoa farmers in the region face a major financial crisis due to the lack of productivity and competitiveness in the production of cocoa beans.
publishDate 2013
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2013-01-01
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2021-09-24T13:35:51Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2021-09-24T13:35:51Z
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.drive.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832
10.15332/rl.v0i5.832
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11634/36448
url http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832
http://hdl.handle.net/11634/36448
identifier_str_mv 10.15332/rl.v0i5.832
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832/646
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv Revista Lebret; Núm. 5 (2013); 243-267
dc.relation.citationissue.eng.fl_str_mv Lebret; Núm. 5 (2013); 243-267
dc.relation.citationissue.none.fl_str_mv 2357-5468
2145-5996
dc.rights.spa.fl_str_mv Derechos de autor 2018 Revista Lebret
dc.rights.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2018 Revista Lebret
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.format.mimetype.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad Santo Tomás seccional Bucaramanga
institution Universidad Santo Tomás
repository.name.fl_str_mv Repositorio Universidad Santo Tomás
repository.mail.fl_str_mv noreply@usta.edu.co
_version_ 1782026364432416768