Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano
The present project shows the different studies that must be carried out to produce and to commercialize Arepas of Banana precocidas with cheese; being in the market research where the principal characteristics are recorded to bearing in mind in order that the product could be commercialized; as wel...
- Autores:
-
Castaño Iral, Andrea
Duque Puerta, Luís Enrique
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2013
- Institución:
- Universidad del Quindío
- Repositorio:
- Repositorio Universidad del Quindío
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/2123
- Acceso en línea:
- https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/2123
- Palabra clave:
- Estudio de factibilidad
derivados de plátano
- Rights
- openAccess
- License
- Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013
id |
RUQUINDIO2_d9c370c8c80a4eb25cbcbdaa21eabb6a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/2123 |
network_acronym_str |
RUQUINDIO2 |
network_name_str |
Repositorio Universidad del Quindío |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano |
title |
Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano |
spellingShingle |
Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano Estudio de factibilidad derivados de plátano |
title_short |
Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano |
title_full |
Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano |
title_fullStr |
Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano |
title_full_unstemmed |
Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano |
title_sort |
Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátano |
dc.creator.fl_str_mv |
Castaño Iral, Andrea Duque Puerta, Luís Enrique |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Universidad del Quindío - Colombia - Asesor - Juan Carlos Sánchez Zuluaga |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
Castaño Iral, Andrea Duque Puerta, Luís Enrique |
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv |
Estudio de factibilidad derivados de plátano |
topic |
Estudio de factibilidad derivados de plátano |
description |
The present project shows the different studies that must be carried out to produce and to commercialize Arepas of Banana precocidas with cheese; being in the market research where the principal characteristics are recorded to bearing in mind in order that the product could be commercialized; as well as an analysis detailed on the information gathered across surveys to determine the preferences of the consumers, giving response to the variables of market (Price, Product, Promotion, Plaza). By means of the technical study there decides the availability of raw, cardinal material, as well as the location of the business in order to give beginning to the company. Of equal form the necessary process is announced to produce the Arepas of Banana expiring with the procedure needed in the relating thing with the food manipulation. In the related thing to the administrative and legal study it appears since it is the structure organizational of the company Areplátano S.A.S., as the diverse functions of each one of the collaborators, who work bearing the basic elements in mind for a good performance (Service - Quality - Profitability). The study indicates how the company is shaped (his mission, vision, aims, values) in addition it does emphasis in the legal aspect for the constitution and functioning of the company. It is necessary to highlight the environmental modal to bearing in mind to invest, hereby the negative impact is minimized opposite to the environment; likewise it mentions the policies and programs to do a rational use of the resources in the company. Finally there is approached the financial study and the financial evaluation of the investment, where in the first one there are specified the initial investments that must be done, the operational costs are quantified projected to five years and there are elaborated the basic pro forma conditions. In the second one the investment is evaluated by the mathematical methods existing financiers, which determines the opportunity of existing business and the good conditions on which it would produce the new company, especially for the partners or investors. |
publishDate |
2013 |
dc.date.issued.spa.fl_str_mv |
2013-02-17 |
dc.date.accessioned.spa.fl_str_mv |
2017-10-06T20:04:37Z |
dc.date.available.spa.fl_str_mv |
2017-10-06T20:04:37Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado - Pregrado |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.driver.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.type.version.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/draft |
dc.type.content.spa.fl_str_mv |
Text |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/TP |
dc.type.coarversion.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
status_str |
draft |
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/2123 |
url |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/2123 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013 |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv |
Ciencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios Distancia |
institution |
Universidad del Quindío |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/21372184-968f-4d23-9368-06721ae4a825/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/7888451b-30b4-4735-a379-b4519fda53e5/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9836cece-6578-4cb7-86b9-b493649bcda9/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/31fe77d5-c047-4ab1-9436-8a8cbf076c12/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
530f232a7f8e0b7f868f2523143dc9b1 4ca7cdeaeb688209c8d67e3d5c98bd40 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 411437f71c4a479de9a04a9d025a72dd |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital Universidad del Quindío |
repository.mail.fl_str_mv |
bdigital@metabiblioteca.com |
_version_ |
1812205347551576064 |
spelling |
