Growth and production of crisp lettuce (Lactuca sativa L.) using different doses of nitrogen and magnesium
Lettuce is part of the group of leafy vegetables that sees high consumption worldwide. However, population increases have forced excessive increases in fertilization, raising N levels both in the water and the soil and leading to serious environmental problems. As a result, appropriate fertilization...
- Autores:
- Tipo de recurso:
- http://purl.org/coar/resource_type/c_6969
- Fecha de publicación:
- 2023
- Institución:
- Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
- Repositorio:
- RiUPTC: Repositorio Institucional UPTC
- Idioma:
- eng
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.uptc.edu.co:001/17035
- Acceso en línea:
- https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/15706
https://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/17035
- Palabra clave:
- Dry mass
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- License
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Lettuce is part of the group of leafy vegetables that sees high consumption worldwide. However, population increases have forced excessive increases in fertilization, raising N levels both in the water and the soil and leading to serious environmental problems. As a result, appropriate fertilization management must be carried out; therefore, this study aimed to determine the effect of nitrogen and magnesium on the growth and yield of crisp lettuce. A randomized complete block design was carried out with 10 treatments: a control plus nine treatments with a central compound and different combinations of nitrogen and magnesium doses. The variables leaf area ratio, SPAD chlorophyll index and relative growth rate decreased throughout the crop cycle. The application of 150 kg ha-1 of N + 18 kg ha-1 of Mg generated the highest production values and net assimilation rate. The response surface graph yielded a model with a maximum yield of 21 t ha-1 using fertilization with 93.8 kg ha-1 of nitrogen and 12.4 kg ha-1 of magnesium. The lower doses of both nitrogenous and magnesium fertilization showed the highest values of agronomic efficiency and partial productivity. |
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2023-01-012024-07-08T14:42:58Z2024-07-08T14:42:58Zhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/1570610.17584/rcch.2023v17i1.15706https://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/17035Lettuce is part of the group of leafy vegetables that sees high consumption worldwide. However, population increases have forced excessive increases in fertilization, raising N levels both in the water and the soil and leading to serious environmental problems. As a result, appropriate fertilization management must be carried out; therefore, this study aimed to determine the effect of nitrogen and magnesium on the growth and yield of crisp lettuce. A randomized complete block design was carried out with 10 treatments: a control plus nine treatments with a central compound and different combinations of nitrogen and magnesium doses. The variables leaf area ratio, SPAD chlorophyll index and relative growth rate decreased throughout the crop cycle. The application of 150 kg ha-1 of N + 18 kg ha-1 of Mg generated the highest production values and net assimilation rate. The response surface graph yielded a model with a maximum yield of 21 t ha-1 using fertilization with 93.8 kg ha-1 of nitrogen and 12.4 kg ha-1 of magnesium. The lower doses of both nitrogenous and magnesium fertilization showed the highest values of agronomic efficiency and partial productivity.La lechuga hace parte del grupo de hortalizas de hoja que tiene un alto consumo a nivel mundial. Sin embargo, el aumento de la población ha obligado a aumentar excesivamente la fertilización, elevando los niveles de N tanto en el agua como en el suelo y provocando graves problemas ambientales. En consecuencia, se debe llevar un manejo adecuado de la fertilización, para lo tanto, este estudio tuvo como objetivo determinar el efecto del nitrógeno y el magnesio en el crecimiento y rendimiento de lechuga crespa. Se realizó un diseño en bloques completos al azar con diez tratamientos, un testigo más un arreglo de nueve tratamientos en forma de compuesto central, con diferentes combinaciones de dosis de nitrógeno y magnesio. Las variables relación de área foliar, el índice de clorofila SPAD y la tasa de crecimiento relativo disminuyeron a lo largo del ciclo de cultivo. La aplicación de 150 kg ha-1 N + 18 kg ha-1 Mg generó los mayores valores de producción y tasa de asimilación neta. El gráfico de superficie de respuesta arrojó un modelo con un rendimiento máximo de 21 t ha-1, con una fertilización de 93,8 kg ha-1 N y 12,4 kg ha-1 Mg. Las dosis más bajas de fertilización tanto nitrogenada como magnésica mostraron los valores más altos de eficiencia agronómica y productividad parcial.application/pdfengengSociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas-SCCH and Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia-UPTChttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/15706/12927Copyright (c) 2023 Revista Colombiana de Ciencias Hortícolashttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/http://purl.org/coar/access_right/c_abf470http://purl.org/coar/access_right/c_abf2Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 17 No. 1 (2023); e15706Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 17 Núm. 1 (2023); e15706Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 17 No 1 (2023); e15706Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas; V. 17 N. 1 (2023); e15706Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas; v. 17 n. 1 (2023); e157062422-37192011-2173Dry massLeaf areaYieldAgronomic efficiencyResponse surfaceVegetablesLettucePlant nutritionMasa secaÁrea foliarRendimientoEficiencia agronómicaSuperficie de respuestaVegetalesLechugaNutrición de plantasGrowth and production of crisp lettuce (Lactuca sativa L.) using different doses of nitrogen and magnesiumCrecimiento y producción de lechuga crespa (Lactuca sativa L.) sometida a diferentes dosis de nitrógeno y magnesioTextTextoinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6969http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1info:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a553http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85Colombia; Cundinamarca; MosqueraColombia; Cundinamarca; MosqueraPreciado-Mongui, Ingrid MarcelaReyes-Medina, Andrea JohanaRomero-Barrera, YajairaÁlvarez-Herrera, Javier GiovanniJaime-Guerrero, Marilcen001/17035oai:repositorio.uptc.edu.co:001/170352025-07-18 11:49:26.288https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/metadata.onlyhttps://repositorio.uptc.edu.coRepositorio Institucional UPTCrepositorio.uptc@uptc.edu.co |