Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge

Recognizing problems of a global nature, like people that underestimate the importance of ergonomic factors and occupational risks prevention in their daily activities, it is important to note that this condition leads to increase the risk associated with their works. The café’s areas, bars and rest...

Full description

Autores:
García Tang, Saskia Vanessa
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2015
Institución:
Corporación Universidad de la Costa
Repositorio:
REDICUC - Repositorio CUC
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/384
Acceso en línea:
https://hdl.handle.net/11323/384
https://repositorio.cuc.edu.co/
Palabra clave:
Café Lounge
Criterios Ergonómicos
Planificación
Ergonomía
PRL
Ergonomic Criteria
Planning
Rights
openAccess
License
Atribución – No comercial – Compartir igual
id RCUC2_3b259e0b2301634badb095bc54632f89
oai_identifier_str oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/384
network_acronym_str RCUC2
network_name_str REDICUC - Repositorio CUC
repository_id_str
dc.title.eng.fl_str_mv Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
title Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
spellingShingle Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
Café Lounge
Criterios Ergonómicos
Planificación
Ergonomía
PRL
Ergonomic Criteria
Planning
title_short Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
title_full Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
title_fullStr Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
title_full_unstemmed Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
title_sort Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
dc.creator.fl_str_mv García Tang, Saskia Vanessa
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv Romero Díaz, Carmen Helena
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv García Tang, Saskia Vanessa
dc.contributor.authorco.spa.fl_str_mv Quintero Parra, Karen Yesenia
dc.subject.eng.fl_str_mv Café Lounge
Criterios Ergonómicos
Planificación
Ergonomía
PRL
topic Café Lounge
Criterios Ergonómicos
Planificación
Ergonomía
PRL
Ergonomic Criteria
Planning
dc.subject.none.fl_str_mv Ergonomic Criteria
Planning
description Recognizing problems of a global nature, like people that underestimate the importance of ergonomic factors and occupational risks prevention in their daily activities, it is important to note that this condition leads to increase the risk associated with their works. The café’s areas, bars and restaurants are not exception to this, whereby the objective of this research is to determine the ergonomic and occupational risks prevention criteria in the planning and design of a coffee lounge, grounded in the characterization of the developed functions in their areas. It is a field, descriptive and transactional research with non-experimental design, where sheets for systematic observation data collection were used. The population consisted of establishments Coffee Lounge located in the north of the city of Barranquilla, from which appeared a census sample. The results showed that although there exist a concern for maintaining the details of the local with the public, preexists disregard for the integral and systemic factors that predispose to risk, for which is not fully comply rules and laws. This work provides a management technical support through of the sheets of observation for monitoring aspects inherent to risk in these establishments, from a systemic perspective. Besides this research offers ergonomic and occupational risks prevention criteria, which from a management approach allowing sustainability of comfort and safety conditions in the Coffee Lounge.
publishDate 2015
dc.date.issued.none.fl_str_mv 2015-01-19
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2018-11-03T20:10:41Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2018-11-03T20:10:41Z
dc.type.spa.fl_str_mv Trabajo de grado - Pregrado
dc.type.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
dc.type.content.spa.fl_str_mv Text
dc.type.driver.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv http://purl.org/redcol/resource_type/TP
dc.type.version.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
format http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
status_str acceptedVersion
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv https://hdl.handle.net/11323/384
dc.identifier.instname.spa.fl_str_mv Corporación Universidad de la Costa
dc.identifier.reponame.spa.fl_str_mv REDICUC - Repositorio CUC
dc.identifier.repourl.spa.fl_str_mv https://repositorio.cuc.edu.co/
url https://hdl.handle.net/11323/384
https://repositorio.cuc.edu.co/
identifier_str_mv Corporación Universidad de la Costa
REDICUC - Repositorio CUC
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.spa.fl_str_mv Atribución – No comercial – Compartir igual
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
rights_invalid_str_mv Atribución – No comercial – Compartir igual
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv Ingeniería Industrial
institution Corporación Universidad de la Costa
bitstream.url.fl_str_mv https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/95583898-a923-4715-91e9-141de6aa5d69/download
https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/2cd5d40c-bf51-43c4-ac46-fa41d1da8347/download
https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/c319b1b0-9606-4e12-b29a-2cd0d9108e56/download
