Gestión humana por competencia, caso de estudio: hotel Santa Catalina del municipio San Gil - Santander

The research sought to evaluate human management by competencies in the Hotel Campestre Santa Catalina of the Municipality of San Gil - Santander. With a quantitative method, descriptive type, field design, cross-sectional and non-experimental, using twelve (12) subjects as observation units, which...

Full description

Autores:
Páez Puerta, Luis Carlos
Vera Arenas, Aracelly
Tipo de recurso:
Trabajo de grado de pregrado
Fecha de publicación:
2020
Institución:
Corporación Universidad de la Costa
Repositorio:
REDICUC - Repositorio CUC
Idioma:
spa
OAI Identifier:
oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/7128
Acceso en línea:
https://hdl.handle.net/11323/7128
https://repositorio.cuc.edu.co/
Palabra clave:
Human talent
Human management
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Gestión humana por competencias
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Gestión por competencias
description The research sought to evaluate human management by competencies in the Hotel Campestre Santa Catalina of the Municipality of San Gil - Santander. With a quantitative method, descriptive type, field design, cross-sectional and non-experimental, using twelve (12) subjects as observation units, which make up the areas of the Hotel Campestre Santa Catalina. The survey technique was used and as an instrument a questionnaire structured by seventy-two (72) items, validated by the judgment of five (5) experts, with a reliability of (0.82) according to Cronbach's Alpha coefficient, being highly reliable. The data analysis was carried out by means of coding and tabulation, with the IBM SPSS Statistics V.22 program.The results show the application of management by competence in the object of study, with the remuneration dimension being the most favored, followed by the classification and their rates, placing the characteristics of the competition in an unfavorable position. It is concluded that the object of study has a model of human management by competencies, which generates a positive effect on the management of human talent, allowing the development of differentiating competencies in employees, increasing productivity and offering a competitive advantage over the other companies belonging to the hotel sector.
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The survey technique was used and as an instrument a questionnaire structured by seventy-two (72) items, validated by the judgment of five (5) experts, with a reliability of (0.82) according to Cronbach's Alpha coefficient, being highly reliable. The data analysis was carried out by means of coding and tabulation, with the IBM SPSS Statistics V.22 program.The results show the application of management by competence in the object of study, with the remuneration dimension being the most favored, followed by the classification and their rates, placing the characteristics of the competition in an unfavorable position. It is concluded that the object of study has a model of human management by competencies, which generates a positive effect on the management of human talent, allowing the development of differentiating competencies in employees, increasing productivity and offering a competitive advantage over the other companies belonging to the hotel sector.La investigación buscó evaluar la gestión humana por competencias en el Hotel Campestre Santa Catalina del Municipio San Gil - Santander. Con un método cuantitativo, de tipo descriptiva, diseño de campo, transversal y no experimental, utilizando como unidades de observación doce (12) sujetos, que conforman las áreas del Hotel Campestre Santa Catalina. Se utilizó la técnica de la encuesta y como instrumento un cuestionario estructurado por setenta y dos (72) ítems, validado por el juicio de cinco (5) expertos, con una confiabilidad de (0,82) de acuerdo al coeficiente Alfa de Cronbach, siendo altamente confiable. El análisis de los datos se realizó mediante la codificación y tabulación, con el programa IBM SPSS Statistics V.22 Los resultados evidencian la aplicación de la gestión por competencia en el objeto de estudio, siendo la dimensión retribución la más favorecida, seguidamente de la clasificación y sus tipos, ubicando las características de la competencia en una posición desfavorable. Se concluye que, el objeto de estudio cuenta con un modelo de gestión humana por competencias, lo que genera un efecto positivo en la gestión del talento humano, permitiendo desarrollar competencias diferenciadoras en los colaboradores, aumentar la productividad y ofrecer una ventaja competitiva frente a las demás empresas pertenecientes al sector hotelero.spaCorporación Universidad de la CostaAdministración de EmpresasAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Human talentHuman managementHuman management by skillsManagement by skillsTalento humanoGestión humanaGestión humana por competenciasGestión por competenciasGestión humana por competencia, caso de estudio: hotel Santa Catalina del municipio San Gil - SantanderTrabajo de grado - Pregradohttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1fTextinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://purl.org/redcol/resource_type/TPinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionAlles, M. 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Revista: Journal of Eastern European and Central Asian Research, 4(2), 11.PublicationORIGINALGestión humana por competencia, caso de estudio. hotel Santa Catalina del municipio San Gil - Santander.pdfGestión humana por competencia, caso de estudio. hotel Santa Catalina del municipio San Gil - Santander.pdfapplication/pdf908224https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/4ca3d46d-98a6-49cd-9c8e-05ee58fa99d6/download445c9671111f4f2c655a6b632aec5596MD51CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-81031https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/5d308a2d-fe15-4e1b-a525-9f4f4c17af18/download934f4ca17e109e0a05eaeaba504d7ce4MD52LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-83196https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/b56aba29-f271-46fe-8fc4-477dfb405d75/downloade30e9215131d99561d40d6b0abbe9badMD53THUMBNAILGestión humana por competencia, caso de estudio. hotel Santa Catalina del municipio San Gil - Santander.pdf.jpgGestión humana por competencia, caso de estudio. hotel Santa Catalina del municipio San Gil - Santander.pdf.jpgimage/jpeg29806https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/bed24ba1-4c29-41c5-ab68-4bb6fae09232/download58cf4cd0f723ca9d8f35d349de0e1f47MD54TEXTGestión humana por competencia, caso de estudio. hotel Santa Catalina del municipio San Gil - Santander.pdf.txtGestión humana por competencia, caso de estudio. hotel Santa Catalina del municipio San Gil - Santander.pdf.txttext/plain233809https://repositorio.cuc.edu.co/bitstreams/9c4bfe91-58ef-4e20-a856-f5852301bfac/download4d18aa7ca10a1418de0422f9bd4d327dMD5511323/7128oai:repositorio.cuc.edu.co:11323/71282024-09-17 10:57:25.606http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalopen.accesshttps://repositorio.cuc.edu.coRepositorio de la Universidad de la Costa 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