Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana

Sugar cane is an economically important crop in Ecuador, in 2016 it represented 3.30% of the gross domestic product (GDP). It is considered a direct and indirect source of employment for around 110,000 inhabitants of the population. This work evaluates the emissions of Greenhouse Gases (GHG) from th...

Full description

Autores:
Soto-Cabrera, Angy Isabel
Panimboza-Ojeda, Alexandra Paola
Ramones-Pinargote, Anghello
Pérez-Martínez, Amaury
Sarduy-Pereira, Liliana Bárbara
Diéguez-Santana, Karel
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2020
Institución:
Universidad Santo Tomás
Repositorio:
Repositorio Institucional USTA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repository.usta.edu.co:11634/29566
Acceso en línea:
http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/1999
http://hdl.handle.net/11634/29566
Palabra clave:
Global warming
Climatic change
Crops
Cool Farm Tool
Environmental impacts
Calentamiento global
Cambio climático
Cultivos
Cool Farm Tool
Impactos ambientales
Aquecimento global
Mudança climática
cultivos
Cool Farm Tool
impactos ambientais
Rights
License
Derechos de autor 2020 Ingenio Magno
id SANTTOMAS2_76d27f8f51eb07be736b6cc1e3bb6981
oai_identifier_str oai:repository.usta.edu.co:11634/29566
network_acronym_str SANTTOMAS2
network_name_str Repositorio Institucional USTA
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv Carbon footprint in sugar cane cultivation. Agricultural evaluation of a case study of the ecuadorian amazon
dc.title.alternative.por.fl_str_mv Pegada de carbono na cultivação de cana de açúcar avaliação agrícola de um estudo de caso da amazônia equador
title Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana
spellingShingle Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana
Global warming
Climatic change
Crops
Cool Farm Tool
Environmental impacts
Calentamiento global
Cambio climático
Cultivos
Cool Farm Tool
Impactos ambientales
Aquecimento global
Mudança climática
cultivos
Cool Farm Tool
impactos ambientais
title_short Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana
title_full Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana
title_fullStr Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana
title_full_unstemmed Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana
title_sort Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana
dc.creator.fl_str_mv Soto-Cabrera, Angy Isabel
Panimboza-Ojeda, Alexandra Paola
Ramones-Pinargote, Anghello
Pérez-Martínez, Amaury
Sarduy-Pereira, Liliana Bárbara
Diéguez-Santana, Karel
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv Soto-Cabrera, Angy Isabel
Panimboza-Ojeda, Alexandra Paola
Ramones-Pinargote, Anghello
Pérez-Martínez, Amaury
Sarduy-Pereira, Liliana Bárbara
Diéguez-Santana, Karel
dc.subject.proposal.eng.fl_str_mv Global warming
Climatic change
Crops
Cool Farm Tool
Environmental impacts
topic Global warming
Climatic change
Crops
Cool Farm Tool
Environmental impacts
Calentamiento global
Cambio climático
Cultivos
Cool Farm Tool
Impactos ambientales
Aquecimento global
Mudança climática
cultivos
Cool Farm Tool
impactos ambientais
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv Calentamiento global
Cambio climático
Cultivos
Cool Farm Tool
Impactos ambientales
dc.subject.proposal.por.fl_str_mv Aquecimento global
Mudança climática
cultivos
Cool Farm Tool
impactos ambientais
description Sugar cane is an economically important crop in Ecuador, in 2016 it represented 3.30% of the gross domestic product (GDP). It is considered a direct and indirect source of employment for around 110,000 inhabitants of the population. This work evaluates the emissions of Greenhouse Gases (GHG) from the production of sugarcane from a case study of the Ecuadorian Amazon. The methodology used is the Cool Farm Tool, based on the methods proposed by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). The results of this study show that the production of a ton of sugar cane has a carbon footprint (HC) of 50 kg CO2 equivalent h-1. Direct and indirect field application of N2O and crop residue management were found to significantly affect greenhouse gas (GHG) emissions. The methodology used and the results obtained can be referential to study other agricultural extensions of sugar cane in the Ecuadorian Amazon. Finally, it is suggested that subsequent evaluations of products obtained with sugar cane be carried out to provide relevant information on the contribution.
publishDate 2020
dc.date.accessioned.spa.fl_str_mv 2020-09-04T21:56:34Z
dc.date.available.spa.fl_str_mv 2020-09-04T21:56:34Z
dc.date.issued.spa.fl_str_mv 2020-08-06
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.drive.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.spa.fl_str_mv http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/1999
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11634/29566
url http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/1999
http://hdl.handle.net/11634/29566
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.spa.fl_str_mv http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/1999/1760
