Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional Quindío
Water is a demanded object for all living species, and contributes to society development. Thus it is necessary its study and that is why a study of wasted water was carried out in four places of SENA Agroindustrial from Quindío, Livestock, Pig production, Milk Laboratory and Administrative Block, a...
- Autores:
-
Nieto Hernández, Luisa Fernanda
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2012
- Institución:
- Universidad del Quindío
- Repositorio:
- Repositorio Universidad del Quindío
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/4009
- Acceso en línea:
- https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/4009
- Palabra clave:
- Aguas residuales
Parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos
- Rights
- openAccess
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- Derechos Reservados - Universidad del Quindio
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Water is a demanded object for all living species, and contributes to society development. Thus it is necessary its study and that is why a study of wasted water was carried out in four places of SENA Agroindustrial from Quindío, Livestock, Pig production, Milk Laboratory and Administrative Block, analyzing physical-chemical and bacteriological parameters in the laboratories of Universidad del Quindío and C.R.Q.; taking in total eight compound samples, carried out in four sampling each one, through volumetrical samples; for the analysis of the results it was carried out a Krusskall-Wallis test and moreover a Pearson correlation analysis between the Physical Chemical and bacteriological parameters. Finally, the averages of organical charges were obtained. The results showed that the averages of DBOs and DQO were the highest for pig production (9.522 mg/l O2) respectively; in the Milk laboratory the results showed high averages of OD (1,88 mg/l O2), SS (3.447 mg/l), ST (19.502 mg/l) y STD (16.024 mg/l), being on contrast with the PH value ( 5,48 Units), while the Administrative Block, Pig production and Livestock had the highest values respectively regarding with CF (1,60 UFC/100 ml, 3,60 UFC/100 ml and 1,8 UFC/100 ml) and CT (5,50 UFC/100 ml, 5,60 UFC/100 ml and 2,10 UFC/100 ml). To conclude, for places which were tested contribute to the contamination of La Florida brook in its high zone and to the generation of odours which are perceived in the surrounded area, according to the Act 1594 of 1984; thus, some mitigation recommendations are suggested. |
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The results showed that the averages of DBOs and DQO were the highest for pig production (9.522 mg/l O2) respectively; in the Milk laboratory the results showed high averages of OD (1,88 mg/l O2), SS (3.447 mg/l), ST (19.502 mg/l) y STD (16.024 mg/l), being on contrast with the PH value ( 5,48 Units), while the Administrative Block, Pig production and Livestock had the highest values respectively regarding with CF (1,60 UFC/100 ml, 3,60 UFC/100 ml and 1,8 UFC/100 ml) and CT (5,50 UFC/100 ml, 5,60 UFC/100 ml and 2,10 UFC/100 ml). To conclude, for places which were tested contribute to the contamination of La Florida brook in its high zone and to the generation of odours which are perceived in the surrounded area, according to the Act 1594 of 1984; thus, some mitigation recommendations are suggested.El agua es objeto de demanda para todas las especies de vida y contribuye al desarrollo de la sociedad, por lo que es necesario su estudio. Por ende se realizó un estudio de aguas residuales, en cuatro sitios del SENA Agroindustrial Regional Quindío: Ganadería, Porcicultura, Laboratorio de Lácteos y el Bloque Administrativo; se analizaron parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos, en el laboratorio de Aguas de la Universidad del Quindío y el laboratorio de la C.R.Q; tomando en total 8 muestras compuestas, realizadas en dos fases de cuatro muestreos cada uno, mediante muestras volumétricas; para el análisis de los resultados se realizó la prueba de Kruskall-Wallis y posteriormente un análisis de correlación de Pearson entre los parámetros Físico-Químicos y Bacteriológicos. Por último se obtuvieron los promedios de cargas orgánicas. Los resultados muestran que los promedios de DBO5 y DQO fueron los más altos para porcicultura (9.522 mg/l O2 y 14.617,50 mg/l O2 ) respectivamente ; En el Laboratorio de Lácteos resultaron valores promedios altos de OD(1,88 mg/l O2) ,SS(3.447 mg/l), ST(19.502 mg/l) y STD(16.024 mg/l),siendo contrario en el valor de pH(5,48 Unidades), mientras que en el Bloque Administrativo, Porcicultura y Ganadería fueron los valores más altos respectivamente en cuanto a CF(1,60 UFC/100 ml, 3,60 UFC/100 ml y 1,8 UFC/100 ml) y CT(5,50 UFC/100 ml, 5,60 UFC/100 ml y 2,10 UFC/100 ml). En Conclusión los cuatro sitios muestreados contribuyen a la contaminación de la quebrada La Florida en su zona alta y a la generación de malos olores que son percibidos en sectores aledaños a ésta, según el Decreto 1594 de 1984 para lo cual se plantea algunas recomendaciones de mitigación.PregradoLicenciado en Biología y Educación Ambientalapplication/pdfspaDerechos Reservados - Universidad del Quindiohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Estudio De Aguas Residuales En El Bloque Administrativo Y Plantas Productivas Del Sena Agroindustrial Regional QuindíoTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1finfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionTexthttps://purl.org/redcol/resource_type/TPAguas residualesParámetros Físico-Químicos y BacteriológicosEducación - Licenciatura en Biología y Educación AmbientalPublicationTHUMBNAILPORTADA - copia.pdf.jpgPORTADA - copia.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg5738https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/5e7541cc-51dc-4f57-bbec-2e4c02395d66/download7adfe6c3d36625c51bf8ebe621e8055aMD56FINAL- FINAL.pdf.jpgFINAL- FINAL.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg14766https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/18db7d37-5c02-43b4-8384-73372ac7c139/downloada70d021f1cc1b0ad6da4a29443f0455dMD57TEXTPORTADA - copia.pdf.txtPORTADA - copia.pdf.txtExtracted texttext/plain863https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/9b33c4f4-1a92-47ae-af7c-7dcb691006b9/download3bb1355a81bfe5da40b4b8f9c5341db0MD54FINAL- FINAL.pdf.txtFINAL- FINAL.pdf.txtExtracted texttext/plain43154https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/88bfa148-ac76-4987-a52d-dc00f7563a2d/download63cd51f59355b7b5bcf9a1f6de032908MD55LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/d8a61590-0dbe-4baf-bd91-89dea05054e6/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53ORIGINALPORTADA - copia.pdfPORTADA - copia.pdfPORTADA - copia.pdfapplication/pdf7848https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/292f0a6c-b279-4e03-b62c-b5bfa2591cb3/download0e5cc0c981665910567411ed55c8eef0MD51FINAL- FINAL.pdfFINAL- FINAL.pdfFINAL- FINAL.pdfapplication/pdf355133https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/867d7dd2-2896-413c-8c2b-878d70d8e71f/downloadc3fe838cfad45acbecafd2624b5f24a9MD52001/4009oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/40092024-06-07 10:45:21.802https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Derechos Reservados - Universidad del Quindiorestrictedhttps://bdigital.uniquindio.edu.coBiblioteca Digital Universidad del Quindíobdigital@metabiblioteca.com |