Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío

Water is a demanded object for all living species, and contributes to society development. Thus it is necessary its study and that is why a study of wasted water was carried out in four places of SENA Agroindustrial from Quindío, Livestock, Pig production, Milk Laboratory and Administrative Block, a...

Full description

Autores:
Nieto Hernández, Luisa Fernanda
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2012
Institución:
Universidad del Quindío
Repositorio:
Repositorio Universidad del Quindío
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/4009
Acceso en línea:
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/4009
Palabra clave:
Aguas residuales
Parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos
Rights
openAccess
License
Derechos Reservados - Universidad del Quindio
id RUQUINDIO2_27b8bad63ddfd44b67f5c895340699f4
oai_identifier_str oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/4009
network_acronym_str RUQUINDIO2
network_name_str Repositorio Universidad del Quindío
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
title Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
spellingShingle Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
Aguas residuales
Parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos
title_short Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
title_full Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
title_fullStr Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
title_full_unstemmed Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
title_sort Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
dc.creator.fl_str_mv Nieto Hernández, Luisa Fernanda
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv Universidad del Quindío- Colombia - Asesor-Fernando Augusto Jara Químico Universidad Del Quindío
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv Nieto Hernández, Luisa Fernanda
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv Aguas residuales
Parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos
topic Aguas residuales
Parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos
description Water is a demanded object for all living species, and contributes to society development. Thus it is necessary its study and that is why a study of wasted water was carried out in four places of SENA Agroindustrial from Quindío, Livestock, Pig production, Milk Laboratory and Administrative Block, analyzing physical-chemical and bacteriological parameters in the laboratories of Universidad del Quindío and C.R.Q.; taking in total eight compound samples, carried out in four sampling each one, through volumetrical samples; for the analysis of the results it was carried out a Krusskall-Wallis test and moreover a Pearson correlation analysis between the Physical Chemical and bacteriological parameters. Finally, the averages of organical charges were obtained. The results showed that the averages of DBOs and DQO were the highest for pig production (9.522 mg/l O2) respectively; in the Milk laboratory the results showed high averages of OD (1,88 mg/l O2), SS (3.447 mg/l), ST (19.502 mg/l) y STD (16.024 mg/l), being on contrast with the PH value ( 5,48 Units), while the Administrative Block, Pig production and Livestock had the highest values respectively regarding with CF (1,60 UFC/100 ml, 3,60 UFC/100 ml and 1,8 UFC/100 ml) and CT (5,50 UFC/100 ml, 5,60 UFC/100 ml and 2,10 UFC/100 ml). To conclude, for places which were tested contribute to the contamination of La Florida brook in its high zone and to the generation of odours which are perceived in the surrounded area, according to the Act 1594 of 1984; thus, some mitigation recommendations are suggested.
publishDate 2012
dc.date.issued.spa.fl_str_mv 2012-12-21
dc.date.accessioned.spa.fl_str_mv 2018-03-05T13:53:56Z
dc.date.available.spa.fl_str_mv 2018-03-05T13:53:56Z
dc.type.spa.fl_str_mv Trabajo de grado - Pregrado
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
dc.type.driver.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type.version.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
dc.type.content.spa.fl_str_mv Text
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv https://purl.org/redcol/resource_type/TP
format http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
status_str acceptedVersion
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/4009
url https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/4009
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.spa.fl_str_mv Derechos Reservados - Universidad del Quindio
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Derechos Reservados - Universidad del Quindio
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv Educación - Licenciatura en Biología y Educación Ambiental
institution Universidad del Quindío
bitstream.url.fl_str_mv https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/5e7541cc-51dc-4f57-bbec-2e4c02395d66/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/18db7d37-5c02-43b4-8384-73372ac7c139/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9b33c4f4-1a92-47ae-af7c-7dcb691006b9/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/88bfa148-ac76-4987-a52d-dc00f7563a2d/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/d8a61590-0dbe-4baf-bd91-89dea05054e6/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/292f0a6c-b279-4e03-b62c-b5bfa2591cb3/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/867d7dd2-2896-413c-8c2b-878d70d8e71f/download
bitstream.checksum.fl_str_mv 7adfe6c3d36625c51bf8ebe621e8055a
a70d021f1cc1b0ad6da4a29443f0455d
3bb1355a81bfe5da40b4b8f9c5341db0
63cd51f59355b7b5bcf9a1f6de032908
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
0e5cc0c981665910567411ed55c8eef0
c3fe838cfad45acbecafd2624b5f24a9
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital Universidad del Quindío