Universidad del Quindío - Colombia - Asesor - Juan Carlos Sánchez ZuluagaCastaño Iral, AndreaDuque Puerta, Luís Enrique2017-10-06T20:04:37Z2017-10-06T20:04:37Z2013-02-17https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/2123The present project shows the different studies that must be carried out to produce and to commercialize Arepas of Banana precocidas with cheese; being in the market research where the principal characteristics are recorded to bearing in mind in order that the product could be commercialized; as well as an analysis detailed on the information gathered across surveys to determine the preferences of the consumers, giving response to the variables of market (Price, Product, Promotion, Plaza). By means of the technical study there decides the availability of raw, cardinal material, as well as the location of the business in order to give beginning to the company. Of equal form the necessary process is announced to produce the Arepas of Banana expiring with the procedure needed in the relating thing with the food manipulation. In the related thing to the administrative and legal study it appears since it is the structure organizational of the company Areplátano S.A.S., as the diverse functions of each one of the collaborators, who work bearing the basic elements in mind for a good performance (Service - Quality - Profitability). The study indicates how the company is shaped (his mission, vision, aims, values) in addition it does emphasis in the legal aspect for the constitution and functioning of the company. It is necessary to highlight the environmental modal to bearing in mind to invest, hereby the negative impact is minimized opposite to the environment; likewise it mentions the policies and programs to do a rational use of the resources in the company. Finally there is approached the financial study and the financial evaluation of the investment, where in the first one there are specified the initial investments that must be done, the operational costs are quantified projected to five years and there are elaborated the basic pro forma conditions. In the second one the investment is evaluated by the mathematical methods existing financiers, which determines the opportunity of existing business and the good conditions on which it would produce the new company, especially for the partners or investors.El presente proyecto muestra los diferentes estudios que se deben llevar a cabo para producir y comercializar Arepas de Plátano precocidas con queso; siendo en el estudio de mercado en donde se consignan las principales características a tener en cuenta para que el producto se pueda comercializar; así como un análisis detallado sobre la información recolectada a través de encuestas para determinar las preferencias de los consumidores, dando respuesta a las variables de mercado (Precio, Producto, Promoción, Plaza). Por medio del estudio técnico se determina la disponibilidad de materia prima, capital, así como la ubicación del negocio con el fin de dar comienzo a la empresa. De igual forma se da a conocer el proceso necesario para producir las Arepas de Plátano cumpliendo con las normas requeridas en lo concerniente con la manipulación de alimentos. En lo relacionado con el estudio administrativo y legal se muestra como es la estructura organizacional de la empresa Areplátano S.A.S., al igual que las diversas funciones de cada uno de los colaboradores, quienes trabajan teniendo en cuenta los elementos primordiales para un buen desempeño (Servicio – Calidad – Rentabilidad). El estudio indica cómo está conformada la empresa (su misión, visión, objetivos, valores) además hace énfasis en el aspecto legal para la constitución y funcionamiento de la empresa. Cabe resaltar el referente ambiental a tener en cuenta para invertir, de esta manera se minimiza el impacto negativo frente al ambiente; así mismo menciona las políticas y programas para hacer un uso racional de los recursos en la empresa. Finalmente se aborda el estudio financiero y la evaluación financiera de la inversión, donde en el primero se especifican las inversiones iniciales que se deben hacer, se cuantifican los costos operacionales proyectados a cinco años y se elaboran los estados básicos proforma. En el segundo se evalúa la inversión con los métodos matemáticos financieros existentes, lo cual determina la oportunidad de negocio existente y las buenas condiciones sobre las cuales operaría la nueva empresa, especialmente para los socios o inversionistas.1. Tema de investigación .............................................................. 21 2. Problema de investigación ...................................................... 22 3. Objetivos ................................................................................. 25 4. Justificación ............................................................................... 26 5. Marco de referencia .................................................................. 27 6. Aspectos metodológicos .......................................................... 47 7. Diseño de la investigación ........................................................ 50 8. Cronograma ............................................................................ 52 9. Presupuesto ............................................................................. 53 10. Estudio de mercado ................................................................ 54 11. Estudio técnico ....................................................................... 103 12. Estudio administrativo y legal ................................................. 127 13. Estudio financiero .................................................................. 144 14. Evaluación del proyecto ......................................................... 174PregradoAdministrador de Negociosapplication/pdfspaDerechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Estudio de factibilidad para crear una empresa en la ciudad de Pereira, para producir y comercializar un producto elaborado a base de plátanoTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1finfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/draftTexthttps://purl.org/redcol/resource_type/TPhttp://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcceEstudio de factibilidadderivados de plátanoCiencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios DistanciaPublicationTHUMBNAILANDREA CASTAÑO.pdf.jpgANDREA CASTAÑO.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg6585https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/21372184-968f-4d23-9368-06721ae4a825/download530f232a7f8e0b7f868f2523143dc9b1MD54TEXTANDREA CASTAÑO.pdf.txtANDREA CASTAÑO.pdf.txtExtracted texttext/plain251442https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/7888451b-30b4-4735-a379-b4519fda53e5/download4ca7cdeaeb688209c8d67e3d5c98bd40MD53LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9836cece-6578-4cb7-86b9-b493649bcda9/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52ORIGINALANDREA CASTAÑO.pdfANDREA CASTAÑO.pdfapplication/pdf4335155https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/31fe77d5-c047-4ab1-9436-8a8cbf076c12/download411437f71c4a479de9a04a9d025a72ddMD51001/2123oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/21232024-06-07 10:46:14.557https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2013restrictedhttps://bdigital.uniquindio.edu.coBiblioteca Digital Universidad del Quindíobdigital@metabiblioteca.com |