Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda
On The developed project CUPID CHOCOLATES, different themes were proposed in the Business Administration program with an emphasis in International Business, and counting with the knowledge and tools to do this project in a practical way. With the development of market research, organizational, techn...
- Autores:
-
Fadul González, Carmelo Segundo
Gañan Andica, Ilda Lucía
Caro Zamudio, María Elena
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2012
- Institución:
- Universidad del Quindío
- Repositorio:
- Repositorio Universidad del Quindío
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/2385
- Acceso en línea:
- https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/2385
- Palabra clave:
- Estudio de factibilidad
productora y comercializadora de chocolates
- Rights
- openAccess
- License
- Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2012
id |
RUQUINDIO2_5f14fc66fb7f46dd5f9815c7ee686f51 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/2385 |
network_acronym_str |
RUQUINDIO2 |
network_name_str |
Repositorio Universidad del Quindío |
repository_id_str |
|
dc.title.spa.fl_str_mv |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda |
title |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda |
spellingShingle |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda Estudio de factibilidad productora y comercializadora de chocolates |
title_short |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda |
title_full |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda |
title_fullStr |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda |
title_full_unstemmed |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda |
title_sort |
Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira Risaralda |
dc.creator.fl_str_mv |
Fadul González, Carmelo Segundo Gañan Andica, Ilda Lucía Caro Zamudio, María Elena |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Universidad del Quindío - Colombia - Director - Edgar Cruz Henao |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
Fadul González, Carmelo Segundo Gañan Andica, Ilda Lucía Caro Zamudio, María Elena |
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv |
Estudio de factibilidad productora y comercializadora de chocolates |
topic |
Estudio de factibilidad productora y comercializadora de chocolates |
description |
On The developed project CUPID CHOCOLATES, different themes were proposed in the Business Administration program with an emphasis in International Business, and counting with the knowledge and tools to do this project in a practical way. With the development of market research, organizational, technical and financial support for determining the feasibility of the creation of this company. An analysis is made to know to what extent the project is feasible, taking into account all there is available for execution (resources, benefits, regional development, and policies among others) and also taking into consideration all elements that limit their execution as socio-economic factors, norms and others. CHOCOLATES CUPID is a company located in Pereira Risaralda. Its objective will be to process and market acidy chocolates with flavors such as: passion fruit, pineapple, lemon, tangerine, among others. Our main focus is to learn from different approaches (marketing, technical, administrative, legal, economic and financial) the ability to process and market these products, to consolidate the company's business idea. In order to fulfill the objectives proposed above, we referenced the methodology and specific techniques such as surveys, to help significantly in the study of the project mentioned above. According to the research results, we applied data processing techniques, in order to establish trends and preferences. Projections were made in the target population to introduce this innovation, in order to become a business opportunity. In this logical order, the processing of information and therefore the results are supported by the statistical tool. In this case, fundamental research, to universally validate conclusions that contribute knowledge in the field of Administration. 3 Invetigative |
publishDate |
2012 |
dc.date.issued.spa.fl_str_mv |
2012-12-20 |
dc.date.accessioned.spa.fl_str_mv |
2017-10-23T20:38:21Z |
dc.date.available.spa.fl_str_mv |
2017-10-23T20:38:21Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado - Pregrado |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.driver.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.type.version.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/draft |
dc.type.content.spa.fl_str_mv |
Text |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
https://purl.org/redcol/resource_type/TP |
dc.type.coarversion.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
status_str |
draft |
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/2385 |
url |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/2385 |
dc.language.iso.spa.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2012 |
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2012 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv |
Ciencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios Distancia |
institution |
Universidad del Quindío |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9f350b84-e4a5-4462-b6b9-8069df714282/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/32d62764-3970-4188-a318-2867c5b0c2c8/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/604db89d-6c3e-43e4-a33f-f8f8577f42a1/download https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/e2fbaa38-353b-4d8e-ba58-b22d4767f087/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
e5fb252ecf8417a6220cc36e7420fbcc 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 cb3efb19b894408dfe55d5f859399ebc 433be79abd878cf77d919a8863ebb75a |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital Universidad del Quindío |
repository.mail.fl_str_mv |
bdigital@metabiblioteca.com |
_version_ |
1812205349841666048 |
spelling |
