Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge
Recognizing problems of a global nature, like people that underestimate the importance of ergonomic factors and occupational risks prevention in their daily activities, it is important to note that this condition leads to increase the risk associated with their works. The café’s areas, bars and rest...
- Autores:
-
García Tang, Saskia Vanessa
- Tipo de recurso:
- Trabajo de grado de pregrado
- Fecha de publicación:
- 2015
- Institución:
- Corporación Universidad de la Costa
- Repositorio:
- REDICUC - Repositorio CUC
- Idioma:
- spa
- OAI Identifier:
- oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/384
- Acceso en línea:
- https://hdl.handle.net/11323/384
https://repositorio.cuc.edu.co/
- Palabra clave:
- Café Lounge
Criterios Ergonómicos
Planificación
Ergonomía
PRL
Ergonomic Criteria
Planning
- Rights
- openAccess
- License
- Atribución – No comercial – Compartir igual
id |
RCUC2_3b259e0b2301634badb095bc54632f89 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/384 |
network_acronym_str |
RCUC2 |
network_name_str |
REDICUC - Repositorio CUC |
repository_id_str |
|
dc.title.eng.fl_str_mv |
Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge |
title |
Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge |
spellingShingle |
Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge Café Lounge Criterios Ergonómicos Planificación Ergonomía PRL Ergonomic Criteria Planning |
title_short |
Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge |
title_full |
Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge |
title_fullStr |
Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge |
title_full_unstemmed |
Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge |
title_sort |
Criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café Lounge |
dc.creator.fl_str_mv |
García Tang, Saskia Vanessa |
dc.contributor.advisor.spa.fl_str_mv |
Romero Díaz, Carmen Helena |
dc.contributor.author.spa.fl_str_mv |
García Tang, Saskia Vanessa |
dc.contributor.authorco.spa.fl_str_mv |
Quintero Parra, Karen Yesenia |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Café Lounge Criterios Ergonómicos Planificación Ergonomía PRL |
topic |
Café Lounge Criterios Ergonómicos Planificación Ergonomía PRL Ergonomic Criteria Planning |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Ergonomic Criteria Planning |
description |
Recognizing problems of a global nature, like people that underestimate the importance of ergonomic factors and occupational risks prevention in their daily activities, it is important to note that this condition leads to increase the risk associated with their works. The café’s areas, bars and restaurants are not exception to this, whereby the objective of this research is to determine the ergonomic and occupational risks prevention criteria in the planning and design of a coffee lounge, grounded in the characterization of the developed functions in their areas. It is a field, descriptive and transactional research with non-experimental design, where sheets for systematic observation data collection were used. The population consisted of establishments Coffee Lounge located in the north of the city of Barranquilla, from which appeared a census sample. The results showed that although there exist a concern for maintaining the details of the local with the public, preexists disregard for the integral and systemic factors that predispose to risk, for which is not fully comply rules and laws. This work provides a management technical support through of the sheets of observation for monitoring aspects inherent to risk in these establishments, from a systemic perspective. Besides this research offers ergonomic and occupational risks prevention criteria, which from a management approach allowing sustainability of comfort and safety conditions in the Coffee Lounge. |
publishDate |
2015 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2015-01-19 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2018-11-03T20:10:41Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2018-11-03T20:10:41Z |
dc.type.spa.fl_str_mv |
Trabajo de grado - Pregrado |
dc.type.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
dc.type.content.spa.fl_str_mv |
Text |
dc.type.driver.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.type.redcol.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/redcol/resource_type/TP |
dc.type.version.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f |
status_str |
acceptedVersion |
dc.identifier.uri.spa.fl_str_mv |
https://hdl.handle.net/11323/384 |
dc.identifier.instname.spa.fl_str_mv |
Corporación Universidad de la Costa |
dc.identifier.reponame.spa.fl_str_mv |
REDICUC - Repositorio CUC |
dc.identifier.repourl.spa.fl_str_mv |
https://repositorio.cuc.edu.co/ |
url |
https://hdl.handle.net/11323/384 https://repositorio.cuc.edu.co/ |
identifier_str_mv |
Corporación Universidad de la Costa REDICUC - Repositorio CUC |
dc.language.iso.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.spa.fl_str_mv |
Atribución – No comercial – Compartir igual |
dc.rights.accessrights.spa.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights.coar.spa.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
rights_invalid_str_mv |
Atribución – No comercial – Compartir igual http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.program.spa.fl_str_mv |
Ingeniería Industrial |
institution |
