Pedagogía de la alimentación tradicional

This article is the result of research conducted at the Technical EducationalInstitution Plinio Mendoza Neira in the municipality of Toca, Boyacá (Colombia). The paper shows how the research process was with seventh grade students about ancestral foods: potatoes, ulluco, turnip, oca, squash and bean...

Full description

Autores:
Camargo Coronel, Diana Paola
Tipo de recurso:
Fecha de publicación:
2021
Institución:
Universidad Santo Tomás
Repositorio:
Repositorio Institucional USTA
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repository.usta.edu.co:11634/39367
Acceso en línea:
https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/analisis/article/view/6934
Palabra clave:
ancestral foods
traditional knowledge
education
Alimentos ancestrales
Saberes tradicionales
Educación
alimentos ancestrais
saberes tradicionais
educação
Rights
License
Derechos de autor 2022 Autores/as
id SANTOTOMAS_86e845868e21684bf360570fcb1f7535
oai_identifier_str oai:repository.usta.edu.co:11634/39367
network_acronym_str SANTOTOMAS
network_name_str Repositorio Institucional USTA
repository_id_str
spelling Camargo Coronel, Diana Paola2021-12-20https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/analisis/article/view/693410.15332/21459169.6934This article is the result of research conducted at the Technical EducationalInstitution Plinio Mendoza Neira in the municipality of Toca, Boyacá (Colombia). The paper shows how the research process was with seventh grade students about ancestral foods: potatoes, ulluco, turnip, oca, squash and beans. In this process, participatory action research methodology was used with local knowledgeable people to describe the foods consumed and cultivated since preHispanic times. The text discusses the importance of relating academia, traditional knowledge and food as part of the motivational process of students in the development of commercial agriculture.Este artículo es resultado de una investigación realizada en la Institución Educativa Técnica Plinio Mendoza Neira del municipio de Toca, Boyacá (Colombia). Se muestra cómo fue el proceso investigativo con los estudiantes del grado séptimo acerca de los alimentos ancestrales: papa, ruba, nabo, ibia, calabaza y frijol. En dicho proceso se utilizó la metodología de la investigación acción participativa con los sabedores locales para describir los alimentos consumidos y cultivados desde épocas prehispánicas. El texto habla de la importancia de relacionar la academia, los conocimientos tradicionales y los alimentos como parte del proceso motivacional de los estudiantes en el desarrollo de una agricultura comercial.  O presente artigo é o resultado da pesquisa realizada na Instituição Educativa Técnica Plinio Mendoza Neira do município de Toca, Boyacá, Colômbia. O texto mostra como foi o processo de pesquisa com os alunos do sétimo ano sobre os alimentos ancestrais: batata, oluco, nabo, oca, abóbora e feijão. Nesse processo, foi utilizada a metodologia da pesquisa-ação participativa com os sabedores locais para descrever os alimentos consumidos e cultivados desde épocas pré-hispânicas. O texto fala da importância de relacionar a academia, os onhecimentos tradicionais e os alimentos como parte do processo motivacional dos estudantes no desenvolvimento de uma agricultura comercial. application/pdfspaUniversidad Santo Tomás, Bogotá, Colombiahttps://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/analisis/article/view/6934/6515Analisis; Vol. 54 No. 100 (2022): Edición misceláneaAnálisis; Vol. 54 Núm. 100 (2022): Edición misceláneaAnalisis; v. 54 n. 100 (2022): Edición miscelánea2145-91690120-8454Derechos de autor 2022 Autores/ashttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Pedagogía de la alimentación tradicionalPedagogy of ancestral foodPedagogia da alimentação ancestralinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1ancestral foodstraditional knowledgeeducationAlimentos ancestralesSaberes tradicionalesEducaciónalimentos ancestraissaberes tradicionaiseducação11634/39367oai:repository.usta.edu.co:11634/393672023-07-14 16:15:04.699metadata only accessRepositorio Universidad Santo Tomásnoreply@usta.edu.co
dc.title.spa.fl_str_mv Pedagogía de la alimentación tradicional
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv Pedagogy of ancestral food
dc.title.alternative.por.fl_str_mv Pedagogia da alimentação ancestral
title Pedagogía de la alimentación tradicional
spellingShingle Pedagogía de la alimentación tradicional
ancestral foods
traditional knowledge
education
Alimentos ancestrales
Saberes tradicionales
Educación
alimentos ancestrais
saberes tradicionais
educação
title_short Pedagogía de la alimentación tradicional
title_full Pedagogía de la alimentación tradicional
title_fullStr Pedagogía de la alimentación tradicional
title_full_unstemmed Pedagogía de la alimentación tradicional
title_sort Pedagogía de la alimentación tradicional
dc.creator.fl_str_mv Camargo Coronel, Diana Paola
dc.contributor.author.none.fl_str_mv Camargo Coronel, Diana Paola
dc.subject.proposal.eng.fl_str_mv ancestral foods
traditional knowledge
education
topic ancestral foods
traditional knowledge
education
Alimentos ancestrales
Saberes tradicionales
Educación
alimentos ancestrais
saberes tradicionais
educação
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv Alimentos ancestrales
Saberes tradicionales
Educación
dc.subject.proposal.por.fl_str_mv alimentos ancestrais
saberes tradicionais
educação
description This article is the result of research conducted at the Technical EducationalInstitution Plinio Mendoza Neira in the municipality of Toca, Boyacá (Colombia). The paper shows how the research process was with seventh grade students about ancestral foods: potatoes, ulluco, turnip, oca, squash and beans. In this process, participatory action research methodology was used with local knowledgeable people to describe the foods consumed and cultivated since preHispanic times. The text discusses the importance of relating academia, traditional knowledge and food as part of the motivational process of students in the development of commercial agriculture.
publishDate 2021
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2021-12-20
dc.type.coarversion.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
dc.type.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.type.drive.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/analisis/article/view/6934
10.15332/21459169.6934
url https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/analisis/article/view/6934
identifier_str_mv 10.15332/21459169.6934
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/analisis/article/view/6934/6515
dc.relation.citationissue.eng.fl_str_mv Analisis; Vol. 54 No. 100 (2022): Edición miscelánea
dc.relation.citationissue.spa.fl_str_mv Análisis; Vol. 54 Núm. 100 (2022): Edición miscelánea
dc.relation.citationissue.por.fl_str_mv Analisis; v. 54 n. 100 (2022): Edición miscelánea
dc.relation.citationissue.none.fl_str_mv 2145-9169
0120-8454
dc.rights.spa.fl_str_mv Derechos de autor 2022 Autores/as
dc.rights.coar.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2022 Autores/as
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.format.mimetype.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.spa.fl_str_mv Universidad Santo Tomás, Bogotá, Colombia
institution Universidad Santo Tomás
repository.name.fl_str_mv Repositorio Universidad Santo Tomás
repository.mail.fl_str_mv noreply@usta.edu.co
_version_ 1800800496093495297