Universidad del Quindío - Colombia - Director - Edgar Cruz HenaoFadul González, Carmelo SegundoGañan Andica, Ilda LucíaCaro Zamudio, María Elena2017-10-23T20:38:21Z2017-10-23T20:38:21Z2012-12-20https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/2385On The developed project CUPID CHOCOLATES, different themes were proposed in the Business Administration program with an emphasis in International Business, and counting with the knowledge and tools to do this project in a practical way. With the development of market research, organizational, technical and financial support for determining the feasibility of the creation of this company. An analysis is made to know to what extent the project is feasible, taking into account all there is available for execution (resources, benefits, regional development, and policies among others) and also taking into consideration all elements that limit their execution as socio-economic factors, norms and others. CHOCOLATES CUPID is a company located in Pereira Risaralda. Its objective will be to process and market acidy chocolates with flavors such as: passion fruit, pineapple, lemon, tangerine, among others. Our main focus is to learn from different approaches (marketing, technical, administrative, legal, economic and financial) the ability to process and market these products, to consolidate the company's business idea. In order to fulfill the objectives proposed above, we referenced the methodology and specific techniques such as surveys, to help significantly in the study of the project mentioned above. According to the research results, we applied data processing techniques, in order to establish trends and preferences. Projections were made in the target population to introduce this innovation, in order to become a business opportunity. In this logical order, the processing of information and therefore the results are supported by the statistical tool. In this case, fundamental research, to universally validate conclusions that contribute knowledge in the field of Administration. 3 InvetigativeEn el proyecto CHOCOLATES CUPIDO se desarrollan los diferentes temas propuestos en el programa Administración de Negocios con énfasis en Negocios Internacionales, contando así con los conocimientos y herramientas necesarias para realizar en forma práctica este proyecto, contando con el desarrollo de estudios de mercado, organizacional, técnico y financiero que permitan determinar la factibilidad de la creación de esta empresa. Se realiza un análisis general en busca de conocer hasta qué punto es factible llegar en la implementación del proyecto, teniendo en cuenta todos aquellos elementos disponibles para su ejecución (recursos, beneficios, desarrollo de la región, políticas, entre otros aspectos) al igual que todos los elementos que limitan su realización como factores socio-económicos, normatividades y otros. CHOCOLATES CUPIDO será una empresa ubicada en la ciudad Pereira Risaralda. Su objeto social consistirá en procesar y comercializar chocolates con sabores ácidos, como por ejemplo: maracuyá, lulo, limón, mandarina, entre otros. Con la elaboración de este proyecto se tiene como objetivo, conocer desde los diferentes enfoques (mercado, técnico, administrativo, legal, económico y financiero) la factibilidad de procesar y comercializar dichos productos, de manera que se pueda consolidar la empresa como idea de negocio Para lograr llevar a cabo el cumplimiento de los objetivos antes propuestos se toma como referencia la metodología y técnica especifica como las encuestas, que ayudarán de manera significativa en el aporte para el estudio del problema identificado. De acuerdo a los resultados de la investigación se aplicaran las técnicas de procesamiento de datos, de manera que se permita establecer las tendencias, gustos, preferencias, para hacer proyecciones, dentro de la población seleccionada para introducir esta innovación, que se convierte en una oportunidad de negocios.1. Título ......................................................................................... 24 2. Problema de investigación ......................................................... 25 3. Objetivos de la investigación ...................................................... 29 4. Justificación de la investigación ................................................. 30 5. Marco de referencia ................................................................... 32 6. Operacionalización de variables e indicadores .......................... 42 7. Diseño metodológico .................................................................. 42 8. Presupuesto ............................................................................... 47 9. Cronograma de actividades ........................................................ 49 10. Estudio de mercado .................................................................. 50 11. Estudio técnico .......................................................................... 75 12. Estudio administrativo y legal .................................................... 97 13. Estudio financiero ..................................................................... 125 14. Evaluación del proyecto ........................................................... 149PregradoAdministrador de Negociosapplication/pdfspaDerechos Reservados - Universidad del Quindio, 2012https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Estudio de factibilidad para la creación de una empresa procesadora y comercializadora de chocolates con sabores a fruta acidas, en la ciudad de Pereira RisaraldaTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1finfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/draftTexthttps://purl.org/redcol/resource_type/TPhttp://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcceEstudio de factibilidadproductora y comercializadora de chocolatesCiencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios DistanciaPublicationTHUMBNAIL_PROYECTO.pdf.jpg_PROYECTO.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg7194https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9f350b84-e4a5-4462-b6b9-8069df714282/downloade5fb252ecf8417a6220cc36e7420fbccMD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/32d62764-3970-4188-a318-2867c5b0c2c8/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52ORIGINAL_PROYECTO.pdf_PROYECTO.pdfapplication/pdf3149396https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/604db89d-6c3e-43e4-a33f-f8f8577f42a1/downloadcb3efb19b894408dfe55d5f859399ebcMD51TEXT_PROYECTO.pdf.txt_PROYECTO.pdf.txtExtracted texttext/plain222462https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/e2fbaa38-353b-4d8e-ba58-b22d4767f087/download433be79abd878cf77d919a8863ebb75aMD53001/2385oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/23852024-06-07 10:47:34.334https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Derechos Reservados - Universidad del Quindio, 2012restrictedhttps://bdigital.uniquindio.edu.coBiblioteca Digital Universidad del Quindíobdigital@metabiblioteca.com |