Corporación Universidad de la Costa |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/95583898-a923-4715-91e9-141de6aa5d69/download https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/2cd5d40c-bf51-43c4-ac46-fa41d1da8347/download https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/c319b1b0-9606-4e12-b29a-2cd0d9108e56/download https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/8c287b93-b9cd-4e94-a55b-310dffd08f83/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
8ab027c26d9514c922e8524969ae5b7a 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 34d2e582f0362f2a7387c0e8dfb182fb 89b1c0bf15b77fef9bafdba58749cbf2 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio de la Universidad de la Costa CUC |
repository.mail.fl_str_mv |
repdigital@cuc.edu.co |
_version_ |
1811760824159567872 |
spelling |
Romero Díaz, Carmen HelenaGarcía Tang, Saskia VanessaQuintero Parra, Karen Yesenia2018-11-03T20:10:41Z2018-11-03T20:10:41Z2015-01-19https://hdl.handle.net/11323/384Corporación Universidad de la CostaREDICUC - Repositorio CUChttps://repositorio.cuc.edu.co/Recognizing problems of a global nature, like people that underestimate the importance of ergonomic factors and occupational risks prevention in their daily activities, it is important to note that this condition leads to increase the risk associated with their works. The café’s areas, bars and restaurants are not exception to this, whereby the objective of this research is to determine the ergonomic and occupational risks prevention criteria in the planning and design of a coffee lounge, grounded in the characterization of the developed functions in their areas. It is a field, descriptive and transactional research with non-experimental design, where sheets for systematic observation data collection were used. The population consisted of establishments Coffee Lounge located in the north of the city of Barranquilla, from which appeared a census sample. The results showed that although there exist a concern for maintaining the details of the local with the public, preexists disregard for the integral and systemic factors that predispose to risk, for which is not fully comply rules and laws. This work provides a management technical support through of the sheets of observation for monitoring aspects inherent to risk in these establishments, from a systemic perspective. Besides this research offers ergonomic and occupational risks prevention criteria, which from a management approach allowing sustainability of comfort and safety conditions in the Coffee Lounge.Reconociendo una problemática de carácter global, como lo es, que las personas demeritan la importancia de los factores ergonómicos y de prevención de riesgos laborales (PRL) en sus actividades diarias, es importante destacar que esta condición conlleva a elevar el riesgo asociado a su trabajo. El sector de cafeterías, bares y restaurantes no escapan de ello, por lo cual el objetivo de esta investigación es determinar los criterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un café lounge, fundamentados en la caracterización de las funciones desarrolladas en sus áreas. Es una investigación de campo, descriptiva y transaccional, de diseño no experimental, en donde se utilizaron fichas de observación sistemáticas para la recolección de datos. La población estuvo conformada por establecimientos de Café Lounge situados en la zona norte de la ciudad de Barranquilla, desde donde surgió una muestra censal. En los resultados se observó que aunque existe una preocupación por el mantenimiento de los detalles del local de cara al público, preexiste un desconocimiento de los factores integrales y sistémicos que predisponen al riesgo, por lo cual no se cumplen a cabalidad las normas y leyes. Este trabajo ofrece un apoyo técnico gerencial con las fichas de observación para el monitoreo de aspectos inherentes al riesgo en estos establecimientos, desde una visión sistémica. Además se ofrecen los criterios ergonómicos y de PRL, que desde un enfoque gerencial, permiten la sostenibilidad de las condiciones de confort y seguridad en los Café Lounge.García Tang, Saskia Vanessa-c811107d-a80d-449b-9f37-85a176520338-600spaAtribución – No comercial – Compartir igualinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Café LoungeCriterios ErgonómicosPlanificaciónErgonomíaPRLErgonomic CriteriaPlanningCriterios ergonómicos y de prevención de riesgos laborales en la planificación y diseño de un Café LoungeTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fTextinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://purl.org/redcol/resource_type/TPinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionIngeniería IndustrialPublicationORIGINALTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdfTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdfapplication/pdf1405451https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/95583898-a923-4715-91e9-141de6aa5d69/download8ab027c26d9514c922e8524969ae5b7aMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/2cd5d40c-bf51-43c4-ac46-fa41d1da8347/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52THUMBNAILTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdf.jpgTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdf.jpgimage/jpeg23872https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/c319b1b0-9606-4e12-b29a-2cd0d9108e56/download34d2e582f0362f2a7387c0e8dfb182fbMD54TEXTTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdf.txtTesis QuinteroKaren&GarciaSaskia.pdf.txttext/plain195857https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/8c287b93-b9cd-4e94-a55b-310dffd08f83/download89b1c0bf15b77fef9bafdba58749cbf2MD5511323/384oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/3842024-09-17 14:05:38.025open.accesshttps://repositorio.cuc.edu.coRepositorio de la Universidad de la Costa CUCrepdigital@cuc.edu.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 |