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv Ingenio Magno; Vol. 11 Núm. 1 (2020): Ingenio Magno vol. 11-1; 22-32
2422-2399
2145-9282
dc.rights.spa.fl_str_mv Derechos de autor 2020 Ingenio Magno
dc.rights.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2020 Ingenio Magno
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad Santo Tomás Seccional Tunja
institution Universidad Santo Tomás
repository.name.fl_str_mv Repositorio Universidad Santo Tomás
repository.mail.fl_str_mv noreply@usta.edu.co
_version_ 1782026237143678976
spelling Soto-Cabrera, Angy IsabelPanimboza-Ojeda, Alexandra PaolaRamones-Pinargote, AnghelloPérez-Martínez, AmaurySarduy-Pereira, Liliana BárbaraDiéguez-Santana, Karel2020-09-04T21:56:34Z2020-09-04T21:56:34Z2020-08-06http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/1999http://hdl.handle.net/11634/29566Sugar cane is an economically important crop in Ecuador, in 2016 it represented 3.30% of the gross domestic product (GDP). It is considered a direct and indirect source of employment for around 110,000 inhabitants of the population. This work evaluates the emissions of Greenhouse Gases (GHG) from the production of sugarcane from a case study of the Ecuadorian Amazon. The methodology used is the Cool Farm Tool, based on the methods proposed by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). The results of this study show that the production of a ton of sugar cane has a carbon footprint (HC) of 50 kg CO2 equivalent h-1. Direct and indirect field application of N2O and crop residue management were found to significantly affect greenhouse gas (GHG) emissions. The methodology used and the results obtained can be referential to study other agricultural extensions of sugar cane in the Ecuadorian Amazon. Finally, it is suggested that subsequent evaluations of products obtained with sugar cane be carried out to provide relevant information on the contribution.La caña de azúcar es un cultivo económicamente importante en Ecuador, en el 2016 representó el 3,30% del producto interno bruto (PIB). Es considerada una fuente directa e indirecta de empleo para alrededor de 110 000 habitantes de la población. Este trabajo evalúa las emisiones de Gases de Efecto Invernadero (GEI) de la producción de caña de azúcar de un caso de estudio de la amazonia ecuatoriana. La metodología empleada es la herramienta Cool Farm Tool, basada en los métodos propuestos por el Panel Intergubernamental de Cambio Climático (IPCC). Los resultados de este estudio muestran que la producción de una tonelada de caña de azúcar presenta una huella de carbono (HC) de 50 kg CO2 equivalente h-1. Se descubrió que la aplicación en campo directa e indirecta de N2O y el manejo de residuos de cosecha afectan significativamente a las emisiones de gases de efecto invernadero (GEI). La metodología empleada y los resultados obtenidos pueden ser referenciales para estudiar otras extensiones agrícolas de caña de azúcar en la amazonia ecuatoriana. Finalmente, se sugiere que se realicen evaluaciones posteriores de productos que se obtienen con la caña de azúcar para proporcionar información relevante sobre la contribución.A caixa de açúcar é um cultivo econômico importante no Equador, no ano de 2016 representa 3,30% do produto interno bruto (PIB). É considerado um combustível direto e indireto para a redução de 110.000 habitantes da população. Este trabalho avalia as emissões de Gases de Efeito Invernadero (GEI) da produção de caña de açúcar de um caso de estúdio da amazônia ecuatoriana. A metodologia implementada é a ferramenta Cool Farm Tool, baseada nos métodos propostos pelo Painel Intergubernamental de Cambio Climático (IPCC). Os resultados deste estúdio mostram que a produção de uma tonelada de açúcar em caixa apresenta uma quantidade de carbono (HC) de 50 kg de CO2 equivalente h-1. Se você usar o campo de aplicação direta e indireta de N2O e o filtro de resíduos afetados, poderá afetar as emissões de gases de efeito estufa (GEI). A metodologia empregada e os resultados obtenidos são referenciados para estudos de outras extensões agrícolas de café de açúcar na amazônia ecuatoriana. Por fim, sugira que avaliadores posteriores de produtos que obtêm com a caixa de açúcar para obter informações relevantes sobre a contribuição.application/pdfspaUniversidad Santo Tomás Seccional Tunjahttp://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/1999/1760Ingenio Magno; Vol. 11 Núm. 1 (2020): Ingenio Magno vol. 11-1; 22-322422-23992145-9282Derechos de autor 2020 Ingenio Magnohttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la amazonia ecuatorianaCarbon footprint in sugar cane cultivation. Agricultural evaluation of a case study of the ecuadorian amazonPegada de carbono na cultivação de cana de açúcar avaliação agrícola de um estudo de caso da amazônia equadorinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1Global warmingClimatic changeCropsCool Farm ToolEnvironmental impactsCalentamiento globalCambio climáticoCultivosCool Farm ToolImpactos ambientalesAquecimento globalMudança climáticacultivosCool Farm Toolimpactos ambientais11634/29566oai:repository.usta.edu.co:11634/295662023-07-14 16:28:15.162metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co