Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío

The directed sport in higher education constitutes a formative process of integration and socialization of the Colombian university student. Practitioners, in some cases are not in conditions to participate, because there are features that contribute to the functionality, this is how in the case of...

Full description

Autores:
Aguirre González, Jonh Fernando
Rodríguez Arenas, Pedro Luis
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2019
Institución:
Universidad del Quindío
Repositorio:
Repositorio Universidad del Quindío
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/5259
Acceso en línea:
https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/5259
Palabra clave:
Fútbol
composición corporal
hábitos alimentarios
Rights
openAccess
License
Derechos Reservados - Universidad del Quindio
id RUQUINDIO2_14527b6412d8c9612881d0d175fc55b1
oai_identifier_str oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/5259
network_acronym_str RUQUINDIO2
network_name_str Repositorio Universidad del Quindío
repository_id_str
dc.title.spa.fl_str_mv Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío
title Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío
spellingShingle Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío
Fútbol
composición corporal
hábitos alimentarios
title_short Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío
title_full Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío
title_fullStr Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío
title_full_unstemmed Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío
title_sort Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del Quindío
dc.creator.fl_str_mv Aguirre González, Jonh Fernando
Rodríguez Arenas, Pedro Luis
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv Universidad del Quindío-Colombia-Directora-Msc Diana María García Cardona
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv Aguirre González, Jonh Fernando
Rodríguez Arenas, Pedro Luis
dc.subject.proposal.spa.fl_str_mv Fútbol
composición corporal
hábitos alimentarios
topic Fútbol
composición corporal
hábitos alimentarios
description The directed sport in higher education constitutes a formative process of integration and socialization of the Colombian university student. Practitioners, in some cases are not in conditions to participate, because there are features that contribute to the functionality, this is how in the case of football, body composition and eating habits occupy a place, to meet some of the conditions that fit between what is known as optimal. The general objective of this work was to determine the body composition and eating habits during a microcycle shock of the selection of men's soccer of the University of Quindío. As specific objectives, it was proposed: To evaluate the corporal composition of the students belonging to the selection of masculine soccer of the University of the Quindío. Value the food consumption of the students belonging to the men's soccer team of the University of Quindío. Methodology: The focus of this research was quantitative, descriptive scope and longitudinal design. The anthropometric evaluation was carried out under the recommendations of the International Society for Advancement in Kineantropometry. For the evaluation of food intake, a four-day record was used by means of the anamnesis of the previous day. Statgraphics Centurion software was used for the statistical analysis. Results: the population was made up of 22 students belonging to the selection of soccer of the University of Quindío, with an average of chronological age of 22, 6 years of age. Average morphological age of 20.72 years. Average mass of 68 Kg. Average height of 172cm. Average waist hip index of 0.85. Average BMI of 23.49 Kg/m².. The average percentage of body composition was: Adipose 8.6%; Muscular 48.13%; Bone 9.35% and Residual 13.21%. The average dietary intake was as follows: Carbohydrates 325.29gr; Proteins 108.06gr; Lipids 98.22gr and Kilocalories 2604.55. Conclusions: The students belonging to the selection of men's soccer of the University of Quindío show in the results of corporal composition, to be in ideal ranges for sportsmen as for the percentages of adipose tissue and muscular mass. The representative university football team of the study carried out, showed some irregularities in terms of recommendations for daily consumption of macronutrients given by the maximum entity of football which is the International Federation of Football Association (FIFA) and other authors.
