Energy potential of vinasse derived from rum manufacturing

The purpose of this study is to analyse the energetic potential of the vinasse coming from the distillation of rum. 10 to 15 l of vinasse are obtained for each unit of alcohol. This is being used as fertilizer for the cultivation of sugar cane. Three samples are analysed for physical, chemical and f...

Full description

Autores:
Vásquez Stanescu, Carmen Luisa
Carrillo, Kevin
Espinoza, Betzabeth
Rizzo, Aniello
Fajardo, Carla
Ramírez Pisco, Rodrigo
Viloria, Amelec
Tipo de recurso:
Article of journal
Fecha de publicación:
2020
Institución:
Corporación Universidad de la Costa
Repositorio:
REDICUC - Repositorio CUC
Idioma:
eng
OAI Identifier:
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Acceso en línea:
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Palabra clave:
Rights
openAccess
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description The purpose of this study is to analyse the energetic potential of the vinasse coming from the distillation of rum. 10 to 15 l of vinasse are obtained for each unit of alcohol. This is being used as fertilizer for the cultivation of sugar cane. Three samples are analysed for physical, chemical and fuel properties: raw vinasse, its distillate and residue. The results demonstrated that raw vinasse can be used as an additive to liquid fuels with a calorific value of approximately 792 kJ/kg and a boiling point above that of flammability, which flavours the non-formation of vapours. The amount of solid waste present could be detrimental to atomization inside furnaces or its flow through combustion chambers, so it must be pre-treated.
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Utilización de la vinaza como enmienda orgánica y su influencia en las proiedades químicas de vertisoles y en los rendimientos de la caña de azúcar. 3, 2003, Cultivos Tropicales, Vol. 24, págs. 67-71[11] Muñoz, M. Potencial energético de la vinaza para su utilización como biocombustible. 2015.[12] Dávila Rincon, J, Marriaga Cabrales, N y Machuca Matínez, F. Remoción de sólidos totales de la vinaza por electrocoagulación-electroflotación. 158, 2009, Dyna, Vol. 76, págs. 41-47.[13] Zamora Rueda, G.D.H, y otros. Caracterización energética de vinaza de caña de azúcar como posible biocombustible para calderas de vapor bagaceras. La Plata : s.n., 2016. 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