Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción
Scientific studies have shown that the methods of extraction of solutions derived from plant raw materials may adversely affect plant´s antioxidant capacity. Moreover, the study of the potential use of plant residues (exocarp and seed) ensures the generation of added value to productive chains and t...
- Autores:
-
Paula Andrea León P.
Olga Marín M.
Ortiz Aguilar, Jannet
Maikel Suárez R.
Yudtanduly Acuña M.
Carlos Zuluaga D.
Deivis Suárez R.
- Tipo de recurso:
- Article of journal
- Fecha de publicación:
- 2016
- Institución:
- Universidad Cooperativa de Colombia
- Repositorio:
- Repositorio UCC
- Idioma:
- OAI Identifier:
- oai:repository.ucc.edu.co:20.500.12494/42164
- Acceso en línea:
- https://doi.org/10.22490/21456453.2349
http://ojs.urepublicana.edu.co/index.php/pensamientorepublicano/article/view/355
https://hdl.handle.net/20.500.12494/42164
- Palabra clave:
- Added value
Pericarp
Peroxide
- Rights
- closedAccess
- License
- http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
id |
COOPER2_2f72c66caa03d1fa5def094da740276a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repository.ucc.edu.co:20.500.12494/42164 |
network_acronym_str |
COOPER2 |
network_name_str |
Repositorio UCC |
repository_id_str |
|
spelling |
Paula Andrea León P.Olga Marín M.Ortiz Aguilar, JannetMaikel Suárez R.Yudtanduly Acuña M.Carlos Zuluaga D.Deivis Suárez R.2021-12-16T22:16:04Z2021-12-16T22:16:04Z2016https://doi.org/10.22490/21456453.2349http://ojs.urepublicana.edu.co/index.php/pensamientorepublicano/article/view/35501209965https://hdl.handle.net/20.500.12494/42164Paula Andrea León P,Olga M,Jannet A,Maikel R,Yudtanduly M,Carlos D,Deivis R. Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción. Agron Colomb. 2016. 34. (1):p. 709-711. .Scientific studies have shown that the methods of extraction of solutions derived from plant raw materials may adversely affect plant´s antioxidant capacity. Moreover, the study of the potential use of plant residues (exocarp and seed) ensures the generation of added value to productive chains and thus, a significant reduction in emissions of these to landfills. This research evaluated the antioxidant capacity of epicarp and seeds of Garcinia mangostana L. fruit with the use of three extraction methods (Soxhlet, hydrodistillation and steam stripping) using absolute ethanol as a solvent and water. As standards of comparison, samples of commercial soybean oil and Butylated hydroxytoluene (BHT), a synthetic origin antioxidant, were employed. In the pericarp of G. mangostana L. fruit, the Soxhlet extraction and steam stripping showed significant values at different concentrations, denoting an antioxidant effect on soybean oil by reduction of the peroxide. For the seed, the vapor stripping method yielded higher values in the antioxidant activity along to the most concentrated solutions. © 2016, Universidad Nacional de Colombial. All rights reserved.jannet.ortiz@campusucc.edu.co711-709Universidad Nacional de ColombiaAdded valuePericarpPeroxidePotencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracciónArtículohttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85info:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/redcol/resource_type/ARTinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAgronomia Colombianainfo:eu-repo/semantics/closedAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_14cbPublication20.500.12494/42164oai:repository.ucc.edu.co:20.500.12494/421642024-08-20 16:19:08.114metadata.onlyhttps://repository.ucc.edu.coRepositorio Institucional Universidad Cooperativa de Colombiabdigital@metabiblioteca.com |
dc.title.spa.fl_str_mv |
Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción |
title |
Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción |
spellingShingle |
Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción Added value Pericarp Peroxide |
title_short |
Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción |
title_full |
Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción |
title_fullStr |
Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción |
title_full_unstemmed |
Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción |
title_sort |
Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción |
dc.creator.fl_str_mv |
Paula Andrea León P. Olga Marín M. Ortiz Aguilar, Jannet Maikel Suárez R. Yudtanduly Acuña M. Carlos Zuluaga D. Deivis Suárez R. |
dc.contributor.author.none.fl_str_mv |
Paula Andrea León P. Olga Marín M. Ortiz Aguilar, Jannet Maikel Suárez R. Yudtanduly Acuña M. Carlos Zuluaga D. Deivis Suárez R. |
dc.subject.spa.fl_str_mv |
Added value Pericarp Peroxide |
topic |
Added value Pericarp Peroxide |
description |
Scientific studies have shown that the methods of extraction of solutions derived from plant raw materials may adversely affect plant´s antioxidant capacity. Moreover, the study of the potential use of plant residues (exocarp and seed) ensures the generation of added value to productive chains and thus, a significant reduction in emissions of these to landfills. This research evaluated the antioxidant capacity of epicarp and seeds of Garcinia mangostana L. fruit with the use of three extraction methods (Soxhlet, hydrodistillation and steam stripping) using absolute ethanol as a solvent and water. As standards of comparison, samples of commercial soybean oil and Butylated hydroxytoluene (BHT), a synthetic origin antioxidant, were employed. In the pericarp of G. mangostana L. fruit, the Soxhlet extraction and steam stripping showed significant values at different concentrations, denoting an antioxidant effect on soybean oil by reduction of the peroxide. For the seed, the vapor stripping method yielded higher values in the antioxidant activity along to the most concentrated solutions. © 2016, Universidad Nacional de Colombial. All rights reserved. |
publishDate |
2016 |
dc.date.issued.none.fl_str_mv |
2016 |
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv |
2021-12-16T22:16:04Z |
dc.date.available.none.fl_str_mv |
2021-12-16T22:16:04Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
Artículo |
dc.type.coar.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 |
dc.type.coar.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
dc.type.coarversion.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
dc.type.driver.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.redcol.none.fl_str_mv |
http://purl.org/redcol/resource_type/ART |
dc.type.version.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://doi.org/10.22490/21456453.2349 http://ojs.urepublicana.edu.co/index.php/pensamientorepublicano/article/view/355 |
dc.identifier.issn.spa.fl_str_mv |
01209965 |
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv |
https://hdl.handle.net/20.500.12494/42164 |
dc.identifier.bibliographicCitation.spa.fl_str_mv |
Paula Andrea León P,Olga M,Jannet A,Maikel R,Yudtanduly M,Carlos D,Deivis R. Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción. Agron Colomb. 2016. 34. (1):p. 709-711. . |
url |
https://doi.org/10.22490/21456453.2349 http://ojs.urepublicana.edu.co/index.php/pensamientorepublicano/article/view/355 https://hdl.handle.net/20.500.12494/42164 |
identifier_str_mv |
01209965 Paula Andrea León P,Olga M,Jannet A,Maikel R,Yudtanduly M,Carlos D,Deivis R. Potencial antioxidante de los extractos obtenidos del pericarpio y la semilla del fruto de Garcinia mangostana L. Según el método de extracción. Agron Colomb. 2016. 34. (1):p. 709-711. . |
dc.relation.ispartofjournal.spa.fl_str_mv |
Agronomia Colombiana |
dc.rights.accessrights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/closedAccess |
dc.rights.coar.none.fl_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_14cb |
eu_rights_str_mv |
closedAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://purl.org/coar/access_right/c_14cb |
dc.format.extent.spa.fl_str_mv |
711-709 |
dc.publisher.spa.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Colombia |
institution |
Universidad Cooperativa de Colombia |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional Universidad Cooperativa de Colombia |
repository.mail.fl_str_mv |
bdigital@metabiblioteca.com |
_version_ |
1814246929834442752 |