publishDate 2019
dc.date.accessioned.spa.fl_str_mv 2019-08-27T14:09:31Z
dc.date.available.spa.fl_str_mv 2019-08-27T14:09:31Z
dc.date.issued.spa.fl_str_mv 2019-07-16
dc.type.spa.fl_str_mv Trabajo de grado - Pregrado
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
dc.type.driver.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type.version.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/updatedVersion
dc.type.content.spa.fl_str_mv Text
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv https://purl.org/redcol/resource_type/TP
dc.type.coarversion.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/version/c_dc82b40f9837b551
format http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
status_str updatedVersion
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/5259
url https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/5259
dc.language.iso.spa.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.spa.fl_str_mv Derechos Reservados - Universidad del Quindio
dc.rights.uri.spa.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.creativecommons.spa.fl_str_mv Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Derechos Reservados - Universidad del Quindio
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.mimetype.spa.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.faculty.spa.fl_str_mv Educación - Licenciatura en Educación Física y Deportes
institution Universidad del Quindío
bitstream.url.fl_str_mv https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/03f7cc38-4664-4dd2-9167-4e6ef995b2a8/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/a9710936-3f6a-4bc9-a09d-f57e0a696c22/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/908c883f-0296-40dd-b4a4-bc7f6f3da94c/download
https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/3112ce2a-ce6c-45d3-a991-f74b7d59cd45/download
bitstream.checksum.fl_str_mv 75cc3b54ff992af4699610611c2b2272
f943aa609287e6776c5ed9b15da1a874
eb61d98eb3ae3f060846a2d1723a165d
f661acf14bedbf9f5d13897a0387e751
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital Universidad del Quindío
repository.mail.fl_str_mv bdigital@metabiblioteca.com
_version_ 1812205395895123968
spelling Universidad del Quindío-Colombia-Directora-Msc Diana María García CardonaAguirre González, Jonh FernandoRodríguez Arenas, Pedro Luis2019-08-27T14:09:31Z2019-08-27T14:09:31Z2019-07-16https://bdigital.uniquindio.edu.co/handle/001/5259The directed sport in higher education constitutes a formative process of integration and socialization of the Colombian university student. Practitioners, in some cases are not in conditions to participate, because there are features that contribute to the functionality, this is how in the case of football, body composition and eating habits occupy a place, to meet some of the conditions that fit between what is known as optimal. The general objective of this work was to determine the body composition and eating habits during a microcycle shock of the selection of men's soccer of the University of Quindío. As specific objectives, it was proposed: To evaluate the corporal composition of the students belonging to the selection of masculine soccer of the University of the Quindío. Value the food consumption of the students belonging to the men's soccer team of the University of Quindío. Methodology: The focus of this research was quantitative, descriptive scope and longitudinal design. The anthropometric evaluation was carried out under the recommendations of the International Society for Advancement in Kineantropometry. For the evaluation of food intake, a four-day record was used by means of the anamnesis of the previous day. Statgraphics Centurion software was used for the statistical analysis. Results: the population was made up of 22 students belonging to the selection of soccer of the University of Quindío, with an average of chronological age of 22, 6 years of age. Average morphological age of 20.72 years. Average mass of 68 Kg. Average height of 172cm. Average waist hip index of 0.85. Average BMI of 23.49 Kg/m².. The average percentage of body composition was: Adipose 8.6%; Muscular 48.13%; Bone 9.35% and Residual 13.21%. The average dietary intake was as follows: Carbohydrates 325.29gr; Proteins 108.06gr; Lipids 98.22gr and Kilocalories 2604.55. Conclusions: The students belonging to the selection of men's soccer of the University of Quindío show in the results of corporal composition, to be in ideal ranges for sportsmen as for the percentages of adipose tissue and muscular mass. The representative university football team of the study carried out, showed some