https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/8c287b93-b9cd-4e94-a55b-310dffd08f83/download
bitstream.checksum.fl_str_mv 8ab027c26d9514c922e8524969ae5b7a
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
34d2e582f0362f2a7387c0e8dfb182fb
89b1c0bf15b77fef9bafdba58749cbf2
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio de la Universidad de la Costa CUC
repository.mail.fl_str_mv repdigital@cuc.edu.co
_version_ 1811760824159567872
spelling Romero Díaz, Carmen HelenaGarcía Tang, Saskia VanessaQuintero Parra, Karen Yesenia2018-11-03T20:10:41Z2018-11-03T20:10:41Z2015-01-19https://hdl.handle.net/11323/384Corporación Universidad de la CostaREDICUC - Repositorio CUChttps://repositorio.cuc.edu.co/Recognizing problems of a global nature, like people that underestimate the importance of ergonomic factors and occupational risks prevention in their daily activities, it is important to note that this condition leads to increase the risk associated with their works. The café’s areas, bars and restaurants are not exception to this, whereby the objective of this research is to determine the ergonomic and occupational risks prevention criteria in the planning and design of a coffee lounge, grounded in the characterization of the developed functions in their areas. It is a field, descriptive and transactional research with non-experimental design, where sheets for systematic observation data collection were used. The population consisted of establishments Coffee Lounge located in the north of the city of Barranquilla, from which appeared a census sample. The results showed that although there exist a concern for maintaining the details of the local with the public, preexists disregard for the integral and systemic factors that predispose to risk, for which is not fully comply rules and laws. This work provides a management technical support through of the sheets of observation for monitoring aspects inherent to risk in these establishments, from a systemic perspective. Besides this research offers ergonomic and occupational risks prevention criteria, which from a management approach allowing sustainability of comfort and safety conditions in the Coffee Lounge.Reconociendo una problemática de carácter global, como lo es, que las personas demeritan la importancia de los factores ergonómicos y de prevención de riesgos laborales (PRL) en sus actividades diarias, es importante destacar que esta condición conlleva a elevar el riesgo asociado a su trabajo. El sector de cafeterías, bares y restaurantes no escapan de ello, por lo cual el objetivo de esta investigación es determinar los criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un café lounge, fundamentados en la caracterización de las funciones desarrolladas en sus áreas. Es una investigación de campo, descriptiva y transaccional, de diseño no experimental, en donde se utilizaron fichas de observación sistemáticas para la recolección de datos. La población estuvo conformada por establecimientos de Café Lounge situados en la zona norte de la ciudad de Barranquilla, desde donde surgió una muestra censal. En los resultados se observó que aunque existe una preocupación por el mantenimiento de los detalles del local de cara al público, preexiste un desconocimiento de los factores integrales y sistémicos que predisponen al riesgo, por lo cual no se cumplen a cabalidad las normas y leyes. Este trabajo ofrece un apoyo técnico gerencial con las fichas de observación para el monitoreo de aspectos inherentes al riesgo en estos establecimientos, desde una visión sistémica. Además se ofrecen los criterios ergonómicos y de PRL, que desde un enfoque gerencial, permiten la sostenibilidad de las condiciones de confort y seguridad en los Café Lounge.García Tang, Saskia Vanessa-c811107d-a80d-449b-9f37-85a176520338-600spaAtribución – No comercial – Compartir igualinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Café LoungeCriterios ErgonómicosPlanificaciónErgonomíaPRLErgonomic CriteriaPlanningCriterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café LoungeTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fTextinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://purl.org/redcol/resource_type/TPinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionIngeniería IndustrialPublicationORIGINALTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdfTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdfapplication/pdf1405451https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/95583898-a923-4715-91e9-141de6aa5d69/download8ab027c26d9514c922e8524969ae5b7aMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/2cd5d40c-bf51-43c4-ac46-fa41d1da8347/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52THUMBNAILTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdf.jpgTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdf.jpgimage/jpeg23872https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/c319b1b0-9606-4e12-b29a-2cd0d9108e56/download34d2e582f0362f2a7387c0e8dfb182fbMD54TEXTTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdf.txtTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdf.txttext/plain195857https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/8c287b93-b9cd-4e94-a55b-310dffd08f83/download89b1c0bf15b77fef9bafdba58749cbf2MD5511323/384oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/3842024-09-17 14:05:38.025open.accesshttps://repositorio.cuc.edu.coRepositorio de la Universidad de la Costa CUCrepdigital@cuc.edu.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