repository.mail.fl_str_mv bdigital@metabiblioteca.com
_version_ 1812205346359345152
spelling Universidad del Quindío- Colombia - Asesor-Fernando Augusto Jara Químico Universidad Del QuindíoNieto Hernández, Luisa Fernanda2018-03-05T13:53:56Z2018-03-05T13:53:56Z2012-12-21https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/4009Water is a demanded object for all living species, and contributes to society development. Thus it is necessary its study and that is why a study of wasted water was carried out in four places of SENA Agroindustrial from Quindío, Livestock, Pig production, Milk Laboratory and Administrative Block, analyzing physical-chemical and bacteriological parameters in the laboratories of Universidad del Quindío and C.R.Q.; taking in total eight compound samples, carried out in four sampling each one, through volumetrical samples; for the analysis of the results it was carried out a Krusskall-Wallis test and moreover a Pearson correlation analysis between the Physical Chemical and bacteriological parameters. Finally, the averages of organical charges were obtained. The results showed that the averages of DBOs and DQO were the highest for pig production (9.522 mg/l O2) respectively; in the Milk laboratory the results showed high averages of OD (1,88 mg/l O2), SS (3.447 mg/l), ST (19.502 mg/l) y STD (16.024 mg/l), being on contrast with the PH value ( 5,48 Units), while the Administrative Block, Pig production and Livestock had the highest values respectively regarding with CF (1,60 UFC/100 ml, 3,60 UFC/100 ml and 1,8 UFC/100 ml) and CT (5,50 UFC/100 ml, 5,60 UFC/100 ml and 2,10 UFC/100 ml). To conclude, for places which were tested contribute to the contamination of La Florida brook in its high zone and to the generation of odours which are perceived in the surrounded area, according to the Act 1594 of 1984; thus, some mitigation recommendations are suggested.El agua es objeto de demanda para todas las especies de vida y contribuye al desarrollo de la sociedad, por lo que es necesario su estudio. Por ende se realizó un estudio de aguas residuales, en cuatro sitios del SENA Agroindustrial Regional Quindío: Ganadería, Porcicultura, Laboratorio de Lácteos y el Bloque Administrativo; se analizaron parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos, en el laboratorio de Aguas de la Universidad del Quindío y el laboratorio de la C.R.Q; tomando en total 8 muestras compuestas, realizadas en dos fases de cuatro muestreos cada uno, mediante muestras volumétricas; para el análisis de los resultados se realizó la prueba de Kruskall-Wallis y posteriormente un análisis de correlación de Pearson entre los parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos. Por último se obtuvieron los promedios de cargas orgánicas. Los resultados muestran que los promedios de DBO5 y DQO fueron los más altos para porcicultura (9.522 mg/l O2 y 14.617,50 mg/l O2 ) respectivamente ; En el Laboratorio de Lácteos resultaron valores promedios altos de OD(1,88 mg/l O2) ,SS(3.447 mg/l), ST(19.502 mg/l) y STD(16.024 mg/l),siendo contrario en el valor de pH(5,48 Unidades), mientras que en el Bloque Administrativo, Porcicultura y Ganadería fueron los valores más altos respectivamente en cuanto a CF(1,60 UFC/100 ml, 3,60 UFC/100 ml y 1,8 UFC/100 ml) y CT(5,50 UFC/100 ml, 5,60 UFC/100 ml y 2,10 UFC/100 ml). En Conclusión los cuatro sitios muestreados contribuyen a la contaminación de la quebrada La Florida en su zona alta y a la generación de malos olores que son percibidos en sectores aledaños a ésta, según el Decreto 1594 de 1984 para lo cual se plantea algunas recomendaciones de mitigación.PregradoLicenciado en Biología y Educación Ambientalapplication/pdfspaDerechos Reservados - Universidad del Quindiohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional QuindíoTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1finfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionTexthttps://purl.org/redcol/resource_type/TPAguas residualesParámetros Físico-Químicos y BacteriológicosEducación - Licenciatura en Biología y Educación AmbientalPublicationTHUMBNAILPORTADA - copia.pdf.jpgPORTADA - copia.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg5738https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/5e7541cc-51dc-4f57-bbec-2e4c02395d66/download7adfe6c3d36625c51bf8ebe621e8055aMD56FINAL- FINAL.pdf.jpgFINAL- FINAL.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg14766https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/18db7d37-5c02-43b4-8384-73372ac7c139/downloada70d021f1cc1b0ad6da4a29443f0455dMD57TEXTPORTADA - copia.pdf.txtPORTADA - copia.pdf.txtExtracted texttext/plain863https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9b33c4f4-1a92-47ae-af7c-7dcb691006b9/download3bb1355a81bfe5da40b4b8f9c5341db0MD54FINAL- FINAL.pdf.txtFINAL- FINAL.pdf.txtExtracted texttext/plain43154https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/88bfa148-ac76-4987-a52d-dc00f7563a2d/download63cd51f59355b7b5bcf9a1f6de032908MD55LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/d8a61590-0dbe-4baf-bd91-89dea05054e6/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53ORIGINALPORTADA - copia.pdfPORTADA - copia.pdfPORTADA - copia.pdfapplication/pdf7848https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/292f0a6c-b279-4e03-b62c-b5bfa2591cb3/download0e5cc0c981665910567411ed55c8eef0MD51FINAL- FINAL.pdfFINAL- FINAL.pdfFINAL- FINAL.pdfapplication/pdf355133https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/867d7dd2-2896-413c-8c2b-878d70d8e71f/downloadc3fe838cfad45acbecafd2624b5f24a9MD52001/4009oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/40092024-06-07 10:45:21.802https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Derechos Reservados - Universidad del Quindiorestrictedhttps://bdigital.uniquindio.edu.coBiblioteca Digital Universidad del Quindíobdigital@metabiblioteca.com