irregularities in terms of recommendations for daily consumption of macronutrients given by the maximum entity of football which is the International Federation of Football Association (FIFA) and other authors.El deporte dirigido en la educación superior constituye un proceso formativo, de integración y socialización del universitario colombiano. Los practicantes, en algunos casos no están en condiciones para su participación, pues existen características que contribuyen a la funcionalidad, es así como en el caso del fútbol, la composición corporal y los hábitos alimentarios ocupan un lugar, para cumplir con algunas de las condiciones que caben entre lo que se conoce como óptimo. El objetivo general de este trabajo fue determinar la composición corporal y los hábitos alimentarios durante un microciclo de choque de la selección de futbol masculino de la Universidad del Quindío. Como objetivos específicos se planteó: Evaluar la composición corporal de los estudiantes pertenecientes a la selección de futbol masculina de la Universidad del Quindío. Valorar el consumo alimentario de los estudiantes pertenecientes a la selección de futbol masculino de la Universidad del Quindío. Metodología: El enfoque de esta investigación fue cuantitativo, alcance descriptivo y diseño longitudinal. La evaluación antropométrica se realizó bajo las recomendaciones de la ISAK. Para la evaluación de la ingesta alimentaria se utilizó un registro de cuatro días por medio de la anamnesis del día anterior. Para el análisis estadístico se utilizó el software Statgraphics Centurión. Resultados: la población quedo conformada por 22 estudiantes pertenecientes a la selección de fútbol de la Universidad del Quindío, con un promedio de edad cronológica de 22, 6 años de edad. Promedio de edad morfológica de 20,72 años. Promedio de masa de 68 Kg. Promedio de talla de 172cm. Promedio de índice cintura cadera de 0,85. Promedio de IMC de 23,49 Kg/m². El promedio de porcentaje de la composición corporal fue: Adiposo 8,6%; Muscular 48,13%; Óseo 9,35% y Residual 13,21%. La ingesta alimentaria promedio fue la siguiente: Carbohidratos 325,29gr; Proteínas 108,06gr; Lípidos 98,22gr y Kilocalorías 2604,55. Conclusiones: Los estudiantes pertenecientes a la selección de futbol masculino de la universidad del Quindío muestran en los resultados de composición corporal, encontrarse en rangos ideales para deportistas en cuanto a los porcentajes de tejido adiposo y masa muscular. El equipo de futbol representativo universitario del estudio realizado, mostró algunas irregularidades en cuanto a recomendaciones de consumo diario de macronutrientes dadas por la entidad máxima del fútbol la cual es la Federación Internacional de Fútbol Asociación (FIFA)y otros autores.IntroducciónContexto ProblemaMarco teóricoPregradoLicenciado en Educación Física y Deportesapplication/pdfspaDerechos Reservados - Universidad del Quindiohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Composición Corporal Y Hábitos Alimentarios De Futbolistas De La Selección Masculina De La Universidad Del QuindíoTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1finfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/updatedVersionTexthttps://purl.org/redcol/resource_type/TPhttp://purl.org/coar/version/c_dc82b40f9837b551Fútbolcomposición corporalhábitos alimentariosEducación - Licenciatura en Educación Física y DeportesPublicationTHUMBNAILproyecto investigativo 2.pdf.jpgproyecto investigativo 2.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg6773https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/03f7cc38-4664-4dd2-9167-4e6ef995b2a8/download75cc3b54ff992af4699610611c2b2272MD54ORIGINALproyecto investigativo 2.pdfproyecto investigativo 2.pdfproyecto investigativo 2application/pdf1304235https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/a9710936-3f6a-4bc9-a09d-f57e0a696c22/downloadf943aa609287e6776c5ed9b15da1a874MD51TEXTproyecto investigativo 2.pdf.txtproyecto investigativo 2.pdf.txtExtracted texttext/plain123859https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/908c883f-0296-40dd-b4a4-bc7f6f3da94c/downloadeb61d98eb3ae3f060846a2d1723a165dMD53LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-814775https://bdigital.uniquindio.edu.co/bitstreams/3112ce2a-ce6c-45d3-a991-f74b7d59cd45/downloadf661acf14bedbf9f5d13897a0387e751MD52001/5259oai:bdigital.uniquindio.edu.co:001/52592024-06-07 11:14:44.215https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Derechos Reservados - Universidad del Quindiorestrictedhttps://bdigital.uniquindio.edu.coBiblioteca Digital Universidad del Quindíobdigital@metabiblioteca.com