Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia
This paper assesses the competitiveness of cocoa farmers in Santander Colombia, using Porter’s five forces model; for this purpose, the producers of the region of San Vicente del Carmen Chucurí and Chucurí (Santander, Colombia) were studied. The results show that the production of cocoa beans in rec...
- Autores:
-
Oliveros, Diana
- Tipo de recurso:
- Fecha de publicación:
- 2013
- Institución:
- Universidad Santo Tomás
- Repositorio:
- Repositorio Institucional USTA
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repository.usta.edu.co:11634/36448
- Acceso en línea:
- http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832
http://hdl.handle.net/11634/36448
- Palabra clave:
- Rights
- License
- Derechos de autor 2018 Revista Lebret
id |
SANTTOMAS2_b8203baa732ee22c0d04420cde117955 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repository.usta.edu.co:11634/36448 |
network_acronym_str |
SANTTOMAS2 |
network_name_str |
Repositorio Institucional USTA |
repository_id_str |
|
spelling |
Oliveros, Diana2021-09-24T13:35:51Z2021-09-24T13:35:51Z2013-01-01http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/83210.15332/rl.v0i5.832http://hdl.handle.net/11634/36448This paper assesses the competitiveness of cocoa farmers in Santander Colombia, using Porter’s five forces model; for this purpose, the producers of the region of San Vicente del Carmen Chucurí and Chucurí (Santander, Colombia) were studied. The results show that the production of cocoa beans in recent years has become an unattractive investment for the productive activity because the large profit margins are running for the processors of the production chain. Moreover the cocoa farmers in the region face a major financial crisis due to the lack of productivity and competitiveness in the production of cocoa beans.Este trabajo evalúa la competitividad de los productores de cacao en Santander Colombia, mediante el modelo de las cinco fuerzas de Porter (2008), para ello se estudiaron los productores de la región de San Vicente del Chucurí y el Carmen de Chucurí (Santander-Colombia). Los resultados evidencian que la producción de cacao en grano durante los últimos años se ha convertido en una actividad productiva poco atractiva para la inversión debido a que los grandes márgenes de rentabilidad se los están quedando las empresas transformadoras de la cadena productiva. Asimismo, los cacaoteros de la región enfrentan una fuerte crisis financiera debido a la falta de productividad y competitividad en la producción del cacao en grano.application/pdfspaUniversidad Santo Tomás seccional Bucaramangahttp://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832/646Revista Lebret; Núm. 5 (2013); 243-267Lebret; Núm. 5 (2013); 243-2672357-54682145-5996Derechos de autor 2018 Revista Lebrethttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – ColombiaMeasurement the Competitiveness of Cocoa Farmers in Santander, Colombiainfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb111634/36448oai:repository.usta.edu.co:11634/364482023-07-14 16:22:02.307metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co |
dc.title.spa.fl_str_mv |
Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia |
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv |
Measurement the Competitiveness of Cocoa Farmers in Santander, Colombia |
title |
Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia |
spellingShingle |
Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia |
title_short |
Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia |
title_full |
Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia |
title_fullStr |
Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia |
title_full_unstemmed |
Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia |
title_sort |
Medición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombia |
dc.creator.fl_str_mv |
Oliveros, Diana |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Oliveros, Diana |
description |
This paper assesses the competitiveness of cocoa farmers in Santander Colombia, using Porter’s five forces model; for this purpose, the producers of the region of San Vicente del Carmen Chucurí and Chucurí (Santander, Colombia) were studied. The results show that the production of cocoa beans in recent years has become an unattractive investment for the productive activity because the large profit margins are running for the processors of the production chain. Moreover the cocoa farmers in the region face a major financial crisis due to the lack of productivity and competitiveness in the production of cocoa beans. |
publishDate |
2013 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2013-01-01 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2021-09-24T13:35:51Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2021-09-24T13:35:51Z |
dc.type.coarversion.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.drive.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832 10.15332/rl.v0i5.832 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11634/36448 |
url |
http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832 http://hdl.handle.net/11634/36448 |
identifier_str_mv |
10.15332/rl.v0i5.832 |
dc.language.iso.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832/646 |
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv |
Revista Lebret; Núm. 5 (2013); 243-267 |
dc.relation.citationissue.eng.fl_str_mv |
Lebret; Núm. 5 (2013); 243-267 |
dc.relation.citationissue.none.fl_str_mv |
2357-5468 2145-5996 |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
Derechos de autor 2018 Revista Lebret |
dc.rights.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2018 Revista Lebret http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
dc.format.mimetype.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad Santo Tomás seccional Bucaramanga |
institution |
Universidad Santo Tomás |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Universidad Santo Tomás |
repository.mail.fl_str_mv |
noreply@usta.edu.co |
_version_ |
1782026364432416768 |